Institutul Naţional de Statistică a informat joi, 12 august, că în primele șase luni ale acestui an consumul final de energie electrică a crescut
Creșterea ar fi de 7% în comparație cu perioada similară a anului trecut, pe fondul unei majorări cu 8,3% a consumului populaţiei.
"Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 27594,3 milioane kWh, cu 7,0% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,3%, iar consumul populaţiei a crescut cu 8,3%. Exportul de energie electrică a fost de 3587,3 milioane kWh, în creştere cu 1037,1 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3039,4 milioane kWh, în creştere cu 186,2 milioane kWh", se arată în comunicatul INS.
În perioada ianuarie - iunie 2021, resursele de energie primară au crescut cu 9,1%, iar cele de energie electrică s-au majorat cu 9,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 16,65 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 1,39 milioane tep faţă de perioada 1.I-30.VI.2020.
Producţia internă a însumat 9,38 milioane tep, în creştere cu 299.400 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 7,27 milioane tep.
Resursele de energie electrică au fost de 34,22 miliarde kWh, în creştere cu 3,04 miliarde kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020.... mai mult
Joi, 12 August 2021, ora 10:58
Alimentarea cu energie electrica va fi intrerupta temporar, joi, in anumite zone din Bucuresti si din judetele Ilfov si Giurgiu, pentru a asigura capacitatea retelei de a functiona si a alimenta clientii in bune conditii, anunta E-Distributie Muntenia potrivit Agerpres.
Astfel, in Bucuresti, vor ramane fara curent electric, intre orele 10:00 - 14:00, consumatorii de pe strada Straulesti, sector 1, strazile Pietrosita, Dunacesti, Ramurele, Verbinelor, Curtisoara, Aldeni, Salva, Saveni, Bucuresti-Targoviste intre strada Ramurele si strada Libelulei si strazi adiacente, iar intre orele 09:00 - 15:00 cei de pe strada Gheorghe Ionescu Sisesti, nr. 42.
In judetul Ilfov, vor ramane fara curent electric intre orele 9:00 - 17:00 locuitorii din Chiajna, strazile Nicolae Iorga, Intrarea Nicolae Iorga,Viilor, strazile adiacente, Chiajna, strada Wainer Palada, blocuri Habitat Rezidence, Moara Vlasiei, strada Unirii intre strada Drumul Teilor si strada Caprioarei, Drumul Mare, Caprioarei, Academiei si strazi adiacente, 1 Decembrie, Soseaua Giurgiului, strazile Prelungirea Oituz, Campului, Pinului, Rasaritului, strazi adiacente, Chitila, strazile Islaz, Alunului, Afinului, Nucului, Ronda, Marului, Ciresului, strazile adiacente, Copaceni, strazile Principala, Sfantul Ioan, Ecluzei, Statia de Epurare Copaceni, strazile adiacente.
Intre orele 9:30 - 17:30, energia electrica va fi intrerupta in Pantelimon, Soseaua Cernica nr 54-58, Branesti-Pasarea, strazile Alexandru Branisteanu,... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 07:37
Mai e putin pana cand vom incepe sa constatam cu uimire ca ne-a crescut factura la curent, in ciuda faptului ca Guvernul Dancila s-a tot laudat ca a plafonat aceasta cheltuiala si ca populatia va fi ferita de scumpiri.
In teorie, nu ar fi trebuit sa ducem grija facturii de curent, de vreme ce - inca de la 1 martie - Viorica Dancila a anuntat ca plafoneaza preturile energiei electrice pentru consumatorii casnici.
In realitate, insa, energia electrica pe care o consuma populatia urmeaza sa se scumpeasca in doua etape, cu cate 10-12%, in lunile urmatoare. Iata cum.
