Cumpararea unei locuinte este pentru multi oameni o experienta care aduce una dintre cele mai mari bucurii in viata. Exista insa posibilitatea ca, dupa ce ai cumparat locuinta, sa te trezesti ca nu ai luat in calcul anumite aspecte, iar acest lucru poate umbri bucuria momentului in care ai tinut pentru prima data cheile in mana.
Pentru a te asigura ca locuinta visurilor tale nu va deveni un cosmar, dar si pentru a o transforma intr-o eventuala sursa de profit daca te vei decide in viitor sa o vinzi, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte importante.
Aspectele financiare
Este posibil sa fi vizitat un prieten care locuieste intr-un complex de apartamente in Bucurestii Noi si sa-ti fi placut mult locuinta acestuia. Insa, inainte de a lua decizia de a cumpara o locuinta, trebuie sa faci demersurile legate de prefinantare.
In acest sens, trebuie sa mergi la banca si sa obtii aprobarea in vederea unui eventual credit inainte sa depui propriu-zis actele pentru solicitarea imprumutului. Doar asa vei sti exact pe ce suma te poti baza, asta in functie de veniturile pe care le ai si de rata pe care ai putea sa o platesti lunar. Daca nu vei face acest lucru, este posibil sa te indragostesti de o casa care este mult peste posibilitatile tale financiare.
De asemenea, este important sa afli care e scorul tau de credit, care este colectat de biroul de credit. Aceasta inseamna ca ti se face o analiza in urma careia banca stabileste daca te incadrezi in standardele ei de... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:14
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul sustine proiectul lui Liviu Dragnea, privind eliminarea TVA la locuintele noi, insa masura nu este salutata de toata lumea.
Potrivit unui comunicat al site-ului Imobiliare.ro, TVA zero nu respecta reglementarile Uniunii Europene.
Astfel, sursa citata atrage atentia asupra "imposibilitatii aplicarii acestei masuri" si vine cu cateva solutii alternative.
"Concret, legea propusa de presedintele PSD, Liviu Dragnea, vehiculeaza ideea aplicarii unei cote de TVA de 0 la suta pentru 'livrarea locuintelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre persoane fizice', masura avand in vedere 'facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA', asa cum se arata in expunerea de motive a initiativei.
Totusi, aceasta prevedere incalca o directiva europeana", informeaza Imobiliare.ro.
Citeste mai multe despre anuntul facut de Sorin Grindeanu
Reprezentantii portalului imobiliar amintesc ca, in Romania, se aplica deja o cota redusa de TVA, de 5%, pentru locuintele noi. Conditia este insa ca imobilul sa aiba un pret de pana in 100.000 de euro, iar cumparatorul poate beneficia doar o data de aceasta reducere, in rest TVA fiind de 19 la suta.
"Propunerea este evaziva, lasa loc de interpretare si, in ciuda numeroaselor discutii pe acest subiect, pana acum nu este clar in ce conditii s-ar putea aplica implementarea TVA de 0%", spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Ce... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 17:53
Guvernul a aprobat o modificare la programul Prima Casa, prin care se face o diferenta intre achizitia de locuinte noi si cele vechi.
Astfel, incepand de anul viitor, statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului, in timp ce creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii vor fi garantate de stat in proportie de maxim 40%, potrivit ordonantei de urgenta aprobata de Executiv, informeaza un comunicat de presa remis joi Ziare.com.
Pana acum, statul garanta in proportie de 50% toate locuintele achizitionate prin acest program.
Guvernul motiveaza ca a fost nevoie de o diferentiere pentru a imbunatati conditiile de viata ale romanilor, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului Prima Casa pentru 2017-2021.
Ce inseamna locuinta noua? "Orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor ...citeste mai departe despre "Guvernul a modificat Prima Casa pentru a incuraja cumpararea de locuinte noi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 17:50
Aproximativ 75% dintre cumparatorii care si-au cumparat apartamente noi in zona de nord a Capitalei au ales apartamente mari, cu mai mult de trei camere, la preturi ce pornesc de la 180.000 de euro, conform unui studiu remis AGERPRES.
