In viata de zi cu zi a oamenilor, abonamentele si serviciile flexibile au devenit o obisnuinta, iar zona financiara se adapteaza si ea. Cu ajutorul noului abonament Revolut Plus, poti avea acces la probabil cel mai accesibil abonament al fintech-ului global, cu beneficii ulterioare pentru shopping online si asigurare de cumparaturi.
Revolut are in Romania peste 1,3 milioane de utilizatori si acestia se bucura de beneficiile aplicatiei financiare, cum ar fi transferurile rapide de bani catre prieteni care folosesc serviciile Revolut si monitorizarea constanta a cheltuielilor, pentru sanatatea financiara a banilor tai. Pentru a putea sa beneficiezi de avantajele oferite de fintech-ul global, abonamentul Revolut Plus e cel mai ieftin din portofoliul abonamentelor cu plata lunara, la doar 14,99 de lei pe luna.
Utilizatorii au nevoie de la un abonament de siguranta la cumparaturi si predictibilitate cand vine vorba de politica de returnare. Romanii au facut in 2020 cu 30% mai multe cumparaturi online fata de 2019, iar piata a ajuns la 5,6 miliarde de euro. Asadar, ne place sa ne bucuram de beneficiile comertului rapid, dar fara sa avem multe batai de cap cu retururile si asigurarea bunurilor.
Ce aduce Revolut Plus?
Cumparaturile utilizatorilor Revolut sunt protejate pana la 1000 euro anual pentru abonatii Plus. De asemenea, abonatii Revolut vor beneficia de asemenea si de o protectie de returnare extinsa la 90 de zile, pentru toate cumparaturile eligibile. Banii vor... mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2021, ora 11:58
Perioada sarbatorilor vine cu bucurii, dar vine la pachet si cu pericolele aferente, precum posibile tentative de fraudare care vizeaza obtinerea datelor tale bancare. Printre acestea, cea mai des intalnita este ingineria sociala prin e-mail, SMS sau telefon.
Tocmai pentru a preveni tentativele de frauda si pentru a actualiza sistemele de securizare a platilor electronice, incepand cu luna ianuarie va ajunge in Romania o noua directiva europeana, care presupune o autorizare mult mai sigura a platii cu cardul online. Astfel, toti operatorii economici participanti la sistemul de plati electronice din spatiul economic european vor implementa autorizarea platilor in doi pasi.
Ce se va schimba atunci cand faci cumparaturi online cu cardul?
Introdus cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adaugarea unui filtru de protectie pentru clienti atunci cand fac o plata online, 3D Secure este un standard international de securitate pentru platile cu cardul online.
Incepand cu 1 ianuarie 2021 toate platile cu cardul efectuate la magazinele online din Europa, inclusiv Romania, vor trece prin fluxul 3D Secure si autorizare a platilor cu minimum doi factori (ceva ce esti - amprenta/face ID, ceva ce detii - telefon/cartela, ceva ce cunosti - parola/PIN), conform directivei europene.
Acest lucru inseamna ca unele tranzactii ar putea fi respinse, in situatia in care magazinul online de pe care vrei sa faci cumparaturi nu a implementat acest protocol de securitate.... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 15:04
Desi cumparaturile online continua sa creasca la nivelul UE, doar 22% dintre bulgari si 23% dintre romani au facut achizitii online in 2019, fata de o medie de 60% inregistrata in Uniunea Europeana (UE), arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2019, campionii achizitiilor online din UE au fost locuitorii din Danemarca (84%), Suedia (82%), Olanda (81%), Germania (79%) si Finlanda (73%).
La polul opus, cu cel mai redus procent, s-au situat Bulgaria (22%) si Romania (23%). Totusi, procentul romanilor care fac cumparaturi online a crescut constant, de la 2% in 2009 la 20% in 2018 si 23% in 2019.
La nivelul UE, 60% dintre persoanele cu varste intre 16 si 74 de ani au facut achizitii online in 2019, fata de 56% in 2018. Comparativ cu 2009, procentul celor care fac cumparaturi online aproape s-a dublat, de la 32% la 60%. Cea mai mare crestere in ultimii zece ani s-a inregistrat in Estonia, unde procentul celor care fac cumparaturi online a urcat cu 51 de puncte procentuale, de la 17% in 2009 la 68% in 2019.