Cum ajunge energia in casele noastre si cui i-o platim
Ca sa ajunga in casele romanilor, energia electrica trebuie sa parcurga un drum destul de lung. Mai exact, de la producatori (cum ar fi CE Oltenia, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica), energia este transportata printr-o retea administrata de Transelectrica spre alte 8 retele, numite "de distributie". Iar prin respectivele 8 retele (fiecare administrata de un operator) energia ajunge - dupa mai multe transformari - in casele oamenilor.
Cu toate acestea, noi nu cumparam curentul direct de la producatori, de la transportatori sau de la distribuitori. Si asta pentru ca, potrivit legii, de comercializarea curentului electric se ocupa niste societati numite furnizori de energie electrica. Aceste societati cumpara energia de la producatori si ne-o vand noua. Acesti furnizori ne emit facturile si lor le platim curentul (urmand ca parte din banii... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 09:28
Guvernul venezuelean a anuntat miercuri ca a fost restabilit curentul electric in intreaga tara, insa cu cateva intreruperi programate, potrivit acestuia, la mai putin de 24 de ore dupa o noua pana masiva.
"Asiguram furnizarea de energie electrica pe intreg teritoriul national", a declarat ministrul comunicatiilor, Jorge Rodriguez, intr-un discurs transmis la televiziunea de stat, prima interventie guvernamentala de la inceputul intreruperilor in furnizarea energiei electrice, relateaza AFP.
Ministrul a atribuit ultima pana masiva, care a avut loc la orele 03.20 GMT, unei defectiuni la hidrocentrala Guri (sud) care furnizeaza 80% din necesarul de energie electrica al tarii, "consecinta a pagubelor provocate de atacul terorist" de la 7 martie.
La inceputul lui martie, o uriasa pana electrica a blocat tara timp de o saptamana, urmata de alte intreruperi care au constrans guvernul sa introduca un plan de rationalizare in intreaga tara, cu exceptia capitalei, Caracas.
Pana de curent din Venezuela face victime: 15 oameni au murit
Executivul a acuzat SUA si opozitia ca au declansat de la distanta un atac "cibernetic" si "electromagnetic". Adversarii presedintelui socialist Nicolas Maduro estimeaza la randul lor ca recentele intreruperi de electricitate tin de intretinerea defectuoasa a infrastructurilor.
In noaptea de marti spre miercuri, Caracas si 20 din cele 23 de state au ramas din nou in intuneric, potrivit informatiilor difuzate pe retelele sociale.... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 08:16
Crimeea a ramas fara curent din cauza unei pene electrice la o centrala care aprovizioneaza peninsula ucraineana - anexata in 2014 de Rusia, au anuntat autoritatile locale.
Alimentarea cu electricitate a fost restabilita dupa cateva ore, a anuntat compania de stat Rosseti, potrivit RT.
"Toata Crimeea a ramas fara electricitate. Curentul va ii restabilit in trei ore. Pastrati-va calmul", a scris miercuri intr-un mesaj postat pe Facebook liderul din Crimeea anexata Serghei Aksionov, precizand ca situatia avea la origine o pana intr-o centrala electrica situata in regiunea Krasnodar, in sudul Rusiei.
"Din cauza fluctuatiilor de curent, sistemul de urgenta a pornit si a deconectat linia" care aprovizioneaza Crimeea, a declarat Aksionov.
Crimeea era aproape in totalitate dependenta de aprovizionari cu electricitate din Ucraina la momentul anexarii de catre Rusia in 2014, in urma unei operatiuni militare ruse urmate de un referendum contestat de Kiev si Occident.
Ea s-a confruntat, de atunci, cu mai multe pene de curent, inclusiv la sfarsitul lui noiembrie 2015, dupa sabotarea unei linii de inalta tensiune provenind de pe teritoriul ucrainean.
Intreruperile repetate de partea ucraineana au determinat Moscova sa construiasca un "pod electric" catre peninsula, prin Stramtoarea Kerci, si sa investeasca masiv in modernizarea infrastructurilor electrice.
