Analistii CFA Romania estimeaza ca leul se va deprecia in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel, 85% dintre ei estimeaza, pentru orizontul de 6 luni, un curs valutar de 4,8345 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931 lei/euro.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de referinta de 4,8024 lei/euro.
In ceea ce priveste rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, aceasta a inregistrat o valoare medie de 4,04%.
Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea ratelor de dobanda atat pentru scadentele scurte (ROBOR 3M), cat si pentru cele lungi (obligatiuni suverane cu scadenta 5 ani denominate in lei), peste 61% si respectiv 64% dintre participantii la sondaj anticipand aceste evolutii.
Totodata, indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a urcat in luna ianuarie, fata de luna anterioara, datorita cresterii componentei de anticipatii a indicatorului, arata datele publicate, marti, de CFA Romania.
In luna ianuarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,2 puncte pana la 63,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului.
Totodata, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 12:36
Deprecierea din ultima vreme a leului ar putea continua pe parcursul acestui an, astfel ca scenariul in care cursul sa ajunga sau chiar sa depaseasca pragul psihologic de 5 lei/euro este unul posibil. De asemenea, aurul s-a scumpit saptamana trecuta atat de mult incat a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor sase ani. Ce ne arata insa aceste evolutii?
Finalul lui 2019 ne-a adus un curs euro-leu de 4,7793 lei/unitate, o crestere semnificativa fata de inceputul anului, cand era 4,6656 lei/unitate. 2020 a inceput pe premiza de stabilitate (luni, 13 ianuarie, cursul fiind de 4,7791 lei/unitate), insa lucrurile nu vor ramane asa pentru multa vreme.
"Leul a fost oprit din secventa sa de depreciere, ceea ce inseamna ca, pentru o vreme, trendul sau descendent este temperat. Estimarea noastra curenta este pentru un nivel de 4,85 la inceputul trimestrului al II-lea, in mai putin de 3 luni, deci, si 4,94 la finele anului, daca mergem pe varianta "linistita", adica daca nu avem scenariul de corectie semnificativa a pietelor financiare activat pana in toamna acestui an.
Episodic, putem inregistra secvente volatile, cu niveluri chiar peste cele mentionate anterior", precizeaza Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB Romania, pentru Ziare.com.
Prin urmare, cel mai negru scenariu care se contureaza este ca am putea vedea (ce-i drept, sporadic) un curs de 5 lei/euro sau chiar putin peste acest nivel in 2020. "Cata vreme operam intr-un mediu cu deficit atat de cont... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 07:23
Euro a crescut in 2019 ca Fat Frumos, astfel ca in luna noiembrie a reusit sa inregistreze cea mai ridicata valoare din istorie in fata leului.
Mai exact, in 21 noiembrie, euro a atins 4.7808 lei, acesta fiind cel mai mare nivel anuntat vreodata de BNR. Si, din pacate, vestile nu sunt deloc imbucuratoare, pentru ca potrivit estimarilor analistilor financiari, euro isi va continua cresterea si in 2020.
Euro trece de pragul de 4,8 lei in 2020
Potrivit celor mai recente date privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica, majoritatea analistilor financiari CFA Romania estimeaza ca in 2020 cursul leu-euro se va deprecia.
Astfel, peste 85% dintre participantii la sondajul CFA Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale in urmatoarele sase luni, pana la 4,8256 lei, iar pentru orizontul de 12 luni la 4,8663 lei.
La randul sau, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania si fostul sef al Consiliului Fiscal, a declarat recent pentru Ziare.com ca este greu de facut o predictie clara, dar estimarile arata ca, la finalul anului 2020, un euro ar putea ajunge la 4,9 lei. Insa, spune el, este posibil ca acest scenariu sa fie destul de cuminte.
"Sunt greu de dat predictii, avem o continuare a deprecierii la 4,9 la finalul anului viitor. Dar este posibil ca acest scenariu sa fie destul de cuminte, raportat la nevoia de ajustare a deficitului de cont curent. Si e de dorit ca ajustarea sa se produca acolo unde trebuie, in politica fiscala.
Daca... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 14:10
Majoritatea analistilor CFA Romania estimeaza o depreciere a cursului leu-euro in urmatoarele 12 luni, pana la valoarea de 4,8663 lei, respectiv o rata medie anticipata a inflatiei de 3,52%, reiese din datele privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna noiembrie, publicate luni.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,5 puncte, ajungand la 56,9 puncte. Totodata, acelasi indicator s-a majorat cu 12,6 puncte, in comparatie cu intervalul similar din 2018.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, in noiembrie fata de septembrie, cu 3,8 puncte, pana la valoarea de 68,8 puncte, in timp ce comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, cresterea a fost de 13,2 puncte.
