Euro se depreciaza usor in fata leului, sugerand mai curand o stabilitate a cursului de schimb. BNR a afisat, vineri, un curs oficial de 4,5376 lei/euro, cu 0,1% mai mic decat in ziua precedenta, cand euro era cotat la 4,5379 lei.
In scimb, dolarul american se apreciaza cu 0,24% fata de leu, BNR afisand un curs oficial de 3,5637 lei/dolar. Joi, dolarul era cotat la 3,5552 lei.
BNR a publicat un curs oficial pentru francul elvetian de 3,7683 lei, in scadere fata de ziua precedenta, cand era cotat la 3,7692 lei. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 13:17
Moneda nationala s-a depreciat, miercuri, Banca Nationala a Romaniei afisand un curs de referinta de 4,4665 lei/euro. Marti, cursul de referinta anuntat de Banca Centrala era de 4,4571 lei/euro.
Cursul de miercuri reprezinta o depreciere de 0,21%. Moneda nationala a pierdut teren si in fata dolarului american, BNR anuntand un curs de referinta de 3,5573, in crestere cu 0,16% fata de sedinta anterioara, cu 3,5515 lei/dolar.
Pe piata interbancara, moneda nationala se tranzactiona, la inceputul sesiunii, la cotatii situate in jurul valorii de 4,47 lei/euro. Dealerii spun ca miscarea vine ca o corelare la pierderile vizibile consemnate marti de valutele din regiune.
Cursul a urcat spre 4,47 lei/euro dupa primele transferuri de miercuri mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 13:17
Leul a atins, luni, un nou minim istoric in raport cu euro, cursul oficial anuntat de BNR fiind de 4,6009 lei/euro. In prima zi din saptamana care preceda referendumului hotarator pentru Romania, moneda nationala a crescut cu 0,35% fata de sedinta precedenta. Insa la ce nivel va ajunge leul in saptamana de foc pentru mediul politic?
Euro era cotat luni dimineata pe piata interbancara peste nivelul de 4,6 lei, dupa ce vineri Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,5848 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala.
Economist sef Volsksbank: Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro
Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro pana la finalul acestei saptamani, insa evolutia depinde de grandul de implicare al Bancii Nationale, crede Melania Hancila, economist-sef Volsksbank.
"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major (...). Evolutia din aceasta saptamana tine foarte mult de nivelul pana la care il lasa Banca Nationala sa mearga. Ar putea ajunge pana la 4,65 lei", a declarat Melania Hancila, pentru Business24
Melania Hancila: Pana la sfarsitul saptamanii, cursul ar putea ajunge la 4,65 lei/euro
Ionut Dumitru: Cursul valuar depinde de situatia politica
Moneda nationala "sufera" din cauza situatiei politice, tinand cont de faptul ca celelalte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de cea a leului, a declarat Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank.
"Incepand cu... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:25
Guvernatorul BNR a declarat mereu, atunci cand cursul atingea praguri critice, ca deprecierea leului este "un scenariu SF". Mai nou insa, economistii si bancherii spun ca depasirea pragului de 4,5 lei reprezinta doar o chestiune de timp.
Crizele economice, amestecate cu cele politice, reprezinta cel mai periculos cocktail explozibil. Daca pana acum scena politica a beneficiat de o relativa acalmie, in ultima luna politicienii parca au intrat in vrie, si au iesit la atac.
Nu mai conteaza cine cu cine e, important este sa-i dai in cap mai repede si mult mai bine celuilalt. Din razboiul politicienilor nu iesie nimic bun, ci doar un popor batjocorit si o economie slutita oricum de criza din zona euro.
Volatilitatea politica accentueaza deprecierea leului
Insa, cel mai rapid efect al mocirlei politice se vede in evolutia cursului de schimb valutar. Daca in septembrie 2008 am fost loviti sub centura de explozia cursului, euro ajungand la aproape 4 lei, de la 3,2-3,3 acum, suntem pe cale sa depasim pragul de 4,5 lei/euro.
Bancherii asista la meciul din ringul politic si spun ca deja pragul de 4,5 lei nu mai reprezinta un scenariu SF, mai mult, avanseaza ca sigura valoarea de 5 lei. Florin Citu, fostul economist-sef de la ING Bank Romania, a declarat pentru Business24 ca 4,5 lei pentru un euro nu mai reprezinta o tinta, iar intrebarea este: cand va ajunge cursul de schimb valutar la 5 lei euro pentru un euro?
El sustine ca, oricum, cursul de schimb valutar se... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 08:31
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca inflatia ar putea creste pana la 4% in septembrie dar va cobori la 3,2% la sfarsitul anului.
Si Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a inflatiei, in timp ce analistii sustin ca, pe langa alimente, factorii determinanti pentru cresterea inflatiei raman cursul de schimb si evolutia crizei din zona euro.
Analistul economic Lucian Davidescu a declarat, pentru Business24, ca o rata a inflatiei de 4% reprezinta o prognoza plauzibila, in special inceperii sezonului rece de toamna. El vede si un alt efect care va duce la o crestere a ratei de inflatie in aceasta toamna: majorarea cotei TVA de acum doi ani.
Dupa minime istorice vin si cresterile
Davidescu spune ca, in primul an de dupa majorarea cotei TVA, in Romania s-a resimtit un prim efect de baza, de crestere, care a durat aproximativ 12 luni, pana in iunie 2011. In urmatoarele 12 luni, sustine analistul economic, efectul de baza a fost pe minus. De ce? Pentru ca s-a pornit de la o crestere mare a inflatiei, care a facut ca cifrele sa para mici, motiv pentru care, in opinia sa, Romania a inregistrat rate minime record la inflatie.
