Pandemia a creat un mediu extrem de volatil si imprevizibil pe piata valutara pana la jumatatea anului 2020. Criza cauzata de coronavirus a avut un impact amplu si rapid asupra economiei globale, fortand mana autoritatilor sa intervina cu stimulente ample de natura monetara si fiscala. Volumele imense de masa monetara introduse in piata, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evolutii greu de prognozat si la miscari care pareau sa ignore contextul de piata. Cu toate acestea, specialistii XTB Romania care au analizat in detaliu evolutia principalelor valute.
"Seria de indicatori PMI (realizati pe baza informatiilor oferite de managerii de achizitii) pentru sectorul serviciilor si industrie in zona Euro, in luna iunie, a oferit surprize foarte placute: revenirea accentuata a depasit estimarile cu 6.3 puncte la servicii si 2.5 puncte la industrie. Desi inca sub nivelurile inceputului de an, datele contureaza o continuare accentuata a revenirii in luna iunie. Pentru Euro, aflat intr-o perioada de fluctuatii in asteptarea unei noi miscari impulsive este o veste buna, care trebuie totusi privita intr-un tablou mai cuprinzator. Dolarul american, aflat in retragere fata de monedele majore incepand din a doua jumatate a lunii martie, poate inregistra episoade de crestere a interesului, in special in conditiile in care investitorii ar redeveni preocupati fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din aceasta toamna",... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 15:57
Euro se depreciaza usor, marti, in fata leului, dar dolarul creste. Si francul elvetian si lira sterlina fac azi un pas in spate.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4.8345 lei/unitate, cu 0,03% mai putin fata de cotatia precedenta.
Dolarul a crescut cu 0.18% si valoreaza azi 4.4605 lei/unitate.
Francul elvetian s-a depreciat de la 4,5981 lei/unitate pana la 4,5979 lei/unitate.
Si lira sterlina a scazut in raport cu leul, de la 5,5532 lei/unitate, la 5,5100 lei/unitate.
S-a ieftinit si gramul de aur, astfel ca acesta este cotat azi la BNR la 240,4832 lei. ...citeste mai departe despre "Curs valutar: Euro scade usor, dolarul creste" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 13:20
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, un curs de referinta de 4,7435 lei, o crestere de 0,05% fata de nivelul atins marti.
In luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record in raport cu leul si un nivel maxim de 4,7648 lei.
Marti, euro a coborat la 4,7412 lei.
Pretul gramului de aur a scazut de la 177,4473 lei la 176,7183 lei. Marti, aurul a atins valoarea de 177,4473 lei, cel mai ridicat nivel din 11 iulie 2016, cand a fost 178,0291 lei.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a scazut de la 4,2023 lei la 4,1917 lei.
Cursul francului elvetian a scazut de la 4,1716 lei la 4,1674 lei.
Lira sterlina a urcat de la 5,3997 lei la 5,4005 lei. ...citeste mai departe despre "Curs valutar: Euro creste spre nivelul de 4,75 lei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 13:12
Interventia Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara pentru a readuce cursul leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ar insemna, ca prim soc, cheltuirea a catorva miliarde de euro de la rezerva valutara si, ulterior, intrarea economiei romanesti in recesiune, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul sedintei comune a comisiilor parlamentare de Buget-Finante.
"Interventia BNR cu valuta pentru a aduce cursul leu/euro si, implicit, leul/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie, nu avem o evaluare exacta, dar primul soc ar fi cheltuirea a catorva miliarde de euro de la rezerva si, ulterior, intrarea tarii in recesiune", a explicat Isarescu, precizand ca aceasta varianta face parte din solutiile nerealiste si extrem de costisitoare avansate in spatiul public, potrivit Agerpres.
Seful bancii centrale a mai spus ca prezentarea celor peste 70.000 de debitori in franci elvetieni ca un bloc unitar, omogen, este nereala si duce la crearea unor presiuni pentru adoptarea in pripa a unui act normativ.
El a reamintit faptul ca un sfert dintre debitorii in franci elvetieni au credite sub 4.000 de franci si tot atatia au credite de peste 47.000 de franci, iar in privinta gradului de indatorare, clientii cu venituri de 700 de lei ajung la 184%, iar cei cu venituri peste 7.000 de lei la 26%. mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 09:37
Un euro a fost cotat, vineri, la 4,4882 lei, anunta BNR, acesta fiind minimul ultimelor sapte luni.
