Luna ianuarie nu a fost una buna pentru leu, comparativ cu euro. Moneda europeana a crescut treptat, astfel ca saptamanile trecute a batut record dupa record.
PSD a profitat de aceasta depreciere a leului si a iesit la rampa acuzand in mai multe randuri Banca Nationala a Romaniei ca este vinovata de cresterea puternica a euro.
De ce s-a devalorizat insa leul? Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a explicat pentru Ziare.com ca exista mai multe cauze, printre care: cresterea mare de importuri in luna decembrie, diferenta mare dintre exporturi si importuri pe parcursul intregului an 2018, imprumuturile statului roman de pe pietele externe, dar si "taxa pe lacomie".
Astfel, precizeaza el, acuzatiile social democratilor nu au nicio acoperire, acestia incercand doar sa scape de povara deprecierii leului.
"Acuzatiile fac parte din joc, in sensul ca sunt foarte multe incercari ale unor autoritati de a-si lua din spinare povara ca ar avea ceva raspunderi in legatura cu deprecierea leului", ne-a declarat Adrian Vasilescu.
Sa luam, insa, pe rand cauzele care au dus euro la un nivel record:
1. Importurile mari din luna decembrie
In luna decembrie a anului trecut a existat un cosum mare din import, mai ales la alimente, acesta fiind unul dintre motivele care au facut ca leul sa se deprecieze in luna ianuarie.
"O cauza pentru ce se intampla acum este luna decembrie. A fost o luna de consum mare din importuri. A fost... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 00:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, un curs de referinta de 4,6423 lei/euro, in crestere cu 0,16% fata de nivelul atins luni, in contrast cu tendinta regionala.
Marti, leul s-a depreciat in raport cu euro, in contrast cu tendinta regionala. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez si coroana ceha, s-au apreciat pe piata interbancara, in raport cu euro.
Scaderea vine dupa doua zile de crestere pe linie pentru leu. Euro a scazut atat luni la 4,6347 lei, cat si vineri la 4,6526 lei.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,7170 lei la 3,7433 lei.
Cursul francului elvetian a crescut de la 3,9975 lei la 4,0046 lei.
Citeste si Adrian Vasilescu (BNR) explica de ce s-a prabusit bursa de la New York si cum ne afecteaza pe noi: Nu va fi criza ...citeste mai departe despre "Curs valutar: Euro creste spre 4,65 lei, in contrast cu tendinta regionala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 13:30
Piata valutara este foarte calma, iar alegerile prezidentiale nu o influenteaza, a declarat marti, la Romania TV, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.
'Ma uit pe cifre si vad ca piata este foarte calma. Practic, sunt doua lumi paralele: cursul pietei valutare si cursul dezbaterilor fierbinti pentru alegeri. Alegerile nu influenteaza in niciun fel cifrele, piata valutara. Intreaga zona, de altfel, este calma. Au avut loc deprecieri usoare, pe urma corectii usoare in toata zona noastra. Si la noi s-a intamplat la fel. Iata, de la inceputul lunii, cursul a fost frecvent de 4,41, patru zile, de la 1 octombrie si pana la 6 octombrie. Apoi a fost o perioada de cinci zile cu 4,40', a explicat Adrian Vasilescu, transmite Agerpres.
Acesta a subliniat ca, de cinci ani, piata valutara a fost calma, in pofida evolutiilor din economie.
'De cinci ani, BNR monitorizeaza clipa de clipa piata valutara; de cinci ani aceasta piata este calma. Au fost furtuni in economie, au fost fluctuatii mari, piata valutara a stat nemiscata', a mai spus oficialul BNR, adaugand ca 'scepticismul despre care discuta foarte multi analisti piata nu il are".
"Piata nu este sceptica si nici datele pe care le dam de aici nu exprima niciun fel de scepticism', a subliniat el. mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:20
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat asigurari ca leul va ramane stabil si in 2014.
Consilerul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca moneda nationala a ramas una dintre cele mai stabile din zona balcanica, dupa 6 ani de criza.
Mai mult, aceasta tendinta se va pastra si in 2014.
"Sunt ...citeste mai departe despre "Previziunile BNR pentru cursul valutar in 2014" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 19:33
Deprecierea masiva a leului din ultima saptamana, pusa pe seama incertitudinii in ceea ce priveste viitorul Greciei, ridica mari semne de intrebare in privinta cursului valutar.
Majoritatea prognozelor cursului de schimb, realizate de analistii financiari nu includ si posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu tot mai probabil, care ar putea sa devina realitate chiar in cursul lunii iunie.
Doar in luna mai, moneda nationala s-a devalorizat in raport cu euro cu 0,0692 lei, de la un curs de 4,3970 lei/euro in ultima zi a lunii aprilie, la 4,4662 lei/euro - cursul de referinta de joi.
Principalele cauze ale deprecierii monedei nationale, dar si a celorlalte monede din regiune sunt vestile rele care vin din zona euro, dupa esecul alegerilor din Grecia. Nici summitul UE nu a reusit sa calmeze prea mult spiritele, o decizie finala in ceea ce priveste soarta Greciei urmand sa fie luata dupa alegerile parlamentare din luna iunie
Astfel, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete, chiar daca BNR foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima, potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu:
"Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate numerosi analisti au precizat ca, in aceste imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate.... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:50
Dupa o saptamana de "liniste", cursul leu-euro a inceput sa reactioneze din nou la mediul economic international si la instabilitatea situatiei actuale, leul atingand un nou minim fata de moneda europeana.
