Pandemia a creat un mediu extrem de volatil si imprevizibil pe piata valutara pana la jumatatea anului 2020. Criza cauzata de coronavirus a avut un impact amplu si rapid asupra economiei globale, fortand mana autoritatilor sa intervina cu stimulente ample de natura monetara si fiscala. Volumele imense de masa monetara introduse in piata, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evolutii greu de prognozat si la miscari care pareau sa ignore contextul de piata. Cu toate acestea, specialistii XTB Romania care au analizat in detaliu evolutia principalelor valute.
"Seria de indicatori PMI (realizati pe baza informatiilor oferite de managerii de achizitii) pentru sectorul serviciilor si industrie in zona Euro, in luna iunie, a oferit surprize foarte placute: revenirea accentuata a depasit estimarile cu 6.3 puncte la servicii si 2.5 puncte la industrie. Desi inca sub nivelurile inceputului de an, datele contureaza o continuare accentuata a revenirii in luna iunie. Pentru Euro, aflat intr-o perioada de fluctuatii in asteptarea unei noi miscari impulsive este o veste buna, care trebuie totusi privita intr-un tablou mai cuprinzator. Dolarul american, aflat in retragere fata de monedele majore incepand din a doua jumatate a lunii martie, poate inregistra episoade de crestere a interesului, in special in conditiile in care investitorii ar redeveni preocupati fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din aceasta toamna",... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:57
Euro s-a apreciat marti fata de leu, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de referinta de 4,4834 lei/euro, in crestere cu 0,09% fata de sedinta anterioara. Luni, BNR afisa un curs valutar de 4,4792 lei/euro.
Cursul pe piata interbancara a inregistrat marti oscilatii usor peste 4,47 lei/euro, intr-o piata in care jucatorii nu prezentau interes semnificativ la tranzactionare.
Cursul pe piata interbancara a oscilat usor peste 4,47 lei/euro la deschidere
Dolarul american a inregistrat marti o depreciere usoara fata de leu, cusrul afisat de BNR fiind de 3,5031 lei/dolar, in scadere cu 0,05% fata de sedinta anterioara. Luni, BNR anunta un curs de referinta de 3,5049 lei/dolar.
Francul elvetian s-a apreciat luni fata de leu, BNR anuntand un curs de referinta de 3,7120 lei/franc, in crestere fata de sedinta de luni, cand acesta a fost de 3,7011 lei/franc. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 13:29
Cursul pe piata interbancara a inregistrat marti oscilatii usor peste 4,47 lei/euro, intr-o piata in care jucatorii nu prezentau interes semnificativ la tranzactionare.
Piata a deschis la 4,4720 - 4,4730 lei/euro, foarte aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand tranzactiile erau la 4,4725 - 4,4735 lei/euro.
In prima ora de tranzanzactionare, cotatiile au fost stabile, astfel ca in jurul orei 10.15, euro era schimbat in jurul nivelului de 4,4730 lei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta in crestere cu 0,51 bani, de 4,4792 lei/euro. In sedinta de vineri, banca centrala a publicat un curs de 4,4741 lei/euro.
Euro s-a apreciat usor fata de leu, in timp ce dolarul a scazut puternic
Cursul pentru moneda americana a coborat insa, cu 2,38 bani, de la 3,5287 lei/dolar la 3,5049 lei/dolar. In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a urcat de la 3,6879 lei/franc la 3,7011 lei/franc.
Dobanzile afisate marti dimineata de banci pentru depozitele cu scadenta la o zi se plasau la 5% - 5,5%. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:18
Cotatiile monedei nationale au atins un nou record istoric pe piata interbancara, de 4,58 lei/euro, intr-o piata cu volume in crestere, in care banca centrala a inceput sa vanda indirect valuta pentru temperarea deprecierii.
In jurul orei 15:20, operatiunile se realizau la 4,5730 - 4,5750 lei/euro.
Unii dealeri spun ca deprecierea ar putea avea legatura cu referinta Bancii Centrale Europeane, care se stabileste in jurul orei 15:15, iar un jucator ar fi interesat sa vada un curs mai ridicat.
Cotatiile monedei nationale au fost stabile in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in scadere foarte usoara, la 4,5638 lei/euro, de la 4,5647 lei/euro.
Leul s-a depreciat abrupt in ultimele doua saptamani, cu 2,5%, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.
La deschidere, euro era cotat la 4,5630 - 4,5650 lei, in apropierea nivelului de la finalul sedintei de miercuri, de 4,5655 lei/euro.
In prima parte a zilei schimburile s-au perfectat la cotatii usor peste nivelul de 4,56 lei/euro. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 15:57
In octombrie 2008, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acuza marii speculatori de atac asupra leului. Ce s-a intamplat? Acestia au cumparat, cu o saptamana inainte, euro in cantitati masive, la 3,80 lei, sperand sa vanda la 4 lei.
N-a fost sa fie asa, pentru ca BNR a intervenit promt. Intrebarea este daca Banca Centrala mai are si la nivelul anului 2012 capacitatea de a face fata unei asemenea situatii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca va folosi toate instrumentele necesare pentru a calma situatia, in cazul unui atac speculativ asupra leului.
