Cumpararea unei case sau a unui apartement este cea mai importanta investitie pentru cei mai multi dintre noi, iar o serie de amanunte pot fi considerate ca fiind cele mai importante.
Indiferent cat de mult ai cauta, cat esti de pretentios sau ce buget ai la dispozitie, nu uita ca vor exista mereu avantaje si dezavantaje, iar alegerea finala trebuie facuta luand in calcul raportul dintre acestea.
Stabileste-ti bugetul
In functie de sursa de finantare pentru achizitia unei case sau a unui apartament, primul pas este stabilirea bugetului disponibil. Din aceasta suma poti scadea un procent care sa reprezinte 5-7%, bani care vor fi alocati pentru eventuale imbunatatiri sau cumparaturi necesare in noua casa, pentru ca aceasta sa devina functionala si adaptata perfect nevoilor familiei.
Dupa ce aceasta chestiune este prefect clarificata, poti trece la a cauta apartamente de vanzare care sa se incadreze in bugetul pe care il ai. Este o mare pierdere de timp si o sursa importanta de stres sa cauti prin toate ofertele de vanzare care exista pe piata, in conditiile in care bugetul de care dispui este unul limitat.
Aproape sau mai departe
Aproape de centrele zonelor urbane inseamna, deseori, o locuinta mai scumpa si mai mica, in timp ce "mai departe" poate insemna spatiu locativ in plus si un pret mai mic. Zonele periurbane sunt extrem de cautate pentru ca ofera suprafete locuibile mai mari, la preturi comparabile cu apartamentele mici din orase.
Inainte de a... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 18:54
Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza iti propunem sa trecem in revista cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa iei mai usor cea mai buna decizie pentru tine si familia ta.
Iata care sunt criteriile de care e bine sa tii cont:
Daca iei in considerare un ansamblu rezidential construit in zona urbana, atunci lucrurile sunt simple. Insa, cum munca remote nu va disparea nici dupa incheierea pandemiei, ai posibilitatea sa iei in considerare si o locuinta intr-un ansamblu rezidential situat in apropierea orasului. In acest caz va trebui sa incluzi in lista ta de criterii proximitatea fata de zona urbana.
In general, majoritatea proiectelor rezidentiale dispun de mijloace de transport disponibile pentru cei care nu detin vehicule personale, dar la modul ideal este bine sa te asiguri totusi ca nu te indepartezi prea mult de oras.
La un moment dat s-ar putea sa iti doresti sa lucrezi din nou de la birou, asa ca nu ar fi tocmai indicat sa fii nevoit sa faci zilnic naveta timp de o ora sau chiar mai mult. In general ar trebui sa te orientezi catre o distanta de cel mult 30 de minute fata de punctele tale de interes.
Zona si vecinatatea zonei alese
Poate la un moment dat in viitor vei dori sa vinzi casa pe care o cumperi acum si trebuie sa iei in calcul si aceasta eventualitate. Pretul unei locuinte scade sau urca foarte mult in functie de zona si de vecinatatile acesteia, asa ca e bine sa alegi cu intelepciune zona.
De exemplu, s-ar putea ca locuinta ta sa fie... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 18:26
In cazul in care esti hotarat sa iti cumperi o casa, anul acesta, sfatul meu este sa nu sari cu capul inainte de pe acum pentru ca poti gasi ceva oferte mai bune daca ai nitica rabdare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cand e bine sa iti achizitionezi o locuinta.
In primul rand, "Noua casa" are mai putini bani decat anul trecut, deci creditarea pe partea aceasta nu va mai fi asa de generoasa. In al doilea rand, peste tot se anunta ca se scumpesc casele, dar fiind an de criza (de abia acesta, nu cel de anul trecut), preturile vor scadea pentru ca nu va mai fi asa mare cerere.
Daca nu este cerere, preturile vor incepe sa mearga in jos pentru ca dezvoltatorii vor sa vanda apartamentele. De asemenea, si bancile vor mai scadea dobanzile pentru ca semnalul a fost deja dat de BNR.
