Libra Internet Bank organizeaza in perioada septembrie - noiembrie 2015 o serie de workshop-uri gratuite pentru IMM pe tema finantari accesibile prin garantii acordate de Uniunea Europeana.
Workshop-urile se adreseaza IMM din Romania si detaliaza oportunitatile de finantare oferite de noile produse de finantare cu garantie 50% acordata prin programul COSME, Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (SMEs).
In sesiunea din septembrie, workshop-urile se vor desfasura in urmatoarele orase:
Oradea - 22 septembrie
Bucuresti - 24 septembrie
Ploiesti - 25 septembrie
Libra Internet Bank este prima banca din Romania care a semnat acordul de garantare COSME cu Fondul European de Investitii, prin care companiile beneficiaza de comison zero de garantare si garantii de pana la jumatate din valoarea creditului.
Prin acest acord, peste 1.600 de companii vor putea beneficia de finantate in conditii avantajoase, Libra Internet Bank dispunand de un plafon de 240 milioane lei pe o perioada de 3 ani.
Beneficiarii finantarii prin programul COSME sunt IMM din toate domeniile de activitate, inclusiv agricultura si profesii liberale (medici si farmacisti).
Participarea la workshop este gratuita si se face in limita locurilor disponibile prin completarea formularului disponibil aici. mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 10:16
Poate parea un drum dificil cel al accesarii fondurilor europene. In ciuda acuzatiilor de coruptie care exista in aceasta zona si in ciuda esecurilor unor oameni, acest munte al finantarii europene nu este atat de greu de escaladat.
Pentru a putea obtine fonduri nerambursabile, trebuie in primul rand sa identificati nevoia investitiei si sa intelegeti si sustineti foarte bine ideea de proiect.
Se porneste de la ce vreti sa faceti, pentru ce va trebuie banii, care este cererea pentru serviciile si produsele pe care urmeaza sa le obtineti.
De asemenea, trebuie sa va faceti un calcul clar si realist tinand cont de faptul ca toti beneficiarii au nevoie de o suma disponibila pentru inceperea si derularea proiectului, pana cand isi primesc banii inapoi, dar si de faptul ca uneori pot aparea intarzieri la plati.
Totodata, beneficiarul trebuie sa ia in considerare si eventuale costuri neprevazute.
In general, TVA-ul este cheltuiala neeligibila, prin urmare asigurati-va ca veti dispune si de suma necesara pentru plata acestuia.
Verificati intodeauna tipul intreprinderii eligibile (microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare) si eligibilitatea tipului de activitate pentru care se solicita finantare (conform cod CAEN).
Apoi, verificati eligibilitatea din toate cele trei perspective: beneficiar, proiect, cheltuieli.
Desi nu este intotdeauna o cheltuiala eligibila, luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 10:16
Exista multe prejudecati legate de accesarea de fonduri europene. Bineinteles ca birocratia te poate speria initial, dar tocmai acele documente te ajuta sa demonstrezi nevoia ta de finantare si viabilitatea ideii tale.
Concentrarea pe scopul final al proiectului si nu asupra greutatilor iti poate aduce numeroase beneficii, inclusiv terminarea proiectului respectand obiectivele asumate, a bugetului estimat si incadrarea in graficul previzionat al activitatilor.
In ceea ce ma priveste, nu au existat aspecte dificile, ci mai degraba momente in care am simtit ca perserverenta si atentia la detalii pot face diferenta dintre un proiect de succes si un esec.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi
Este important sa realizezi dimensiunea proiectului, capacitatea ta operationala si financiara de sustinere a acestuia avand in vedere ca pentru majoritatea proiectelor cofinantarea solicitantului este de 30-50% din valoarea eligibila a proiectului.
Trebuie sa stabilesti ce investitie doresti sa faci, care este obiectul acesteia, care este valoarea ei si cat de mult vrei sa dureze etapele acesteia. In functie de investitia vizata, un studiu de piata te poate ajuta sa clarifici indicatorii pe care ii vei lua in calcul in realizarea planului de afaceri.
