Daca ai o afacere de 30 de ani, s-ar putea sa fie timpul sa faci un pas in spate. Si acesta e un lucru bun. Iesirea din afaceri este inevitabila, pentru orice antreprenor, indiferent de domeniul de activitate sau profitabilitatea acesteia. In America si Europa de vest, IMM-urile isi schimba proprietarii cam la fiecare opt-zece ani si asta creeaza o piata dinamica si fertila pentru inovatii. Dan Crivat, specialist in transferul de afaceri, a povestit despre ce inseamna, de fapt, sa vinzi si sa cumperi afaceri.
Dan, te rog sa imi spui de ce crezi ca vanzarea, cumpararea si transferul de afaceri sunt absolut esentiale pentru Romania anului 2021.
Acum mai bine de cinci ani ma intorceam acasa din America, dupa 20 de ani petrecuti acolo. Am plecat din Romania in 1995 si am lasat in urma o piata de business emergenta, in plina dezvoltare. Libertatea economica nou gasita se reflecta in miile de mici afaceri care apareau in fiecare an.
In 2015, cand m-am intors definitiv, am realizat ca e o cursa contra cronometru: multi proprietari de afaceri sunt trecuti de 50 de ani si, bineinteles, trebuie sa se gandeasca la pensionare. Totusi, nu toti au succesori, care sa le preia afacerile.
Avand in spate experienta vanzarii si cumpararii de afaceri din America, mi-am dat seama ca asta este ceea ce lipseste pe piata din Romania: constientizarea faptului ca iesirea dintr-o afacere este inevitabila si necesitatea planificarii acestui moment. Acest lucru ajuta si potentialii... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 16:03
Daca te gandesti de mult timp sa iti lansezi propria afacere, dar multe aspecte ti s-au parut prea complicate, trebuie sa stii ca ai, partial, dreptate. Exista o serie de lucruri pe care poti sa le omiti, la fel cum exista multe altele pe care trebuie sa le iei in considerare, fiind esentiale pentru lansarea si dezvoltarea afacerii tale.
Trebuie sa ai economii
Nu te lansa intr-o afacere fara sa ai un plan financiar bine pus la punct. Primele cateva luni - sau poate chiar primii ani - vor fi extrem de dificile si exista mari probabilitati sa nu obtii profit o buna perioada de timp. Prin urmare, este foarte important sa ai resurse financiare pentru a demara afacerea, precum si o rezerva care sa te ajute sa treci peste eventuale perioade dificile. Poti apela la un credit IMM si, in functie de planurile tale de dezvoltare, poti opta pentru finantarea care ti se potriveste. Nu uita ca, la inceput, va trebui sa investesti intens in promovare, pentru a castiga primii clienti.
Fa un sondaj
Inainte de a incepe o afacere, trebuie sa-ti identifici cu exactitate clientii, nisa in care vei activa. Apoi, poti apela la o firma specializata pentru a face un sondaj si a stabili un numar aproximativ al potentialilor clienti care ar fi interesati de bunurile ori serviciile pe care doresti sa le oferi.
Angajeaza un contabil foarte bun
Unul dintre aspectele sensibile in antreprenoriat, in momentul lansarii unei afaceri este finantarea. Trebuie sa te asiguri ca te poti baza pe... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 10:47
1 din 2 romani din mediul urban ar vrea sa fie antreprenor, potrivit studiului realizat de iVOX in 2019. Acelasi studiu arata ca 70% dintre romani vad antreprenoriatul ca motorul cresterii economice pentru tara noastra. Dintre romanii salariati, mai mult de jumatate (50,6%) ar vrea sa devina antreprenori. 34% dintre angajati se gandesc sa isi deschida in tara propria afacere.
Tendinta este chiar mai puternica in randul tinerilor - Aproape 45% dintre studentii romani isi doresc ca dupa ce finalizeaza studiile sa porneasca o afacere, arata un studiu efectuat in cadrul unui proiect de integrare a studentilor pe piata muncii.
Statisticile vorbesc despre dorinta romanilor de a deschide o afacere si deveni antreprenori. Insa, de la dorinta si pana la realitate este uneori o cale lunga. Distanta dintre cele doua parti este uneori si mai mare pentru tineri, aflati la inceput de drum si cu multe intrebari.
Tinerii sub 23 de ani care conduc afaceri profitabile ne spun cum este antreprenoriatul la aceasta varsta
Alin Obaciu este la 20 de ani co-fondatorul Think AR, business-ul care realizeaza prin intermediul Realitatii Augmentate continut pentru brandurile care vor sa se diferentieze si sa se conecteze mai bine cu audienta lor. Afacerea condusa de Alin a generat in primele 5 luni de activitate incasari de peste 14.000 de lei.
