Piata bunurilor de larg consum va inregistra, in acest an, un avans de peste 12%, evolutie stimulata de cresterea cererii, urmare a majorarii salariilor si pensiilor, si, nu in ultimul rand, de avansul preturilor, arata o analiza a companiei de consultanta Frames.
Sezonul de shopping de Craciun va impulsiona semnificativ rezultatele din intreg comertul romanesc, de la sectorul alimentar la bunurile de folosinta indelungata.
Dupa avansul de 8% din 2018, piata bunurilor de larg consum (FMCG), ce include bunurile de larg consum cel mai des achizitionate (mancare, bauturile racoritoare si produsele de ingrijire etc.), va creste in acest an cu peste 12%, estimeaza analistii, pe baza datelor preliminare obtinute din piata.
Potrivit analizei, sectorul alimentar se afla si in acest an in prim-plan, cu o crestere, pe ansamblu, a cifrei de afaceri de peste 13%, impulsionata pe de o parte de cresterea cererii, urmare a majorarii veniturilor populatiei, iar pe de alta de avansul semnificativ al preturilor.
"In perioada Craciunului si a Anului Nou, produsele alimentare si bauturile inregistreaza varful de vanzari, peste nivelul din perioada Pastelui. Principalii jucatori din piata mizeaza pe un plus de 5-10% din cifra de afaceri in acest sezon", spun analistii.
In 2018, business-ul din sectorul alimentar a depasit granita de 100 de miliarde de lei, in crestere cu aproape 6 miliarde de lei fata de rezultatul din 2017.
Potrivit datelor Frames, dinamica pietei este... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 13:34
Retailerii au primit cateva clipe de ragaz dupa febra cumparaturilor de Black Friday, dar se afla acum in iminenta unei noi perioade incarcate - sezonul de cumparaturi de Craciun.
In decembrie, marketerii au o noua ocazie de a atinge cifre de vanzari record, in special in aceasta saptamana, potrivit unei analize realizate de specialistii de la RTB House.
In mod surprinzator, incepand cu mijlocul lunii decembrie, vanzarile online incep sa scada semnificativ. Consumatorii sunt asteptati sa revina in magazinele online imediat dupa Craciun.
RTB House, companie globala care ofera advertiserilor tehnologii de retargetare bazate pe deep learning, a realizat o analiza a obiceiurilor de consum pe durata lunii decembrie, una dintre cele mai aglomerate perioade pentru industria ecommerce. Analiza a fost derulata in mai multe tari din Europa, America Latina, Africa, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa si Statele Unite ale Americii.
In Romania, utilizatorii viziteaza magazinele online pentru a-si face cumparaturile de sezon cu mult timp inaintea Craciunului. De exemplu, cea mai aglomerata zi de cumparaturi din aceasta luna este 18 decembrie.
In aceasta zi, traficul de vizitatori in magazinele online este cu 11% mai mare decat media lunara. Totodata, cumpara cu 61% mai mult decat indica media lunii decembrie.
Potrivit datelor RTB House, in a doua parte a lunii decembrie, cu aproximativ o saptamana inaintea Craciunului, frecventa vizitelor in magazinele... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:05
Avem nevoie de putina disciplina daca vrem sa economisim atunci cand ne facem cumparaturile de Craciun, spun cercetatorii de la A&M University. Acestia au descoperit ca indicat ar fi sa nu plecam la cumparaturi cand suntem obositi. Daca o facem, ne expunem riscului de cheltui necontrolat.
Daca mergem de mai multe ori prin magazine si cumparam de fiecare data cate ceva avem mai multe sanse sa nu depasim bugetul stabilit pentru cumparaturile de Craciun, se arata in studiul citat de Reuters.
Autorii lucrarii stiintifice au ajuns la concluzia ca atunci cand suntem odihniti, luam decizii mai bune inclusiv in privinta cumparaturilor. Mai exact, suntem mai stapani pe noi si cedam mai greu tentatiilor.
