La doar doua saptamani dupa ce premierul Mihai Tudose anuntase cu mare pompa ca s-a interzis cumulul pensiei de stat cu pensiile speciale, Guvernul a revenit asupra deciziei. A facut-o pe tacute, intre Craciun si Revelion, pentru a le permite parlamentarilor sa incaseze mai multi bani, la batranete.
Pe 14 decembrie, prin adoptarea OUG nr. 103, Guvernul Tudose interzicea cumulul unei pensii speciale cu una din sistemul public. La alineatul 4 al articolului 51 din lege era scris negru pe alb: "Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulata cu o pensie de serviciu/indemnizatie pentru limita de varsta reglementate de legi cu caracter special".
Presa a relatat pe larg despre adoptarea acestei ordonante care parea sa reprezinte o mult asteptata concretizere a uneia dintre multele promisiuni incluse de PSD in programul de guvernare "aplicat la virgula".
Guvernantii formulasera clar si motivul pentru care cumulul de pensii trebuia interzis incepand cu data de 1 ianuarie 2018:
"Tinand seama de faptul ca pensia din sistemul public de pensii se acorda pentru a acoperi riscurile asigurate prevazute in mod expres, respectiv batranetea si boala, nu se justifica posibilitatea de a incasa doua pensii din acelasi sistem si nici de a incasa o pensie din sistemul public si o pensie de serviciu".
Pe 28 decembrie, insa, la numai doua saptamani dupa ce premierul Mihai Tudose se laudase cu reusita sa legislativa, Guvernul a revenit asupra deciziei, potrivit Digi24. Mai... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 11:51
Guvernul Tudose vrea sa interzica cumulul pensiei cu salariul, chiar si pentru cei care decid sa continue sa lucreze dupa ce au implinit varsta de pensionare si legal ar avea ambele drepturi.
"Cine vrea sa ramana in sistem peste varsta de pensionare poate sa o faca fara sa mai cumuleze pensia cu salariul. Se poate merge pana la varsta de 70 de ani. La o discutie cu sindicatele, cineva cerea sa se poata cumula pensia cu salariul, iar altcineva spunea ca nu e de acord. Aceasta va fi o decizie politica.
Daca ai nevoie de un om in sistem, nu trebuie sa il dai la pensie la 40 de ani si a doua zi il angajezi pe aceeasi functie, ii dai acelasi salariu, ia si pensie si, cum s-a intamplat la pensiile speciale, chiar sa fie una uriasa. Pentru a ramane in sistem e nevoie de acord cu angajatorul si de adeverinta medicala ca este apt", a declarat joi seara, la Romania TV, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Asadar, se pare ca Guvernul Tudose opteaza pentru solutia extrema dupa situatia cu care s-a confruntat in vara, cand multi bugetari s-au pensionat pe indemnizatii consistente doar ca apoi sa revina pe acelasi post, ajungandu-se la cazuri in care si-au dublat prin acest mecanism veniturile.
Insa situatia isi are originile in 2014, cand un grup de 16 parlamentari a initiat legea prin care a fost reinstaurata posibilitatea cumulului, asta dupa ce Guvernul Boc a interzis-o in 2010, ca parte din pachetul de masuri de austeritate adoptat dupa ce a lovit criza economica.... mai mult
Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 13:22
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat miercuri, la finalul dezbaterilor din Comisia de resort pe Legea unitara a pensiilor, ca prevederea potrivit careia valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut nu este sustenabila."Nu, evident ca nu este sustenabil. Nu il vom sustine in plen", a anuntat ministrul.
"Guvernul a trimis un proiect de lege la Parlament. Discutia care s-a petrecut in comisii, atat in Comisia de Munca - sesizata pe fond - cat si in multe alte comisii sesizate pentru aviz au scos in evidenta o serie intreaga de amendamente, care au fost analizate, unele fiind admise, altele respinse.
Unele dintre ele au fost acceptabile din punct de vedere al Guvernului, fara a schimba structura sau a ridica probleme din punct de vedere al sustenabilitatii financiare, altele nu", a explicat Seitan, fara sa precizeze cu ce amendamente admise este de acord.
"Pensiile magistratilor au trecut sub forma proiectului de lege initiat de Guvern si se recalculeaza asa cum am stabilit in proiectul de lege. Nu e niciun capitol special.
