Moneda nationala a trecut pe apreciere la scurt timp dupa anuntul Curtii Constitutionale ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum, iar cursul a coborat pe piata interbancara spre 4,4950 lei/euro, desi initial leul s-a depreciat usor.
Pana la anuntul Curtii Constitutionale, cotatiile au variat usor sub 4,5 lei/euro. Dupa o usoara scadere, pana la 4,5050 lei/euro, leul a inceput sa se aprecieze, iar cotatiile au coborat sub 4,5 lei/euro.
In jurul orei 13:15, bancile cotau euro la 4,4940 - 4,4955 lei, iar dealerii spun ca ordinele de vanzare de euro au venit in principal de la jucatorii straini, dar nu exclud nici interventia indirecta a BNR.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta in crestere cu 0,48 bani, la 4,4987 lei/euro.
"A depasit brusc pragul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara dupa anuntul Curtii Constitutionale, insa miscarea este mica (de pe la 4,4980 la 4,5010 lei/euro). Volumele au crescut si este posibil ca saltul sa fie temperat de interventii", a declarat pentru Mediafax Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
In sesiunea precedenta, cursul s-a plasat la 4,4939 lei/euro. In sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentand minimul ultimelor sase saptamani.
Dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, la inceputul lunii iulie, leul a pierdut puternic in raport cu euro, iar deprecierea maxima... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 14:15
Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) se intruneste, marti, pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Romaniei Traian Basescu si confirmarea rezultatelor acestuia.
In asteptarea deciziei Curtii Consitutionale, in masura sa ofere un semnal pozitiv pietelor financiare sau sa agraveze criza politica din Romania, leul s-a depreciat luni, cu 0,19% in fata euro, BNR afisand un curs oficial de 4,4939 lei/euro.
Mai mult, reprezentantii ING sustin ca nicio decizie a Curtii Constitutionale nu va avea efecte pozitive asupra cursului de schimb valutar, aprecierea din ultimele zile de tranzactionare datorandu-se interventiei BNR.
O eventuala invalidare a scrutinului urmand sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale, a declarat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, pentru Mediafax.
"Revenirea la putere a presedintelui suspendat Basescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declansa alegeri prezidentiale anticipate, ar creste nivelul potentialelor derapaje fiscale si, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior", noteaza Muscalu, intr-o scurta analiza transmisa, luni, de banca.
Analistii ING considera ca aprecierea recenta a leului pare sa-si fi pierdut elanul, idee sustinuta, potrivit... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 14:03