Aproximativ 450.000 de români au primit în anul 2020 compensaţii de la distribuitorii de energie electrică, în sumă totală de circa 20,5 milioane de lei, pentru problemele pe care le-au întâmpinat cu reţeaua, de patru ori mai mult decât în 2019, arată economica.net.
Potrivit sursei citate, peste 90% din bani au fost plătiţi de firmele de distribuţie ale grupului Enel clienţilor din propria reţea şi, cum aceste compensaţii se acordă automat, pe baza propriilor evaluări ale companiilor, se ridică un mare semn de întrebare dacă ceilalţi operatori de reţele au raportat şi plătit clienţilor tot ce aceştia din urmă erau îndreptăţiţi să primească.
Sursa citată mai arată că valoarea totală a compensaţiilor băneşti acordate consumatorilor de energie electrică de către firmele de distribuţie a fost, în anul 2020, de circa 20,5 milioane de lei, potrivit datelor Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În 2019, valoarea acestor compensaţii a fost de doar 5,6 milioane de lei. ...citeste mai departe despre "Sute de mii de români, despăgubiți cu peste 20 de milioane de lei pentru întreruperile de curent" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 09:33
De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei de a creste tarifele de distributie pentru toate cele opt companii de distributie zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe luna, factura achitata de consumatorii creste cu aproximativ 2 lei. La aceasta scumpire se adauga o a doua, venita din liberalizarea pietei energiei programata tot la 1 ianuarie, explica Digi 24.
"Justificarea pe care Autoritatea o da este ca in 2020 s-au facut multe investitii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat retele si toate acestea trebuie platite de consumatorul final. In ceea ce priveste cresterea tarifului de distributie, din valoarea totala, cresterea ar putea fi intre 1,31 si 2,84% din calculele noastre, in functie de marimea consumului. O factura ar trebui sa scumpeasca la un apartament cu 1,3, la o casa cu 2,8.
Din perspectiva evolutiei pretului si a tarifului de distributie, calculele pe care le-am facut la asociatie arata ca aceste cresteri vor fi de cel putin 4-5%", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Citeste si: Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Un specialist explica cu cat creste factura la curent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 08:56
Desi multe persoane nu fac diferenta intre un cont curent si unul de economii, cele doua produse bancare sunt disticte si au avantaje diferite.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, ce face un cont curent si ce poate face contul de economii.
Fata de ce explicam in materialul anterior (Elementul esential fara de care nu putem avea un card bancar) legat de contul curent cu card de debit atasat, putem spune ca, dintre toate conturile bancare, acesta este cel mai de baza. Fara el nu poti face operatiuni bancare. Si daca acesta are o dobanda mica, spre zero, de cele mai multe ori, la contul de economii situatia sta putin diferit.
Astfel ca putem spune despre contul de economii ca este cel mai flexibil produs de economisire pe care-l are o banca. Cu toate acestea, el are o dobanda mai mica decat un depozit bancar, dar mai mare decat un cont curent.
Contul de economii permite atat depuneri, cat si retrageri de bani, in cazul acesta bancile nepercepand comisioane, asa cum se intampla in cazul depozitelor. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, creditorii cer ca utilizatorul unui cont de economii sa aiba acolo o suma minima disponibila.
Opinia generala este ca acest din urma produs bancar este ales in special de cei care doresc sa stranga o suma de bani prin depuneri periodice.
Daca la contul curent se poate atasa un card, la contul de economii nu se poate intampla acest lucru. Clientii trebuie fie sa retraga numerar de la casierie,... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 08:40
Fiecare consumator roman de energie a stat in bezna, in medie, 350 de minute anul trecut, durata penelor de curent in Romania fiind de doua ori mai mare decat in tarile europene avansate, potrivit Raportului privind realizarea indicatorilor de performanta a operatorilor de distributie a energiei pentru 2019, publicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).
