Sa ceri o marire de salariu nu este usor, iar multi angajati sunt cuprinsi de teama, nehotarare sau rusine. Poate fi destul de stresant, iar daca nu stii cum sa abordezi situatia, atunci te vei indrepta cu siguranta catre un esec.
Inainte de a pasi in biroul sefului tau, asigura-te ca esti pregatit din toate punctele de vedere.
Cel mai mare salariu din Romania: Norocosul poate cumpara lunar doua apartamente sau trei masini de lux
Iata cateva sfaturi si sugestii despre cum sa ceri angajatorului tau o marire de salariu.
Fii realist
Cu cat sunt platiti ceilalti angajati care fac aceeasi munca ca tine? Daca nu stii, atunci iti recomandam sa te interesezi, sa iti faci o idee, fie ea si vaga, chiar si la alte companii, deoarece asa poti face o evaluare corecta a cat ar trebui sa fie salariul tau. Insa ai grija sa fii discret, pentru ca nimanui nu-i place sa fie interogat despre cat castiga.
Totusi, ia in calcul si faptul ca salariile pot fi diferite in functie de zona in ...citeste mai departe despre "Stii cum sa ceri o marire de salariu? Iata cateva sfaturi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:35
In contextul economic actual, reducerile de salarii reprezinta una din cele mai discutate probleme, atat in presa cat si in orice mediu de lucru, intre colegi. Specialistii in resurse umane arata ca nivelul scazut al salariilor este incurajat chiar de absenta cererilor pentru o suma mai mare, potrivit publicatiei Forbes. Intr-o piata puternic afectata de recesiune, orice angajat pleaca de la premisa ca exista foarte putine locuri in care ai putea sa pleci, de la jobul actual.
Daca echipa de management considera ca nu exista cerere pe piata pentru personalul cu pregatirea si experienta ta, sansele de a obtine inapoi banii pierduti in urma masurillor de austeritate sunt minime.
Acesta este motivul pentru care trebuie sa stii cum sa-ti “educi” seful si cum sa il faci sa afle care sunt zvonurile de pe piata muncii.
Pentru angajatii ambitiosi, revista Forbes a intocmit o lista de sfaturi pentru inlesnirea efortului de reintregire a salariului.
Specialistii citati inclina spre o atitudine realista, constienta de dificultatile etapei prin care trece economia globala.
Ia in considerare situatia in care se afla compania
Inainte de a cere reintregirea salariului, ia in considerare industria in care se dezvolta compania si incearca sa-ti dai seama daca exista cele trei semne ale revenirii economice.
Afla daca exista companii din domeniu care obtin profituri si daca au incetat concedierile, apoi examineaza situatia companiei tale.
Simplul fapt ca domeniul cunoaste o... mai mult
Vineri, 09 Iulie 2010, ora 12:55
Daca in 2009 te-ai multumit cu gandul ca ai un job si nu ai reactionat cand compania a inghetat salariile, anul acesta exista sanse sa dovedesti ca meriti o marire de salariu. Ingrijorati sa nu piarda din numarul de angajati, 83% din marile corporatii ofera mariri salariale bazate pe merit, in 2010.
Procentul a crescut considerabil fata de 2009, cand doar 52% dintre angajatori erau dispusi sa faca asta, potrivit unui studiu al firmei de consultanta HR Hewitt Associates.
Cnn.com te invata cum sa aduci dovezi palpabile pentru evolutia ta si cum sa le prezinti superiorilor pentru a obtine o marire peste medie a remuneratiei.
Fii realist
Oricat de stralucitoare ar fi rezultatele tale, daca firma intampina probleme financiare, atunci ar trebui sa realizezi ca nu e momentul sa ceri mai mult.
Daca rezultatele economice ale companiei nu sunt accesibile oricui, poti face o "mini ancheta".
Poti sa incepi prin a afla daca bugetul pe 2010 a fost redus sau nu, de catre conducere.