"Pentru un antreprenor sub 25 de ani, un dezavantaj este castigarea increderii din partea primilor potentiali clienti. Un avantaj ar fi numarul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:28
Mai bine de jumatate dintre tinerii romani (53%) cu varste intre 18 si 25 de ani iau in calcul deschiderea propriei afaceri, potrivit unui studiu Ipsos MORI contractat de catre International Personal Finance, grup britanic care opereaza Provident Financial Romania si realizat in 7 tari din portofoliul grupului. Este, de altfel, cel mai ridicat procent din tarile sondate.
Mai mult decat atat, sase din 10 tineri romani (61%) se considera mai pregatiti de antreprenoriat decat generatiile anterioare si conduc, din nou, grupul de tari din studiu.
Desi au toata deschiderea pentru a avea propria afacere, tot tinerii romani sunt cei care sustin ca actualul context socio-economic ridica mai multe bariere antreprenorilor decat in trecut - mai bine de doua treimi din respondenti (67%) sunt de aceasta parere.
Peste jumatate dintre romanii din Generatia Z (55%) considera ca accesul greoi la finantare le limiteaza oportunitatile de a fi mai implicati in dezvoltarea unui proiect antreprenorial iar doua treimi dintre cehi (63%) impartasesc aceeasi opinie.
In ceea ce priveste banii ramasi dupa plata facturilor si acoperirea cheltuielilor esentiale, majoritatea tinerilor romani ar economisi pentru vacante (43%) ori alte cheltuielili care ar putea aparea (40%).
De asemenea, tinerii romani ar consuma banii ramasi si pe cumpararea de produse pentru casa (36%), haine sau accesorii (37%) ori pentru iesiri in oras (29%).
Daca tinerii romani ar contracta un credit, aproape... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 13:01
Compania britanica Merlin Entertainments Plc, operatorul parcurilor de distractie Legoland si al muzeelor de ceara Madame Tussauds, a acceptat sa fie preluata de un consortiu de investitori care include familia din spatele producatorului danez de jucarii Lego, pentru 5,9 miliarde lire sterline (7,6 miliarde dolari), incluzand datoriile, informeaza Reuters.
Investitorii Merlin vor primi 455 pence pentru fiecare actiune pe care o detin, cee ce reprezinta o prima de 15% fata de pretul de 395 de pence pe actiune inregistrat joi seara de titlurile Merlin Entertainments.
Merlin, compania care detine si London Eye, una dintre cele mai vizitate atractii turistice ale Londrei, urmeaza sa fie detinut in proportie de 50% de Kirkbi, compania de investitii a familiei Kirk Kristiansen care detine Lego, iar restul de 50% din actiuni vor fi detinute de fondul de investitii Blackstone Group si fondul canadian de pensii CPPIB.
Kirkbi detine deja aproape o treime din actiunile Merlin Entertainments si a anuntat ca tranzactia de preluare nu ar urma sa conduca la modificari semnificative. Toate facilitatile Merlin din Marea Britanie vor ramane deschise, iar Kirkbi nu are intentia de a vinde parti din aceasta afacere.
"Consiliul director de la Merlin Entertainments considera ca aceasta oferta reprezinta o oportunitate pentru actionarii Merlin de a profita de valoarea investitiei lor la o valoare atractiva. De acea am decis, in unanimitate, sa o recomandam actionarilor nostri", a... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 11:18
Dragos si Adrian Paval - oamenii de afaceri care detin compania Dedeman - au cumparat aproape un sfert dintre actiunile Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa.
Paval Holding - o societate de curand infiintata de Dragos si Adrian Paval - a cumparat nu mai putin de 165 de milioane de actiuni la Alro Slatina, parte a grupului Vimetco.
Fiecare actiune a costat 3 lei, asa ca valoarea tranzactiei s-a ridicat la nu mai putin de aproape 495 de milioane de lei.
In schimbul banilor, fratii Paval detin acum 23,16% din actionariatul Alro, cel mai mare producator din zona continentala a Europei.
De fapt, de mai multa vreme - dupa consolidarea succesului companiei Dedeman, fratii Paval au inceput sa investeasca si in alte domenii in afara retailului de bricolaj. Spre exemplu, printre altele, Compania Dedeman detine 6,1% din Transelectrica, operatorul de transport al energiei electrice din Romania. ...citeste mai departe despre "Patronii Dedeman au cumparat aproape un sfert din cea mai mare fabrica de aluminiu din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 16:56
In urma cu ceva timp am scris despre aspectele la care un potential vanzator trebuie sa fie atent atunci cand are de gand sa-si vanda afacerea. Credem ca este util sa prezentam si perspectiva de cealalta parte a baricadei, respectiv care sunt lucrurile pe care este recomandabil sa le urmareasca un potential cumparator in cazul unei achizitii.
