Anul 2022 a fost marcat de inflatie, de o crestere accelerata a indicelui ROBOR, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, dar si de majorarea preturilor alimentelor, carburantilor si utilitatilor.
In contextul economic actual, romanii care doresc sa cumpere locuinte prin credite au o dilema, si anume care este momentul potrivit: sa aplice acum pentru un credit, sau sa mai astepte?
Catalin Marin, broker de credite si managing partner la SVN Romania, a explicat pentru Ziare.com care este momentul ideal pentru a cumpara un imobil prin credit.
"Cand vorbim de un credit pe persoana fizica, ne raportam strict la IRCC. Vor exista cresteri de la 1 ianuarie 2022: IRCC-ul astazi este 4,06, in luna ianuarie va fi 5,7, asta inseamna estimativ, in valoarea ratei, un plus de 17%. Este foarte clar ca acesta este un moment foarte bun de a face o achizitie. In acest moment sunt promovate dobanzi fixe pe o anumita perioada determina de timp, sau creditele in euro cu o dobanda fixa sau variabila, dar acolo dobanzile sunt mult mai mici. Tinand cont de marirea IRCC-ului din luna ianuarie, dobanzile se vor modifica si vor creste. Deci daca luam in calcul ca perioada de timp urmatoarele 6 luni, cu siguranta astazi e un moment foarte bun pentru a face o achizitie, cu atat mai mult cu cat si valoarea cotei de TVA se va modifica de la 1 ianuarie si va scadea plafonul, a explicat brokerul de credite.
Inflatie de peste 16% la finalul... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 03:25
Achiziția unui apartament cu scopul de a locui în el reprezintă o investiție pe termen lung care te costă, de cele mai multe ori, o sumă considerabilă de bani. Din acest motiv, este bine să te asiguri că faci cea mai bună alegere pentru tine și pentru familia ta.
Descoperă în cele ce urmează 3 sfaturi de care să ții cont înainte să iei o decizie cu privire la achiziția unei locuințe.
1. Alege cu atenție locația
Locația în care este amplasat apartamentul este una dintre cele mai importante criterii de avut în vedere atunci când plănuiești să achiziționezi o locuință. Aceasta îți influențează direct stilul de viață, astfel că trebuie să iei în considerare mai multe aspecte atunci când alegi locația potrivită pentru tine.
De exemplu, dacă îți dorești să faci parte dintr-o comunitate selectă și să locuiești într-o zonă rezidențială care îți pune la dispoziție diverse facilități, precum cafenele, restaurante, farmacii sau supermarketuri, atunci ai putea alege din oferta de apartamente de lux sector 1 București. Există dezvoltatori imobiliari care au construit în zonă clădiri sustenabile, concentrate pe bunăstarea locuitorilor și pe bucuria unui stil de viață modern și activ. Totodată, dacă îți dorești să eviți aglomerația din Capitală și să te deplasezi ușor cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, alegerea unui apartament într-o astfel de zonă imobiliară selectă poate să... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 17:24
Cumpararea unei locuinte este pentru multi oameni o experienta care aduce una dintre cele mai mari bucurii in viata. Exista insa posibilitatea ca, dupa ce ai cumparat locuinta, sa te trezesti ca nu ai luat in calcul anumite aspecte, iar acest lucru poate umbri bucuria momentului in care ai tinut pentru prima data cheile in mana.
Pentru a te asigura ca locuinta visurilor tale nu va deveni un cosmar, dar si pentru a o transforma intr-o eventuala sursa de profit daca te vei decide in viitor sa o vinzi, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte importante.
Aspectele financiare
Este posibil sa fi vizitat un prieten care locuieste intr-un complex de apartamente in Bucurestii Noi si sa-ti fi placut mult locuinta acestuia. Insa, inainte de a lua decizia de a cumpara o locuinta, trebuie sa faci demersurile legate de prefinantare.
