Perioada sarbatorilor vine cu bucurii, dar vine la pachet si cu pericolele aferente, precum posibile tentative de fraudare care vizeaza obtinerea datelor tale bancare. Printre acestea, cea mai des intalnita este ingineria sociala prin e-mail, SMS sau telefon.
Tocmai pentru a preveni tentativele de frauda si pentru a actualiza sistemele de securizare a platilor electronice, incepand cu luna ianuarie va ajunge in Romania o noua directiva europeana, care presupune o autorizare mult mai sigura a platii cu cardul online. Astfel, toti operatorii economici participanti la sistemul de plati electronice din spatiul economic european vor implementa autorizarea platilor in doi pasi.
Ce se va schimba atunci cand faci cumparaturi online cu cardul?
Introdus cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adaugarea unui filtru de protectie pentru clienti atunci cand fac o plata online, 3D Secure este un standard international de securitate pentru platile cu cardul online.
Incepand cu 1 ianuarie 2021 toate platile cu cardul efectuate la magazinele online din Europa, inclusiv Romania, vor trece prin fluxul 3D Secure si autorizare a platilor cu minimum doi factori (ceva ce esti - amprenta/face ID, ceva ce detii - telefon/cartela, ceva ce cunosti - parola/PIN), conform directivei europene.
Acest lucru inseamna ca unele tranzactii ar putea fi respinse, in situatia in care magazinul online de pe care vrei sa faci cumparaturi nu a implementat acest protocol de securitate.... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 15:04
Desi multi cred ca reducerile cele mai mari se gasesc in luna decembrie, cand toata lumea este in goana dupa cadouri, de fapt, acestea pot fi gasite in ianuarie. In aceasta luna sunt si adevarate perioade de discounturi legale. Ziare.com v-a pregatit un material despre cele mai bune carduri de credit pe care le puteti folosi la achizitia mai multor bunuri.
CEC Bank pare sa aiba cel mai bun card de credit pentru cumparaturi, daca ne uitam la DAE cu care vin aceste produse bancare. Cardul are o perioada de gratie de 59 de zile si o DAE de 15,94%. Taxa de emitere a cardului este de 0 lei, in timp ce pentru administrarea lui veti achita 4 lei pe luna. Daca doriti sa retrageti bani de pe card de la ATM-ul bancii, comisionul este de 1% sau minim 2 lei.
In schimb, pentru retrageri de la ATM-urile altor banci, comisionul este 1% plus inca 3 lei, deci considerabil mai mare.
In magazinele partenere bancii se accepta maximum 12 rate fara dobanda. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui card este rata minima pe care trebuie sa o platiti, aceasta fiind de 2%. Cu toate acestea, recomandam ca odata ce ati cheltuit bani de pe card, sa nu va limitati la a achita doar rata minima. MasterCard CEC are o limita superioara de 60.000 de lei.
Al doilea card de credit, dupa DAE (17,52%), este Cardul de credit online de la Libra Internet Bank, ce vine cu o limita maxima de 20.000 de lei. Dar pentru a putea beneficia de el, va trebui sa aveti un venit minim de 1.500 de lei.... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2020, ora 05:01
Cumparaturile online de Black Friday din Statele Unite au crescut cu aproape 22%, la un nivel record de 9 miliarde de dolari, potrivit datelor Adobe Analytics. In schimb, traficul in magazine a scazut cu 52,1%, cumparatorii preferand sa faca achizitii de acasa, pentru a se proteja de noul coronavirus, relateaza CNBC.
Pentru urmatoarele saptamani, esentiale pentru sezonul cumparaturilor de sarbatori, traficul din magazine ar putea scadea cu 22%-25% fata de anul trecut, potrivit unor estimari anterioare ale Sensormatic Solutions.
Cumparatorii au cheltuit 9 miliarde de dolari pe internet, in a doua zi dupa Thanksgiving, cu 21,6% mai mult fata de anul trecut, potrivit Adobe, care analizeaza tranzactiile online a 80 dintre cel mai importanti 100 de retaileri online din Statele Unite.
Aceasta suma face ca editia Black Friday 2020 sa fie al doilea cel mai mare eveniment online din istoria Statelor Unite, dupa editia de anul trecut a Cyber Monday, potrivit Adobe. Potrivit estimarilor, Cyber Monday va deveni in acest an cel mai mare eveniment digital din istorie, cu cheltuieli de 10,8-12,7 miliarde de dolari, care ar fi cu 15%-35% mai mari fata de 2019.
