Cheltuielile pentru alimente ale romanilor au scazut cu 2% in primul semestru din 2012 fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce cheltuielile pentru bauturi non-alcoolice si bere au crescut cu 5%, potrivit unui studiu GfK.
In prima jumatate a anului 2012, consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut cu 2% in moneda nationala, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Cum au evoluat vanzarilor pe diferite categorii de produse in 2012
Printre produsele alimentare pentru care gospodariile si-au redus cheltuielile se regaseste anul acesta si uleiul de gatit. In 2011, pentru aceasta categorie, gospodariile au cheltuit cu pana la 40% mai mult comparativ cu 2010, in timp ce in primele sase luni ale acestui an categoria inregistreaza o scadere valorica de pana la 9%, iar volumul a scazut cu 6%.
Alte categorii care inregistreaza valori negative sunt tabletele de ciocolata si iaurtul cu fructe. Volumele de cafea macinata si prajita continua sa scada, in timp ce valoric evolutia ramane pozitiva, cu un numar constant de consumatori.
Dintre produsele de ingrijire personala pentru care observam cresteri volumice se numara samponul de par, sapunul de toaleta si deodorantele, in timp ce categorii precum pasta de dinti si detergentul de spalat rufe au avut evolutii constante.
Comertul modern castiga teren in fata celui traditional
Potrivit studiului GfK, comertul modern continua sa castige teren in fata celui traditional, atragand in... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 12:23
Reducerea TVA la alimente si ajutorul oferit de stat pentru irigatii sunt masuri care vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie, a declarat Dumitru Stanoiu, actionar majoritar Avicola Slobozia, pentru Business24.
Potrivit acestuia, reducerea TVA la 9% este o necesitate, fara de care alimentele romanilor ar putea deveni "exponate de muzeu":
"Cu siguranta aceste masuri sunt benefice, chiar sunt masuri care trebuiau luate de mai multa vreme. Atat timp cat nu raman la nivel de propuneri sau discutii, astfel de propuneri sunt binevenite. Avem politici, le discutam, dar nu le aplicam.
Noi producem in jur de 15.000 de tone de carne, deci suntem mari consumatori de cereale. Avem o explozie extraordinar de mare de preturi: astazi se vorbeste de 250 de euro tona de grau, 235 de euro de porumb. Toate aceste imprumuturi intra in fabricatia carnii de pasare, un aliment esential pentru populatie. Daca mai adaugam si 24% TVA, atunci alimentele romanilor vor deveni exponate de muzeu", a declarat Dumitru Stanoiu.
Potrivit acestuia, taxa pe valoare adaugata la alimente de 9% este ridicata fata de cea aplicata in alte state europene.
"Ajutorul pentru irigatii si reducerea TVA-ului la 9% vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie. Ar fi bine daca pretul alimentelor s-ar reduce macar cu diferenta de TVA.
Cu siguranta se vor regasi in puterea de cumparare a romanilor. Reducerea TVA la 9% era o necesitate. Am vazut TVA la alimente de 2-3%. Si 9% este... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 15:35
Recentele cresteri de preturi la carburanti si alimente sunt generate de "factori din piata care vor sa vanda mai scump', dar in lunile urmatoare preturile se vor regla in functie de cerere si oferta, a apreciat, vineri seara, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la un post privat de televiziune.
"Scumpirile de la carburanti si alimente sunt un zgomot de fond pe care il fac toti cei interesati sa creasca pretul. Exista factori din piata care vor sa vanda mai scump. In fiecare inceput de an, cei care vand fac zgomot, anunta cresteri de preturi. Pana la sfarsitul anului s-a dovedit ca n-au avut dreptate", a spus Adrian Vasilescu.
Cresterea preturilor la oua, aliment a carui pondere are o influenta semnificativa in cosul de calcul al inflatiei, este considerata o situatie 'normala' de Vasilescu, iar pretul acestora influenteaza evolutia inflatiei, in special in trimestrul doi.
"Noi, la BNR, glumeam ca, de Pasti, cand se cumpara oua multe, se duce inflatia, cu putin, dar este de ajuns sa-ti miste acul si sa vezi ca inflatia a luat-o in sus cand trebuia sa o ia in jos dupa toate regulile", a explicat Adrian Vasilescu.
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a apreciat, pe de alta parte, ca Romania a intrat in Uniunea Europeana cu un standard scazut al economiei si al nivelului de viata al populatiei si nu este de parere ca tara a fost saracita de actuala criza economica.
"Ne lovim de necazurile si de saracia noastra. Pentru ca Romania este o... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 12:56
Recordurile inregistrate in agricultura romaneasca anul trecut au fost ridicate in slavi de politicieni si oamenii de afaceri. Taranul roman este omul anului 2011, acesta reusind sa salveze economia, dar el n-o simte pe propria piele.
Insa romanul de rand se intreaba cu ce se alege din acest succes si se incrunta in fata rafturilor care au preturi la fel de record. Nu este pentru prima data cand in Romania nu se aplica teoriile din manual.
"Romania este atipica. La noi, cand scade TVA-ul, cresc preturile, iar cand scade pretul petrolului, se scumpeste benzina", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-un interviu acordat Business24.
Acesta sustine, insa, ca daca anul agricol 2011 ar fi fost unul prost, am fi asistat la un dezastru alimentar.
- In ce mod se va reflecta anul agricol record 2011 in economia romaneasca?
- Aceste recorduri inregistrate, in 2011, in agricultura s-au reflectat foarte puternic in economie. Conform datelor oficiale, 40% din cresterea economica din primele noua luni ale anului se datora acestui segment. In rest, 24% a venit din exporturi si 10% din industrie. Este una dintre rarele situatii in care agricultura a depasit industria si exporturile.
De fapt, anul acesta am reusit sa atingem datele falsificate de pe vremea lui Ceasusescu, asa ca membrii de partid care inca mai traiesc ar trebui sa fie fericiti ca li s-au indeplinit previziunile.
- In ce mod se va... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:02