Legat din nou de anul de criza, asteapta sa vezi si ce se intampla cu compania pentru care lucrezi, sa nu risti sa iei creditul si apoi sa te vezi in imposibilitatea de a achita ratele.
Mai mult, in prezent sunt multe proiecte imobiliare in dezvoltare, asteapta ca acestea sa fie terminate pana sa iei creditul si de abia apoi incepe sa cauti. Rabdarea de care dai dovada iti va fi rasplatita proportional.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cardurile de criptomonede, valuta virtuala buna in toata lumea
Ce bunuri nu pot fi executate silit
Creditul de pandemie - banca nici nu trebuie sa te vada la fata
Cum trimiti bani... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 10:15
Fostul presedinte american Barack Obama si sotia sa, Michelle, au achizitionat pentru 8,1 milioane de dolari locuinta luxoasa de la Washington in care stateau cu chirie de la plecarea lor de la Casa Alba.
Casa de circa 800 de metri patrati este situata intr-un cartier linistit si luxos, Kalorama, unde locuiesc de asemenea cea mai cunoscuta fiica a lui Donald Trump, Ivanka, si sotul acesteia, Jared Kushner.
Fostul presedinte democrat si sotia sa au spus ca intentioneaza sa ramana in capitala federala americana timp de cel putin doi ani, perioada in care fiica lor cea mica, Sasha, termina liceul.
"Prin urmare, era logic pentru ei sa achizitioneze o casa decat sa continue sa stea cu chirie", a justificat purtatorul de cuvant al lui Obama, intr-un comunicat citat de Washington Post.
Sotii Obama vor ramane cele mai cunoscute celebritati din Kalorama, alaturi de numeroase alte personalitati, precum seful diplomatiei americane Rex Tillerson, a carui avere stransa ca sef al ExxonMobil i-a permis sa isi achizitioneze o locuinta de 5,6 milioane de dolari.
Jeff Bezos, care conduce Amazon si Washington Post, are de asemenea, in apropiere, o proprietate de 2.500 de metri patrati, cumparata cu 23 de milioane de dolari.
Printre alti fosti locatari ai Casei Albe, situata la 3 kilometri, care au trait in Kalorama se numara Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt si Herbert Hoover.
In ceea ce ii priveste pe sotii Obama, care au mers din ianuarie in diferite... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 10:17
Astazi am semnat adeverinta de venit pentru unul dintre salariatii cabinetului meu. Ca orice tanar serios, acesta isi doreste o casa in scopul intemeierii unei familii. Nu are un salariu foarte mare: e platit pe contract de munca, conform performantelor, experientei si a negocierii cu angajatorul.
Colegul meu deprimat si foarte trist mi-a zis: "Sper sa prind ultima transa din programul 'Prima casa' la ultima banca din sistem la care nu s-au terminat fondurile, pentru ca altfel nu mai am nicio sansa!".
Intr-adevar, cam asta e siuatia tuturor tinerilor dupa intrarea in vigoare a Legii darii in plata.
Citeste mai departe despre "Tinerii pot sa-si ia adio de la cumpararea unei locuinte" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 07:08
Cand vine vorba de cumpararea unei locuinte, romanii se uita in primul rand la pret, insa adesea nu iau in considerare detalii importante, iar casele pe structuri metalice pot reprezenta o alternativa la cele clasice, arata Radu Brasovean, care conduce un proiect de acest gen.
3D smART set realizeaza mai multe tipuri de case pe structuri metalice, care sunt construite foarte rapid.
Preturile pornesc de la 58.000 de euro si variaza in functie de suprafata, compartimentare si cat de complex e proiectul.
Preturile caselor din marile orase, la jumatate fata de cele ale apartamentelor
Ziare.com a comparat un model de locuinta al acestei firme cu ofertele de pe site-urile imobiliare.
Citeste mai departe despre "La ce se uita romanii cand vor sa-si cumpere o locuinta - alternativa la casele clasice - Interviu" pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 09 Mai 2015, ora 18:10
Un american a cumparat o vila de lux in Bali, Indonezia, cu 1.000 de unitati bitcoin, echivalentul a 500.000 de dolari, ceea ce reprezinta probabil tranzactia cu cea mai ridicata valoare realizata pana acum cu moneda virtuala.
