Guvernul analizeaza varianta de a transfera actiuni ale Cupru Min catre Consiliul Judetean Alba, urmand ca autoritatea locala sa atraga de la Uniunea Europeana fondurile necesare investitiilor de mediu in cadrul companiei.
Declaratia apartine premierului Victor Ponta si a fost facuta la emisiunea "Dupa 20 ani" de la PRO TV.
"Exista doua variante: ori exista capacitatea Guvernului de a face anumite investitii de mediu si a avea un parteneriat cu o firma privata, dar in conditii avantajoase si pentru noi, sau a doua varianta pe care trebuie sa o studiem este de a transfera actiuni la Cupru Min catre o autoritate locala, in cazul de fata Consiliul Judetean Alba, eligibila pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judetean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeana in jur de 100 milioane euro care trebuie investite in protectia mediului", a spus Ponta.
Intrebat daca o decizie va fi luata in acest an, premierul a raspuns "categoric da".
Premierul a declarat anterior Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un pret mic si impotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat in patru luni.
Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ca "a incetat unilateral discutiile" cu firma canadiana pentru... mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 13:30
Viitorul guvern are in fata mai multe decizii extrem de complicate. Sa continue privatizarile companiilor de stat? Care sa fie abordarea in domeniul concesionarii resurselor minerale ale tarii?
Noua putere politica a criticat constant initiativele in materie de privatizare ale companiilor de stat, inscrise si in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI).
Privatizarea ratata a Cupru Min Deva a adus o valenta speciala. Mai mult decat oricand in Romania, privatizarea Cupru Min a nascut dezbateri aprinse asupra unei teme fundamentale: este oportun ca Romania sa privatizeze companii din industrii esentiale, pentru a nu le numi strategice, ale economiei? Vrand-nevrand, tema Cupru Min a lansat o adevarata dezbatere publica pe tema administrarii resurselor minerale ale Romaniei.
Nu este vorba numai despre cupru, ci si despre aurul de la Rosia Montana, despre exploatarea gazelor de sist de catre compania americana Chevron, dar si despre vanzarea unor pachete, fie ele si minoritare, la companiile energetice detinute de stat. Fara indoiala, tema este un "cartof fierbinte" in mana noii puteri politice.
Cupru Min naste dileme
Privatizarea Cupru Min a nascut doua tabere cu pareri diametral opuse. Una a celor care sustin ca exploatarea activelor statului trebuie facuta "prin noi insine", cu administrare si cu capital romanesc, eventual de stat. Cealalta tabara considera ca privatizarea are virtuti absolut necesare economiei romanesti accentuand pe... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 07:59