De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei de a creste tarifele de distributie pentru toate cele opt companii de distributie zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe luna, factura achitata de consumatorii creste cu aproximativ 2 lei. La aceasta scumpire se adauga o a doua, venita din liberalizarea pietei energiei programata tot la 1 ianuarie, explica Digi 24.
"Justificarea pe care Autoritatea o da este ca in 2020 s-au facut multe investitii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat retele si toate acestea trebuie platite de consumatorul final. In ceea ce priveste cresterea tarifului de distributie, din valoarea totala, cresterea ar putea fi intre 1,31 si 2,84% din calculele noastre, in functie de marimea consumului. O factura ar trebui sa scumpeasca la un apartament cu 1,3, la o casa cu 2,8.
Din perspectiva evolutiei pretului si a tarifului de distributie, calculele pe care le-am facut la asociatie arata ca aceste cresteri vor fi de cel putin 4-5%", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Citeste si: Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Un specialist explica cu cat creste factura la curent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 08:56
Consumul de energie electrica al Romaniei a atins marti, 8 decembrie, cel mai mare nivel inregistrat in cursul anului 2020.
Potrivit Transelectrica, consumul de energie electrica inregistrat marti a fost de 9.389 MW, reprezentand cel mai mare nivel din acest an. La nivelul municipiului Bucuresti, consumul a atins 1.400 MW.
De asemenea, valoarea inregistrata marti la nivel national depaseste consumul maxim instantaneu din decembrie 2019, respectiv 9.154 MW, se arata intr-un comunicat Transelectrica.
"Chiar daca in perioada pandemiei s-a remarcat o scadere generala a consumului de energie electrica la nivel national, incepand cu luna noiembrie 2020, s-a inregistrat o crestere de consum", arata reprezentantii Transelectrica.
In istoricul ultimilor cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrica a fost consemnat in luna ianuarie 2017, avand o valoare de 9.930 MW.
Citeste si:
Se intrerupe alimentarea cu energie electrica in mai multe zone din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu
PROIECT Ministerul Economiei: 60% din parcul auto al Romaniei ar urma sa aiba o forma de propulsie electrica in anul 2050 ...citeste mai departe despre "Consumul de electricitate in Romania a atins marti cel mai mare nivel din 2020" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 17:26
Mai e putin pana cand vom incepe sa constatam cu uimire ca ne-a crescut factura la curent, in ciuda faptului ca Guvernul Dancila s-a tot laudat ca a plafonat aceasta cheltuiala si ca populatia va fi ferita de scumpiri.
In teorie, nu ar fi trebuit sa ducem grija facturii de curent, de vreme ce - inca de la 1 martie - Viorica Dancila a anuntat ca plafoneaza preturile energiei electrice pentru consumatorii casnici.
In realitate, insa, energia electrica pe care o consuma populatia urmeaza sa se scumpeasca in doua etape, cu cate 10-12%, in lunile urmatoare. Iata cum.
Cum ajunge energia in casele noastre si cui i-o platim
Ca sa ajunga in casele romanilor, energia electrica trebuie sa parcurga un drum destul de lung. Mai exact, de la producatori (cum ar fi CE Oltenia, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica), energia este transportata printr-o retea administrata de Transelectrica spre alte 8 retele, numite "de distributie". Iar prin respectivele 8 retele (fiecare administrata de un operator) energia ajunge - dupa mai multe transformari - in casele oamenilor.
Cu toate acestea, noi nu cumparam curentul direct de la producatori, de la transportatori sau de la distribuitori. Si asta pentru ca, potrivit legii, de comercializarea curentului electric se ocupa niste societati numite furnizori de energie electrica. Aceste societati cumpara energia de la producatori si ne-o vand noua. Acesti furnizori ne emit facturile si lor le platim curentul (urmand ca parte din banii... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 09:28
Multi dintre romanii care au respirat usurati atunci cand Guvernul a plafonat pretul curentului pentru populatie risca, totusi, sa plateasca facturi chiar si de doua ori mai mari, in lunile care urmeaza. Iata cum afli daca te numeri printre ei si in ce fel poti evita majorarea facturii.