Proiectul de lege al Guvernului nu mai prevede pensii speciale. Sistemul acesta unitar de pensii calculeaza pensia la fel pentru toata lumea, ia contributiile la fiecare, in aceleasi procente, din veniturile profesionale si li se calculeaza pensia in functie de punctajul realizat din primul an de cand incep sa lucreze pana cand ies la pensie", a afirmat ministrul Muncii, referindu-se la neadoptarea... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 23:56
Pensionarii care lucreaza si primesc salariu au 15 zile sa opteze intre suspendarea platii pensiei pe durata activitatii si incetarea raporturilor de munca, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie, potrivit proiectului de lege obtinut de NewsIn.Potrivit proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, care este discutat miercuri de Guvern in vederea asumarii raspunderii, Capitolul IV vizeaza modificarea regimului cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare.
Proiectul prevede ca este permis cumulul pensie-salariu de la stat daca "nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat".
Potrivit proiectului, pensionarii care in prezent lucreaza si primesc salariu au termen 15 zile sa opteze intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului.
"Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut (..) constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului... mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 17:33
Executivul estimeaza ca va economisi in acest an 60 milioane lei prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetarii care castiga mai mult decat salariul mediu pe economie, arata Nota de fundamentare a proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor in sistemul bugetar, potrivit NewsIn. Documentul arata ca, in acest moment, 20.439 de angajati din sistemul bugetar "cumuleaza salariul obtinut de la institutiile publice cu pensia, din care 1.403 la nivel central si 19.036 la nivel local".
In analiza privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe urmatorii cinci ani se precizeaza ca, in urma aplicarii masurii, economiile la bugetul de stat vor insuma 65 milioane lei in 2010, 70 milioane lei in 2011, 75 milioane lei in 2012 si 80 milioane lei in 2013.
Prevederile Legii ar urma sa se aplice si beneficiarilor de pensie de serviciu stabilita prin legi speciale, se arata la articolul 29 al proiectului Legii privind reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale.
Proiectul de lege, pe care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in Parlament, prevede ca persoanele care primesc pensie si salariu de la stat "au obligatia ca in termen de 3 zile de la data survenirii situatiei de cumul sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul... mai mult
Vineri, 28 August 2009, ora 08:59
Termenul prevazut pentru intrarea in vigoare a Legii care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat este 1 iunie 2009, iar angajatorii care incalca prevederile actului normativ risca amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei, potrivit proiectului aprobat de Guvern.
Proiectul de Lege se refera la persoanele pensionate pentru limita de varsta, apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate celui public, care au venituri salariale sau asimilate acestora dintr-o activitate exercitata pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza unui act de numire.
Pensionarii vizati sunt cei care desfasoara activitati in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.
Cumularea pensiei cu venituri salariale de la stat sau asimilate acestora este permisa doar daca nivelul pensiei este mai mic decat sau cel mult egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie luat in calcul la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pensionarii vizati de proiectul de lege trebuie sa opteze in scris, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a Legii, fie pentru suspendarea platii pensiei... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 11:13
Doar persoanele care au pensii cu o valoare de pana la 1.500 de lei, echivalentul salariului mediu brut pe economie, vor putea cumula pensia cu salariul de la stat, a declarat luni, la un post de televiziune, premierul Emil Boc. Boc a spus ca proiectul de act normativ va intra in dezbatere publica, va fi adoptat de Guvern, iar ulterior va fi inaintat dezbaterii Parlamentului.
Premierul a precizat ca, astfel, interdictia de a cumula pensia cu salariul de la stat nu va afecta asistentii persoanelor cu handicap, profesorii sau medicii.
In 28 februarie, Boc declara, la Realitatea Tv, ca Guvernul va inainta Parlamentului, in doua saptamani, un proiect de lege prin care va fi interzis cumulul salariului din sistemul public cu pensia obtinuta in baza legilor speciale.
In luna ianuarie, CCR a declarat neconstitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului 230/2008, care interzicea cumului salariului de la stat cu pensia, admitand astfel sesizarea Avocatului Poporului. mai mult
Marti, 17 Martie 2009, ora 09:10