Decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara este corecta, ar fi trebuit luata demult si cresterea ar trebui sa continue, afirma prof. univ. dr. in economie Bogdan Glavan.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Bogdan Glavan a explicat ce efect va avea cresterea dobanzii de referinta asupra ROBOR, asupra cursului de schimb, dar si de ce este o masura antiinflationista: "daca dobanzile din piata vor creste, populatia va fi descurajata sa ia credite si sa cheltuiasca si va fi mai incurajata sa economiseasca, astfel ca dinamica preturilor se va potoli".
Bogdan Glavan a desfiintat teoria potrivit careia inflatia are cauze externe: "Statul a aruncat cu bani in piata si acum se mira de inflatie. Acest argument e posibil intr-o societate care nu are notiuni elementare de economie. (...) Numai o natiune educata care intelege ca valoarea banilor depinde de productie, nu de intentiile si discursurile politicienilor, se poate opune populismului".
Decizia BNR de a majora la 2,5% dobanda de politica monetara era una previzibila si corecta?
In opinia mea, da. Chiar si acest nivel al dobanzii nu imprima in sistemul bancar un nivel de piata al dobanzii care sa fie acoperitor pentru rata inflatiei. Romania a traversat in ultimii doi ani o perioada cu dobanzi real negative. Aceasta crestere a dobanzilor era previzibila, inevitabila si ar face bine sa continue.
Ce inseamna, de fapt, dobanda de politica monetara?
Sistemul bancar nu opereaza ca alte sectoare economice, ca... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 07:00
Cursul de schimb urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim, iar pietele sunt nervoase si in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, a apreciat, joi, consultantul financiar Ionel Blanculescu.
"Cursul de 4,4796 lei/euro de astazi mi se pare ca urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim. Traim momente, poate, unice in istoria post-decembrista, o lupta politica fara precedent in Parlamentul Romaniei, dar asta trebuie sa nu influenteze mediul economic, mediul de afaceri, chiar daca vremelnic vom asista la astfel de manifestari ale pietelor. Pietele la momentul acesta sunt nervoase, sunt in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, insa mediul economic trebuie sa-si continue cu incapatanare mersul inainte, pentru ca stim ca astfel de volatilitati legate de fenomene politice, de evenimente majore in viata unei tari, sunt vremelnice. Economia Romaniei trebuie sa mearga inainte pentru ca ea, de fapt, asigura infrastructura existentei noastre", a precizat Blanculescu.
El a adaugat ca, in urma unei analize economice realizate recent cu privire la modul in care pietele regionale functioneaza in zona cursului de schimb, au fost observate deprecieri atat ale zlotului polonez, cat si ale forintului din Ungaria.
"Chiar daca aceste deprecieri au fost mai mici, inseamna ca, totusi, pe fond de criza europeana, de criza regionala generata de situatia Greciei, si nu numai, se suprapune... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:18
Directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a declarat joi ca, in opinia sa, este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania, in conditiile in care evolutia monedei nationale fata de euro a devenit o obsesie.
"Probabil este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania. Lumea este foate atasata unde se duce cursul. Nu stiu daca la polonezi este o obsesie nationala, ca s-a apreciat sau s-a depreciat moneda, vad ca si la ei zlotul se duce in sus, in jos, dar nu prea e agitatie", a declarat Misu Negritoiu.
"Noi avem manage float, dar nu stiu care este nivelul de control. Este o piata mica unde ai nevoie de un balans pentru ca orice tranzactie mare poate sa influenteze cursul substantial", a mai spus directorul general al ING Bank Romania.
"Cred ca BNR stie cum sa administreze cursul, potrivit competentelor pe care le are. Am vazut analize in piata care indica pentru finalul acestui an un curs de 4,5 lei pentru un euro. Noi nu avem o prognoza pentru cursul de schimb acum. Lucram in prezent la ea", a mai spus Negritoiu.