Cei mai multi (40%) dintre cumparatorii de apartamente de lux au optat pentru trei camere, conform studiului realizat de Nordis, iar 35% au ales patru sau cinci camere. Pe de alta parte, apartamentele cu 2 camere sunt cumparate in special de investitori, acestea avand preturi mai mici, datorita suprafetelor mai scazute, dar si pentru ca au potential bun de inchiriere, zonele de top fiind preferate de expati. Doar 5% din locuintele cumparate in 2014 in zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere, potrivit Agerpres.
In 2014, segmentul rezidential de lux din Bucuresti a fost primul care a dat tonul catre dezvoltare, resimtindu-se o crestere atat a cererii, materializata intr-o majorare cu circa 12% a numarului tranzactiilor, cat si a interesului investitorilor pentru demararea de proiecte imobiliare reprezentative.
"2014 este primul an, dupa perioada de scadere din 2008, cand dezvoltatorii imobiliari incep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux la un nivel mai inalt de calitate decat cele construite in ultimii 3 - 4 ani, cand au fost livrate putine imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scazute si a presiunii pretului de achizitie. Tendinta de crestere din 2014 se va mentine si in... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 11:41
Programul "Noua Casa", care va inlocui proiectul guvernamental "Prima Casa", demarat in 2009, va duce la o crestere a vanzarilor de locuinte noi si de terenuri, dar si la o ieftinire a imobilelor vechi, arata o analiza de pe piata imobiliara.
In cadrul versiunii viitoare a programului, vor putea putea fi cumparate, cu credite garantate de stat in proportie de 50%, doar locuinte noi.
"Preconizam ca aplicabilitatea programului Noua Casa va conduce la o crestere a numarului de tranzactii pentru imobilele noi, insotita, probabil, si de o scadere in paralel a preturilor pentru imobilele vechi, care anterior se dovedeau a fi mai compatibile cu programul 'Prima Casa'", a apreciat Robert Teodorescu, director al departamentului rezidential din cadrul Regatta Real Estate, intr-o analiza remisa Ziare.com.
Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul
De asemenea, este asteptata reluarea achizitiilor de terenuri, in special de ...citeste mai departe despre ""Noua Casa": Ce se va intampla cu preturile locuintelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 16:02
In lipsa unor evenimente neprevazute, preturile locuintelor vor continua sa scada usor in 2014, urmand o tendinta similara celei din anii precedenti.
In ansamblu, conditiile generale pentru cumpararea unei locuinte au fost mai favorabile in ultima perioada, fiind vizibile semne de stabilizare, iar ofertele de locuinte noi au devenit mai atractive.
Insa o decizie de achzizitie trebuie sa fie dictata in mare masura si de factori personali, recomanda Ionut Balau, managing partner in cadrul firmei de consultanta in imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.
"Este indicat ca o persoana sa isi achizitioneze o locuinta atunci cand are o nevoie in acest sens. Achizitionarea unei noi locuinte este determinata de doua categorii de factori: cei personali si cei generali", a spus Ionut Balau intr-un interviu acordat Ziare.com.
Cum estimati ca vor evolua preturile locuintelor in 2014?
In absenta unor evenimente negative macroeconomice la nivel national sau global, care nu pot ...citeste mai departe despre "Cu cat se mai ieftinesc locuintele in 2014 si cand e momentul sa cumperi Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 12:54
Preturile locuintelor noi din principalele orase din tara s-au redus in acest an cu pana la 15%, pragul maxim fiind atins in Brasov, in timp ce deprecierea pe segmentul apartamentelor vechi a fost de pana la 6%.
"Intr-un an care a debutat cu discutii febrile legate de transformarea programului in , era de asteptat ca apartamentele vechi sa se deprecieze sensibil mai mult decat cele noi. In conditiile in care programul guvernamental a ramas deschis si pentru cumparatorii de locuinte vechi, o analiza realizata de imobiliare.ro reflecta insa, aproape de finalul lui 2013, o situatie diametral opusa", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.
