GLAMI.ro, cea mai mare platformă de descoperire a modei din România, a realizat un sondaj online pentru a monitoriza și analiza impactul avut de criza energetică, întreruperile aprovizionării și incertitudinea geopolitică provocate de războiul din Ucraina asupra clienților locali.
Această nouă inițiativă face parte din Fashion (Re) search, un studiu periodic al obiceiurilor și tendințelor consumatorilor. Datele au fost colectate, în perioada 12-16 aprilie 2022, printr-un chestionar pus la dispoziția tuturor vizitatorilor GLAMI.ro.
După aproape doi ani și jumătate sub spectrul pandemiei Covid-19, Europa se află acum în apele supărătoare ale instabilității financiare și ale reglărilor majore de consum, inflația devenind mai puternică în diferite segmente ale vieții cotidiene, după cum o arată conflictul de la granițele noastre, din Ucraina.
Instabilitatea geopolitică recentă din regiunea noastră este un factor cheie, fie direct, fie indirect, care influențează un conglomerat cu mai multe laturi, începând cu lanțuri de aprovizionare, producție, depozitare, transport, până la alegerile consumatorilor, în final.
Desigur, achizițiile de haine, pantofi și accesorii nu reprezintă o excepție - și, pentru a contura mai puternic modul în care consumatorii de modă online reacţionează și țin cont de această perioadă, GLAMI a realizat un nou sondaj pe platformele sale locale (Cehia, Slovacia, Grecia, Ungaria,... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2022, ora 17:19
În 2021, an puternic marcat de pandemie, la fel ca şi precedentul, romanii au cheltuit, în medie, 52.6 euro pentru cumpărături de pe internet. Această valoare este cu 5,8% mai mare faţă de 2020, conform unei analize realizate de 2Performant, o companie de tehnologie ce operează şi monetizează, ce a fost listata pe piaţa AeRO a BVB. Romanii sunt foarte atraşi şi de campaniile de oferte, pentru că beneficiază de cupoane de reducere sau de multe alte beneficii.
69% din achiziţii au fost făcute cu telefonul mobil
Potrivit statisticilor, majoritatea achiziţiilor au fost făcute prin intermediul telefonului mobil. Mai exact, 69% dintre românii care au făcut shopping online au preferat acest instrument pentru adăugarea produselor în coş şi plasarea comenzii.
Chiar dacă majoritatea cumpărăturilor se fac de pe mobil, valoarea medie a coşului de cumpărături prin acest mijloc este mai mică decât cea a coşului de cumpărături realizate de pe desktop, ceea ce, potrivit specialiştilor de la Discount.ro, arată că atunci când fac achiziţii mai importante, în ceea ce priveşte preţul, romanii prefera desktopul.
Piaţa de comerţ electronic este estimată de Asociaţia Romană a Magazinelor Online (ARMO) la mai mult de 6 miliarde de euro.
Pe ce produse cheltuiesc romanii bani
Datele prezentate în cadrul aceluiaşi studiu au mai arătat că topul categoriilor de produse achiziţionate de romani de pe internet este dominat de... mai mult
Joi, 10 Februarie 2022, ora 18:04
Apetitul pentru cumparaturi online a crescut mult in ultimii ani si a luat avant in pandemie. Ceea ce motiveaza in cele mai multe cazuri sunt nevoia de siguranta, notorietatea unei platforme de vanzari si increderea. Insa aceste lucruri se afla si se castiga destul de greu, atat pe baza unui efort sustinut din partea vanzatorului, cat si din partea clientilor curenti, care sunt din ce in ce mai exigenti in aprecierile si alegerile lor. Astfel, daca vrei sa creezi un parteneriat sau sa faci o achizitie de la o firma pe care nu o cunosti sau despre care ai foarte putine informatii, ia in calcul una dintre cele mai interesante platforme de pe piata, numita 2cents.ro, ce ofera pareri companii din Romania.
Internetul a devenit cea mai importanta sursa de informare pentru un segment din ce in ce mai important de clientii. Acestia prefera sa afle mai multe detalii, opinii, impresii si avantaje oferite de o companie, nu doar din prezentarile oficiale, ci si din alte surse. Platforma 2cents.ro vine tocmai in sprijinul acestei nevoi, oferindu-va rating si review-uri pentru un numar foarte mare de firme si brand-uri.
De ce este important sa aflati pareri despre anumite firme?
O firma care se respecta va avea intotdeauna grija de imaginea sa, atat in mediul online, cat si in cel off line. Orice mica neglijenta sau problema nerezolvata la timp poate duce la repercusiuni grave atat pentru o companie cunoscuta, cat si pentru una aflata la inceput de drum.
