Turistii chinezi aleg sa viziteze Europa intr-un numar din ce in ce mai mare. Dar "batranul continent" pare sa ii atraga in primul rand prin cunoscutele magazine de lux precum Galeriile Lafayette sau Harrods si nu prin obiectivele turistice istorice sau culturale.
Europa va fi printre principalele destinatii turistice pentru cei 94 de milioane de turisti chinezi care vor calatori in strainatate pana in 2015, potrivit companiei de consultanta McKinsey, scrie Bloomberg.
Insa programul excursiilor de grup arata ca acestia vor petrece zile intregi la cumparaturi in magazinele de lux, in timp ce vizitele la obiective precum Turnul Eiffel sau Muzeul Louvre sunt inghesuite in cadrul acestui interval.
Aceasta noua tendinta sprijina cresterea vanzarilor din Europa si ofera perspective foarte bune brandurilor de lux europene precum Prada sau Gucci, in ciuda crizei economice din Europa.
Aproape o treime din cumparatorii de bunuri de lux din China isi vor face cumparaturile in Europa pana in 2013, in crestere cu 20% fata de anul trecut, estimeaza McKinsey.
"Se prefera din ce in ce mai mult consumul in afara Chinei. Este mai 'cool' sa spui ca ti-ai cumparat o geanta Vuitton de la Paris, decat din China", a declarat un reprezentant al HSBC din Hong Kong.
Cumparatorii chinezi sunt responsabili pentru 25% din vanzarile de pe piata mondiala a produselor de lux, in timp ce cu doar zece ani in urma, numarul lor era de doar 10%.
Tinand cont ca turistii chinezi din... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:59
Europa risca sa devina putin mai mult decat o atractie turistica pentru chinezii bogati, a declarat seful celui de-al doilea mare grup de bunuri de lux, Richemon.
"Acum cativa ani, spuneam ca in cazul in care oamenii nu vor fi atenti, Europa va deveni un muzeu in aer liber pentru turistii chinezi. Ei bine, acum se afla la jumatatea drumului", sublinia Jahann Rupert, director exeutiv al Richemont, potrivit CPP Luxury.
"Nu poti lucra 35 de ore pe saptamani, sa te pensionezi pana in 50 de ani, cu pensie completa, sa ai opt saptamani de vacanta si sa te astepti sa fii salvat de cei care lucreaza in Europa de Nord sau in China. Viata nu functioneaza in acest fel. Este destul de amuzant ca un sud african se gandeste cat de multi bani ar trebui sa dea Europei", mai precizeaza acesta.
Compania elvetiana, care tocmai a rapotat o crestere de 46% a vanzarilor in Asia a precizat ca achizitiile efectuate de catre turistii chinezi in Europa au ajutat-o sa faca fata cererii scazute din sudul Europei, unde masurile de austeritate luate de autoritatile au scazut apetitul consumatorilor pentru noi cumparaturi de lux.
Concurentii, cum ar fi grupurile LVMH, Hermes si producatorul italian de bijuterii Bulgari au postat rezultate trimestriale optimiste pe seama cumparatorilor chinezi care se inghesui in magazinele din Asia si Europa.
"Se construiesc 200 de aeroporturi noi in China. Unde credeti ca voi ajunge sa-mi vand produsele?", se intreaba retoric Rupert.
Producatorul de... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 17:35
China si-a anuntat intentiile de a investi in Europa in 2012, in speranta ca actuala criza a datoriilor suverane, care s-a raspandit pe tot continentul, va deschide noi oportunitati pentru achizitii.
Statul chinez a fost reticent cu privire la achizitia de obligatiuni europene suplimentare, in ciuda rugamintilor venite din partea liderilor europeni. Activele companiilor europene par a fi mult mai interesante pentru sefii marilor companii chineze, potrivit Reuters
"Anul viitor, vom trimite o delegatie pentru pormovarea comertului si a investitiilor in tarile europene", a declarat ministrul chinez al Comertului, Chen Deming, la o conferinta cu reprezentantii celor mai importante companii chineze.
