Bitcoin a facut o supriza neplacuta investitorilor care sperau ca in continuare sa profite de pe urma principalei criptomonede, pierzind aproape un sfert din valoare intr-o singura zi.
Astfel ca, aceasta a cazut de la 42.000 de dolari pana la sub 34.000 de dolari, aratand, inca o data, cat de periculoasa este volatilitatea pe monedele vituale.
Scaderea este cea mai mare din acest an si de cand pandemia a provocat o prabusire a activelor in martie 2020. Cu toate acestea, era de asteptat o astfel de corectie a Bitcoin, pe care, de altfel, analistii o preziceau motivand ca moneda a castigat prea multa valoare intr-un timp relativ scurt.
Si pe buna dreptate, daca ne uitam la mijlocul lunii decembrie, Bitcoin valora undeva la 17.000 de dolari, iar zilele trecute a trecut pragul de 42.000 de dolari, inregistrand o crestere de peste 130% in numai o luna de zile.
Chiar si asta, o astfel de diminuare a valorii nu este nimic nou sau de speriat pentru bitcoinerii de "cursa lunga".
"Aceste scaderi dar si cele viitoare sunt oportunitatile pe care le-ati cautat in timpul sentimentelor FOMO pe care le-ati avut la 40.000 de dolari. Profitati de ele", spune analistul Cointelegraph Markets, Michael van de Poppe.
In momentul publicarii, Bitcoin a revenit deja la 35.000 de dolari.
Una dintre posibilele influente, care au facut ca Bitcoin sa pierda atata de mult din valoare, a fost dolarul care s-a intarit fata de restul monedelor de circulatie internationala. De asemenea,... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 14:38
Presedintele Autoritatii de reglementare a pietelor financiare din Franta (AMF) a denuntat, luni, bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasa" si un instrument pentru infractori, pronuntandu-se ferm impotriva criptomonedei, care a depasit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima data de la lansare.
"Este un mod de a achizitiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscala, de a dezvolta si plati pentru infractiuni cibernetice. Daca este o moneda, este una foarte proasta", a afirmat Robert Ophele, presedintele AMF, intr-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.
Oficialul a explicat ca nu este sigur ca ar vrea sa reglementeze bitcoin, deoarece nu are nicio legatura cu economia reala.
Saptamana trecuta, seful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat ca este prea devreme pentru banca sa aiba nevoie de o strategie privind bitcoin si nu o considera o rezerva de valoare.
Intre timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obtinut permisiunea de a incepe tranzactiile de contracte futures pentru bitcoin.
"Este o provocare pentru guvernatorii bancilor centrale si pentru autoritatile de supervizare. este o piata nereglementata si trebuie sa o spun: o iluzie periculoasa", a afirmat Robert Ophele.
Si Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achizitionarea de criptomonede, insistand pe instabilitatea acestui nou tip de monede.
ESMA subliniaza ca noile operatiuni de strangere de... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 10:19
Bitcoin a depasit 9.700 de dolari la doar o saptamana dupa ce a atins 8.000 de dolari, fiind in centrul atentiei in pofida avertismentelor legate de formarea unei bule speculative.
Cresterea a urcat volatilitatea din ultimele 10 zile a monedei virtuale la un nivel de 15 ori peste cel al cursului euro-dolar, cea mai tranzactionata pereche de monede din lume, transmite Bloomberg.
Ascensiunea bitcoin a pus pe ganduri traderii traditionali si a alimentat zvonurile referitoare la o posibila bula speculativa. De la directorii de pe Wall Street la managerii fondurilor de investitii, observatorii analizeaza bitcoin, care s-a apreciat cu circa 45% in ultimele doua saptamani.
Prin comparatie, indicele S&P 500 a avut nevoie de aproape patru ani pentru a inregistra o crestere similara.
Numarul conturilor de pe platforma Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare a bitcoin si a monedei virtuale rivale ethereum, aproape s-a triplat in ultimul an, la 13 milioane, potrivit datelor Bespoke Investment Group.
Bitcoin a atins luni un nivel record intermediar de 9.747,49 dolari pe unitate.
Managerul de fonduri Mike Novogratz, care va lansa un fond de 500 de milioane de dolari pentru investitii in monede virtuale, a estimat saptamana trecuta ca bitcoin va incheia anul la 10.000 de dolari. O zi mai tarziu, directorul pentru cercetari al Fundstrat, Thomas Lee, si-a dublat pretul tinta pentru bitcoin la 11.500 de dolari, pentru jumatatea anului 2018.