Cele mai multe... mai mult
Joi, 28 Octombrie 2021, ora 15:08
Pandemia care a inceput in urma cu un an a perturbat societatea la toate nivelurile, de la munca si traiul de zi cu zi si pana la moda sau vacante. Dorintele, interesele si cumparaturile au fost diferite in 2020, iar acest lucru s-a vazut si din ce au cautat romanii pe Google.
Retail-ul online a fost unul dintre castigatorii ultimelor 12 luni, iar produsele cele mai cautate au fost cele legate de casa - amenajarea ei, biroul de acasa sau gradina.
Potrivit datelor Google, produsele din categoria "casa si gradina" au inregistrat cea mai mare crestere in cautarile in Romania in 2020: +39% fata de 2019.
Munca de acasa a dus la o "explozie" a interesului pentru produse de birou: cautarile s-au dublat in 2020, iar in anumite perioade ale anului (noiembrie si mai) fiind chiar triple fata de acceasi parioada a anul anterior.
Cautarile dupa jocuri au crescut semnificativ anul trecut (+32%), alaturi de cele pentru electronice (+28%), mancare si bauturi (27%), hobby-uri (+25%) si imbracaminte / incaltaminte (+20%).
Majoritatea categoriilor de produse au cunoscut doua varfuri ale interesului in cautarile pe Google anul trecut.
In mod deja traditional, apogeul in fiecare an in retailul online este atins in perioada Black Friday (noiembrie), ceea ce s-a intamplat si in 2020, cand romanii au cautat cel mai mult pe Google produse si servicii.
Al doilea varf a fost la jumatatea primaverii (perioada carantinei), cand cautarile pe aproape toate tipurile de produse au... mai mult
Joi, 04 Martie 2021, ora 13:39
In mod traditional, pentru magazine, Black Friday reprezinta a 13-a luna din an, cu vanzari care echivaleaza o luna normala. Campaniile extinse de reduceri de pe parcursul intregului an 2020, marcate de contextul imprevizibil cauzat de efectele pandemiei, in alte conditii ar fi diminuat interesul cumparatorilor pentru perioada Black Friday. Totusi, avand in vedere schimbarile fundamentale in comportamentul de cumparare care au avut loc in ultimele 7-8 luni si reorientarea catre online a multor cumparatori care erau fideli offline-ului, cel mai probabil vor duce magazinele spre noi indicatori de crestere sunt de parere furnizorii de solutii de eCommerce din Romania.
"Anul acesta Black Friday va fi foarte interesant de observat, desi in ultimii ani, relevanta Black Friday ca si moment clar delimitat in timp s-a depreciat - nu doar in Romania, ci si pe multe alte piete", spune Arthur Radulescu, fondator MerchantPro, platforma locala de eCommerce.
Potrivit acestuia, numarul de magazine noi a crescut considerabil in perioada pandemiei - cu 25% -, odata cu nevoia celor din offline de a trece in online pentru a supravietui. La nivel general, online-ul romanesc a crescut in 6 luni cam cat ar fi crescut in 3-4 ani, cu rate medii de crestere de peste 50% fata de perioade similare din 2019, a mai precizat Arthur Radulescu, analizand datele extrase de pe platforma unde sunt inscrise peste 1.500 de magazine active.
Black Friday cu precautie pentru afacerile noi
Anca Negescu... mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 06:01
In aceste vremuri nesigure, pe cat de important este sa avem grija de sanatatea noastra, pe atat de necesar este sa stim cum sa ne gestionam resursele financiare. Deoarece aceasta situatie de criza a dus la modificarea multor aspecte ale vietii de zi cu zi, majoritatea oamenilor se ingrijoreaza de efectul pe care aceasta il poate avea asupra bugetului personal.
Chiar daca nu mai cheltuim multi bani pe iesiri in oras, viitorul este inca nesigur din punct de vedere economic, motiv pentru care este esential sa stii cum sa gestionezi veniturile pentru a avea siguranta financiara necesara. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens:
Tine evidenta cheltuielilor
Primul pas pe care il ai de facut este sa stii unde se duc banii tai si, eventual, sa incerci sa reduci sau sa elimini cheltuielile care nu sunt absolut necesare in acest moment. In acest fel vei simti ca ai un control mai mare asupra bugetului tau, dar si un anumit nivel de siguranta financiara.
De exemplu, te poti dezabona de la diferite servicii sau emailuri cu oferte si reduceri pentru a nu fi tentat sa cheltui bani. Incearca sa nu comanzi prea des mancare online si gateste acasa pe cat posibil. Daca esti abonat la mai multe servicii de streaming, ia in considerare sa renunti la cel putin unul dintre ele.