"Consolele, telefoanele, dispozitivele smart si televizoarele, care se cumpara de obicei de Black Friday, isi impart in acest an spatiul online cu cumparaturi neobisnuite pentru acest eveniment, cum ar fi produsele de bacanie, hainele si alcoolul, care in mod normal ar fi fost cumparate in magazine", a declarat Taylor... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 08:16
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in luna mai 2020, comparativ cu luna aprilie a acestui an, ca serie ajustata cu 20,2% si ca serie bruta cu 18,5%. Exceptie face doar comertul cu autovehicule si motociclete. In celelalte luni, comertul cu amanuntul a fost mai putin profitabil, comparativ cu alte sectoare.
In ultimele luni, sectorul comertului cu amanuntul a investit in deschiderea de noi magazine si in imbunatatirea si reconditionarea celor existente. S-a dorit satisfacerea nevoilor clientilor care au devenit tot mai pretentiosi, pentru ca acestia sa se bucure de cumparaturi. Un lucru important a fost si acela de a imbunatati relatia dintre comerciantii cu amanuntul si de a face fata provocarilor acestui sector care s-a dovedit a fi competitiv.
Fara indoiala, acest sector al comertului cu amanuntul este important pentru consumatori si pentru economie. In el sunt implicate un numar mare de intreprinderi si locuri de munca, de aceea poate fi esential pentru stimularea cresterii economice.
O parte din intreprinderile active, cum sunt IMM-urile, interactioneaza cu angrosistii, fabricantii de produse, cu logistica, transporturile si alte servicii.
Comerciantii cu amanuntul au incercat in acest an sa imbunatateasca experienta de cumparare a romanilor, prin servicii mai bune si o imagine atent creata. Spre exemplu, in prezent se pune accent pe echipamentele de vanzare cu... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 17:52
Desi cumparaturile online continua sa creasca la nivelul UE, doar 22% dintre bulgari si 23% dintre romani au facut achizitii online in 2019, fata de o medie de 60% inregistrata in Uniunea Europeana (UE), arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2019, campionii achizitiilor online din UE au fost locuitorii din Danemarca (84%), Suedia (82%), Olanda (81%), Germania (79%) si Finlanda (73%).
La polul opus, cu cel mai redus procent, s-au situat Bulgaria (22%) si Romania (23%). Totusi, procentul romanilor care fac cumparaturi online a crescut constant, de la 2% in 2009 la 20% in 2018 si 23% in 2019.
La nivelul UE, 60% dintre persoanele cu varste intre 16 si 74 de ani au facut achizitii online in 2019, fata de 56% in 2018. Comparativ cu 2009, procentul celor care fac cumparaturi online aproape s-a dublat, de la 32% la 60%. Cea mai mare crestere in ultimii zece ani s-a inregistrat in Estonia, unde procentul celor care fac cumparaturi online a urcat cu 51 de puncte procentuale, de la 17% in 2009 la 68% in 2019.
Pe fondul cresterii folosirii internetului si a imbunatatirii standardelor de securitate, consumatorii din UE apreciaza posibilitatea de a face cumparaturi oricand, oriunde, avand acces la o gama larga de produse si putand compara cu usurinta preturile. In timpul actualei pandemii de coronavirus (Covid-19), in conditiile in care magazinele sunt inchise si consumatorii sunt afectati de restrictii, comertul electronic ar urma sa... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 12:55
Astazi, e mai usor ca niciodata sa ne bucuram in confortul propriei case de ceea ce ne ofera lumea exterioara. Putem viziona filmele preferate, ne putem face aprovizionarea saptamanala instalati confortabil pe canapea si putem comanda cina la restaurantul favorit, care ne-o livreaza direct la usa.
Pe masura ce platim tot mai multe bunuri si servicii online, vrem sa ne asiguram ca facem acest lucru in siguranta. Visa si bancile partenere colaboreaza strans pentru a asigura securitatea platilor, folosind mai multe niveluri de securitate pentru a preveni frauda, pentru a proteja datele detinatorului de card si pentru a-l ajuta sa isi recupereze banii daca cineva ii foloseste cardul fara permisiunea sa.
"Cardul ramane cea mai sigura si rapida optiune prin care consumatorii pot achita direct de acasa orice produs sau serviciu pentru nevoile zilnice, fie ca vorbim despre achizitia de alimente sau haine, plata facturilor sau transferul de bani catre o alta persoana. Ca o dovada ca romanii inteleg tot mai clar utilitatea platilor cu cardul, valoarea medie a unei tranzactii online cu cardurile Visa din Romania a crescut cu 10% in martie fata de aceeasi perioada din 2019.
Cele mai mari cresteri ale tranzactiilor online au putut fi observate in cazul restaurantelor (+524%), magazinelor alimentare (+147%), farmaciilor (+64%) si al platilor de utilitati (+51%). Un avantaj evident al platilor electronice este accesul rapid si in deplina siguranta la contul bancar, oricand si... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 16:37
Auchan introduce, in premiera pe piata locala de retail, o serie de cosuri de cumparaturi predefinite ce pot fi comandate doar din magazinul online www.auchan.ro.