In repetate randuri, Cabinetul Dancila a anuntat ca a plafonat - incepand din martie, pentru urmatorii 3 ani- pretul energiei electrice pentru populatie. Acest lucru este adevarat, insa numai in parte, in conditiile in care preturile s-au plafonat, de fapt, doar pentru unii dintre romani.
Mai exact, pentru aceia care primesc electricitate de la furnizori de ultima instanta (FUI) - obligati sau optionali - intr-un regim numit de specialisti "serviciu universal".
Pana la inceputul acestui an - dupa cum Ziare.com v-a informat deja - un client care renunta la serviciul universal nu mai putea beneficia, din nou, de el. Dupa adoptarea Ordonantei 114, insa, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca regulile s-au schimbat.
In consecinta, toti romanii care cumpara electricitate pentru consum casnic de pe piata concurentiala pot reveni, la cerere, la serviciul universal. Iar odata intorsi in acest regim de furnizare reglementat de stat, cu totii vor putea primi energie electrica la preturile limitate prin lege, in urmatorii 3 ani.
La prima vedere, intrega strategie pare special conceputa pentru a-i veni in ajutorul romanului care vrea sa isi tina in... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 07:44
E foarte important ca, in perioada urmatoare, consumatorii industriali sa nu reactioneze emotional la scumpirea energiei pentru a nu crea distorsiuni in piata libera, a declarat miercuri Corina Popescu, directorul general al Electrica.
"In piata libera va fi o crestere de pret, pe care nu o va resimti doar Electrica, in calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piata libera, cea a consumatorilor industriali, este concurenta.
Important este ce servicii in plus putem sa aducem in asa fel incat sa-i convingem pe acei consumatori industriali sa ne pastreze ca furnizori. Mi se pare important sa nu mai avem reactii emotionale, pentru ca piata este intr-un moment destul de... ar putea sa apara derapaje si imi doresc sa dau un semnal de stabilitate catre utilizatorii si consumatorii din portofoliul nostru (...)
Activez in acest sector de foarte multa vreme si nu cred ca este bine nici sa creezi asteptari foarte mari si nici sa te duci sa spui ca este dezastru si apoi sa vii cu rezultate bune.
Este foarte greu, in conditiile in care cadrul de reglementare nu este foarte stabil si este posibil sa apara legi care sa bulverseze sectorul.
Energia este o utilitate si nu este bine sa promiti. Sunt anumiti consumatori care pot lua, din pacate pentru Romania, niste decizii pe baza acestor emotii. Acesta este si motivul pentru care noi nu am notificat consumatorii, ci am asteptat sa vedem exact care este impactul, sa il evaluam si in acel moment sa avem reactii.
Pe de... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 15:53
In ultima vreme am avut de-a face cu scumpiri in lant cauzate, in special, de cresterea cursului euro si de majorarea de pret a benzinei. Din pacate, trendul ascendent nu se va opri aici, pentru ca se anunta noi scumpiri la energia electrica si la gaze.
Vestile despre majorarile de pret la curent si gaze sunt dezvaluite de Profit.ro, care a obtinut un raport realizat de ANRE, mai exact primul raport al noii conduceri votate in octombrie in Parlament.
Cat si de ce se scumpeste lumina
Curentul se va scumpi pentru consumatorii finali cu 1,5% de la 1 ianuarie, potrivit raportului citat.
Documentul mentioneaza ca lumina se va scumpi, ca urmare a majorarii de pret pe care o va opera Transelectrica. Compania de transport se confrunta cu o crestere a costurilor cu energia suplimentara necesara asigurarii sigurantei in functionare a sistemului energetic national, in momentele in care productia de energie nu face fata consumului.
Asa ca a decis sa majoreze tariful pentru serviciul de sistem, ceea ce se va traduce printr-o scumpire si la consumatorul final.