Pe fondul cresterii folosirii internetului si a imbunatatirii standardelor de securitate, consumatorii din UE apreciaza posibilitatea de a face cumparaturi oricand, oriunde, avand acces la o gama larga de produse si putand compara cu usurinta preturile. In timpul actualei pandemii de coronavirus (Covid-19), in conditiile in care magazinele sunt inchise si consumatorii sunt afectati de restrictii, comertul electronic ar urma sa... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 12:55
Sectorul de e-commerce din Romania a depasit pragul de 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu 20-22% mai mult decat in 2018 cand valoarea comertului online a fost estimata la aprox. 3,6 miliarde de euro, potrivit estimarilor ARMO (Asociatia Romana a Magazinelor Online).
Ritmul de crestere 2019 vs. 2018 a fost mai redus comparativ cu 2018 vs. 2017, cand rata de crestere de la un an la altul a fost de aprox. 30%.
Valoarea de peste 4,3 miliarde de euro face referire la toate tranzactiile generate din Romania atat catre comerciantii autohtoni, precum si catre magazinele online din afara granitelor tarii.
"Daca facem o medie, inseamna ca romanii au cheltuit pentru cumparaturi online aprox. 12 milioane de euro in fiecare zi a anului trecut, in crestere de la 9,86 milioane euro - media zilnica inregistrata in 2018", spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.
"Insa, potrivit Eurostat, doar 23% din populatia Romaniei a facut cumparaturi online in 2019, ceea ce ne situeaza pe penultimul loc din Uniunea Europeana, devansand doar Bulgaria cu 22% - fapt care ne arata ca e-commerce-ul romanesc mai are mult loc de crestere", adauga el.
Cifra de 4,3 miliarde euro reprezinta strict segmentul e-tail, adica produsele fizice (tangibile) care au fost cumparate prin internet. Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacantele si calatoriile, rezervarile hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, plata facturilor la utilitati, continutul download-abil... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 17:35
GPeC SUMMIT, evenimentul de E-Commerce si Digital Marketing al toamnei, alaturi de partenerii iSense Solutions, lanseaza rezultatele studiului anual "Comertul electronic pe piata din Romania".
Studiul prezinta evolutia pietei in ulitmii trei ani si este reprezentativ pentru mediul urban, acolo unde volumul de tranzactii este semnificativ pentru realizarea unui astfel de studiu.
De la an la an, numarul celor care fac cumparaturi online creste, astfel ca, in 2019, cu 10% mai multi romani au achizitionat produse sau servicii online comparativ cu 2018 si cu 27% mai mult decat in 2017.
Un alt trend crescator este reprezentat de plata cu cardul pentru cumparaturile online. Numarul persoanelor care platesc cu cardul a crescut cu 11% fata de 2018, iar principalele categorii de produse si servicii achizitionate sau platite online sunt urmatoarele: Facturi, servicii si utilitati; Produse FMCG; Produse vestimentare si Activitati de relaxare si divertisment.
Ceea ce a ramas constant este numarul magazinelor online vizitate de-a lungul unui an: in ultimii trei ani, numarul magazinelor vizitate de romani a stagnat la noua.
In ceea ce priveste comportamentul in mediul online, cei mai pasionati cumparatori sunt cei care iubesc shoppingul in general, nu neaparat obiceiul de a cumpara online.
Primele trei website-uri din care romanii cumpara online sunt eMag, OLX si Altex, magazine universale sau axate pe vanzarea de electrocasnice. Cu cat un website este mai putin... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 16:30
Noul regulament propus de Comisia Europeana, care elimina geoblocarea nejustificata in mediul online in intreaga Uniune, intra in vigoare in data de 3 decembrie 2018.
Europenii nu vor trebui sa se mai teama ca un site web le va bloca accesul sau ii va redirectiona doar pentru ca ei - sau cardurile lor de credit - provin dintr-o alta tara. Oriunde s-ar afla in UE, vor avea acces la bunuri si servicii online, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Cu aceasta ocazie, vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip, a declarat: "In 2015, 63% dintre site-uri nu permiteau efectuarea de achizitii dintr-o alta tara a UE. Prin urmare, aproape doua treimi dintre consumatorii care doreau sa faca cumparaturi online intr-o alta tara nu puteau sa faca acest lucru. La data de 3 decembrie punem capat acestei practici. Ne dorim o Europa fara bariere, fapt ce presupune, printre altele, eliminarea barierelor din calea comertului online".
La randul sau, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, a afirmat ca, dupa eliminarea tarifelor de roaming si introducerea noilor norme privind protectia datelor si a posibilitatii ca cetatenii sa aiba acces la continutul lor online atunci cand se afla intr-un alt stat membru, eliminarea geoblocarii nejustificate aduce mai aproape o piata unica digitala reala pentru toti europenii, cu avantaje atat pentru cetateni, cat si pentru intreprinderi.