Astfel, durata intreruperilor planificate a fost anul trecut, in medie, de 171 de minute pentru fiecare consumator, iar intreruperile neplanificate au durat 179 de minute/consumator, totalul fiind de 350 de minute/consumator.
Indicatorul SAIDI (System Average Interruption Duration Index) masoara durata medie a intreruperilor in retea pentru un utilizator si se calculeaza impartind durata cumulata a intreruperilor lungi (mai mari de trei minute) la numarul total de utilizatori.
Raportul ANRE evidentiaza faptul ca valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, intreruperi planificate, variaza mult de la un operator de distributie la altul. Astfel, valoarea minima este de 55,34 minute/an pentru E-Distributie Muntenia, iar valoarea maxima este de 287,86 minute/an pentru Delgaz Grid, cu o valoare medie pe tara de 171,09 minute/an, peste intervalul de valori de circa 40 - 150 minute/an inregistrate in tarile europene avansate.
Situatia este similara si in cazul intreruperilor neplanificate.
"Valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, intreruperi neplanificate, au valori cuprinse intre 142,8... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 11:57
Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut cu 84,65% in primele doua luni ale acestui an, la 325 de milioane de euro, comparativ cu cel din perioada similara din 2019, de 176 de milioane de euro, conform unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei.
Potrivit datelor BNR, in structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 240 de milioane de euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mic cu 123 de milioane de euro, balanta veniturilor primare a inregistrat un excedent mai mare cu 88 de milioane de euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 126 de milioane de euro.
In perioada ianuarie - februarie 2020, datoria externa totala a crescut cu 4,748 miliarde de euro. In structura, datoria externa pe termen lung a insumat 77,997 miliarde de euro la 29 februarie 2020 (70,5% din totalul datoriei externe), in crestere cu 5,9% fata de 31 decembrie 2019.
Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 29 februarie 2020 nivelul de 32,624 miliarde de euro (29,5% din totalul datoriei externe), in crestere cu 1,2% fata de 31 decembrie 2019.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 14,6% in perioada ianuarie - februarie 2020, comparativ cu 18,6% in anul 2019. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii la 29 februarie 2020 a fost de 5,1 luni, in comparatie cu 4,6 luni la 31 decembrie 2019.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculata la valoarea... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:54
Un raport pentru investitori al agentiei de rating Moody's lanseaza un avertisment sever privind efectele cresterii deficitului de cont curent al Romaniei asupra conditiilor de creditare a acesteia.
Largirea deficitului de cont curent pana la 4,7% din PIB (10,5 miliarde de euro) "reflecta dezechilibrele macroeconomice in crestere ale tarii", spune raportul Moody's.
Deficitul de cont curent expune nevoia Romaniei de finantare pe termen scurt la o scadere a increderii investitorilor care o crediteaza.
Situatia este complicata de demiterea Guvernului de catre Parlament, iar pentru Moody's nu este neaparat un fapt pozitiv faptul ca "pierderea votului de incredere pare a fi o strategie deliberata" care sa duca la alegeri anticipate.
"Un guvern proaspat ales cu un mandat clar pentru a aborda provocarile economice si fiscale ale tarii ar putea fi un lucru pozitiv. Acestea fiind spuse, situatia ramane fluida, iar incertitudinea cu privire la evolutiile politice este la un nivel ridicat", spune raportul Moody's.
Citeste mai multe despre Moody's: Cresterea deficitului de cont curent inrautateste conditiile de creditare ale Romaniei pe site-ul Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Raport Moody's: Cresterea deficitului de cont curent inrautateste conditiile de creditare ale Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Februarie 2020, ora 07:32
Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, sustine ca pana la sfarsitul acestui an trebuie finalizate demersurile legislative privind definirea consumatorului vulnerabil, adica aceia dintre romani care au nevoie de ajutor putand primi fonduri de la bugetul de stat.
"OUG 114 presupune un pret subventionat de 68 de lei la megawatt pentru gaze naturale si un adaos minim impus pentru producatorii de energie electrica, asta inseamna un pret subventionat pentru toata populatia, atat la gaze naturale, cat si la energie electrica.