"ANRE apreciaza ca (...) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 (...) tariful pentru serviciul de sistem - componenta pentru servicii tehnologice de sistem (STS) va trebui majorat cu circa 20-30% (...) In concluzie, aceasta suplimentare, la care se adauga si evolutia in sens crescator a preturilor pentru achizitia in regim concurential a serviciilor tehnologice de sistem in acest an, conduce la majorarea certa a... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 09:47
Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat reprezentantii institutiei.
De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%.
Potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementata (10%) va scadea cu 5,16% iar cea de piata libera (90%) va urca cu 8,53%.
Citeste si:
Licente retrase dupa scandalul cresterii pretului energiei electriceVrei sa-ti schimbi furnizorul de gaze sau curent? ANRE te ajuta sa compari tarifelePlatim cu 2% mai mult pentru gaze de la 1 aprilie
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, anunta, in luna februarie a acestui an, ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preturilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.
"Pretul la energie electrica se recalculeaza la fiecare sase luni, iar urmatoarea recalculare va fi la 1 iulie. Consideram ca pretul ori va ramane la acelasi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% in plus", a spus Havrilet in 15 februarie.
Pe parcursul lunii ianuarie, preturile pe bursa au crescut foarte mult, ajungand la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu... mai mult
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 12:31
Consumul final de energie electrica in 2011 a fost de 52.538 milioane KWh, cu 4% mai mare fata de anul precedent, iar exportul de electricitate a scazut cu 584 milioane KWh, respectiv cu 19,2%, la 2.457 milioane KWh.
Iluminatul public a inregistrat o scadere cu 7,3%, iar consumul populatiei a crescut cu 3,3%, arata datele transmise miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Consumul propriu tehnologic in retele si statii a fost de 6824,5 milioane KWh, in scadere cu 158,6 milioane KWh, respectiv cu 2,3%.
Resursele de energie primara au crescut cu 2,1% in 2011, iar cele de energie electrica s-au majorat tot cu 2,1% fata de 2010.
Principalele resurse de energie primara in 2011 au totalizat 34.872,41 mii tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 733,2 mii tep fata de 2010.
Totodata, productia interna a insumat 23.455,8 mii tep, in crestere cu 1,6% fata de 2010, iar importul a fost de 11.416,6 mii tep, in crestere cu 3,3%.
In 2011, resursele de energie electrica au fost de 61.820,1 milioane KWh, in crestere cu 1.287 milioane KWh (+2,1%) fata de 2010. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 1.278,1 milioane KWh (+2,1%).
Productia din termocentrale a fost de 33.314,9 milioane KWh, in crestere cu 5.305,9 milioane KWh (+18,9%). Productia din hidrocentrale a fost de 15.033,5 milioane KWh, in scadere cu 5.097,7 milioane kWh (-25,3%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 11.747,2... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 10:21
Petrom a testat centrala pe gaze de la Brazi, facand primele livrari de electricitate, conform NewsIn. Unitatea de la Brazi are o capacitate de 860 MW, iar investitia se ridica la circa 500 milioane euro.
Testele la cald au inceput in luna iunie, centrala urmand fi pusa propriu-zis in functiune in a doua parte a anului.
Centrala electrica pe gaze este singura de aceasta dimensiune construita in ultimii douazeci de ani in Romania. Producatorul de titei si gaze naturale Petrom, de altfel cea mai mare companie din Romania, intra astfel pe piata de productie a energiei electrice.
"In iunie a avut loc prima pornire, care constituie un reper major in proiectul de constructie al centralei. Parcurgem practic ultima etapa de teste, inainte de inceperea exploatarii comerciale a centralei.
Este o realizare foarte importanta, avand in vedere atat rolul pe care aceasta centrala il va juca pe piata de electricitate din Romania, cat si faptul ca este primul proiect de o asemenea anvergura din Romania, in ultimii 20 de ani", a declarat membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze si energie, Hilmar Kroat-Reder.
Petrom a demarat lucrarile de constructie a centralei pe gaze in ciclu combinat de la Brazi in 2008.
Cu o capacitate de 860 MW dezvoltata de doua turbine cu gaze si una cu abur, centrala constituie cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania.
Primele teste la rece au inceput in a doua parte a anului 2010, iar testele la... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:03