Cursul de schimb se poate indrepta usor catre cinci lei/euro, iar presiunile pe euro si monedele din regiune vor continua in urmatorii ani, a declarat presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, in cadrul unei emisiuni la Pro TV, la inceputul acestei luni. mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 16:25
In ultima vreme, oficialii BNR au tot dat declaratii privind evolutia cursului de schimb valutar, sustinand ca situatia este sub control. Analistii, insa, considera ca BNR nu trebuie sa mentina leul la un curs fix sau intr-o banda foarte ingusta, pentru ca asta inseamna ca-si cheltuieste rezervele in mod inutil.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca banca centrala face, in fiecare an, o prognoza a inflatiei si o prognoza de curs pe care nu o publica pentru ca un singur cuvant despre curs scapat de BNR ar putea sa denatureze piata pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine tinute sub cheie.
Potrivit acestuia, daca se va intampla ceva in Grecia sau intr-o alta tara banca centrala este pregatita sa actioneze cu intreg instrumentarul de care dispune pe piata valutara sa nu se destabilizeze.
Sarcina BNR: sa evite miscari bruste ale cursului
Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca Banca Nationala a Romaniei a reusit, pana acum, managerieze bine evolutia cursului de schimb valutar. El sustine ca BNR a reusit sa stopeze o presiune, care nu s-a manifestat doar asupra leului, ci asupra tuturor monedelor nationale din Europa de Est.
"Cred ca sarcina BNR este sa evite niste miscari foarte bruste ale cursului de schimb, nu sa incerce sa lupte impotriva unei tendinte generalizate si care depinde de evolutiile macroeconomice din zona euro, cu mult peste puterile bancii nationale", a declarat analistul... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:16
Banca Nationala a Romaniei (BNR) este preocupata intr-o foarte mare masura de ce se va intampla cu cursul de schimb, desi nu are tinta de curs, are numai tinta de inflatie, a declarat marti, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, intr-o conferinta de presa.
"BNR face, in fiecare an, o prognoza a inflatiei si o prognoza de curs pe care nu o publica pentru ca un singur cuvant despre curs scapat de BNR ar putea sa denatureze piata pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine tinute sub cheie", a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, daca se va intampla ceva in Grecia sau intr-o alta tara banca centrala este pregatita sa actioneze cu intreg instrumentarul de care dispune pe piata valutara sa nu se destabilizeze.
"Stiu ca aceasta vanzare si cumparare de valuta fascineaza publicul si presa. Cand vorbesc de instrumentar, BNR are multe componente si inclusiv o componenta psihologica", a mai afirmat Adrian Vasilescu.
Leul a continuat sa se aprecieze in raport cu moneda europeana, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de 4,4594 lei/euro, in scadere cu 0,15 bani (0,03%) comparativ cu sedinta anterioara, cand euro valora 4,4610 lei.
Leul a castigat teren si in fata dolarului american, BNR afisand un curs de 3,5451 lei/dolar, mai putin cu 2,79 bani (0,79%) fata de anuntul de vineri, respectiv 3,5734 lei/dolar. mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 10:31
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca utilizarea cursului de schimb ca motiv de crestere a preturilor la carburanti a fost tendentioasa de fiecare data si uneori "chiar caraghioasa", argumentul fiind folosit chiar si atunci cand cursul evolua in sensul scaderii preturilor, informeaza NewsIn."Utilizarea cursului de schimb ca factor de crestere a preturilor (la carburanti, nr.) a fost evident tendentioasa de fiecare data si uneori chiar caraghioasa. Ei au ramas cu argumentatia si cand cursul mergea in sensul scaderii preturilor la carburanti", a spus Iasrescu.
Guvernatorul a explicat ca in ultima perioada s-a observat o scumpire a carburantilor cu toate ca dolarul s-a depreciat fata de leu si, astfel, nu mai poate fi utilizat motivul deprecierii cursului.
"Noi ne-am manifestat la o sedinta precedenta o oarecare nedumerire, pentru ca am observat majorari de preturi si atunci cand cursul s-a miscat in sensul descresterii preturilor. Si acum, in luna ianuarie, daca nu ma insel, cu toate ca leul s-a intarit fata de dolar cu aproape 10%, am vazut majorari de preturi legate probabil de majorarea pretului titeiului.