De asemenea, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,8 puncte, la valoarea de 51 de puncte, respectiv cu 12,3 puncte fata de noiembrie 2018.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 85% dintre participantii la sondajul CFA Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale in urmatoarele sase luni pana la 4,8256 lei, iar pentru orizontul de 12 luni la 4,8663 lei.
Reuters: Leul va avea cea mai mare depreciere din regiune in 2020. Estimarea de 4,85 lei/euro nu este cea mai severa
Potrivit sursei citate, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,52%.
"Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea ratelor de... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 09:59
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in luna iulie, fata de luna anterioara, iar analistii estimeaza ca euro va depasi 4,83 lei in urmatoarele 12 luni, arata datele publicate, luni, de CFA Romania.
Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,7216 lei/euro.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), a fost lansat de catre CFA Romania si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un an.
In luna iulie, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut, fata de luna anterioara, cu 2,7 puncte, pana la 48,2 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 3,1 puncte.
Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 4,1 puncte, pana la 56,4 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 3,4 puncte.
Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,9 puncte, pana la 44,1 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 6,4 puncte.
In ceea ce priveste cursul valutar, 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 10:48
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a crescut usor in martie, fata de luna anterioara, cu 0,5 puncte pana la 34,9 puncte, dar analistii estimeaza ca euro ar putea depasi pragul de 4,85 lei in urmatoarele 12 luni, arata datele publicate, marti, de CFA Romania.
Luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,7584 lei/euro.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).
In martie, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 0,4 puncte, pana la 47,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 17,1 puncte).
Totdata, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1 punct pana la 28,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 10,5 puncte).
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541", se arata in comunicat.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,03%.
"Sunt de remarcat anticpatiile de majorare a dobanzilor pentru... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 10:50
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in luna noiembrie, fata de luna anterioara, cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte, din cauza scaderii ambelor componente ale indicatorului, arata datele publicate vineri de CFA Romania.
Analistii CFA (Chartered Financial Analyst) estimeaza o rata anuala a inflatiei de 4,23% in urmatoarele 12 luni.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).
In luna noiembrie, fata de luna anterioara, indicatorul a scazut cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte.
Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a crescut cu 0,2 puncte. Ambele componente ale indicatorului au contribuit la aceasta evolutie.
"Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 7 puncte, pana la valoarea de 55,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 4,1 puncte) . Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,6 puncte pana la valoarea de 38,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 2,4 puncte) ", se arata in comunicat.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 10:33
Analistii economici anticipeaza, pentru urmatoarele 12 luni, o rata medie a inflatiei de 4,66%, o crestere a ratei medii ROBOR, la trei luni, pana la 4,16%, precum si un curs de 4,7688 pentru un euro, releva Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna iulie, publicat vineri de CFA Romania.
Conform datelor analizate in cadrul sondajului CFA Romania, in ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, in jur de 85% dintre participanti anticipeaza o depreciere a monedei nationale in urmatoarele 12 luni, in comparatie cu valoarea actuala.
Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,7224, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7688.
De asemenea, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2019/iulie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,66%.
In plus, sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, respectiv 87% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.
"Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 4,16%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,28%.
Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative", se arata in... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 13:21
Indicatorul de incredere macroeconomica CFA Romania a suferit o scadere severa, de peste 15%, in august, fata de luna anterioara, pana la 50,7 puncte, cel mai mic nivel din ultimii trei ani.
Este a treia luna consecutiva de scadere a indicatorului de incredere. Ambele componente ale indicatorului (aprecierea conditiilor curente si anticipatiile) au contribuit la scadere, potrivit comunicatului CFA Romania, citat de Curs de guvernare.
Analistii CFA vad euro la peste 4,65 lei si ROBOR la 1,67% peste 12 luni. Este cea mai lunga tendinta de depreciere din ultimii cinci ani.
Este de remarcat ca 80% dintre participantii (la sondaj) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6177 lei / euro, in crestere cu 278 pips (zecimi de miime) fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior, in timp de pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,6523 lei / euro (+350 pips).
Sunt, de asemenea, remarcabile si anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni) cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani): 94% si respectiv 88% dintre participantii la sondaj se asteapta la cresteri.
Astfel, rata medie interbancara a ROBOR cu scadenta de 3 luni, ar putea fi de 1,67%, iar randamentul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani de 3,44%.
Citeste mai departe despre "Increderea in economie... mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 07:36