De asemenea, Comisarul... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 11:26
Mai mult de jumatate dintre romani fac cumparaturi online, in general de pe telefonul personal, in cursul orelor de program, timpul alocat, in medie, in acest sens fiind de o ora si jumatate, conform unui studiu remis, marti, AGERPRES.
Astfel, aproape 6 din 10 angajati romani admit ca fac cumparaturi online in timpul orelor de program cel putin odata pe luna, iar cei mai multi (52%) spun ca aloca, in medie, 30 de minute pentru fiecare sesiune de cumparaturi. Exista insa si angajati care iau o pauza de la atributiile de serviciu pentru a face cumparaturi pe internet mai des de cateva ori pe saptamana (7%) sau chiar zilnic (aproape 2%), iar in unele cazuri timpul alocat pentru cautarea produselor si finalizarea cumparaturilor depaseste o ora (2%), potrivit unui sondaj realizat de BestJobs.
Cei mai multi angajati (54%) prefera cumpere pe internet dupa-amiaza, intre orele 15:00 si 18:00, in timp ce 19% dintre respondenti gasesc timp pentru astfel de cumparaturi dimineata, intre 9:00 si 11:00. Doar 15% dintre respondenti spun ca fac pauza de la birou pentru cumparaturi in jurul pauzei de pranz.
Unul din doi angajati foloseste cel mai adesea telefonul personal pentru a face cumparaturi online in timpul orelor de program, iar 32% folosesc calculatorul sau laptopul de serviciu. Alte dispozitive folosite de catre angajatii romanii pentru cumparaturi online sunt PC-ul/ laptop-ul personal (7%), tableta personala (4%), telefonul de serviciu (2%) sau tableta oferita de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 11:35
Compania Yandex, cunoscuta deja ca Google a Rusiei, lucreaza la propriul serviciu de cumparaturi online pentru a deveni echivalenta Amazon in aceasta tara, transmite Business Insider.
Yandex, cea mai mare companie de tehnologie din Rusia, este cel mai bine cunoscuta pentru crearea celui mai popular motor de cautare din tara.
Compania are 50 de milioane de utilizatori pe luna, o statistica impresionanta avand in vedere ca in Rusia exista in total 87 de milioane de utilizatori de internet, potrivit Association of Internet Trade Companies (AITC).
Yandex se extinde in noi domenii, cum ar fi serviciul de taximetrie de tip ride-hailing Yandex.Taxi, asistentul digital Alice, dispozitive inteligente comandate vocal si, cel mai recent, cumparaturi online.
Intr-un interviu acordat Business Insider, directorul Yandez, Michael Levin, a spus ca firma isi dezvolta servicul de comparare a preturilor Yandex.Market intr-o platforma pe care utilizatorii pot comanda produce precum dispozitive electronice, aparatura electrocasnica, jucarii si altete.
Noul serviciu este o companie mixta creata impreuna cu Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, iar site-ul este in prezent in versiune beta, a spus Levin. Lansarea oficiala va avea loc in acest an, iar Yandex a derulat un proiect pilot in orasele Niznai Novgorod, Kazan si Ufa.
Levin nu a precizat care sunt veniturile tinite de companie, dar a spus ca Yandez vrea sa atraga la sfarsitul acestui an cateva sute de mii de utilizatori... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 11:18
O asociatie care aduna cei mai mari jucatori din comertul online si Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului doresc sa creeze un sistem ce poate fi interpretat drept o politie a cumparaturilor online.
Acest sistem le va permite internautilor sa afle daca site-ul de pe care vor sa cumpere produse este unul de incredere sau risca sa intampine probleme, precum acelea cand produsul primit nu seamana cu ceea ce s-a comandat, arata Pro TV.
Daca site-ul indeplineste mai multe critenii, acesta va avea un insemn, trustmark, un certificat recunoscut la nivel european. Astfel, site-urile care vor sa primeasca certificatul trebuie sa anunte exact stocul si timpul de livrare, sa noteze caracteristicile produsului, sa aiba o sectiune pentru sugestii si reclamatii si conditii de returnare.
"Daca exista o taxa de livrare care tine de numarul de kilometri, sa fie informat ca taxa de livrare este: una fixa si una in functie de distanta pana la client", a sustinut directorul Asociatiei comerciantilor online.
Daca exista plangeri, asociatia care acorda marca ii cere vanzatorului sa rezolve problema. Daca experienta se repeta, vanzatorul poate ramane fara marca.
Trebuie precizat ca acest certificat nu este obligatoriu.
Citeste si Atentie la cumparaturile online! Ce trebuie sa faci ca sa nu iei teapa ...citeste mai departe despre "Ai luat vreodata teapa pe Internet? In curand, apare "politia cumparaturilor online"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 22:26