Cardul de credit poate fi un produs bancar excelent, insa trebuie sa stii foarte bine cum il folosesti, astfel incat sa scapi cat mai ieftin.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa folosesti eficient un card de credit.
1. Cardul de credit are o perioada de gratie, adica perioada in care poti returna banii cheltuiti fara a plati dobanda. Plateste la timp toti banii si nu vei da bancii niciun leu in plus. Bancile mizeaza pe faptul ca unii clienti nu pot returna, la timp, integral, sumele cheltuite, iar de aici apar dobanzile mari.
2. Foloseste cardul de credit ca pe un supliment financiar care nu este necesar bugetului tau. Adica, sunt bani pe care ii ai la dispozitie, dar nu ai nevoie de ei. Un fel de plasa de siguranta, in cazul in care se intampla ceva. Cam acelasi rol il are si overdraftul.
3. Foloseste cardul de credit numai pentru achizitii importante. Nu-l folosi pentru cumparaturi mici, de zi cu zi, pentru ca, dupa o luna, putin cate putin, poti acumula o datorie prea mare, care te va destabiliza financiar. Aici trebuie sa intervina omul disciplinat din tine.
4. Sumele mari primite fara efort sunt atragatoare, asa ca, daca folosesti cardul de credit pentru motive ca la punctul 2, atunci cere bancii sa nu iti ofere un card de credit cu suma limita, ci cu una rezonabila pentru tine. De exemplu, daca ai un salariu de 3.000 de lei, iar banca iti ofera un card de credit cu 5.000 de lei pe el, ideal ar fi sa ceri bancii ca suma... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 07:30
Daca ai citit despre contul de economii si ai vazut care este diferenta dintre el si un depozit, atunci planul de economii va fi pe placul tau. Acesta face parte dintr-o categorie speciala a conturilor de economii si este recomandat celor care vor sa stranga bani pentru o achizitie mai mare, dar se tem ca nu au destula disciplina pentru a face acest lucru.
Ziare.com te invata, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa folosesti eficient un plan de economii.
De ce am mentionat acest lucru? Pentru ca planul de economii este mult mai restrictiv decat un cont de economii, dar nu asa cum este un depozit bancar. In plus, planul de economii are dobanzi mai mari decat contul de economii, dar mai mici fata de un depozit bancar.
In principiu, la un plan de economii trebuie sa respecti un anumit calendar impus de banca, aceasta putand sa iti ceara sa economisesti o suma minima lunar. Punctul forte pe partea de economisire a acestui produs bancar este ca, in acest caz, nu ai voie decat sa pui bani. Nu este ca in cazul contului de economii, unde poti si retrage banii respectivi. Iar daca nu respecti regulile impuse de banca, ai toate sansele sa pierzi dobanda, dar sa primesti o bonificatie mai mica.
Doar cu titlul de exemplu, aceste produse sunt ideale pentru cei care vor sa stranga bani pentru copilul lor. Un plan de economii este exact ceea ce iti trebuie pentru a-i asigura copilului un avans pentru o locuinta, atunci cand va implini varsta de 18 ani, plata studiilor... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 09:35
Daca te gandesti sa accesezi un card de credit cu gandul de a face achizitii "piperate" de care, insa, nu ai nevoie, mai gandeste-te! Cardul de credit este, de fapt, un imprumut la purtator, dar cu dobanzi de trei ori mai mari decat un imprumut obisnuit.
Ziare.com iti explica in cadrul rubricii Educatie Financiara, cum sa nu procedezi atunci cand ai la indemana un card de credit.
Privind prin prisma acestui lucru, iata cateva recomandari despre cum sa nu folosesti cardul de credit:
1. Nu retrage bani de pe cardul de credit de la un bancomat. Aceasta operatiune vine cu dobanzi mult mai mari decat retragerile de pe cardurile obisnuite.2. Nu te limita la a plati doar suma cea mai mica impusa de banca. Aceasta este capcana in care intra majoritatea celor care folosesc un card de credit: rostogolesc, fara a fi necesar, o datorie care se acumuleaza si pe care, intr-un final, va trebui sa o achiti.3. Nu "uita" sa platesti ratele lunare. Cardurile de credit sunt produsele bancare care au cele mai mari dobanzi penalizatoare, asa ca daca "uiti" sa platesti o luna sau doua ratele, te vei trezi apoi ca ai de achitat niste sume nu tocmai benefice pentru bugetul tau personal.4. Ai luat cardul? Nu "sparge" din prima luna tot creditul. Expertii financiari recomanda sa nu depasesti lunar mai mult de 25% din valoarea creditului pe care-l ai pe card. Asa ca ideal ar fi sa folosesti sub 10% din acea suma, asta ca sa fii cat mai linistit in privinta consumului banilor.