"Incercati sa va pastrati energia (la cumparaturi - n.r.). Nu va complicati pentru ca vor exista consecinte", spune Marco Palma, directorul laboratorului pentru studiul comportamentului uman de la Texas A&M si coautorul studiului intitulat "Self-control: Knowledge or perishable resource?".
Palma ne recomanda sa ne "inarmam" intotdeauna cu o lista de cumparaturi si sa plecam din magazin imediat ce ne simtim obositi. Cel mai sigur ar fi sa ne facem cumparaturile online sau in prima parte a zilei.
O decizie mult mai putin inspirata ar fi sa lasam toate cumparaturile pentru Craciun pe ultimul moment. Daca o facem, cu greu ne vom mai putea stapani impulsul de a cumpara tot ce ne iese in cale, doar pentru a ne asigura ca nu ne va lipsi nimic.
Autorii studiului sustin ca... mai mult
Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 19:33
1Romanii au comandat si platit online inainte de Craciun cadouri de pe site-urile de reduceri, bilete de avion si vacante de ultima ora, diverse servicii si bilete la concerte sau spectacole.
Potrivit unui raport ePayment, in perioada 1-25 decembrie 2011, romanii au achizitionat online predominant cupoane de pe site-urile de reduceri (19% din totalul tranzactiilor), bilete de avion si vacante (18% din totalul tranzactiilor).
Pe locurile urmatoare in top se clasifica serviciile (8%) si produsele din categoria divertisment (bilete la spectacole) cu o pondere de 4%.
Totodata, in perioada 1-25 decembrie 2011 numarul tranzactiilor a crescut fata de intervalul de timp similar din 2010 cu aproape 18%, desi tendinta de a cumpara mai mult online in noiembrie decat in luna decembrie s-a mentinut si in acest an.
In ansamblu, de la an la an se observa o tendinta de crestere a numarului de cumparatori care aleg sa achizitioneze online cadourile de Craciun pentru cei dragi, tendinta reflectata atat de volumele tranzactionate, cat si de numarul comenzilor efectuate. Cumparatorii inteleg acum avantajele achizitionarii si platii online: rapiditate, confort, oferta variata de produse, preturi de multe ori mai mici.
"Internetul nu poate inlocui sentimentul de goana dupa cadouri, asa cum il poate resimti oricine a fost la cumparaturi in magazinele traditionale, inainte de Sarbatori, dar este, cu certitudine, un mediu unde poti gasi mai multe produse in acelasi loc, unele fiind... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:00
Cumparaturile online au crescut de Craciun cu 16,4% fata de anul trecut, iar suma de bani obtinuta in urma achizitiilor de pe telefoanele mobile a crescut cu 172,9%, potrivit unui raport IBM.
IBM urmareste cumparaturile efectuate pe mai mult de 500 de site-uri, altele decat Amazon,com, care este in prezent cel mai mare site de cumparaturi online, potrivit
Business Insider.
Compania a constatat o crestere spectaculoasa a numarului de cumparaturi dupa dispozitive ca iPhone, iPad si dispozitive mobile cu sistem de operare Android.
De fapt, aproape 7% din toate achizitiile online au fost realizate utilizand iPad-uri, la doar 18 luni dupa ce tabletele au fost lansate pe piata de catre Apple. Tendinta cumparaturilor online a continuat si pe 26 decembrie, cand utilizatorii de iPad au accesat diferite site-uri de comert online.
Datele IBM arata ca atat pe 25 decembrie cat si pe 26, utilizatorii au efectuat cumparaturi, insa raportul nu spune ce procent din achizitiile acestora a fost efectuat utilizand carduri cadou. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 14:57
Reducerile online au fost inventate in Statele Unite, tara care a atins un record al cumparaturilor in ziua de 28 noiembrie, ziua reducerilor masive numita si Cyber Monday.
Americanii au cheltuit aproape 6 miliarde de dolari in tranzactiile online de saptamana trecuta, potrivit Business Insider.