De asemenea, Lou Jiwei, seful China Investment Corp, si-a aratat intentiile de a face investitii majore in infrastructura europeana, in special in Marea Britanie.
Chen a avertizat ca ar putea sa-si retraga intentiile daca unele tari europene utilizeaza protectionism comercial impotriva ei.
Cea mai mare companie chineza de stat de transport marimim, COSCO, a facut deja o investitie majora in portul Piraeus din Grecia. In general, investitiile companiilor chinezxe au fost pana acum orientate spre achizitii de resurse in timp ce CIC a fost criticat in China pentru achizitia participatiilor din institutiile financiare occidnmetale.
De asemenea, China Investment Corp s-a arata interesata de proiectele de infrastructura majore din Europa in cazul in care guvernele ar putea... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 07:50
Dupa ce a strans rezerve valutare uriase, cele mai mari din lume, in urma excedentelor comerciale sistematice realizate anual pe baza exporturilor de bunuri cu care a ocupat intaia pozitie pe plan mondial, China a trecut la exporturi de capital, la fel de masive, iesind la cumparaturi de titluri si active pe toate continentele. Se observa lesne o strategie de expansiune mondiala bine pusa la punct, in stil chinezesc: in pasi mici - ma rog, mici la dimensiunile Chinei! -, dar pe un front larg, atat geografic, cat si din punctul de vedere al instrumentelor financiare.
De departe cele mai consistente ca valoare sunt achizitiile de titluri guvernamentale ale altor state. Acestea au dublu rol.
Pe de o parte, asigura un plasament financiar profitabil si relativ sigur, fara riscuri, iar, pe de alta parte, deschid porti pe piete inchise sau reluctante.
China este cel mai mare detinator de titluri guvernamentale americane, fiind cu cele circa 900 miliarde dolari cel mai important finantator al imenselor deficite, bugetar si de cont curent, ale SUA.
Din aceasta pozitie, China, prin fondurile sale suverane sau companiile sale de stat, poate lesne face achizitii de active publice sau private in America.
Tehnica este folosita cu tot mai mare succes in Europa. Cu oferte de achizitii de obligatiuni guvernamentale, China deschide usile tuturor pietelor numeroaselor tari europene ajunse la ananghie in conditiile crizei: Grecia, Portugalia, Spania.
Aceste achizitii nu numai ca... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 00:06
Romanii din Second Life au ajuns pe locul 15 in topul natiunilor ca numar de utilizatori si pe locul 1 printre tarile din Europa de Est. Romania devanseaza astfel tari cu un numar semnificativ mai mare de locuitori precum: China, Rusia sau India. Acum doi ani Romania Virtuala se clasa de-abia pe locul 31. „Curba de adoptie a mediului 3D este foarte mare, in special in randul tinerilor care ajung sa stapaneasca foarte repede platforma. Statistica masoara strict utilizatorii care se conecteaza din Romania, pe baza IP-ului. La acestia, se adauga si romanii care se conecteaza din strainatate, destul de multi dupa estimarile noastre. Utilizatorii unici sunt cei care s-au conectat in decursul lunii martie, numarul de conturi active fiind mult mai mare.”, a declarat Aura Tatu Business Developer Chase Corp.La numai 5 luni de la deschidere, VIRTUAL BUCHAREST a devenit cel mai popular land romanesc din Second Life. Cu un trafic mediu zilnic de 35.000 si cu o comunitate activa de utilizatori, VIRTUAL BUCHAREST gazduieste si sustine antreprenorii romani care doresc sa-si promoveze produsele si serviciile pe platforma virtuala Second Life. Aproximativ 20% din traficul VIRTUAL BUCHAREST este format din straini care vin sa viziteze sau sa faca cumparaturi in orasul virtual. Fie ca sunt branduri exclusiv virtuale sau branduri reale, care folosesc platforma pentru capacitatile ei interactive, in VIRTUAL BUCHAREST toti acestia beneficiaza de trafic, expunere, vanzari si... mai mult
Luni, 11 Mai 2009, ora 13:37