Stabileste o intalnire cu directorul de Resurse Umane si afla daca maririle sunt limitate la un anumit procent sau daca exista un nivel prestabilit al salariului pentru postul tau.
Pentru ca majoritatea companiior prefera sa asigure transparenta, in discutiile de acest tip este binevenita o replica introductiva de genul: "nu sunt atat de informat despre politicile companiei pe cat mi-as dori sa fiu si sunt interesat sa aflu care sunt oportunitatile mele aici", ne sfatuiesc specialistii citati de cnn.com.... mai mult
Marti, 13 Aprilie 2010, ora 13:17
Ai jobul actual deja de noua luni. In tot acest timp, nu numai ca ai facut o treaba excelenta, dar te-ai recompensat si singur pentru efortul depus. Ai dat un avans pentru un nou apartament, ai calatorit si te-ai rasfatat.Acum ai ramas fara bani. Si vrei mai multi.“O sa cer o marire,” te gandesti. Probabil ca seful tau ar putea sa-ti inteleaga problemele personale. Doar a trecut si el prin vremuri grele. Ti-ai facut treaba impecabil. Nu strica sa ceri. Care e cel mai rau lucru care se poate intampla?In realitate, multe lucruri rele se pot intampla. Ai putea sa primesti si mai putini bani decat in prezent sau, si mai rau, sa fii concediat, daca nu ceri o marire cum se cuvine, spune Jim Camp, coach in negociere si autor al cartii "NO: The Only Negotiating Strategy You Need for Work and Home."“Daca pui problema gresit, in orice negociere, poti crea bariere care nu mai pot fi depasite vreodata,” spune Camp. “De cate ori ti-a spus cineva un lucru nepotrivit in modul nepotrivit si ai decis ca pur si simplu nu merita efortul? Din nefericire, se intampla foarte des.”
Sa ceri o marire de salariu inseamna sa te pregatesti, sa-ti dezvolti anumite abilitati si sa identifici momentul potrivit. Multi angajati iau in deradere aceasta problema, presupunand ca maririle de salariu se bazeaza pe etica, pe intrunirea termenelor si chiar pe motive personale.
Angajatii nu sunt aproape niciodata constienti de dinamica de la locul de munca, de cat sunt ceilalti... mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 22:06
De cand economia a adoptat un trend descendent, angajatii se considera norocosi sa aiba un loc de munca. Nemultumirile legate de colegii enervanti sau de sedintele plictisitoare sunt acum urmate de “Macar am un job de care sa ma pot plange.”Acest sentiment nu este departe de adevar, insa ii si determina pe angajati sa fie vulnerabili conditiilor nefavorabile de munca, pentru ca nu vor sa para a fi nerecunoscatori. Poate ca influenta cea mai mare in climatul economic actual o are teama de a nu fi concediati (si usor inlocuiti). Oricum ar fi, angajatii nu pot lasa teama sa atarne mai greu decat obiectivele lor profesionale, afirma CareerBuilder.
O ambitie frecventa la locul de munca este sa castigi mai multi bani sau, cel putin, sa fii platit cum se cuvine pentru o munca bine facuta. Discutiile despre salariu sunt intotdeauna delicate, iar acum sunt si mai dificile, avand in vedere rata mare de somaj pe care nu putem sa o ignoram. Acest lucru nu ar trebui sa te impiedice sa ceri o marire de salariu, scrie Marshal Backlar, presedinte al Backlar Consultants.
“Sa lasam deoparte economia si orice alta scuza, asta daca nu cumva compania ta este aproape de faliment. Adevarata problema este increderea pe care ar trebui sa o ai in afirmatia ‘Merit o marire de salariu acum,” spune Backlar. A merita o marire este un lucru foarte diferit de a-ti dori una.
“Daca performanta ta si rezultatele cuantificabile ale initiativelor tale au intrecut... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 22:10