In iulie 2017, temperaturi anormal de ridicate in regiunea rusa Krasnodar au provocat o intrerupere a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 09:22
Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a anuntat joi masuri de rationalizare a benzinei la pompa, din cauza dificultatilor care persista la zece zile dupa trecerea uraganului Sandy, relateaza AFP.
Incepand de vineri dimineata, masinile cu placute de inmatriculare care se termina cu numar impar se vor putea aproviziona in zilele impare, iar cele care se termina cu numar par in zilele pare, a declarat el intr-o conferinta de presa.
Nici in ceea ce priveste curentul electric locuitorii New York-ului nu stau mai bine. Un numar de 715.205 locuinte si firme erau private joi de electricitate in Nord-Estul Statelor Unite, in urma uraganului Sandy si primei furtuni de iarna, a anuntat Departamentul american al Energiei.
Furtuna de iarna de miercuri, prima din acest an, a lasat fara energie electrica un numar de 92.000 de abonati, in cinci state.
Cele doua state cele mai afectate state sunt New York (45.028 de abonati) si New Jersey (22.083), care au fost cele mai afectate si de uraganul Sandy, in urma cu zece zile.
La New Jersey, 10% dintre abonati (396.777) erau in continuare privati de electricitate, potrivit Departamentului Energiei.
In statul New York, in aceasta situatie se mai afla 4% dintre abonati, adica 285.354 de locuinte.
Celelalte state afectate de prima furtuna de iarna din acest an sunt Connecticut (9.042 de abonati fara curent electric), Massachusetts (11.595) si Rhode Island (4.671). mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:51
Reteaua energetica a Germaniei se apropie de "limita capacitatii" pe masura ce statul trece la surse regenerabile. Masura vine in urma renuntarii la energia nucleara si a unui proces de usoara modernizare a retelei.
Dintre cele 149 de proiecte de marire a retelei, 73 sunt intarziate, relateaza mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 11:59
Ministerul Sanatatii din Atena a ramas fara curent electric pentru ca nu si-a platit facturile, potrivit presei locale.
Ministerul datoreaza companiei nationale de electricitate, 3,8 milioane de euro.
Angajatii companiei de distributie a curentului electric care au intrerupt alimentarea ministerului fac parte din sindicatul GENOP. Sindicatul se afla in conflict cu guvernul, care a ordonat societatii de electricitate sa impuna o noua taxa consumatorilor.
Ordinul este inacceptabil, tinand cont de faptul ca statul nu si-a platit facturile la utilitatile, a declarat liderul GENOP Nikos Fotopoulos. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 11:30
Petrom a testat centrala pe gaze de la Brazi, facand primele livrari de electricitate, conform NewsIn. Unitatea de la Brazi are o capacitate de 860 MW, iar investitia se ridica la circa 500 milioane euro.
Testele la cald au inceput in luna iunie, centrala urmand fi pusa propriu-zis in functiune in a doua parte a anului.
Centrala electrica pe gaze este singura de aceasta dimensiune construita in ultimii douazeci de ani in Romania. Producatorul de titei si gaze naturale Petrom, de altfel cea mai mare companie din Romania, intra astfel pe piata de productie a energiei electrice.
"In iunie a avut loc prima pornire, care constituie un reper major in proiectul de constructie al centralei. Parcurgem practic ultima etapa de teste, inainte de inceperea exploatarii comerciale a centralei.
Este o realizare foarte importanta, avand in vedere atat rolul pe care aceasta centrala il va juca pe piata de electricitate din Romania, cat si faptul ca este primul proiect de o asemenea anvergura din Romania, in ultimii 20 de ani", a declarat membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze si energie, Hilmar Kroat-Reder.
Petrom a demarat lucrarile de constructie a centralei pe gaze in ciclu combinat de la Brazi in 2008.
Cu o capacitate de 860 MW dezvoltata de doua turbine cu gaze si una cu abur, centrala constituie cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania.
Primele teste la rece au inceput in a doua parte a anului 2010, iar testele la... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 11:03