De multe ori, rata pe care o platesti la banca pentru un imprumut imobiliar are aceeasi valoare sau este chiar mai mica decat chiria pe care o achiti lunar unui alt proprietar.
Pe de alta parte, riscul valutar si nesiguranta unui loc de munca stabil sunt factori care atarna greu in balanta, cand vine vorba de alegerea viitorului statut pe piata imobiliara: chirias sau proprietar.
Business24 iti prezinta argumentele si contrargumentele pentru fiecare decizie in parte, in asa fel incat sa iei decizia potrivita pentru tine. Pretul in scadere al apartamentelor poate fi privit ca o oportunitate pentru achizitia unui locuinte. Pe de alta parte, criteriile restrictive de creditare si incertitudinea cursului valutar, combinata cu dobanda anuala estimativa fac ca, la finalul perioadei de creditare, suma rambursata sa fie si cu 40% mai mare.
Specialistii contactati de Business24 pledeaza in favoarea achizitiei un apartament, pentru ca banii sunt investiti intr-o locuinta care va ramane proprietarului si nu sunt "pierduti in vant". Stefan Gheorghiu, consultant imobiliar in cadrul GFk sustine ca "investitia pentru o locuinta cumparata cu 50.000 de euro, intr-un cartier precum Militari sau Ghencea, se poate amortiza mult mai repede, mai ales daca imobilul este oferit spre inchiriere".
La randul sau si Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, considera ca achizitia unui apartament ar fi de preferat, mai ales ca pretul locuintelor va continua sa scada, in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:00
Proprietarii de garsoniere si apartamente de doua camere au solicitat, in iulie, mai multi bani pentru locuintele scoase la vanzare, in ciuda fluctuatiilor cursului valutar, care a crescut, de asemenea, valoarea in lei a apartamentelor aflate pe piata.
In schimb, s-a atins un nou pret minim, pentru acest an, la apartamentele cu trei si patru camere, se arata intr-un comunicat de presa al Anunturiparticulari.ro.
In ceea ce priveste cresterea valorii in lei a apartamentelor scoase la vanzare, comparativ cu lunile trecute, proprietarii de apartamente cu doua camere si garsoniere nu doar ca nu au redus din pret, dar au si adaugat. Astfel, pretul mediu pentru o garsoniera in Bucuresti a atins aproape 36.000 de euro, in usoara crestere fata de luna precedenta, dar cu 1% mai putin comparativ cu aceeasi luna a anului 2011.
Apartamentele cu doua camere sunt, insa, mai scumpe cu aproape 3% fata de luna iunie. Media preturilor la ofertele din piata a fost, in iulie, cu 1.500 de euro mai mare decat in luna precedenta, ajungand la peste 57.000 de euro. Ca si in cazul garsonierelor, insa, pretul mediu solicitat de proprietari, in ultima luna, este mai mic decat in iulie 2011, cand atingea 58.450 de euro.
La apartamentele mari, de trei camere, pretul a scazut cu aproximativ 850 de euro fata de luna iunie, media solicitata fiind 75.634 de euro. Scaderea este si mai mare fata de luna iulie a anului trecut, cand preturile erau cu 6% mai mari, media fiind de 80.700 de euro.... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 12:15
Din cauza devalorizarii leului, de la inceputul anului si pana acum, familiile care isi permiteau sa contracteze valoarea maxima a creditului prin programul Prima Casa, au o disponibilitate mai redusa cu patru mii de euro.
Aprecierea extrema a monedei europene fata de leu ridica probleme in numeroase domenii de activitate si ingrijoreaza investitorii. Unul dintre cele mai afectate domenii este insa cel al tranzactiilor cu locuinte, unde preturile sunt exprimate in euro, iar majoritatea creditelor sunt in aceeasi moneda, indica portalul Imobiliare.ro.
Astfel, nu doar cei care au de platit rate mai mari sunt afectati, ci si cei care isi cauta o locuinta.
Pentru un apartament de 50.000 de euro, un cumparator trebuie sa plateasca acum cu aproape 14.000 lei mai mult decat la inceputul anului, din cauza diferentei de curs, de la 4,6009 lei/euro la 4,3219 lei/euro.
Astfel, desi valoarea imobilului in euro este aceeasi, in practica, ea costa cu aproximativ 3.000 de euro mai mult, calculat la cursul actual.
Acelasi salariu, plafon de creditare mai jos
Si cei care doresc sa contracteze un credit sunt afectati de instabilitatea politica si economica, fie ca e vorba de un credit imobiliar sau de programul Prima Casa.
