Cererea Energo Mineral de anulare a contractelor incheiate cu Cupru Min in 2007, respectiv contractul de cooperare, contractul de locatiune si contractul de asistenta tehnica, a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti, care a admis recursul formulat de producatorul de cupru din Romania.
Prin aceasta decizie, Cupru Min a fost exonerata de la plata sumei de peste 77 milioane de lei (aproximativ 17,3 milioane de euro) acordata prin hotararea Tribunalului Bucuresti catre Energo Mineral, societatea aflata in procedura de insolventa, conform societatii de avocati Dragne & Asociatii.
Litigiul s-a aflat pentru a doua oara in faza recursului, in cel de-al doilea ciclu procesual
Societatea de avocati Dragne & Asociatii este cea care a asigurat societatii miniere asistenta juridica in ambele cicluri procesuale ale litigiului si a stabilit strategia de aparare. Solutia de respingere a pretentiilor Energo Mineral este deosebit de importanta, mai ales prin prisma faptului ca permite desfasurarea activitatii companiei din judetul Alba fara niciun fel de dificultati.
Procesul impotriva Cupru Min Abrud a fost intentat in 2010 de catre administratorul judiciar al societatii Energo Mineral, Activ Lichidator Bucuresti.
In septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a obligat compania de stat sa plateasca peste 77 de milioane de lei (aproximativ 17,3 milioane de euro) catre societatea Energo Mineral, printr-o decizie care a facut obiectul recursului solutionat de Curtea de Apel... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 13:36
Niciunul dintre cei doi investitori care ramasesera in cursa pentru a se asocia cu Cupru Min nu a depus in termen documentele necesare pentru a participa la selectia propriu-zisa, iar autoritatile analizeaza si varianta restructurarii societatii de stat prin forte proprii, au declarat, joi, surse oficiale.
Cele doua companii interesate sa se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia.
Ele au avut termen pana joi la ora 10,00 sa depuna documentele pentru a participa la licitatia de vanzare a concentratului de cupru.
"Cele doua companii au considerat conditiile impuse ca fiind inacceptabile. Este vorba de acel avans de 40 de milioane de euro care trebuia achitat in ianuarie 2014, cu care investitorii nu au fost de acord. Daca procesul va fi reluat, vor avea loc noi negocieri pe aceasta tema", au spus sursele mentionate.
Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocata, intrucat compania are contracte pentru anul viitor.
Statul analizeaza varianta restructurarii
"Procedura va fi reluata, insa nu este singura optiune. Daca activitatea companiei se va mentine profitabila, se analizeaza si posibilitatea sa se mearga pe restructurare proprie, fara sa fie vreo asociere cu alta companie, asa cum se doreste acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme", au explicat sursele citate.
Tot joi, primarul orasului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, pentru AGERPRES, ca niciunul dintre cei doi investitori... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:45
Ministerul Economiei va accepta "orice metoda prevazuta de lege" pentru atragerea de investitii la producatorul de cupru Cupru Min Abrud si asteapta de la eventualii investitori interesati sa transmita scrisori de interes pana in 10 iunie.
"Realizarea procesului de atragere de investitii se va face prin orice metoda prevazuta de lege (asociere in participatiune, cooperare, etc.), suma obtinuta de la investitorul selectat urmand a fi utilizata pentru efectuarea investitiilor de mediu, dotarea tehnologica a societatii, deschiderea de noi fronturi de lucru si capital de lucru", potrivit unui anunt al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organismul prin care este derulat acest proces.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunea in 9 mai ca institutia a primit sase oferte pentru Cupru Min, din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa si America de Nord.
Vosganian a aratat ca autoritatile vor stabili cine va fi consultantul care va oferi din punct de vedere financiar, juridic si tehnic solutia caietului de sarcini, raportul acestuia urmand sa fie realizat in cursul lunii iunie.
In primavara anului trecut, producatorul de cupru a fost scos la vanzare, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International. Compania detine aproximativ... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 14:35
Ministerul Economiei a publicat anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013, potrivit site-ului institutiei.
"Se estimeaza ca modalitatea de atragere de investitii si de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013 si va fi data publicitatii prin anuntul privind atragerea de investitii la SC Cupru Min SA, care va contine detalii cu privire la achizitionarea caietului de sarcini, precum si cu privire la calendarul operatiunilor", se mentioneaza in anuntul de intentie.
Realizarea procesului de atragere de investitii se va face prin orice metoda prevazuta de lege (asociere in participatiune, cooperare, etc.), suma obtinuta de la investitorul selectat urmand sa fie utilizata pentru efectuarea investitiilor de mediu, dotarea tehnologica a societatii, deschiderea de noi fronturi de lucru si capital de lucru. Selectarea investitorului se va face pe baza unui proces competitiv.
Caietul de sarcini va contine informatii detaliate cu privire la conditiile de participare la selectie, documentele de participare solicitate, conditiile de eligibilitate, modalitatile de prezentare si continutul ofertelor, criteriile in baza carora vor fi evaluate ofertele depuse de investitorii care participa la selectie, modalitatea de punctare a ofertelor pentru... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 17:03
Privatizarea companiei Cupru Min este blocata de procesul cu Roman Cooper, a declarat miercuri seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.
"Suntem interesati de joint venture sau parteneriat public-privat, de orice metoda care poate sa ne ajute sa retehnologizam, sa reluam activitatea si sa se exploateze acolo. Acum, din patru linii de exploatare merge numai una, tehnologia este veche. Este loc de mult mai bine", a declarat Remus Vulpescu.
El a spus ca se merge pe identificarea unor investitori interesati cu care urmeaza sa se vada exact variantele de lucru.