In acest sens, trebuie sa mergi la banca si sa obtii aprobarea in vederea unui eventual credit inainte sa depui propriu-zis actele pentru solicitarea imprumutului. Doar asa vei sti exact pe ce suma te poti baza, asta in functie de veniturile pe care le ai si de rata pe care ai putea sa o platesti lunar. Daca nu vei face acest lucru, este posibil sa te indragostesti de o casa care este mult peste posibilitatile tale financiare.
De asemenea, este important sa afli care e scorul tau de credit, care este colectat de biroul de credit. Aceasta inseamna ca ti se face o analiza in urma careia banca stabileste daca te incadrezi in standardele ei de... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:14
Cei mai multi europeni gasesc locuinta dorita in urma unei cautari pe Internet si, de cele mai multe ori, impreuna cu partenerul de viata, arata un studiu recent.
Potrivit unei analize realizate de agentia imobiliara RE/MAX, proportia locuitorilor de pe Batranul Continent care cerceteaza oferte din mediul online este de 81%, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Raportat la piata din Romania, de asemenea, peste 50% din cumparatorii unei locuinte au ajuns la casa dorita tot prin cautari pe Internet.
Potrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se afla in cautarea unei case incep prin a cauta pe site-urile specializate in anunturi imobiliare. In plus, 44% intreaba prietenii si familia daca stiu de proprietati scoase la vanzare. De asemenea, 35% din total incep cautarea cu ziarele specializate in anunturi.
In ceea ce priveste metodele prin care cei aflati in cautarea unei case chiar gasesc cea mai buna varianta, studiul RE/MAX Europe arata ca cele mai... citeste mai departe despre "Cum isi gasesc romanii o locuinta si care sunt principalele criterii de selectie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 10:32
Societatile de asigurari din China si-au pregatit 73 de miliarde de dolari pentru a achizitiona proprietati peste hotare, in urmatorii cinci ani, deoarece vor sa isi diversifice portofoliul.
Aceasta este concluzia unui raport intocmit de firma DTZ/Cushman & Wakefield, informeaza South China Morning Post.
Documentul arata ca volatilitatea din piata de capital inregistrata in ultima perioada a determinat societatile de asigurari chineze sa accelereze strategia de investitii in domeniul imobiliar, astfel ca acestea nu se vor mai axa in special pe achizitii locale, ci si pe cele internationale.
Zi de doliu pentru bursa din China: Va fi bagata Romania in cosciug? - Interviu
"Marile orase vor reprezenta punctul de atractie", a explicat Cristine Lai, analist la divizia ce urmareste tranzactiile realizate in regiunea Asia-Pacific la DTZ/Cushman & Wakefield.
Astfel, chinezii vor pompa multi bani in Singapore, Sydney si Tokyo. De asemenea, investitii in domeniul imobiliar vor fi ...citeste mai departe despre "Chinezii cumpara lumea bucata cu bucata? Investitii uriase peste hotare, tranzactiile se fac printr-o aplicatie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 18:12
Aproximativ 75% dintre cumparatorii care si-au cumparat apartamente noi in zona de nord a Capitalei au ales apartamente mari, cu mai mult de trei camere, la preturi ce pornesc de la 180.000 de euro, conform unui studiu remis AGERPRES.
Cei mai multi (40%) dintre cumparatorii de apartamente de lux au optat pentru trei camere, conform studiului realizat de Nordis, iar 35% au ales patru sau cinci camere. Pe de alta parte, apartamentele cu 2 camere sunt cumparate in special de investitori, acestea avand preturi mai mici, datorita suprafetelor mai scazute, dar si pentru ca au potential bun de inchiriere, zonele de top fiind preferate de expati. Doar 5% din locuintele cumparate in 2014 in zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere, potrivit Agerpres.
In 2014, segmentul rezidential de lux din Bucuresti a fost primul care a dat tonul catre dezvoltare, resimtindu-se o crestere atat a cererii, materializata intr-o majorare cu circa 12% a numarului tranzactiilor, cat si a interesului investitorilor pentru demararea de proiecte imobiliare reprezentative.