CME... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 08:55
In mai putin de o saptamana, valoarea pietei Bitcoin s-a diminuat cu 4 miliarde de dolari, ca urmare a deprecierii suferite de valuta digitala.
Moneda Bitcoin a pierdut 19% din valoare in perioada 24-29 mai, stergand aproape 4 miliarde de dolari din castigurile celor care au mizat in ultima vreme pe valuta digitala, relateaza CNBC.
Pe 24 mai, moneda digitala atinsese cea mai mare cotatie stabilita vreodata in tranzactii: 2971,69 dolari. La inceputul acestei saptamani insa, un bitcoin se tranzactiona cu doar 2267,73 USD, spre disperarea jucatorilor din piata.
Pierderea de 520 dolari in valoarea inregistrata de Bitcoin este vazuta ca o volatilitate care nu face decat sa stabilizeze pentru moment cursul valutei digitale, explica specialistii CoinDesk.
"Corectia a fost de scurta durata, in realitate preturile fiind mai mari decat cele de acum o saptamana. Cred ca a fost o retragere a profitului realizat cu ocazia aprecierii rapide a monedei Bitcoin", crede Booby Lee, director al BTCC, o platforma de tranzactionare a valutei digitale.
In cursul saptamanii trecute, Nicola Duke, un analist de piata al Forex Analytix estima ca pragul de 2.800 dolari va reprezenta punctul maxim de apreciere al monedei digitale pentru aceasta perioada.
Estimarea s-a dovedit a fi corecta, dar o parte dintre analisti mizeaza pe o noua etapa de crestere a Bitcoin, punctul lor de vedere fiind sustinut de cateva argumente forte.
Printre acestea se numara adoptarea Bitcoin in... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 05:18
Moneda virtuala bitcoin a atins luni un nivel record de peste 1.000 de dolari pe unitate, in conditiile in care multe dintre burse au fost inchise luni, relateaza MarketWatch.
Bitcoin a urcat luni la 1.013 dolari pe unitate, potrivit datelor Coin Market Cap. Alte platforme mari de tranzactionare, cum sunt Bitfinex, Kraken si Coinbsae, au aratat ca moneda virtuala a depasit duminica seara pragul de 1.000 de dolari, potrivit informatiilor Bitcoin.com.
Noul maxim al bitcoin, care este tranzactionata la niveluri care nu au mai fost ...citeste mai departe despre "Moneda virtuala bitcoin atinge un nivel record de peste 1.000 de dolari per unitate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 16:21
Bitcoin este noua moda in piata, insa mirajul monedei virtuale ascunde riscuri de care ar fi bine sa tii cont inainte de a plasa o investitie considerabila, spun specialistii.
Adevarul este ca moneda virtuala a trezit interesul investitorilor si isi face loc in mod frecvent in buletinele de stiri ale publicatiilor din zona financiara.
Ultimele vesti vin de peste ocean, unde firma Coinbase din San Francisco se lauda ca a deschis prima piata "reala" de tranzactii pentru bitcoin.
Coinbase mizeaza pe acoperirea oferita de bursa newyorkeza si Andreessen Horowitz pentru a dezvolta afacerea de 100 milioane de dolari.
In acelasi timp, investitorii Tyler si Cameron Winklevoss fac valuri vorbind despre potentialul pietei de bitcoin, estimata la cateva mii de miliarde de dolari.
Sigur, interesul lor este sa obtina acordul autoritatilor pentru prima bursa operationala in moneda virtuala, dar, tinand cont ca valoarea de piata a bitcoin se rezuma la doar 3,5 miliarde de dolari in prezent, mai avem de asteptat pana atunci, crede Jeff Reeves, editorialist Market Watch.
Moneda virtuala, riscuri reale
Desi bitcoin este o moneda interesanta, ea nu reprezinta totusi o reala oportunitate investitionala, spune acesta.
Realitatea trista este ca doar o parte din detinatorii conturilor constituite in Bitcoin obtin un profit, in timp ce restul jucatorilor prezenti in piata ar trebui sa evite moneda virtuala.
Riscurile in cazul monedei virtuale sunt cat se poate de... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 08:00
1Bitcoin trece printr-o perioada de depreciere constanta starnind panica in randul clientilor de pe cele mai mari piete de tranzactionare a monedei virtuale.
La mijlocul acestei saptamani, valoarea Bitcoin a scazut pana la 190,13 dolari, cu aproape 25 de procente mai putin fata de cotatia inregistrata la finalul saptamanii trecute, anunta publicatia Techspot.