Pune bani deoparte
In mod evident, o solutie practica si eficienta este sa incepi sa economisesti bani pentru a fi pregatit in cazul situatiilor neprevazute. In cazul in care nu ai deja un... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 11:02
Desi cumparaturile online continua sa creasca la nivelul UE, doar 22% dintre bulgari si 23% dintre romani au facut achizitii online in 2019, fata de o medie de 60% inregistrata in Uniunea Europeana (UE), arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2019, campionii achizitiilor online din UE au fost locuitorii din Danemarca (84%), Suedia (82%), Olanda (81%), Germania (79%) si Finlanda (73%).
La polul opus, cu cel mai redus procent, s-au situat Bulgaria (22%) si Romania (23%). Totusi, procentul romanilor care fac cumparaturi online a crescut constant, de la 2% in 2009 la 20% in 2018 si 23% in 2019.
La nivelul UE, 60% dintre persoanele cu varste intre 16 si 74 de ani au facut achizitii online in 2019, fata de 56% in 2018. Comparativ cu 2009, procentul celor care fac cumparaturi online aproape s-a dublat, de la 32% la 60%. Cea mai mare crestere in ultimii zece ani s-a inregistrat in Estonia, unde procentul celor care fac cumparaturi online a urcat cu 51 de puncte procentuale, de la 17% in 2009 la 68% in 2019.
Pe fondul cresterii folosirii internetului si a imbunatatirii standardelor de securitate, consumatorii din UE apreciaza posibilitatea de a face cumparaturi oricand, oriunde, avand acces la o gama larga de produse si putand compara cu usurinta preturile. In timpul actualei pandemii de coronavirus (Covid-19), in conditiile in care magazinele sunt inchise si consumatorii sunt afectati de restrictii, comertul electronic ar urma sa... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 12:55
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) si specialisti din domeniul agriculturii avertizeaza ca achizitiile exagerate de alimente pot provoca o criza. Avertismentul vine dupa ce, in unele tari, oamenii au luat cu asalt magazinele pe fondul pandemiei de coronavirus.
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) si specialisti din domeniul agriculturii avertizeaza ca achizitiile exagerate de alimente din aceasta perioada, in contextul pandemiei de coronavirus, ar putea duce la o criza a aprovizionarii cu alimente si la cresteri de preturi, potrivit Reuters.
Avertismentul vine in contextul in care, in special in tarile dezvoltate, cetatenii au luat cu asalt magazinele pentru a face provizii de alimente in eventualitatea in care vor fi nevoiti sa se izoleze.
"Nu este nevoie decat ca importatorii mari, precum guvernele, sa intre in panica si sa inceapa sa cumpere masiv pentru a crea o criza", a declarat Abdolreza Abbassian, economistul-sef al FAO.
"Nu este o problema de aprovizionare, dar este o schimbare de comportament in ceea ce priveste securitatea alimentara", a spus el. "Ce se intampla daca cumparatorii cred ca nu pot primi transporturile de grau sau orez in mai sau iunie? Acest lucru ar putea duce la o criza a aprovizionarii cu alimente la nivel global", a adaugat oficialul.
Abbassian mai avertizeaza ca statele care se bazeaza pe veniturile din petrol ar putea sa fie afectate de scaderea puternica a pretului petrolului, in... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 12:05
Epidemia de coronavirus a dus la cumparaturi din panica, un fenomen care apare in contextul unei crize si care poate ridica preturile si impiedica persoanele care chiar au nevoie de anumite produse sa le poata achizitiona, relateaza BBC Mundo.
Kristina Moy a fost intr-un supermarket din orasul american Seattle, din statul Washington, pentru a face cumparaturile saptamanale de mancare si, ceea ce trebuia sa fie o activitate rapida, s-a transformat intr-un calvar de trei ore, din cauza sutelor de cumparatori care voiau sa se aprovizioneze in contextul epidemiei de coronavirus.
Jay Inslee, guvernatorul Washington-ului, a declarat stare de urgenta dupa ce a fost anuntat primul deces din stat relationat cu Covid 19.
"Hartia igienica si laptele au disparut de pe rafturi mai rapid decat te-ai fi putut gandi si apa minerala este aproape finalizata", a povestit Moy.
Dar aceasta nu este singura care s-a confruntat cu niste cozi imense in magazine si cu rafturi goale.
Cererea masiva de orez si de fidea instant in Singapore l-a facut pe premierul Lee Hsien Loong sa dea asigurari ca aceste produse vor fi suficiente pentru toti.
In Auckland, Noua Zeelanda, cheltuielile in supermarketuri au explodat, crescand cu 40% sambata trecuta, comparativ cu aceeasi perioada din 2019.
Cumparatorii din Malaysia au facut ca vanzarile saptamanale de gel antibacterian sa creasca cu 800%.
In toate aceste tari au fost confirmate cazuri de infectare cu Covid-19.
Cumparaturile din... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 16:57