Lucian Davidescu sustine ca acest efect de baza inceteaza la sfaristul acestei luni, iar urmatoarea rata de inflatie va fi ultima din seria minimelor istorice. Astfel, din luna iulie, rata inflatiei va intra pe un trend ascendent.
"Daca avem deja un salt de la 1,79% acum, la peste 2% in iunie, s-ar putea ca... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:07
In ultima vreme, oficialii BNR au tot dat declaratii privind evolutia cursului de schimb valutar, sustinand ca situatia este sub control. Analistii, insa, considera ca BNR nu trebuie sa mentina leul la un curs fix sau intr-o banda foarte ingusta, pentru ca asta inseamna ca-si cheltuieste rezervele in mod inutil.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca banca centrala face, in fiecare an, o prognoza a inflatiei si o prognoza de curs pe care nu o publica pentru ca un singur cuvant despre curs scapat de BNR ar putea sa denatureze piata pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine tinute sub cheie.
Potrivit acestuia, daca se va intampla ceva in Grecia sau intr-o alta tara banca centrala este pregatita sa actioneze cu intreg instrumentarul de care dispune pe piata valutara sa nu se destabilizeze.
Sarcina BNR: sa evite miscari bruste ale cursului
Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca Banca Nationala a Romaniei a reusit, pana acum, managerieze bine evolutia cursului de schimb valutar. El sustine ca BNR a reusit sa stopeze o presiune, care nu s-a manifestat doar asupra leului, ci asupra tuturor monedelor nationale din Europa de Est.
"Cred ca sarcina BNR este sa evite niste miscari foarte bruste ale cursului de schimb, nu sa incerce sa lupte impotriva unei tendinte generalizate si care depinde de evolutiile macroeconomice din zona euro, cu mult peste puterile bancii nationale", a declarat analistul... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:16
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in a doua parte a sesiunii interbancare de joi, iar rata de schimb a atins un maxim de 4,39 unitati fata de euro, dupa care banca centrala a intervenit in favoarea leului, potrivit dealerilor, intr-o piata cu volume de transfer in crestere.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3810 - 4,3835 lei, cu 1,5- 1,7 bani peste nivelul de la finalul zilei precedente, de 4,3655 - 4,3665 lei/euro.
Cursul de schimb a deschis sedinta interbancara de joi peste 4,37 lei/euro, dupa ce, potrivit dealerilor, in cursul noptii, pe piata din SUA cotatiile au urcat pana la 4,3710 - 4,3730 lei/euro, ca urmare a intaririi dolarului in raport cu euro, miscare care a determinat corectii semnificative si pentru valutele din regiune.
La deschiderea sedintei de la Bucuresti cursul a inceput sa scada, intrucat jucatorii se asteaptau ca BNR sa intervina indirect pentru a tempera deprecierea leului, iar pentru scurt timp schimburile s-au perfectat la 4,3665 - 4,3684 lei/euro. mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 20:01
Va urma o perioada cu intrari mai mari de capital in Romania, iar banca centrala va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat, miercuri, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn."Este probabil sa intram intr-o noua perioada, in care in Romania vor intra masiv capitaluri, suisuri si coborasuri.
Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ceea ce spun acum.
Cred insa ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital.
Vom incerca, bineinteles, sa atenuam volatilitatea cursului de schimb.
Dar aceasta nu este un "must", pentru ca nu poti. Trebuie sa spunem societatii, exportatorilor ce poti sa faci, nu poti sa-i duci cu vorba.
Daca intrarile de capital vor fi foarte mari, acumularea de rezerve excedentare (noi avem deja rezerve excedentare) si crearea de lichiditate in lei prin interventii directe este o iluzie", a spus Isarescu, in cadrul unui forum economic.
Potrivit acestuia, BNR va incerca sa descurajeze "volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe".
"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp este foarte important ca ceea ce numim competitivitate a produselor romanesti sa fie asigurata nu numai prin pret, sa fie bazata pe costuri reduse de productie, o promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de exporturi.
Reformele structurale sunt esentiale in acest sens, de aceea salutam ceea... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 12:58
"Am putea sa ne asteptam la mai multe atacuri speculative in momentul in care cursul de schimb va fi intr-o banda, mai precis in momentul in care vom intra in mecanismul cursului de schimb valutar. Momentan, neavand un curs de schimb fixat, speculatorii nu au ce sa atace", a declarat pentru Bloombiz.ro Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING. Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a anuntat la sfarsitul lunii aprilie, ca Executivul isi mentine obiectivul de intrare in mecanismul ratelor de schimb valutar in 2013.Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca au existat "atacuri serioase" asupra monedei nationale, informeaza Mediafax.
Potrivit lui Vasilescu, aceste "atacuri speculative" nu au vizat in mod special Romania.
"A fost o actiune in zona mai multor banci, in conditiile declansarii crizei. Atacul nu a vizat in exclusivitate leul, ci si alte monede printre care zlotul, coroana ceha si moneda ungureasca", a declarat pentru Bloombiz.ro consilierul BNR, Adrian Vasilescu.
In opinia acestuia, principalele cauze ale atacurilor speculative au fost criza economica si dorinta de castig.
"Romania s-a aparat. Chiar daca astazi sunt voci care spun ca interventia BNR a fost <barbara>, precizez ca niciodata un act de aparare a monedei nationale nu poate fi barbar. Atacul speculativ din octombrie 2008 a fost barbar", a mai adaugat Vasilescu.
Pe de alta parte, economistul sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc spune ca in teoria... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 18:00