"2014 este primul an, dupa perioada de scadere din 2008, cand dezvoltatorii imobiliari incep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux la un nivel mai inalt de calitate decat cele construite in ultimii 3 - 4 ani, cand au fost livrate putine imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scazute si a presiunii pretului de achizitie. Tendinta de crestere din 2014 se va mentine si in... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 11:41
Programul "Noua Casa", care va inlocui proiectul guvernamental "Prima Casa", demarat in 2009, va duce la o crestere a vanzarilor de locuinte noi si de terenuri, dar si la o ieftinire a imobilelor vechi, arata o analiza de pe piata imobiliara.
In cadrul versiunii viitoare a programului, vor putea putea fi cumparate, cu credite garantate de stat in proportie de 50%, doar locuinte noi.
"Preconizam ca aplicabilitatea programului Noua Casa va conduce la o crestere a numarului de tranzactii pentru imobilele noi, insotita, probabil, si de o scadere in paralel a preturilor pentru imobilele vechi, care anterior se dovedeau a fi mai compatibile cu programul 'Prima Casa'", a apreciat Robert Teodorescu, director al departamentului rezidential din cadrul Regatta Real Estate, intr-o analiza remisa Ziare.com.
Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul
De asemenea, este asteptata reluarea achizitiilor de terenuri, in special de ...citeste mai departe despre ""Noua Casa": Ce se va intampla cu preturile locuintelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 16:02
In lipsa unor evenimente neprevazute, preturile locuintelor vor continua sa scada usor in 2014, urmand o tendinta similara celei din anii precedenti.
In ansamblu, conditiile generale pentru cumpararea unei locuinte au fost mai favorabile in ultima perioada, fiind vizibile semne de stabilizare, iar ofertele de locuinte noi au devenit mai atractive.
Insa o decizie de achzizitie trebuie sa fie dictata in mare masura si de factori personali, recomanda Ionut Balau, managing partner in cadrul firmei de consultanta in imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.
"Este indicat ca o persoana sa isi achizitioneze o locuinta atunci cand are o nevoie in acest sens. Achizitionarea unei noi locuinte este determinata de doua categorii de factori: cei personali si cei generali", a spus Ionut Balau intr-un interviu acordat Ziare.com.
Cum estimati ca vor evolua preturile locuintelor in 2014?
In absenta unor evenimente negative macroeconomice la nivel national sau global, care nu pot ...citeste mai departe despre "Cu cat se mai ieftinesc locuintele in 2014 si cand e momentul sa cumperi Interviu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 12:54
Majoritatea celor care vor sa cumpere o locuinta in Bucuresti si alte patru mari orase din tara sunt dispusi sa plateasca pana la 40.000 de euro, dar cea mai mare parte a ofertei se situeaza in intervalul de pret de 60.000-80.000 de euro.
Diferenta dintre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor de locuinte ramane una semnificativa la nivelul marilor orase, chiar si dupa cinci ani de criza.
Astfel, o cincime dintre bucuresteni si in jur de o treime din locuitorii celorlalte centre regionale ale tarii sunt interesati de apartamente cu preturi de pana la 20.000 de euro, insa oferta pe acest segment ramane infima.
Pe de alta parte, locuintele mai scumpe de 60.000-80.000 de euro reprezinta o pondere importanta din totalul unitatilor locative scoase la vanzare, chiar daca cererea pentru acestea este chiar si de patru ori mai mica", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.
In Capitala, o pondere importanta din totalul cererii de apartamente (20%) vizeaza locuinte mai ieftine de 20.000 de euro, oferta pe acest segment reprezentand insa doar 1% din total.
Diferente mari intre cerere si oferta la nivel de categorii de preturi
Cele mai cautate de catre bucuresteni sunt locuintele cu preturi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de euro (30%), insa doar 11% din anunturile de vanzare se incadreaza in aceasta categorie. Ceva mai bine stau lucrurile pe segmentul locuintelor cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro, unde cererea reprezinta... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:49