Asta nu e mod de lucru, e clar ca trebuie sa definim consumatorul vulnerabil, este clar ca acest consumator vulnerabil in Romania trebuie ajutat, si peste tot in Europa se intampla acest lucru", a spus Popescu, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Santierul Naval Damen Mangalia.
Potrivit acestuia, in cazul tarii noastre, unde veniturile sunt mai mici, prin definirea consumatorului vulnerabil mai multi romani vor putea beneficia de ajutor.
"Ne dorim sa avem un concept si sa facem prin parlamentarii nostri europeni, prin comisarul pe care il avem, sa reusim sa definim consumatorul vulnerabil la nivel european, care sa fie ajutat.
Asta ce inseamna pentru Romania, unde veniturile sunt mai mici? Inseamna ca se ridica pragul de venituri si mai multi romani vor beneficia de ajutor. Dar consumator vulnerabil inseamna inclusiv ajutor pentru energia electrica, nu vorbim de energie termica, inseamna pentru incalzirea cu lemne de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 15:53
Institutul de cercetare economica Ifo va anunta luni ca Germania a inregistrat si in 2019 cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, in pofida escaladarii tensiunilor comerciale, o estimare care va relua criticile la adresa politicilor fiscale ale Guvernului de la Berlin, transmite Reuters.
Estimarea Ifo, vazuta de Reuters inainte de a fi publicata, va indica pentru Germania un excedent de cont curent de 293 miliarde de dolari in 2019. Ar fi al patrulea an consecutiv in care Germania inregistreaza cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global. Conform calculelor Ifo, excedentul Japoniei este previzionat la 194 miliarde de dolari.
Economistul Ifo Christian Grimme a precizat ca excedentul de cont curent al Germaniei a crescut anul trecut cu aproape 16 miliarde de euro, la aproximativ 7,6% din PIB.
"Exporturile mai solide spre SUA, in urma deprecierii semnificative a euro, si majorarea exporturilor in Marea Britanie, unde cererea s-a redresat intr-o oarecare masura, arata ca nivelul total al exporturilor germane a inregistrat o crestere robusta in semestrul doi din 2019", a declarat Christian Grimme.
Acesta a adaugat: "In contrast, importurile au incetinit in vara anului trecut - scaderea activitatii economice in Germania reducand semnificativ importurile de bunuri intermediare".
Comisia Europeana considera ca un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung cand este masurat in functie de marimea economiei tarii. mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 12:58
Contul curent al balantei de plati a Romaniei a inregistrat un deficit de 8,103 miliarde de euro in primele noua luni din 2019, in crestere cu 19,2% fata de cel din perioada similara din 2018, de 6,798 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Cresterea deficitului ar fi fost si mai mare daca balanta de plati din sectorul serviciilor nu ar fi fost pozitiva, cu un excedent de 6,587 miliarde de euro.
Balanta bunurilor a inregistrat un deficit mai mare cu 2,342 de miliarde de euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 343 de milioane de euro.Balanta veniturilor primare a avut un deficit mai mic cu 747 de milioane de euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mic cu 53 de milioane de euro.
Datoria externa creste cu peste 8,4%
In perioada ianuarie - septembrie 2019, datoria externa totala a crescut cu 8,398 miliarde de euro (+8,41%), pana la mai mult de 108,2 miliarde de euro. In structura:
datoria externa pe termen lung a insumat 73,831 miliarde de euro la 30 septembrie 2019 (68,2% din totalul datoriei externe), in crestere cu 8,1% fata de 31 decembrie 2018;datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 septembrie 2019 nivelul de 34,408 miliarde de euro (31,8% din totalul datoriei externe), in crestere cu 9,0% fata de 31 decembrie 2018.
Citeste mai multe despre Deficitul de cont curent al Romaniei a crescut cu peste 19% la 9 luni. Datoria creste, investitiile... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 19:14