Remus Vulpescu a precizat ca exista o varianta de contract pentru privatizarea Cupru Min, propusa de OPSPI, insa Roman Cooper a refuzat sa semneze acest contract.
Licitatia pentru vanzarea Cupru Min, organizata la data de 26 martie, a fost castigata de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro.
Contractul ar fi trebuit semnat la zece zile de la licitatie, dar reprezentantii Roman Copper si cei ai statului nu au ajuns la un acord in acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediata a contractului, plata integrala a sumei la 30 de zile dupa avizul Consiliului Concurentei si constuirea unor garantii de 32 de milioane de euro pentru investitiile de mediu.
Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:21
Gigantul minier din Australia, Oz Minerals, care a pierdut licitatia de privatizare a Cupru Min in fata canadienilor de la Roman Copper, nu a renuntat la planurile de a cumpara compania romaneasca, avand un buget de achizitii de un miliard de dolari in 2012.
"Intentia Oz Minerals pentru achizitia unei mine de cupru din Romania ar putea fi inca de actualitate, desi compania a pierdut luna trecuta licitatia pentru compania de stat. Compania cu sediul la Melbourne a confirmat ca inca este cu un ochi pe ceea ce se intampla in Romania, pe fondul informatiilor potrivit carora castigatorul nu a ajuns la un acord final, iar finalizarea tranzactiei a esuat", precizeaza publicatia australiana The Sidney Morning Herald.
Licitatia pentru vanzarea Cupru Min, organizata la data de 26 martie, a fost castigata de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro. Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, oferta Oz Minerals s-a oprit la 197 de milioane de euro.
Insa contractul ar fi trebuit semnat la 10 zile de la licitatie, iar reprezentantii Roman Copper si cei ai statului nu au ajuns la un acord in acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediata a contractului, plata integrala a sumei la 30 de zile dupa avizul Consiliului Concurentei si constuirea unor garantii de 32 de milioane de euro pentru investitiile de mediu.
Oficialii Guvernului au anuntat ca negocierile au esuat, iar privatizarea Cupru Min va fi reluata, cu aceleasi conditii.... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 18:36
Zacamantul de la Rosia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus in evaluarea pretului de licitatie deoarece nu face obiectul vanzarii, ci ramane in proprietatea statului, iar calculul efectuat releva ca ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.
In discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, premierul a raspuns si criticilor opozitiei privind incercarea de vanzare a Cupru Min, amintind ca procesul a fost inceput de Guvernul liberal Tariceanu in 2008, cand, desi a fost aplicat acelasi standard de evaluare, valoarea societatii a fost stabilita ca fiind de 2,5 ori mai mica.
"O spun foarte clar: zacamantul nu se vinde. Atunci cand achizitionezi o autorizatie sau un permis de pescuit, suma platita nu este egala cu valoarea intregului peste din balta, pentru ca, in mod evident, nu il poti pescui pe tot, ceea ce platesti reprezinta contravaloarea capturii medii, in timpul si conditiile date.
Sunt sigur ca toti semnatarii motiunii de cenzura sunt constienti de acest fapt si atunci mi se pare cu atat mai ingrijorator faptul ca ati ales sa resuscitati un slogan anacronic, de la inceputul anilor '90, si sa intretineti o falsa controversa publica, mizand pe lipsa de informare si de expertiza a societatii si facand in acest fel un mare deserviciu societatii si tarii", a spus Ungureanu parlamentarilor opozitiei.
El a aratat totodata ca datoriile Cupru Min se ridica la 64 milioane lei, iar profitul... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:12
Consilierul ministrului Economiei, Silviu Manastire, a declarat la Realitatea TV ca exista interes pentru achizitia Cupru Min, si, cu mai multa implicare, procesul de privatizare al acestei companii va fi unul reusit anul acesta.
"Acest pret obtinut la licitatie este un pret ok, noi avem semnale pozitive legate de continuarea privatizarii Cupru Min si, cu mai multa atentie, mai multa implicare, va fi un proces de privatizare reusit anul acesta", a mentionat Silviu Manastire, consilierul ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Lucian Bode.
Acesta a subliniat ca, in momentul de fata, statul nu are resurse sa investeasca in acesta companie, in "tot ceea ce inseamna rezolvarea problemelor de mediu".
"Va dau o stire in premiera. Cand s-a negociat in licitatia cu strigare, pe langa cei de la Roman Cooper au licitat cot la cot, de exemplu si compania Oz Minerals care s-au dus pana la 197 de milioane de euro cu licitatia, pasul urmator pana la 200 de milioane de euro nu l-a mai facut. Intersul pentru Cupru Min exista", a mai spus Manastire.
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru Min. Investitorul canadian nu a acceptat trei conditii impuse de statul roman, prin urmare negocierile au esuat, iar procesul de privatizare va fi reluat.
Reprezentantii statului au cerut publicarea imediata a contractului de privatizare,... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 11:20
Rezultatul negocierilor cu firma canadiana Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min a dovedit ca statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente si evaluari efectuate de o firma cunoscuta international, a declarat, miercuri seara, premierul Ungureanu.
El a afirmat ca au existat "cateva vicii de procedura", dar a precizat ca vrea sa reformuleze aceasta declaratie, precizand ca negocierea pe contract nu a "functionat" foarte bine.
"Aveam toate motivele sa jubilez, dar negocierea pe contract nu a functionat foarte bine ", a spus Ungureanu, la postul B1 TV.
Roman Copper a castigat in 26 martie licitatia organizata de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Ministerul Economiei a anuntat insa in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.
Firma canadiana a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumparare a Cupru Min, dar intrucat nu a acceptat conditiile impuse de partea romana, acordul nu a mai fost incheiat.
Conditiile cerute de MECMA erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 09:28