Daca in ultimele saptamani intreaga presa a vuit aproape zilnic cu titluri care includeau cuvintele "maxim istoric" referitoare la cursul valutar, ultimele zile au fost relativ linistite, fara evenimente majore, iar cursul parea sa isi fi revenit. Miercuri insa, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,4587 lei/euro, un nou maxim istoric, in urcare cu 1,35 bani fata de cursul anuntat marti.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pune deprecierea leului pe baza socurilor de pe piata internationala, toate monedele din zona suferind pierderi.
"Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, facute pentru Wall Street Journal si pentru CNBC - care opina ca 'in cazul iesirii Greciei din zona euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro', au facut noi valuri", spune Vasilescu.
"Dupa ce, incepand din 8 mai, au fost depasite mai multe praguri de depreciere, intre 4,40 si 4,44, la 23 mai a fost trecut pragul de 4,45 lei pentru un euro. Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzata, ca si in zilele de 8-16 mai, in principal de vestile rele venite din zona euro", mai... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 18:10
Cursul leu-euro este insensibil de obicei la turbulente politice, precum celor de tipul motiunii de cenzura impotriva Guvernului, a declarat, miercuri intr-o conferinta de presa, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Cursul a inceput de foarte sus la inceputul lunii. Pe urma au fost fluctuatii, ca pe o piata ideala. Asta ii place pietei, oricarei piete, dar mai ales unei piete valutare, sa aiba zig-zag. In perioada urmatoare as dori aceeasi miscare in zig-zag. S-ar putea sa avem si miscari liniare, nu neaparat in zig-zag. Piata acum are stabilitate si ramane cu aceasta stabilitate", a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, parametrii economici sunt in prezent dependenti de ceea ce se intampla in lume.
Adrian Vasilescu a precizat ca nu se intrevede inca o perioada de relansare: "Va fi o perioada binara, un fel de laborator pentru viitoarea baza a viitorului ciclu economic. In acest laborator vor fi multe turbulente. Sunt multe turbulente si acum. Asa este viata, o duci nu numai pe cer senin, ci si pe furtuna", a spus oficialul BNR. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 14:43
Leul va avea de suferit, anul viitor, cand vor incepe platile catre FMI, spun analistii financiari. Ilie Serbanescu aminteste ca in Romania cursul a fost mentinut cu banii de la Fond, iar analistul economic Mircea Cosea nu exclude posibilitatea existentei unor atacuri speculative, intr-o perioada in care rambursarea devine dificila.
In timp ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR nu considera ca exista riscul deprecierii leului anul viitor, Mircea Cosea are o alta parere.
Intrebat daca exista riscul deprecierii leului anul viitor, in conditiile in care Romania va incepe sa ramburseze din imprumutul de la FMI, consilierul guvernatorului BNR a raspuns negativ.
"Nu are nicio legatura una cu alta. Banii se dau inapoi, Romania mereu plateste". Adrian Vasilescu nu crede ca Romania va trage bani din noul acordul incheiat cu FMI.
Consilierul guvernatorului BNR sustine ca nu exista nici riscul unei deprecieri a monedei nationale, ca urmare a reducerii dobanzii de politica monetara.
"Nu exista acest risc. Sigur ca exista o relatie intre dobanda si curs, dar dobanda urmareste rata inflatiei. Daca s-ar fi scazut dobanda in conditiile in care rata inflatiei ar fi in crestere sau ar fi constanta, atunci putea fi acest risc. Dar rata inflatie, din iunie, scade continuu", a precizat oficialul BNR, pentru Business 24.
Mircea Cosea il contrazice:
"Exista acest risc. Deocamdata nu vad o schimbare importanta in capacitatea economiei de a se redresa, in... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 09:05
"Am putea sa ne asteptam la mai multe atacuri speculative in momentul in care cursul de schimb va fi intr-o banda, mai precis in momentul in care vom intra in mecanismul cursului de schimb valutar. Momentan, neavand un curs de schimb fixat, speculatorii nu au ce sa atace", a declarat pentru Bloombiz.ro Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING. Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a anuntat la sfarsitul lunii aprilie, ca Executivul isi mentine obiectivul de intrare in mecanismul ratelor de schimb valutar in 2013.Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca au existat "atacuri serioase" asupra monedei nationale, informeaza Mediafax.
Potrivit lui Vasilescu, aceste "atacuri speculative" nu au vizat in mod special Romania.
"A fost o actiune in zona mai multor banci, in conditiile declansarii crizei. Atacul nu a vizat in exclusivitate leul, ci si alte monede printre care zlotul, coroana ceha si moneda ungureasca", a declarat pentru Bloombiz.ro consilierul BNR, Adrian Vasilescu.
In opinia acestuia, principalele cauze ale atacurilor speculative au fost criza economica si dorinta de castig.
"Romania s-a aparat. Chiar daca astazi sunt voci care spun ca interventia BNR a fost <barbara>, precizez ca niciodata un act de aparare a monedei nationale nu poate fi barbar. Atacul speculativ din octombrie 2008 a fost barbar", a mai adaugat Vasilescu.
Pe de alta parte, economistul sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc spune ca in teoria... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 18:00