In general, un antreprenor alege sa introduca o noua afacere in portofoliul sau fie prin infiintarea unui business nou de la zero, fie prin achizitia unui business deja functional.
Argumentele pro si contra pentru ambele scenarii sunt numeroase, insa pentru moment ne propunem sa discutam doar situatia achizitiei unui business operational.
Desi poate implica initial costuri mai mari, intrucat in principiu pretul unui business existent si functional este mai mare decat investitia intr-un start-up, achizitia unui business existent poate insemna in acelasi timp mai putine riscuri fata de inceperea unui business nou.
Din punct de vedere financiar, in cazul unei achizitii, potentialul cumparator are in fata si poate analiza date concrete privind profiturile si pierderile anterioare si existente ale afacerii, iar nu doar simple proiectii si estimari, precum in cazul unui business nou.
De asemenea, un business operational inseamna un istoric de clienti si furnizori, procese operationale bine stabilite si optimizate prin luarea in considerare a experientei trecute, angajatilor, drepturilor de proprietate intelectuala etc., care... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 12:20
Cumpararea unei afaceri existente reprezinta o alta modalitate de lansare in afaceri.
Ca si in cazul deschiderii unei afaceri de la zero, inainte de a lua decizia privind cumpararea acesteia este necesara o analiza detaliata a avantajelor si dezavantajelor pe care le va obtine noul proprietar.
Avantajele cumpararii unei afaceri
- Durata de lansare este relativ mai mica, deoarece o intreprindere existenta dispune de utilajele necesare, de personal calificat, de relatii stabilite cu furnizorii si clientii;
- Obtinerea unor venituri imediate, deoarece nu se incepe de la zero;
- Existenta unei amplasari favorabile, care in cazul inceperii afacerii de la zero ar fi dificil de obtinut;
- Folosirea experientei si a relatiilor vanzatorului, deoarece intreprinderea are un nume cunoscut pe piata, are stabilite relatii cu furnizorii de materii prime si materiale;
- Existenta personalului calificat (daca el exista), astfel nu va fi nevoie de a recruta si selecta personalul;
- Reducerea riscului, deoarece, in comparatie cu intreprinderile nou-create, aceasta are o piata de desfacere si experienta in domeniul respectiv.
Exista desigur si dezavantaje:
- Posibilitatea procurarii unei intreprinderi neprofitabile;
- Existenta unui personal necalificat, pentru a carui instruire sunt necesare cheltuieli financiare, cat si de timp;
- Personalul calificat nu doreste sa lucreze pentru noul proprietar;
- Mostenirea unei reputatii indoielnice. Chiar daca are... mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 11:00
Vrei sa-ti cumperi un business, insa nu dispui de prea multi bani? Negocierea este arma cea mai puternica in achizitia unei afaceri. Fii atent la tehnicile pe care le folosesti pentru a obtine cele mai avantajoase rezultate. Expertii citati de inc.com iti vand cele mai tari ponturi in negocierea unui business.Consulta piata Metodele de negociere difera in functie de industria in activezi. Daca lucrezi in domeniul serviciilor industriale si al materialelor de constructii, tine cont de schimbarile ce au loc pe piata. Studiaza publicatiile din domeniul tau si participa la evenimentele de networking, astfel ai posibilitatea sa fii la current cu tot ce e nou din industria in care activezi. Expertii te sfatuiesc ca atunci cand incepi negocierile sa folosesti factorii economici in avantajul tau. Ii poti spune vanzatorului: "Ma intereseaza aceasta afacere, insa preturile cresc si nu pot sti ce va fi peste cativa ani. Traim vremuri de incertitudine si nu iti pot oferi decat acest pret". Fa-ti primele contacte Daca locuiesti intr-un oras mic, apeleaza la cunostiinte. Ia in calcul posibilitatea de a ajunge la potentialii vanzatori prin intermediul retelelor sociale sau a site-urilor de anunturi. Inainte insa de a face o oferta oficiala vanzatorului, expertii te sfatuiesc sa consulti un specialist. Angajeaza un broker Nici Google si nici cartile de pe Amazon nu iti vor oferi informatii relevante despre pasii pe care trebuie sa-i parcurgi atunci cand cumperi o afacere. Primul lucru... mai mult
Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:55