Variatia cursului euro din ultimele sase luni a facut ca, in majoritatea cazurilor, apartamentele scoase la vanzare sa fie mai scumpe in lei cu pana la patru procente, comparativ cu inceputul anului 2012, se arata intr-o analiza a portalului imobiliare.ro.
In Bucuresti, scaderea inregistrata de preturile exprimate in euro pentru locuintele vechi si noi in primele sase luni ale anului 2012 s-a situat la aproximativ 4%, de la 1.179 de euro pe metru patrat util in ianuarie, la 1.132 euro pe metru patrat util, la sfarsitul lui iunie. Raportandu-ne insa la valoarea in lei a locuintelor din Bucuresti, vom observa ca tendinta descendenta a preturilor a fost contrabalansata de cresterea euro. In practica, apartamentele noi si vechi sunt acum mai scumpe cu circa 0,6% fata de inceputul anului, luand in considerare cursul valabil in 4 ianuarie (de 4,3219 lei pentru un euro) comparativ cu valoarea maxima inregistrata in aceasta saptamana de moneda europeana (4,5275 lei).
Pentru Timisoara, Indicele imobiliare.ro avea o valoare de 810 euro pe metru patrat la inceputul lunii ianuarie, iar in iunie, de 796 de euro, cu aproximativ 1,7% mai putin. In lei insa, apartamentele sunt acum cu 2,9% mai scumpe fata de inceputul lunii ianuarie, cumparatorii trebuind sa plateasca un plus de aproximativ 103 lei pe un metru patrat.
In Constanta, pretul cerut pentru apartamentele vechi si noi la inceputul lui 2012 era de 926 de euro pe metru patrat util, cu 3,2% mai mult decat pretul mediu... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 14:46
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 4,2740 lei/euro, in crestere cu peste un ban fata de cel de vineri, de 4,2628 lei/euro, iar fata de moneda americana leul s-a depreciat cu peste un ban, la 3,2983 lei/dolar, informeaza NewsIn.Astfel, fata de moneda europeana cursul afisat luni de BNR a urcat cu 0,26%, in timp ce fata de moneda americana cursul a crescut cu peste un ban (0,44%), la 3,2983 lei/dolar - fata de nivelul de vineri de 3,2839 lei/dolar.Astfel, leul era cotat la 4,28 lei/euro in debutul primei sedinte valutare a saptamanii. Ulterior, leul a avut o usoara tendinta de depreciere, dar a revenit la cotatii de 4,27 lei/euro, cursul fluctuand apoi in apropierea acestui nivel.Pe piata internationala, cursul dolarului s-a apreciat initial fata de moneda europeana, de la 1,2940 la 1,2880 dolari/euro, dupa care s-a depreciat la 1,2990 dolari/euro. Ulterior, cursul valutar a fluctuat in jurul nivelului de 1,2960 dolari/euro."Pe parcursul weekend-ului, FMI si UE au suspendat revizuirea programului de finantare al Ungariei, insistand ca guvernul sa adopte masuri dure pentru a corecta deficitul bugetar. Aceasta stire ar putea avea un efect important negativ asupra leului, moneda locala tranzactionandu-se deja la 4,2870 lei/euro", au precizat analistii ING Bank Romania intr-un raport.Ei au adaugat ca, avand in vedere "perspectiva noastra negativa asupra indicelui pietei imobiliare din SUA, sentimentul investitorilor probabil va ramane... mai mult
Luni, 19 Iulie 2010, ora 14:01
"Pentru 2010, cursul valutar il estimez a fi de 3,8 lei/euro. Eu am facut aceasta estimare la sfarsitul anului trecut. Intre timp multe lucruri s-au schimbat, recesiunea a fost putin mai dura decat estimarea initiala, intregul mediu de afaceri international a fost putin zguduit dar imi pastrez inca aceasta estimare pentru cursul de schimb" a declarat Dragos Cabat, Managing Partner in firma de consultanta financiara si de management Financial View, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Analistul financiar spune ca pe termen scurt romanii ar trebui sa imprumute in lei, desi pare nefavorabil la prima vedere, din cauza dobanzilor mai mari fata de euro. In schimb pentru un credit pe o perioada de 30 de ani, Dragos Cabat recomanda euro pentru ca "in urmatorii 6-8 ani Romania va trece la zona euro si moneda oficiala va deveni euro". Va rezista cursul de schimb euro/leu pana la sfarsitul anului fara socuri importante?Da, va rezista cel putin pana la sfarsitul lui noiembrie. In decembrie va fi o perioada interesanta in care s-ar putea sa vedem fie o apreciere a leului, fie o depreciere. In principiu, cel putin pana la sfarsitul lui noiembrie, leul va fluctua doar intre 4,1 si 4,25.Ce se va intampla cu cererea de euro de pe piata interbancara?De obicei, in ultima parte a anului cererea de euro creste dar tinand cont de faptul ca anul acesta e un an diferit, cu scadere economica, este foarte posibil ca si importurile sa nu mai aiba un volum atat de mare si atunci sa avem o... mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 15:18
Primul care a iesit la rampa de doua ori in decurs de o saptamana cu aceeasi previziune a fost Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol."Euro va ajunge la 4,7-4,8 lei (pana la finele anului, n.r.), daca se mai gandeste cineva la rezerva valutara", a declarat el luni, la deschiderea sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.
Sunt insa si dintre cei optimisti, asa cum este Sorin Ovidiu Vantu, care vede mai degraba un curs de cel mult 4,4 lei/euro pana la sfarsitul anului.
"Nici pomeneala. Nu cred pentru ca nu inteleg cum ar putea creste pana la 4,8 lei/euro atat timp cat nu creste consumul.
Daca nu creste consumul, de unde sa creasca euro?", a declarat omul de afaceri. Deprecierea leului pana la nivelul prognozat de Patriciu ar fi sinonima cu "prabusirea economiei romanesti".
"Inteleg, nasol-nasol, dar nici chiar asa. Nu vad de ce ar urca peste 4,3, cel mult 4,4 lei/euro, pana la sfarsitul acestui an", este de parere Vantu.
La polul opus, pesimistii cred ca leul ar putea atinge pragul psihologic de 5 lei/euro, la finele anului, iar explicatia este simpla: economia nu functioneaza asa cum ar trebui.
Pe aceasta cifra "pariaza" omul de afaceri Ioan Niculae, care detine patru combinate de ingrasaminte chimice - un sector greu incercat anul acesta.
"Eu cred ca domnul Patriciu este optimist. Vad un curs undeva in jurul valorii de 5 lei/euro", a declarat Ioan Niculae.
Atingerea unui asemenea nivel este posibila in ciuda eforturilor Bancii Nationale... mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 12:35