Guvernul analizeaza varianta de a transfera actiuni ale Cupru Min catre Consiliul Judetean Alba, urmand ca autoritatea locala sa atraga de la Uniunea Europeana fondurile necesare investitiilor de mediu in cadrul companiei.
Declaratia apartine premierului Victor Ponta si a fost facuta la emisiunea "Dupa 20 ani" de la PRO TV.
"Exista doua variante: ori exista capacitatea Guvernului de a face anumite investitii de mediu si a avea un parteneriat cu o firma privata, dar in conditii avantajoase si pentru noi, sau a doua varianta pe care trebuie sa o studiem este de a transfera actiuni la Cupru Min catre o autoritate locala, in cazul de fata Consiliul Judetean Alba, eligibila pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judetean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeana in jur de 100 milioane euro care trebuie investite in protectia mediului", a spus Ponta.
Intrebat daca o decizie va fi luata in acest an, premierul a raspuns "categoric da".
Premierul a declarat anterior Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un pret mic si impotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat in patru luni.
Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ca "a incetat unilateral discutiile" cu firma canadiana pentru... mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 13:30
Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat, intr-un interviu acordat luni seara agentiei Mediafax, ca titularul proiectului minier de exploatare a cuprului de la Rosia Poieni, fie ca va ramane statul, fie ca va aparea vreun investitor, va trebui sa aloce milioane de euro problemelor de mediu.
In interviu, Korodi Attila explica de ce proiectul Cupru Min nu necesita o implicare speciala din partea ministerului pe care-l conduce, contrar ideii ca acest proiect ar depinde de vreun aviz de mediu.
"Noi avem o treaba acolo, dar nu este o treaba critica. Pur si simplu, pe orice procedura de privatizare, legislatia spune ca Ministerul Mediului trebuie sa faca un fel de audit, adica autoritatea competenta trebuie sa spuna care este incarcarea cu responsabilitati de mediu si aceea trebuie dusa mai departe ca o responsabilitate, obligatie a viitorului beneficiar al proiectului sau cumparator al companiei respective", afirma Korodi.
Ministrul a declarat ca autorizatia integrata de mediu pentru exploatarea Cupru Min de la Rosia Poieni este expirata. Pentru o eventuala reautorizare, titularul investitiei - fie ca este vorba de stat, ca in prezent, fie ca este vorba de vreun investitor ce doreste sa cumpere proiectul de exploatare a cuprului - are o serie de responsabilitati "foarte clare", care se refera la iazul de decantare.
"Indiferent daca se privatizeaza sau nu, reprezinta o responsabilitate. Trebuie reinceputa procedura de reautorizare integrata si pentru aceasta... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 19:44
Valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro, iar cantitatea la un miliard de tone de minereu, a declarat, joi, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Sorin Gaman, la conferinta Focus Energetic.
'Valoarea zacamantului de la Rosia Poieni este estimata, teoretic, la 13-14 miliarde de euro. Din aceasta valoare trebuie scazute cheltuielile de extractie si de procesare. Este simplist sa spui ca profitul companiei este egal cu valoarea teoretica a zacamantului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni in afara de companie, iar profitul este imposibil de estimat', a afirmat Sorin Gaman.
Oficialul MECMA a precizat ca zacamantul de cupru este estimat la un miliard de tone de minereu.
'In 2011, Cupru Min a extras doua milioane de tone de minereu, din care s-au obtinut 6.300 de tone de metal, adica 0,3%', a mentionat Gaman.
De asemenea, reprezentantul Ministerului Economiei a declarat ca societatea Cupru Min ar fi inregistrat pierderi daca investea in decopertarea necesara exploatarii.
'Cupru Min era pe pierdere daca facea investitiile in decopertare. In 2011 a inregistrat un profit de conjunctura', a adaugat acesta.
Totodata, oficialul MECMA a mentionat ca si in cazul societatii Cupru Min este vorba despre privatizarea companiei, nu si a resurselor pe care le poate exploata, in cazul acestora urmand sa se plateasca redevente catre... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:24