Cumparatorul este din Texas, iar identitatea sa nu a fost dezvaluita. Locuinta dispune de doua dormitoare si doua bai, scrie CNBC.
"Din cate stim, nu a existat o alta tranzactie apropiata ca valoare de aceasta. Au mai existat cateva vanzari de masini de lux - Tesla, Lamborghini. De aceea cred ca acesta este de departe cel mai scump bun vandut pe unitati bitcoin", a spus Alan Silbert, director general ...citeste mai departe despre "Tranzactie colosala cu bitcoin - si-a cumparat o vila de lux doar cu monede virtuale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 16:55
A sta la casa, departe de zonele populate ale Bucurestiului, poate fi o solutie ideala pentru cei care sunt in cautarea unei locuinte.
Daca ai obtinut un credit de 60.000 de euro prin Prima Casa, Business24 ti-a facut o selectie de case pe care le poti cumpara cu acesti bani.
Iata ce casa iti poti cumpara in Capitala cu 60.000 de euro, potrivit informatiilor disponibile pe imobiliare.ro.
Casa in Pantelimon
Daca ai reusit sa obtii un credit de 60.000 de euro, iti poti achizitiona o casa in Pantelimon, in apropierea cartierului 23 August, construita in anul 2010, total decomandata.
Proprietatea dispune de 130 metri patrati utili, are patru camere situate atat la parter cat si la etaj, o baie si o bucatarie. De asemenea, te poti bucura de gradina din curte 158 de metri patrati.
Vila dispune de imbunatatiri precum: geamuri termopan, gresie, faianta, parchet, usa metalica etc. Parterul este complet finisat, terasa este placata cu gresie, iar etajul nefinisat interior, avand posibilitatea de modificare a spatiului.
Casa in Giurgiului
In Bucuresti, in zona Giurgiului, o casa cu patru camere construita in anul 2004 este scoasa la vanzare la un pret de 59.700 euro.
Locuinta dispune de o suprafata utila de 105 metri patrati si are un teren adiacent de 200 metri patrati. Constructia este din BCA. Casa este renovata (gresie, faianta, parchet), dispune de doua bucatarii si o baie, de centrala proprie si aer conditionat.
Fiind situata in interiorul... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 08:25
Fie ca sunt uniformizate prin legi sau lasate la voia constructorilor, casele sunt in sinea lor constructii singulare, unice. Putine constructii sunt mai deosebite decat aceste case, prezentate de ThisOldHouse.com. Casa rotativa
Un arhitect german si-a construit lacasul ecologic pentru sine, in 1994.
Numita si "Floarea soarelui", casa a fost construita astfel incat sa se invarta in jurul axei sale.
Pe o parte a casei, care sta toata ziua orientata spre soare, se afla toate ferestrele.
Cealalta jumatate este puternic izolata pentru a dispersa caldura din timpul verii si pentru a pastra racoarea, fara a fi nevoie de un aer conditionat.
Pe acoperis, apa de ploaie este incalzita de soare. De altfel, panourile solare situate pe acoperis genereaza de sase ori mai multa energie decat are nevoie casa.
Micro-casa de pe plaja
Casa de vacanta proiectata de Frank Gehry arata cum se pot folosi materialele de constructii, intr-un mod plin de imaginatie si responsabilitate.
Construita in 1984, pentru scriitorul american Bill Norton, casa prezinta la intrare o bolta din lemn si foloseste BCA si placaj pentru a conecta scarile de metal de structura centrala.
In turn sta adapostita camera de lucru.
Mingea de golf
In anii '70, o companie de constructii americana ridica "Dinesphere", o cladire in forma de minge de golf.
Insa falimentul a obligat compania sa-si vanda constructia la scurt timp.
Un restaurator a cumparat-o pentru el si sotia lui, astfel ca in 1991 s-au mutat... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 17:31