Nu stim tehnologia interna si nici nu este treaba noastra tehnologia si strategia pe care o duc companiile petroliere in Romania. Credem insa ca nu se cuvine catusi de putin, si o spun in modul cel mai clar, ca in lista de factori care contribuie la majorarea pretului la benzina, la carburanti in general, sa mai apara cursul de schimb", a precizat... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 15:21
Nivelul cursului de schimb inregistrat in urma cu doua saptamani a "cam" reflectat fundamentele macroeconomice, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, subliniind ca interventiile bancii centrale nu vizeaza un punct fix al paritatii, relateaza Mediafax."In ceea ce priveste cazul Romaniei, prezenta noastra pe piata nu vizeaza numai cursul de schimb si, iarasi, nu avem puncte fixe. (…)
Intr-un fel, evenimentele de acum cateva saptamani, cu depasirea nivelului de 4,3 lei/euro (arata acest lucru - n.r.).
Nu ne cantonam intr-un punct fix, avem zone in care consideram cursul intr-un relativ echilibru la momentul respectiv", a spus Isarescu.
El a mentionat ca economia evolueaza, ceea ce inseamna ca multe date se schimba, iar o zona de echilibru dintr-un an nu este mentinuta la infinit.
La finele lunii iunie, leul s-a depreciat semnificativ in raport cu moneda europeana, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala reducerea pensiilor, ceea ce a adancit incertitudinile privind situatia economica a Romaniei.
In ultimele trei sedinte ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime istorice, culminand pe 30 iunie, cand a ajuns la 4,3688 lei/euro. mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 14:45
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, anticipeaza ca vor exista fluctuatii ale cursului de schimb, din cauza situatiei actuale din Romania, dar crede ca Banca Nationala are experienta sa-l domoleasca. "Suntem intr-o situatie care ne conduce la concluzia ca vor fi ceva fluctuatii ale cursului de schimb si sunt convins ca BNR are experienta sa-l domoleasca, dar nu stiu la ce nivel", a spus Ghetea, in cadrul unui eveniment.
In ceea ce priveste creditarea, Ghetea a mentionat ca exista perspective foarte clare pentru "un credit in lei mai bun decat cel in valuta" .
"La persoane fizice, din pacate, se are in vedere prea mult cat costa rata in prima luna, fara a se tine cont si de riscuri, de exemplu cel generat de cursul valutar", a explicat seful CEC Bank.
El a adaugat ca programul guvernamental "Prima Casa" a avut un efect deosebit de bun si crede ca ar fi bine, daca este posibil, sa se gaseasca resursele necesare pentru continuarea acestuia si dupa epuizare plafonului de un miliard de euro.
Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat ca misiunea FMI se intalneste cu asociatia "ori de cate ori vine in Bucuresti".
"Am avut acum 10 zile o intalnire tehnica cu FMI, la nivel juridic, la care din pacate nu am participat", a spus seful ARB. mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 14:00
BNR "nu incurajeaza o depreciere a cursul de schimb", deoarece aceasta ar accentua ajustarea deficitului de cont curent, care pare sa fie deja excesiva, a spus guvernatorul Mugur Isarescu, mentinand ca stabilitatea leului este data de imbunatatirea fundamentelor economice externe ale Romaniei, precizeaza NewsIn."Stabilitatea cursului de schimb are la baza imbunatatirea fundamentelor economice externe ale Romaniei", a spus Isarescu, exemplificand prin restrangerea deficitului de cont curent si a datoriei private externe pe termen scurt, precum si prin acoperirea integrala a deficitului extern cu investitii straine directe.In acelasi timp, un factor pozitiv este diminuarea ponderii rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale in rezerva valutara "de la 50% (inainte de reducerea RMO, n.r.) spre 30%", tendinta care se va manifesta in continuare, ca parte a acordului cu FMI. mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 12:34