De asemenea, dolarul a fost cotat la 3.2551 lei pe unitate.
Leul a inregistrat in 2013 cea mai redusa depreciere in raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeana.
Astfel, moneda nationala a marcat la sfarsitul lunii decembrie, o scadere de circa 0,5% ...citeste mai departe despre "Curs leu-euro - Leul incepe prost anul - a ajuns la minimul ultimelor 7 luni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 13:09
Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.
Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.
Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.
Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.
Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.
Citeste mai multe despre Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara pe Ziare.com. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:24
Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a crescut si miercuri, cu 0,52 bani, la 4,4463 lei/euro, atingand astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, desi banca centrala este prezenta in piata interbancara pentru sustinerea leului, potrivit dealerilor.
Pietele financiare sunt sub presiune puternica de la inceputul saptamanii trecute, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reusit sa formeze o coalitie de guvernare si vor fi organizate noi alegeri anticipate, cel mai probabil in luna iunie.
De la inceputul anului, leul a scazut cu 2,93% in raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.
Totodata, a continuat sa urce si referinta pentru dolar, cu 4,11 bani, la 3,4987 unitati, un nou maxim incepand cu 1 iulie 2010. La data mentionata, referinta s-a situat la 3,5420 lei/dolar.
Pentru francul elvetian, cotatia a crescut la 3,7020 lei/franc, reprezentand un nou nivel maxim incepand cu 5 septembrie 2011. La inceputul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.
Cursul a depasit 4,45 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de miercuri, moment in care banca centrala a intervenit indirect in piata pentru a limita deprecierea monedei nationale, potrivit dealerilor, in conditiile in care sentimentul negativ international a pus presiune si pe piata locala.
Ulterior, cotatiile au variat sub 4,45 lei/euro.
Valutele din regiune afisau pierderi mult mai accentuate, de... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:46
Cursul leu-euro este insensibil de obicei la turbulente politice, precum celor de tipul motiunii de cenzura impotriva Guvernului, a declarat, miercuri intr-o conferinta de presa, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Cursul a inceput de foarte sus la inceputul lunii. Pe urma au fost fluctuatii, ca pe o piata ideala. Asta ii place pietei, oricarei piete, dar mai ales unei piete valutare, sa aiba zig-zag. In perioada urmatoare as dori aceeasi miscare in zig-zag. S-ar putea sa avem si miscari liniare, nu neaparat in zig-zag. Piata acum are stabilitate si ramane cu aceasta stabilitate", a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, parametrii economici sunt in prezent dependenti de ceea ce se intampla in lume.
Adrian Vasilescu a precizat ca nu se intrevede inca o perioada de relansare: "Va fi o perioada binara, un fel de laborator pentru viitoarea baza a viitorului ciclu economic. In acest laborator vor fi multe turbulente. Sunt multe turbulente si acum. Asa este viata, o duci nu numai pe cer senin, ci si pe furtuna", a spus oficialul BNR. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 14:43
Leul va depinde extrem de mult, in 2012, de evolutia crizei din zona euro. Insa, cel mai probabil, moneda nationala se va deprecia in acest an, iar datele oficiale nu sunt prea optimiste, considera analistii.
Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza un curs de 4,26 lei/euro, in timp ce guvernul a lucrat la proiectul de buget pe un curs de 3,3 lei/euro, cifre prea optimiste pentru economisti.
Analistul Liviu Voinea considera ca deprecierea leului va fi de doar 5% fata de anul trecut, in conditiile in care nu se va schimba nimic in zona euro.
Anul trecut, cursul mediu a fost de 4,2379 lei/euro, potrivit datelor BNR.
"Daca s-ar atinge valoarea de 4,26 lei/euro, ar insemna o apreciere reala, pentru ca o stagnare in termeni nominali, inseamna o apreciere reala. In ultimii doi ani s-a realizat acest lucru, adica o mentinere constanta a cursului", a mentionat Voinea.
Citeste mai multe despre Cum va evolua cursul leu/euro in 2012 pe Ziare.com. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 09:07