Daca nu ai experienta in realizarea de proiecte pentru obtinerea de fonduri europene, o firma de consultanta te poate ajuta, in sensul intocmirii acestui dosar pentru accesarea de finantare europeana sau... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 12:05
1Fondurile europene ar trebui accesate de Romania intr-o maniera fluida, pentru ca intrarile bruste de bani pot constitui un soc pe piata monetara, a declarat marti Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la un forum pe tema fondurilor europene.
"Este bine sa accesam de o maniera fluida fondurile europene. Pentru piata monetara din Romania, chiar trei miliarde de euro pot constitui un soc daca vin deodata. Daca vin pe indelete e o alta problema. Acest soc pe termen scurt se duce direct pe piata monetara, exact cum lucreaza BNR cu sistemul bancilor comerciale (...) Intrarea socanta de fonduri are impact pe curs. Acest lucru poate ajuta inflatia 2-3 luni, ii ajuta pe importatori, dar peste catva timp lucrurile de reechilibreaza, iar avantajele pe termen scurt dispar, se disipeaza. Banca centrala este interesata ca toate aceste fenomene sa intre in economie si sa fie asimilate in sistemul economic de o maniera fluida", a afirmat oficialul BNR.
In februarie 2014, Romania a incasat, intr-o singura zi, peste 830 de milioane de euro de la Comisia Europeana. Suma de 830 de milioane de euro reprezinta un record absolut in istoria atragerii fondurilor structurale si de coeziune de catre Romania.
Pop a apreciat ca bancile comerciale din Romania ar trebui sa se gandeasca sa treaca de la garantiile materiale, despre care oricum criza a demonstrat cat sunt de variabile si ele, la proiectele finantabile din resurse europene.... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 18:45
Ministerul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici explica, intr-un interviu acordat Business24, masurile pe care le are in vedere pentru fluidizarea sistemului de accesare a finantarii nerambursabile. Se iau in considerare inclusiv responsabilizarea bancilor in procesul de evaluare si angajarea unor experti din privat.
"Acum, din pacate, avem unul dintre cele mai stufoase sisteme pe fonduri europene din Europa. Vreau sa eliminam toate etapele inutile din intregul proces de absorbtie a fondurilor europene, adica din momentul in care este depus un proiect si pana cand ajung banii la beneficiar", a declarat Teodorovici.
Blocarea POSDRU si intarzierile de plata au "ucis" o parte din proiectele care depindeau de aceasta finantare, au inchis organizatii, iar angajatii si-au pierdut locurile de munca. A realizat Ministerul Fondurilor Europene un bilant al pierderilor din economie?
Ministerul Fondurilor Europene nu a realizat un astfel de studiu, dar este clar ca, din pacate, pentru multi beneficiari efectele au fost negative. Acest lucru s-a intamplat din cauza problemelor aparute in gestionarea fondurilor europene in perioada 2009-2011. In prezent, eforturile mele si ale Ministerului Fondurilor Europene, dar si toate resursele disponibile, se concentreaza in directia implementarii acelor masuri care vor duce la cresterea ratei de absorbtie.
Vom avea insa anumite estimari care vor cuantifica, intr-o oarecare masura, pagubele pe care le-a generat blocarea POS DRU... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:30
Ministrul Economiei a reiterat faptul ca se va mentine cota unica de impozitare la valoarea de 16% pe intreaga perioada de guvernare 2012-2016, dar ca se are in vedere reducerea costului fortei de munca prin reducerea contributiilor sociale cu 5% la angajatori. Aceasta miscare va duce, in opinia lui Chitoiu, la o imbunatatire a colectarii veniturilor si la reducerea evaziunii fiscale.
In alta ordine de idei, Chitoiu a subliniat faptul ca Guvernul Romaniei are ca obiectiv prioritar, atat in prezent, cat si in urmatorii opt ani, si anume stimularea investitiilor, crearea unui mediu favorabil dezvoltarii capitalurilor, in dorinta de a sprijini, sub toate formele, investitiile in Romania, dar si pe cele romanesti in strainatate.
"Trebuie sa promovam produsele si exporturile romanesti pe toate pietele lumii. Economia romaneasca este dependenta in proportie de 72% de economia europeana, unde, in prezent, si-a atins limitele, iar nivelul de crestere este limitat. Pentru a putea ajunge economiile dezvoltate ale Europei trebuie sa aiba un ritm de crestere economica anual de minimum 4,5-5%. Ori acest lucru nu se poate realiza decat prin cresterea exporturilor, prin a deveni competitivi si prin cresterea consumului intern productiv", a declarat Chitoiu.