Numai in ziua de Cyber Monday vanzarile au atins un volum de cumparaturi de 1,25 miliarde de dolari, cele mai mari vanzari online din istoria Statelor Unite. De asemenea, in urmatoarele doua zile trendul s-a mentinut, vanzarile depasind 1 miliard de dolari pe zi.
Vanzarile online au crescut cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ComStore, ajungand pana la 18,7 miliarde de dolari in luna noiembrie.
Cumparaturile din acest an au fost impulsionate de promotiile si reducerile masive, sezonul de sarbatori marind cu 40% veniturile retailerilor.
Transportul gratuit s-a aplicat la 63% dintre vanzari, fata de doar 52% cu un an in urma.
"Clientii se asteapta la livrare gratuita in perioadele de vacanta, iar comerciantii au realizat ca trebuie sa ofere acest serviciu pentru a-i putea atrage", a declarat presedintele Com Store, Gian Fulgoni.
Cumparaturile online reprezinta intre 8-10% din totalul cheltuielilor de vacanta. Cifrele ComStore exclud cheltuielile legate de calatorii si achizitii majore.
Cheltuielile cu articolele de imbracaminte, jucarii si electronice au crescut cu 4,7% pana la 125 de miliarde de dolari in perioada 30 octombrie - 26 noiembrie... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 08:12
"In ultimii ani am constatat ca tot mai multi cumparatori se indreapta catre mediul online pentru a cumpara cadouri de sarbatori. Pe de o parte, aici gasesc preturi mai mici si o gama variata de produse, pe de alta parte, au sansa de a face cumparaturi comod, din fata calculatorului, evitand traficul si aglomeratia", a declarat pentru Bloombiz.ro, Cristina Vranceanu, PR & Marketing Specialist la GECAD ePayment International.In opinia lui Doru Panaitescu, Digital Marketing Pioneer, anul acesta romanii isi vor face cumparaturile atat online cat si direct de la comercianti. “Sunt si oameni care cumpara doar din magazine, sunt si oameni care cumpara doar online, dar majoritatea cred ca vor cumpara combinat. Depinde si de ce anume vor sa cumpere: pentru unele lucruri merita sa cumperi online, pentru altele nu. Si asta pentru ca unii oamenii sunt mai reticenti cand vine vorba de anumite produse. De exemplu produsele de imbracaminte trebuiesc probate, anumite modele nu se potrivesc, chiar si cu numar adecvat, arata intr-un fel pe poza si altfel in realitate, deci oamenii pot sa fie dezamagiti in ceea ce priveste anumite articole pe care le cumpara”, este de parere Doru Panaitescu.Daca esti retailer, acum este momentul potrivit pentru a gandi noi strategii de marketing menite sa-ti aduca cat mai multi clienti si sa-ti sporeasca vanzarile, sustin expertii Entrepreneur.com. Iata cateva metode:Vouchere cadouIn SUA, de exemplu, clientii care cumpara... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 17:29
In ciuda crizei, comerciantii spera ca luna decembrie sa aduca vanzari de doua ori mai mari decat celelalte luni din an.Potrivit directorului de marketing al Carrefour Romania, Andreea Mihai, deja se inregistreaza cresteri la toate segmentele de produse, in topul cresterilor fiind alimentele (in special dulciurile, bauturile, raioanele sezoniere sau produsele cosmetice, in special pachetele cadou, informeaza Gardianul. Romanii au de unde alege cand vine vorba de promotii: figurinele de Sarbatori, cozonacii si preparatele din carne, dar si articolele de imbracaminte si incaltaminte sunt la pret redus. Promotii sunt si in magazinele online, unde toate preturile au fost reduse. Cei care nu vor sa fie pusi in situatia de a alege intre miile de cadouri de Craciun, pot alege un cos cu bunatati de Sarbatori, care este insa mai scump: preturile sunt intre 260 si 380 de lei. mai mult
Sambata, 05 Decembrie 2009, ora 11:17