Mai mult, clientii interesati de achizitia unei locuinte au ramas, in mare, aceiasi ca in urma cu cateva luni. Diferenta majora este, conform unui Igor Postovanu, broker al unei agentii imobiliare, ca suma care poate fi platita este semnificativ... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 13:01
Variatia cursului euro din ultimele sase luni a facut ca, in majoritatea cazurilor, apartamentele scoase la vanzare sa fie mai scumpe in lei cu pana la patru procente, comparativ cu inceputul anului 2012, se arata intr-o analiza a portalului imobiliare.ro.
In Bucuresti, scaderea inregistrata de preturile exprimate in euro pentru locuintele vechi si noi in primele sase luni ale anului 2012 s-a situat la aproximativ 4%, de la 1.179 de euro pe metru patrat util in ianuarie, la 1.132 euro pe metru patrat util, la sfarsitul lui iunie. Raportandu-ne insa la valoarea in lei a locuintelor din Bucuresti, vom observa ca tendinta descendenta a preturilor a fost contrabalansata de cresterea euro. In practica, apartamentele noi si vechi sunt acum mai scumpe cu circa 0,6% fata de inceputul anului, luand in considerare cursul valabil in 4 ianuarie (de 4,3219 lei pentru un euro) comparativ cu valoarea maxima inregistrata in aceasta saptamana de moneda europeana (4,5275 lei).
Pentru Timisoara, Indicele imobiliare.ro avea o valoare de 810 euro pe metru patrat la inceputul lunii ianuarie, iar in iunie, de 796 de euro, cu aproximativ 1,7% mai putin. In lei insa, apartamentele sunt acum cu 2,9% mai scumpe fata de inceputul lunii ianuarie, cumparatorii trebuind sa plateasca un plus de aproximativ 103 lei pe un metru patrat.
In Constanta, pretul cerut pentru apartamentele vechi si noi la inceputul lui 2012 era de 926 de euro pe metru patrat util, cu 3,2% mai mult decat pretul mediu... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 14:46
Daca 2011 a fost un an static, care a adus o probusire a preturilor apartamentelor, anul viitor va continua trendul scaderilor de pret. Prognozele macroeconomice anunta austeritate, situatie care se va reflecta in apetitul cumparatorilor de a achizitiona imobile.
"Ne putem astepta in continuare la scaderi de preturi. Asa cum a fost evolutia in 2011, tot asa va fi si in 2012, vom vedea scaderi mici, procente de o cifra. Avand in vedere situatia economica, evident ca nu ne putem astepta in niciun caz la vreo revenire a pietei imobiliare in 2012", a declarat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Business24.
Cum arata radiografia pietei imobiliare din ultimul an?
Tot anul a fost destul de static din punct de vedere al pietei imobiliare. Cand zic asta, ma refer la numarul mic de tranzactii, preturile la un nivel de aproximativ jumatate fata de perioada de dinainte de inceputul crizei si o usoara scadere a cererii solvabile care s-a tradus in scaderi procentuale ale preturilor de vanzare.
In momentul de fata, decizia Bancii Centrale de a modifica regulile de creditare, mai ales in ceea ce priveste descurajarea creditelor in valuta, va micsora si mai mult cererea solvabila. Cei care nu castiga veniturile in euro vor fi nevoiti sa plateasca un avans de 25% in cazul contractarii unui credit ipotecar.
Mai mult, sunt supusi unor scenarii rele in sensul ca este solicitata capacitatea de rambursare a solicitantului in functie de posibile... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:33
"Agentiile imobiliare spun ca preturile de pe piata imobiliara au inceput sa urce; in realitate, piata este mai degraba blocata, nu se fac tranzactii la nivelul actual de preturi. Daca bancile comerciale vor incepe sa vanda din activele pe care le au datorita creditelor neperformante din portofoliu, pretul apartamentelor va reincepe sa scada pentru inca un an" a declarat analistul financiar, Dragos Cabat, in cadrul emisiunii "Pontul Valutar". Iata cele mai importante idei din emisiunea "Pontul Valutar":Piata imobiliara: s-a atins pragul minim al scaderilor?- in primii ani de dupa aderarea Romaniei la UE, multi investitori au crezut in potentialul de crestere economica pentru tara noastra si au asociat acestei cresteri si un potential de crestere pe piata imobiliara- un pret normal de piata pentru un apartament in Bucuresti ar trebui sa fie intre 600 si 800 euro/mp- pentru locuintele noi sau vilele care beneficiaza de o curte si de conditii superioare de confort preturile normale ar trebui sa ajunga la 1000-1200 euro/mp- in perioada de boom, preturile ajunsesera catre 2000 euro/mp in blocurile vechi de 50-60 de ani, in Bucuresti- piata speculativa a determinat o crestere exagerata a pretului la apartamente si a generat o decorelare intre preturile apartamentelor si salariul mediu al romanilor, pentru ca nu ei au fost cei care au cumparat apartamentele ci alti investitori financiari- ar trebui sa existe o legatura atat intre salarii si preturile apartamentelor cat si... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 00:38