Dolarul a atins, miercuri, cel mai mare nivel inregistrat vreodata in raport cu leul.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat moneda americana la 4,2246 lei/unitate, ceea ce inseamna ca a ajuns la un nou maxim istoric.
Precedentul record a fost inregistrat pe 3 decembrie 2015, cand BNR a publicat un curs de 4,2220 lei/dolar.
Moneda americana se afla pe o panta ascendenta de la victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentuale incoace. Pe pietele internationale, miercuri, dolarul a ajuns aproape la paritate cu euro, cotatia fiind sub 1,07 dolari/euro.
Dar cum se explica acest avant?
Reuters arata ca planul presedintelui ales Donald Trump de a taia taxele si de a creste investitiile in infrastructura va duce la impulsionarea cresterii economice, in timp ce propunerea sa de a deporta milioane de imigranti si de a scumpi importurile va creste inflatia.
Acest tablou ...citeste mai departe despre "Maxim istoric: Dolarul a ajuns la cea mai mare valoare avuta vreodata fata de leu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 13:14
Dupa o saptamana de "liniste", cursul leu-euro a inceput sa reactioneze din nou la mediul economic international si la instabilitatea situatiei actuale, leul atingand un nou minim fata de moneda europeana.
Daca in ultimele saptamani intreaga presa a vuit aproape zilnic cu titluri care includeau cuvintele "maxim istoric" referitoare la cursul valutar, ultimele zile au fost relativ linistite, fara evenimente majore, iar cursul parea sa isi fi revenit. Miercuri insa, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,4587 lei/euro, un nou maxim istoric, in urcare cu 1,35 bani fata de cursul anuntat marti.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pune deprecierea leului pe baza socurilor de pe piata internationala, toate monedele din zona suferind pierderi.
"Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, facute pentru Wall Street Journal si pentru CNBC - care opina ca 'in cazul iesirii Greciei din zona euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro', au facut noi valuri", spune Vasilescu.
"Dupa ce, incepand din 8 mai, au fost depasite mai multe praguri de depreciere, intre 4,40 si 4,44, la 23 mai a fost trecut pragul de 4,45 lei pentru un euro. Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzata, ca si in zilele de 8-16 mai, in principal de vestile rele venite din zona euro", mai... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 18:10