Acest aspect presupune, potrivit ministrului, ca produsele fabricate in Romania sa fie cumparate de toate companiile romanesti si de cele cu capital strain din tara. Daniel Chitoiu estimeaza ca produsele romanesti si-ar putea... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 13:47
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de finantare, incepand din 3 septembrie 2012, pentru mai multe tipuri de proiecte, valoarea totala a fondurilor nerambursabile disponibile fiind de peste 326 milioane de euro.
Este vorba de proiecte de impaduriri, investitii non-agricole in mediul rural, dar si irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare.
Depunerea de cereri pe masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole"
APDRP anunta ca, in perioada 3 - 28 septembrie 2012, cei interesati de impadurirea terenurilor agricole vor avea la dispozitie 131,886 milioane euro prin masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole". Cu sprijinul acestei masuri se poate finanta realizarea de perdele forestiere sau plantatii de arboret.
Prin aceasta masura se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
Depunerea de cereri pe masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi"
Tot in perioada 3 - 28 septembrie 2012, se pot depune la APDRP cereri de finantare pentru investitii in mediul rural prin masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi".... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 16:02
Potrivit noului proiect bugetar european pentru 2014-2020, Romania poate primi mai multi bani de la UE, insa nerespectarea regulilor impuse poate duce la blocarea fondurilor.Diferenta dintre banii pe care Romania ii va da catre UE si cei care vor intra in tara va fi mai mare decat pana acum, confrom Evz.ro.
Insa, economistii atrag atentia asupra conditiilor mai dure pe care le va impune Bruxelles pentru acordarea acestor fonduri.
Astfel, nerespectarea anumitor standarde, cum ar fi deficitul bugetar sau utilizarea eficienta a banilor, poate duce la taierea sau blocarea fondurilor.
Asadar, problema Romaniei nu va fi cantitatea de bani primita de la UE, ci modul in care va folosi sumele.
"S-ar putea ajunge intr-o situatie paradoxala, in care va fi un fapt pozitiv ca intra mai putini bani in tara, tocmai pentru ca nu sunt folositi cum trebuie. Noi nu stim sa utilizam eficient banii publici, obtinuti din taxe, darmite banii veniti din fonduri europene", a declarat economistul Daniel Daianu.
Conform lui Sorin Ionita, director de cercetare al Societatii Academice Romane, proiectele finantate cu bani de la UE trebuie sa fie mai simple.
"Putem sa ne propunem proiecte sofisticate si multe, dar nu le puteam realiza. Cazul de la Bistrita nu este unul intamplator, iar ultimul raport IPP arata ca astfel de cazuri, de parteneri preferentiali, nu sunt rare", a subliniat Ionita.
Referitor la nivelul alocarilor, cele mai importante capitole sunt: Politica agricola comuna, cu 36% din bugetul... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 10:30
Ioan Hidegcuti, Presedinte Fondul Roman de Contragarantare
Fondul Roman de Contragarantare constituit la inceputul acestui an, are ca obiect de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romane, pentru creditele sau alte instrumente de finantare obtinute de la bancile comerciale.
Fondul va asigura maximum 80% din valoarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, pentru facilitatile de finantare obtinute de Intreprinderile Mici si Mijlocii.
•Fondul de Contragaratare poate prelua 80% din riscul asumat de fondurile de garantare
•Cum va ajuta statul IMM-urile in 2011?
•Birocratia opreste accesarea fondurilor europene
"Pentru a atenua efectele crizei, Fondul de Contragarantare va face ca pana la sfarsitul anului aproape dublu din numarul din numarul de agenti economici sa intre in portofoliu. Pentru acest an estimam aproximativ 4000 de operatiuni de contragarantare, care inseamna 250 milioane de euro, iar la nivel de credite accesate aproape 600 de milioane de euro", a declarat presedintele Fondului Roman de Contragarantare, Ioan Hidegcuti.
mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 04:33