"Daca atacul speculativ este puternic, asa cum a procedat si in trecut BNR va folosi in intregime instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a calma situatia. Daca este vorba de operatiuni speculative normale, asa cum exista in fiecare zi... cursul se misca in sus si in jos nu tot ce este speculativ este rau. Din punctul de vedere al BNR, modificari de 1-2-3% in interiorul unei zone pe care noi o consideram de echilibru nu pot fi considerate ca avand o semnificatie aparte. Astfel de modificari nu ne ingrijoreaza si nu raspundem. Ce s-a intamplat in ultimele sase saptamani a depasit aceasta proportie", a declarat Isarescu.
Guvernatorul BNR a aratat ca deprecierea leului fata de euro de circa 3% nu este mare, in timp ce deprecierea monedei nationale fata de dolar depaseste 10%, astfel ca BNR "ii da o anumita semnificatie". BNR a anuntat miercuri un curs de referinta cu 2,11 bani mai redus, de 4,4441... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 12:56
Directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a declarat joi ca, in opinia sa, este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania, in conditiile in care evolutia monedei nationale fata de euro a devenit o obsesie.
"Probabil este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania. Lumea este foate atasata unde se duce cursul. Nu stiu daca la polonezi este o obsesie nationala, ca s-a apreciat sau s-a depreciat moneda, vad ca si la ei zlotul se duce in sus, in jos, dar nu prea e agitatie", a declarat Misu Negritoiu.
"Noi avem manage float, dar nu stiu care este nivelul de control. Este o piata mica unde ai nevoie de un balans pentru ca orice tranzactie mare poate sa influenteze cursul substantial", a mai spus directorul general al ING Bank Romania.
"Cred ca BNR stie cum sa administreze cursul, potrivit competentelor pe care le are. Am vazut analize in piata care indica pentru finalul acestui an un curs de 4,5 lei pentru un euro. Noi nu avem o prognoza pentru cursul de schimb acum. Lucram in prezent la ea", a mai spus Negritoiu.
Cursul de schimb se poate indrepta usor catre cinci lei/euro, iar presiunile pe euro si monedele din regiune vor continua in urmatorii ani, a declarat presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, in cadrul unei emisiuni la Pro TV, la inceputul acestei luni. mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 16:25
Banca Nationala (BNR) a reusit, impreuna cu Guvernul, sa mentina sub control evolutia cursului de schimb valutar, ceea ce "nu a fost usor", in contextul presiunilor din regiune inaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena premierul Victor Ponta.
Leul romanesc a fost afectat in ultimele saptamani de incertitudinile privind posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai si reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie, a spus Ponta, notand ca Romania ar trebui sa fie interesata in mod special de scruitinul din Grecia, din moment o buna parte din activele sectorului bancar sunt controlate de institutii de credit elene.
"Am fost deja afectati in ultimele saptamani, la fel ca toate statele din zona, cursul de schimb fiind sub presiune din cauza speculei financiare. Din fericire, banca centrala romana, impreuna cu Guvernul, a reusit sa mentina cursul de schimb sub control. Dar nu a fost usor", a declarat Victor Ponta, pentru Bloomberg.
Leul a atins saptamana trecuta un nou minim record pe piata interbancara, de 4,5156 lei/euro, si este moneda est-europeana cu cea mai slaba performanta fata de euro de la inceputul acestui an, in scadere cu 3,25%, noteaza Bloomberg.
In 2012, zlotul polonez a urcat cu 4%, iar forintul cu 7%.
Partidele elene Noua Democratie si PASOK au castigat in scrutinul de duminica suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentara fidela conditiilor convenite in acordul de finantare... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:45
La o ora de la caderea Guvernului, cursul valutar a ajuns la 4,4010 lei/euro. Ceea ce salveaza situatia este faptul ca Guvernul a cazut in weekend, cand bancile sunt inchise, dupa cum spune analistul Aurelian Dochia.
Cotatiile au urcat pe piata valutara pana la nivelul maxim istoric, de 4,4010 lei/euro, la o ora de la anuntul privind caderea Guvernului Ungureanu, iar Banca Nationala a Romaniei a intervenit agresiv, indirect, prin vanzare de euro, si a intors cursul spre 4,3900 lei/euro.
"Conteaza foarte mult ce se va intampla cu aceasta situatie politica incerta in urmatoarele zile. Oriunde in lume, o astfel de cadere a guvernului se vede prima data in cursul valutar", a declarat analistul Aurelian Dochia pentru Business24.
Tendinta de depreciere a leului a afectat piata de mai multe luni, pe fondul crizei financiare europene si a discutiilor despre cresterea salariilor.
"Daca se rezolva problema politica actuala, vom reveni la cursul dictat de situatia economica din Romania", mai spune Dochia. "Avem noroc ca aceasta cadere a guvernului a avut loc in weekend, cand bancile sunt inchise, asa ca evitam deprecierea care ar fi avut loc in primele zile dupa acest eveniment".
Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, a declarat pentru NewsIn ca reactia cursului este fireasca intr-o perioada de instabilitate politica.
"Pietelor nu le place incertitudinea, dar banuiesc ca nu este o veste intru totul surprinzatoare pentru ca am... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 18:52