Acestea pot fi comandate prin selectarea magazinului Auchan Cotroceni si sunt livrate in toata tara, prin curier rapid, in 48 de ore.
Impachetarea produselor se face in conditii stricte de siguranta sanitara, respectand toate masurile in vigoare.
Potrivit companiei, pachetele predefinite sunt special gandite pentru a acoperi nevoile alimentare de baza ale unei familii, ale animalelor de companie, dar si cele de curatenie a casei.
Astfel, in magazinul online Auchan sunt deja disponibile 6 cosuri predefinite: alimente variate de bacanie, gustari si bauturi, produse destinate curateniei casei, doua cosuri cu hrana pentru caini (talie medie si mica) si un cos cu produse pentru pisici.
"In aceasta perioada foarte aglomerata, cu multe comenzi online, am decis sa cream o serie de pachete predefinite, cu produse care raspund celor mai frecvente nevoi, pe care sa le livram rapid si bine romanilor din toata tara. Pachetele pot fi comandate pe auchan.ro si sunt ambalate cu respectarea unor masuri extinse de igiena si siguranta sanitara, pe care Auchan le-a pus in aplicare inca de acum cateva saptamani atat in magazine, cat si la pregatirea comenzilor online. Feedback-ul clientilor este unul bun pana acum, asa ca am decis sa extindem pachetele standardizate pentru a acoperi si alte nevoi, cum sunt cele ale... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 19:45
Veranda Mall anunta ca sustine initiativa voluntara "Cumparaturi la Usa Ta" printr-o sponsorizare si punerea la dispozitie a unui spatiu logistic, pentru a ajuta persoanele vulnerabile sa primeasca alimente si/sau produse sanitare pe durata epidemiei COVID-19.
Cumparaturi la usa ta este un proiect de tip reactie rapida, prin care voluntari (din toata tara) pot ajuta persoanele aflate in imposibilitate de a se deplasa sa primeasca alimente si/sau produse sanitare, pe durata epidemiei coronavirus / COVID-19.
Organizat sub umbrela asociatiei Geeks For Democracy si altor grupuri civice, proiectul urmareste pe de o parte protejarea grupurilor celor mai expuse in fata epidemiei, dar si ajutarea celor aflati in imposibilitatea de a se deplasa pentru cumparaturi.
In acest moment, pentru eficientizarea procesului, voluntarii lucreaza la un Kit standard de alimente, si pentru ca riscurile sa fie cat mai mici la cumparaturi, voluntarii poarta masti de protectie si pastreaza distanta atat fata de beneficiari, cat si de ceilalti clienti.
Platile se fac online sau cu bani in plic pentru a reduce la maxim contactul fizic de pe parcursul tranzactiei. Taxa pentru livrare este zero.
In acest moment echipa lucreaza la infrastructura unui call center pe care il vor putea apela persoanele din categorii defavorizate, in contextul amplificarii actualei crize: persoane aflate in izolare datorita COVID-19, bolnavi cu imunitate scazuta, persoane singure cu dificultati de deplasare... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 12:21
Epidemia de coronavirus a dus la cumparaturi din panica, un fenomen care apare in contextul unei crize si care poate ridica preturile si impiedica persoanele care chiar au nevoie de anumite produse sa le poata achizitiona, relateaza BBC Mundo.
Kristina Moy a fost intr-un supermarket din orasul american Seattle, din statul Washington, pentru a face cumparaturile saptamanale de mancare si, ceea ce trebuia sa fie o activitate rapida, s-a transformat intr-un calvar de trei ore, din cauza sutelor de cumparatori care voiau sa se aprovizioneze in contextul epidemiei de coronavirus.
Jay Inslee, guvernatorul Washington-ului, a declarat stare de urgenta dupa ce a fost anuntat primul deces din stat relationat cu Covid 19.
"Hartia igienica si laptele au disparut de pe rafturi mai rapid decat te-ai fi putut gandi si apa minerala este aproape finalizata", a povestit Moy.
Dar aceasta nu este singura care s-a confruntat cu niste cozi imense in magazine si cu rafturi goale.
Cererea masiva de orez si de fidea instant in Singapore l-a facut pe premierul Lee Hsien Loong sa dea asigurari ca aceste produse vor fi suficiente pentru toti.
In Auckland, Noua Zeelanda, cheltuielile in supermarketuri au explodat, crescand cu 40% sambata trecuta, comparativ cu aceeasi perioada din 2019.
Cumparatorii din Malaysia au facut ca vanzarile saptamanale de gel antibacterian sa creasca cu 800%.
In toate aceste tari au fost confirmate cazuri de infectare cu Covid-19.
Cumparaturile din... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 16:57