Doi dintre cei trei investitori interesati sa cumpere concentratul de cupru de la Cuprumin, Yildirim Holding (Turcia) si Trafigura (Olanda), au ramas in cursa, dupa ce Glencore (Elvetia) a avut "omisiuni" in privinta scrisorii de garantie bancara, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
In urma evaluarii celor trei dosare, consultantii au decis ca doar investitorii din Turcia si Olanda au trecut de faza de precalificare, a declarat vineri Vosganian.
"Ceea ce a facut deosebirea dintre cele trei este in primul rand indeplinirea conditiilor privind scrisoarea de garantie bancara, in suma de 1,2 milioane de euro. In ceea ce priveste Glencore, au existat o seama de omisiuni legate de prezentarea acestei scrisori de garantie bancara", a spus ministrul.
El a adaugat ca urmeaza sa fie incepute urmatoarele faze ale procedurii cu cele doua companii ramase si spera ca procesul sa fie finalizat la jumatatea lunii octombrie.
Grupul Trafigura, inregistrat in Olanda, se ocupa cu tranzactionarea de petrol, metale si resurse minerale, avand afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activitati in intreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia dupa cifra de afaceri - Trafigura a fost fondata in 1993 de un grup de traderi desprinsi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai tarziu Glencore. Actiunile sunt detinute de angajati, iar compania este atenta ca niciun actionar sa nu poata acumula o participatie prea mare, strategie similara altor... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 14:33
Companiile Yildirim Holding din Turcia, Trafigura din Olanda si traderul Glencore din Elvetia au depus oferte pentru cumpararea concentratului de cupru de la Cuprumin Abrud, documentatia fiind in curs de evaluare si vertificare.
"Reprezentantii Ministerului Economiei si consultantii selectati in acest sens deruleaza etapa de verificare si analiza a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate in documentatia initiala. La finalizarea etapei de evaluare si verificare vor fi date publicitatii numele companiilor acceptate pentru oferta financiara", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.
Luni a fost termenul limita pentru depunerea documentelor necesare inscrierii in procedura de selectie si verificare a eligibilitatii in vederea achizitionarii de concentrat de cupru de la Cupru Min.
Aceasta este prima etapa a procedurii de vanzare, prin metode combinate, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, cu criterii de eligibilitate, a unei cantitati maxime de 331.890 tone de concentrat de cupru.
Contractul de vanzare care urmeaza a fi semnat, in urma finalizarii intregii proceduri, intre Cupru Min si compania desemnata castigatoare, prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru, conform graficului specificat in documentatia initiala privind procedura de vanzare.
Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:43
Bugetele de venituri si cheltuieli pe anul 2013 ale societatilor comerciale CupruMin Abrud S.A. si Complexul Energetic Hunedoara (CEH), precum si al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) au fost aprobate, miercuri, de catre Guvern in sedinta saptamanala.
Potrivit unui comunicat de presa al Executivului, veniturile totale estimate a se realiza in 2013 de CupruMin Abrud, aflata in subordinea Ministerului Economiei, se ridica la 134.200.000, iar cheltuielile totale la 126.800.000 lei.
Totodata, in cazul aceleiasi societati, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care se propune majorarea numarului de personal cu 11 persoane in vederea sustinerii activitatii de productie.
Executivul a adoptat, de asemenea, prin Hotarare, bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an pentru SC Complexul Energetic Hunedoara S.A. In acest sens, sunt estimate venituri totale de 1.045.513.000 lei, in timp ce cheltuielile totale se ridica la 1.045.115.000 lei.
Nu in ultimul rand, miercuri a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli valabil in anul 2013 pentru ANL, institutie publica aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
Astfel, dupa rectificarea bugetara din acest an, bugetul de venituri si cheltuieli al ANL arata ca veniturile totale estimate a se realiza in 2013 se ridica la 127.395.000 lei, iar cheltuielile totale la 154.508.000 lei. mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 08:43
Ministrul Economiei, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, a afirmat joi ca i-a prezentat premierului Victor Ponta lista companiilor interesate de privatizarea Cuprumin, punctand ca in urma evaluarilor, pretul de vanzare ar oscila intre 40 si 80 de milioane de euro.
"Am prezentat primului ministru lista companiilor care si-au manifestat, prin scrisori de intentie, am anexat si scrisori de intentie, la anuntul preliminar privind Cuprumin. Pot sa va spun ca sunt opt companii, dintre care trei sunt printre primele zece din lume. Despre celelalte cinci nu stiu exact ce sa va spun, pentru ca unele s-ar putea sa fi fost special facute cu contributii de capital in spate pe care, in acest moment, inca nu le identificam", a declarat Vosganian, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PNL.
El a mentionat ca a avut, in cursul acestor zile, un dialog cu acele cabinete de avocatura care asigura expertiza in acest caz, dar si cu Ministerul Mediului, pentru a afla care sunt obligatiile de mediu.
"In momentul de fata evaluarile sunt intre 40 si 80 de milioane de euro dar plafonul de sus este excesiv, probabil ca cifra finala a ofertei noastre va fi undeva in jurul nivelului minim", a adaugat Vosganian.
Ministrul Economiei a precizat ca saptamana viitoare va fi depus si memorandumul privind privatizarea Plafar, punctand ca in acest caz exista doua scrisori de intentie din strainatate si trei din Romania.
"La Plafar avem un dialog cu aceste companii, dar inca nu... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:50
Anuntul de intentie privind atragerea de investitori la CupruMin va fi publicat maine, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei. El a precizat ca exista, in acest moment, sapte investitori interesati de companie, insa unii doresc doar privatizare, nu asociere.
