Scandalul de frauda in care sunt implicati angajti ai celor mai mari banci din Romania, BCR, BRD si CEC, nu va determina clientii sa isi retraga banii. Deficitul de imagine s-ar putea concretiza printr-o oarecare reticenta a clientilor noi.
"Sunt mult prea importante bancile pentru ca cineva sa creada ca intamplarea asta ar avea vreun impact asupra stabilitatii acesteia, dar imaginea are, cu siguranta, de suferit", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.
Potrivit analistului, reputatia bancilor este, in prezent, in mainile specialistilor in comunicare.
"Depinde foarte mult cum reactioneaza bancile, cum reusesc sa comunice cu clientii. Daca actioneaza foarte bine, din punct de vedere al comunicarii, bancile ar putea sa treaca relativ nevatamate. Cred ca au fost nepregatite. Pentru o asemenea situatie, trebuie sa se ia decizii la nivelul cel mai inalt si sa se stabileasca strategia. Trebuie sa treaca putin timp pana se stabileste un plan de atac", a explicat Dochia.
Vor rade unii de altii
Opinia acestuia este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca deficitul de imagine se va reflecta la nivelul sistemului bancar.
"In principiu, nu ar trebui sa aiba loc desfiintari de depozite in cazul celor trei banci implicate in scandal. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, care este diferit de Fondul de garantare a IMM. Cred ca deficitul de imagine se va manifesta mai mult la nivelul sistemului bancar, adica rad... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:41
Moneda nationala s-a depreciat in debutul sedintei interbancare de luni, iar cursul a urcat aproape de 4,16 lei/euro, in linie cu evolutia valutelor din regiune, care au pierdut teren dupa stirile ca grupul Goldman Sachs este investigat de frauda de autoritatile din Statele Unite, precizeaza Mediafax. La deschidere, bancile au cotat euro la 4,1500 - 4,1530 lei, in crestere fata de ultimele cotatii de la finele sesiunii de vineri, de 4,1435 - 4,1450 lei/euro.
Ulterior, paritatea a urcat treptat, influentata de deschiderea pe minus a burselor europene, dupa ce vineri seara au aparut stiri ca Goldman Sachs a fost acuzat de frauda de catre Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din Statele Unite.
Autoritatea de la New York a acuzat Goldman Sachs de frauda pentru ca nu a anuntat clientii care au investit intr-un pachet sintetic de titluri garantate cu derivate pe credite ipotecare subprime (synthetic collateralized debt obligation - CDO) ca derivatele ipotecare erau alese de fondul Paulson & Co. al emblematicului hedge fund manager John Paulson, care in acelasi timp paria pe deprecierea instrumentelor.
In jurul orei 10:10, tranzactiile se realizau la 4,1590 - 4,1610 lei/euro.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta in crestere cu 0,32 bani, la 4,1429 lei/euro, ajungand astfel la maximul ultimelor 12 saptamani.
O rata de schimb superioara, de 4,1440 lei/euro, a fost afisata de banca centrala la 21 ianuarie.
Pe piata monetara,... mai mult
Luni, 19 Aprilie 2010, ora 11:11