Cadere continua
In aproximativ o luna, valoarea Bitcoin s-a depreciat cu 50%, iar fata de varful de 1150 de dolari, atins la finalul anului 2013, deprecierea pare de-a dreptul astronomica.
In mod ironic, popularitatea monedei virtuale este la cote din ce in ce mai mari, dar nu si valoarea ei.
Bitcoin a mai inregistrat caderi spectaculoase, dar de aceasta data declinul nu este provocat de atacurile cibernetice la care a fost expusa platforma BitStamp la inceputul anului.
Deprecierea Bitcoin este un fenomen care a inceput sa fie observat inca de acum sase luni si care s-a accentuat intre timp.
Pe masura ce valoarea monedei virtuale scade se fac auzite din ce in ce mai multe voci care sustin ca evolutia sa este in directa legatura cu companiile de exploatare Bitcoin si cele generatoare de tranzactii.
O parte dintre aceste companii s-au vazut nevoite sa isi lichideze rezervele detinute in moneda virtuala pentru a acoperi costurile generate de plata unor credite contractate in timp sau de cheltuielile de intretinere a facilitatilor de exploatare Bitcoin.
Tranzactiile numeroase in Bitcoin au... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 18:00
1Al treilea mare operator din lume pentru moneda virtuala, platforma sloveno-engleza BitStamp, si-a reluat operatiunile la sfarsitul saptamanii trecute, dupa patru zile de activitate suspendata.
Saptamana trecuta, BitStamp si-a intrerupt activitatea dupa ce contul sau de operatiuni curente a fost spart in urma unui atac cibernetic, arata revista USAToday.
Sisteme sporite de securitate
Paguba inregistrata la inceputul saptamanii trecute s-a ridicat la aproximativ 5,4 milioane de dolari, reprezentantii companiei suspendand, luni, 05 ianuarie, orice tip de operatiune pana la remedierea bresei de securitate.
Directorul general al companiei, Nejc Kodric, a dat asigurari ca noile masuri de securitate ale sistemului informatic sunt "mai sigure ca niciodata".
Initial, BitStamp anuntase ca va suspenda tranzactiile cu Bitcoin doar pentru 48 de ore, insa revenirea pe piata a durat ceva mai mult.
Intarzierea a provocat panica printre investitori, dar nelinistea s-a spulberat odata ce BitStamp si-a reluat tranzactiile vineri, la un curs de 297,96 dolari/Bitcoin.
Cu toate acestea, criticii nu au intarziat sa arunce sageti otravite catre sloveni, BitStamp fiind si una dintre temele abordate in show-ul comediantului Jimmy Fallon.
"Daca nu mai este sigur sa iti plasezi banii nici pe piata slovena de Bitcoin atunci unde sa-i mai tii?", a punctat Fallon.
In replica, directorul Kodric a trimis primul mesaj de Twitter privind reluarea operatiunilor direct catre... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 13:43
1Cea mai mare piata eropeana de tranzactii in moneda virtuala Bitcoin, Bitstamp, si-a suspendat activitatea dupa ce a inregistrat pierderi de cateva milioane de dolari.
Cel mai probabil, pierderile au fost inregistrate in urma unui atac cibernetic, informeaza publicatia Financial Times.
Bitstamp, cu sedii in Slovenia si Londra a suspendat retragerea fondurilor si si-a informat clientii asupra pericolului reprezentat de deschiderea unor noi depozite dupa ce s-a confruntat cu o bresa in sistemul de protectie.
Hackerii, mai bogati cu 5 milioane de dolari
Conform oficialilor companiei, compromiterea sistemelor de siguranta a conturilor oprationale a generat o pierdere de aproximativ 19.000 Bitcoin, in valoare aproximativa de 5 milioane de dolari.
Bitstamp este a treia mare piata din lume de tranzactionare a monedei virtuale, iar incidentul de astazi ridica semne de intebare asupra securitatii sitemelor de tranzactionare pentru Bitcoin.
Compania a dat asigurari ca marea parte a depozitelor constituite in Bitcoin au ramas neatinse fiind depozitate in computere neconectate la reteaua internet. Un comunicat de presa emis de Bitstamp anunta clientii ca firma isi va onora obligatiile catre acestia, in ciuda opririi temporare a serviciilor.
Atacuri repetate, pierderi masive
Anul trecut, cel mai mare operator din piata, Mt Gox din Japonia, a fost tinta unui alt atac al hackerilor, acestia reusind atunci sa retraga nu mai putin de 850.000 de monede virtuale... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:11
1