Astfel, in ultimele 12 luni, unitatile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri in marile orase, cu un prag maxim de 15% (in Brasov), fata de marja maxima de scadere atinsa pe segmentul apartamentelor vechi de doar 6,6% (in Iasi). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al pretului, diferenta fata de cele vechi fiind foarte mult redusa.
Preturile locuintelor din Bucuresti au scazut cu 7,6%
In Capitala, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a scazut cu 7,6% in decurs de 12 luni, de la 1.142 euro pe metru patrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, pana la 1.055 euro pe metru patrat, in 2013. Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi, acestea ajungand la un pret mediu de 1.165 euro pe... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 13:00
Preturile locuintelor noi din Bucuresti au scazut in medie cu 4% in primul trimestru, dupa ce in 2011 a fost inregistrata o usoara crestere, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Compania estimeaza insa corectii si "mai drastice" ale preturilor pana la sfarsitul anului.
"Proiectele noi, incepute dupa criza economica, au fost adaptate la piata locala atat ca design cat si ca preturi totale de vanzare. Proiectele demarate in perioada de boom imobiliar sunt inca disponibile spre comercializare, dar se asteapta o corectie a preturilor de vanzare la realitatea zilelor noastre", se arata in cel mai recent studiu al companiei.
Autorii studiului previzioneaza pentru 2012 o usoara crestere a pietei rezidentiale, in conditiile in care unii dezvoltatori se pot astepta la vanzari stabile, si doar cativa dezvoltatori sunt asteptati sa anunte noi proiecte.
"Cel mai probabil preturile vor suferi alte corectii. E nevoie ca marii jucatori sa depuna eforturi in a recastiga increderea potentialilor cumparatori si sa-si consolideze numele pe piata. Dezvoltatorii cu disponibilitati financiare si care au in vedere planuri pe termen lung pe piata locala, pot folosi acest interval de timp pentru a investi intr-un portofoliu de terenuri, pe care sa-l dezvolte in viitor", se precizeaza in studiu.
Constructia de locuinte, in scadere
Anul trecut Bucurestiul a inregistrat o scadere semnificativa in ceea ce priveste numarul unitatilor... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 17:31
Scaderea puterii de cumparare a dus la reconfigurarea cererii de locuinte noi, in conditiile in care investitorii straini nu mai sunt interesati de piata locala, unde au ramas doar consumatorii finali, majoritatea cu bugete de 60.000-70.000 euro, sub 30% din oferta incadrandu-se in acest interval.
"In conditiile in care accesul la alte tipuri de credite este limitat pentru consumatorii de rand, majoritatea consumatorilor finali se orienteaza acum spre o achizitie prin intermediul programului Prima Casa. Asa se face ca, la aproape patru ani de la momentul de varf al pietei, majoritatea celor interesati de cumpararea unei locuinte (prin credit) au o limita de buget de 60.000-70.000 de euro", potrivit imobiliare.ro.
Analizand insa oferta de apartamente noi in Bucuresti si marile orase din tara, imobiliare.ro a concluzionat ca mai putin de o treime din aceasta se incadreaza in 60.000 de euro.
La polul opus, cea mai mare pondere in oferta (respectiv 40,2%) o au unitatile locative care costa peste 100.000 de euro. Diferenta este reprezentata de unitati cu preturi cuprinse intre 60.000 si 80.000 de euro (19,6% din total) si, respectiv, intre 80.000 si 100.000 de euro (11,8%).
In tara diferentele se simt mai puternic, arata analiza portalului.
"In Iasi, de exemplu, doua treimi din oferta de locuinte noi prezinta un pret mai mic sau egal cu 60.000 de euro. La Cluj, procentul apartamentelor noi care se incadreaza in intervalul de pret 0-60.000 de euro este de 56%. In... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 10:59