Ministrul a mai spus ca a fost selectat un consultant, care pe 17 iunie va anunta evaluarea necesarului de investitii pentru CupruMin, respectiv pentru mediu, tehnologie si decopertare. Acesta este consortiul format din Bostina & Asociatii si Zamfirescu, Racoti & Asociatii si este un consultant juridic, tehnic si financiar.
Spre deosebire de anul trecut, nu va mai fi facuta o privatizare, ci o atragere de investitor. Cei interesati trebuie sa prezinte structura actionariatului, experienta in sectorul minier si capabilitatile financiare.
"Nu putem oferi garantii suverane si nu putem sa cedam total managementul, pentru ca trebuie sa avem un control", a spus ministrul.
Citeste mai multe despre Vosganian: Cuprumin se va inchide intr-un an, daca statul nu gaseste investitori pe Adevarul.ro mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:10
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi la Craiova ca saptamana viitoare ministerul pe care il conduce va incepe privatizarile, iar primele societati care vor fi scoase la vanzare sunt Plafar si Sanevit, urmate de santierele navale de la Mangalia si de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, pentru care ar exista sase, sapte firme interesate de privatizare.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia, iar peste cateva saptamani vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare.
Saptamanile viitoare voi avea intalni cu sase, sapte firme interesate de privatizarea Oltchim, firme din toate colturile lumii, dar si din Romania. De asemenea, voi prezenta caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin", a spus Vosganian.
Acesta a mai afirmat ca va solicita Ministerului Finantelor sa permita angajarea catorva sute de persoane in industria de aparare unde a evaluat portofoliul de comenzi si exista sansa ca aceasta industrie sa se poata dezvolta.
Ministrul Economiei a participat joi la Craiova la cea de-a doua editie a Forumului Economic Regional Oltenia. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:49
Guvernul a mandatat Ministerul Economiei sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producator din domeniu, urmand sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro, a declarat ministrul Varujan Vosganian.
Decizia a fost luata, miercuri, de Guvern printr-un memorandum prezentat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, in care se arata ca societatea CupruMin are nevoie de finantare pentru retehnologizare, cheltuieli de mediu si noi decopertari, astfel incat sa isi mareasca zona de exploatare.
Avand in vedere ca societatea Cuprumin este angajata in cateva procese, inclusiv cu fostul castigator al licitatiei de privatizare anterioare, Roman Copper, Guvernul nu a mai putut opta pentru varianta privatizarii, ci pentru cea a unei asocieri cu un investitor, a spus Vosganian.
"Din partea investitorilor, se presupune sa furnizeze o suma de bani in situatia in care sunt traderi pe piata sau, eventual, chiar infrastructura tehnologica, daca sunt producatori pe piata. Sumele de bani vor fi folosite pentru modernizarea utilajelor, pentru onorarea obligatiilor de mediu si pentru continuarea decopertarilor. Un nivel minim care sa justifice eficienta acestei actiuni ar fi undeva la 40-50 milioane de euro", a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, Ministerul Finantelor a acceptat ca 50% din profitul operational sa ramana la dispozitia CupruMin pentru a putea onora obligatiile iminente de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 08:30
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) estimeaza pentru acest an venituri din privatizare de 2,88 miliarde lei, din care 30,1 milioane lei (circa 7 mil. euro) reprezinta suma ce ar putea fi obtinuta din vanzarea pachetelor majoritare la Cuprumin si ISCIR-CERT SA, relateaza NewsIn.OPSPI, aflat in subordinea Ministerului Economiei, isi bugeteaza pentru 2011 venituri totale de 3,76 miliarde lei, din care 2,88 miliarde lei sunt venituri din privatizare, potrivit proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli aferent al Oficiului pe anul 2011, publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"La preliminarea acestor venituri s-au avut in vedere incasarea sumei de 2,85 miliarde lei (664 milioane euro la un curs de 4,3 lei/euro) rezultata din vanzarea pachetelor minoritare prin mecanisme ale pietei de capital, precum si a sumei de 30,1 milioane lei (7 milioane euro la un curs de 4,3 lei/euro) rezultata din vanzarea de pachete majoritare de actiuni detinute la SC Cuprumin SA Bucuresti si SC ISCIR - CERT SA", potrivit proiectului.
Alte venituri estimate sunt cele din dividende, de 884 milioane lei, precum si alte venituri de 190.000 lei.
La preliminarea acestor venituri s-au avut in vedere veniturile obtinute din vanzarea caietelor de sarcini, a dosarelor de prezentare, taxe de participare la licitatii, inclusiv diferentele de curs valutar favorabile si nefavorabile, in suma de 90.000 lei, dar si veniturile... mai mult
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 17:25
Discutiile de joi dintre reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor si cei ai Fondului Monetar International au vizat, printre altele, initierea proceselor de privatizare la Oltchim (OLT) si Cuprumin, alaturi de alte proiecte de vanzare de actiuni la companii din sectorul energetic, transmite Mediafax. In cadrul intalnirii s-a discutat despre masurile de eficientizare a activitatii operatorilor economici, printre care vanzarea pachetelor minoritare sau majoritare detinute la unele societati, reorganizarea unor societati in vederea privatizarii, recapitalizarea unor societati comerciale prin atragerea de investitii in urma constituirii de societati mixte.
"Cu aceasta ocazie, au fost amintite proiectele de privatizare in sectorul energetic: valorificarea pe piata de capital a 15% din capitalul SNTGN Transgaz SA, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz SA si 15% din CN Transelectrica SA.
De asemenea, au fost dezbatute initierea proceselor de privatizare la SC Cuprumin si SC Oltchim, atragerea de investitii pentru SC Avioane Craiova, SC Moldomin, SC Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova si centralele SC Termoelectrica de la Paroseni, Braila, Galati, Borzesti, Doicesti", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 11:55