Rubrica... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2020, ora 09:30
Poti ajunge bogat devenind mai inteligent, iar aceasta inteligenta este alcatuita din mai multe tipuri de IQ financiar. Odata ce ai invatat cum sa faci mai mult bani, cum sa-i protejezi, cum sa-i aloci, cum sa ai profit prin efectul de parghie si cum sa fii mai informat, poti spune ca esti foarte aproape de independenta financiara.
Cartea "Un IQ financiar mai bun. Cum sa-ti folosesti banii mai cu cap", de Robert Kiyosaki, este recomandarea noastra pentru tine, in acest weekend.
Chiar autorul spune ca aceasta carte nu contine sfaturi financiare, ci te ajuta sa devii mai inteligent pe planul financiar si sa-ti gasesti calea spre "nirvana financiara".
Prima sa carte de succes, "Tata bogat, tata sarac" i-a uimit pe cititori prin afirmatia "Casa ta nu este un activ". In timp ce afirmatia a generat proteste in intreaga lume, cartea a devenit un bestseller international, cu previziuni ce s-au adeverit incepand cu 2007. Acea carte, insa, nu este o lectura despre piata imobiliara, ci despre importanta educatiei financiare.
Acum, cartea "Un IQ financiar mai bun. Cum sa-ti folosesti banii mai cu cap", scrisa de acelasi autor, iti aduce toate argumentele pentru care inteligenta financiara este mai importanta ca oricand. Intr-o lume dominata de instabilitate financiara, cel mai bun activ al tau este IQ-ul financiar, sustine autorul.
"Aceasta carte vorbeste despre alegerea de noi optiuni, noi directii si a unui nou viitor financiar", spune autorul Robert Kiyosaki.
Vei... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 00:00
Urmarind statisticile din Google Analytics cu privire la cautarile care aduc oamenii pe blogul meu, am observat ca destul de multe persoane ajung aici cautand "Cum sa ma vand" sau si mai interesant "Cum sa ma vand curs".
Mi s-a parut intriganta si interesanta dorinta oamenilor de a intelege cum sa se vanda, asa ca am compilat mai jos un ghid practic pentru cei care doresc fix asta: sa afle cum se pot vinde.
1.Renuta la ideea de a te vinde
Exact. Scoateti-o din cap. Nevoia de "a te vinde" presupune ca tu esti "un produs" insuficient de interesant incat oamenii sa te caute. Daca ai cautat pe Google "cum sa ma vand" inseamna ca ceva nu se intampla exact cum ti-ai dori. Corect?
Fie ca nu ai un job inca, fie ca ai unul si nu-ti place, fie ca vrei o marire de salariu si ai nevoie sa "te vinzi mai bine" pentru asta sau fie ca nu ai destui clienti pentru afacerea ta, toate sunt un semn destul de clar ca ceva lipseste.
De push pe vanzare au nevoie, in general, produsele care fie nu sunt suficient de bune, fie nu sunt suficient de cunoscute, fie au o concurenta foarte mare.
Propunerea mea: renunta pentru totdeauna la ideea de a te vinde si inlocuieste-o cu ideea si dorinta de a ii face pe ceilalti sa te caute si sa te cumpere. Fa tu clientii si angajatorii sa te caute! Fa-ti tu sefii sa-si doreasca sa te pastreze cu orice pret!
Cum?
2. Transforma-te intr-un "bun rar"
In economie, bunurile rare sunt cele mai cautate si sunt cele pentru care oamenii sunt... mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 00:00
Asemanarile dintre Marea Depresiune, din anii '20, si economia globala extrem de volatila din prezent sunt extrem de clare. Ratele mari ale somajului si datoriile guvernamentale uriase sunt doar doua dintre similitudini. Cei care au trait la limita saraciei in urma cu 80 de ani au invatat o serie de lectii care ne-ar putea ajuta sa facem fata crizei prin care trecem.Din fericire, vremurile grele de la sfarsitul anilor '20 si in anii '30 par inca un vis urat pentru generatiile actuale.
Generatiile care au trecut prin aceasta perioada sunt dovada vie ca orice dificultati pot fi depasite.
Unii dintre cei care erau tineri in timpul Marii Depresiuni mai sunt in viata inca, asa ca poate ar fi timpul sa ne inspiram din experienta lor.
BusinessInsider a realizat o lista de idei formate in acea era, care ar putea sa ne fereasca de saracie. Dar care ne si amintesc ca ar putea fi mai rau.
Foloseste tot ce ai
Wanda Bridgeforth era copil in timpul Marii Depresiuni, iar situatia familiei sale era atat de rea incat ajunsesera sa locuiasca 19 persoane intr-o casa cu doar cateva incaperi.
In acea perioada a invatat sa pastreze, sa foloseasca si sa refoloseasca orice obiect.
Aceasta filosofie ar putea fi utila atat la nivel individual cat si pentru companii.
Analizeaza situatia economica
Unii raporteaza cifre ale somajului si inflatiei la fel de mari ca cele din anii '20. Insa sentimentul de disperare, numarul de oameni care sufereau de infometare si saracia erau mult mai... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 11:54