Grâul este a patra cultură mondială și principala cultură de cereale din UE. Important pentru agricultura din România, grâul înregistrează producții medii de peste 4 t/ha, pe fondul unui climat blând. Pentru a obține un randament bun și o productivitate ridicată a culturilor de grâu, este necesar ca producătorii să înțeleagă modul în care funcționează interacțiunea dintre plantă și mediu, pentru a efectua o planificare strategică a celor mai bune practici agricole.
Alege soiurile de grâu cu o capacitate ridicată de producție
Ca producție, grâul este cultivat în țara noastră pe aproximativ 25% din suprafața arabilă. Calitatea recoltei și capacitatea de producție la culturile de grâu sunt influențate de mai mulți factori. Însușirile genetice ale soiului, condițiile climatice, nivelul de fertilizare și combaterea agenților patogeni sunt câțiva dintre factorii care contribuie la creșterea productivității și calității recoltelor de grâu. Pentru a beneficia de cele mai bune randamente ale culturii, fermierii se pot orienta către soiuri cu o capacitate ridicată de producție. Particularitățile unui soi de grâu influențează potențialul de producție al culturii. Cei mai mari producători de grâu din Europa cultivă soiuri timpurii și semitimpurii. Aceste soiuri au o rezistență bună la secetă, o toleranță bună față de principalele boli foliare și permit creșterea unei culturi de calitate. Sistemul... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2022, ora 18:49
Dintre toate domeniile economiei, agricultura este cea mai dependentă de climă și de evoluțiile meteorologice. Și cum în ultimii ani efectele încălzirii globale sunt tot mai evidente, să faci agricultură, inclusiv în România, care este recunoscută la nivel european pentru terenurile roditoare, a devenit un hazard.
România este, de altfel, un exemplu atipic în Europa. Deși se situează pe primele locuri între țările UE la suprafața agricolă disponibilă, nu produce la adevarata capacitate. Acest lucru se datorează în mare parte și faptului că, pe plan local, agricultura se face rudimentar, în absența unor tehnologii de ultimă generație sau a unor sisteme de irigații moderne.
În aceste condiții, agricultura românească este în permanență legată de cât de bună este vremea într-un an agricol. Și am văzut nu de puține ori cum producția de legume, fructe și cereale a fost distrusă de un an secetos sau cu prea multe fenomene extreme.
Agricultura este un domeniu în care este foarte greu să estimezi parcursul culturilor, pentru că totul depinde de condițiile meteo. Un îngheț timpuriu care lasă plantele fără rod, o grindină care distruge recolta sau un incendiu de vegetație care rade de pe fața pământului un lan de cereale sunt doar câteva dintre calamitățile care pot apărea pe parcursul unui an. Din acest motiv, o asigurare pentru culturi agricole este mai mult decât indicată pentru cei care lucrează sau au... mai mult
Marti, 01 Martie 2022, ora 15:28
După cum știm deja cu toții, jocurile de noroc reprezintă o industrie intens exploatată pe mai toate continentele lumii, în special în perioada pandemiei, când oamenii nu puteau vizita cazinourile fizice și au fost nevoiți să se orienteze spre cele online.
În primă instanță, ideea de a paria sau de a te juca titlurile preferate din confortul propriei case și de a face bani online a fost extrem de tentantă pentru jucători, însă detașarea de componenta socială a jocului și-a spus repede cuvântul, iar jucătorii au început repede să profite de fiecare relaxare a măsurilor de protecție sanitară pentru a trece din nou pragul sălilor de joc.
Cazinourile fizice continuă să ofere o ambianță și o senzație de rafinament pe care cazinourile online nu au cum să le asigure jucătorilor lor. Deci, dacă doriți să îți extinzi orizontul pasiunii pentru gambling și să treci pragul și altor cazinouri fizice decât cele pe care le frecventezi în prezent, iată câteva orașe care au cele mai interesante culturi în materie de jocuri de noroc din lume.
Las Vegas
Erai ferm convins că nu are cum să nu fie inclus în această listă, nu-i așa? Las Vegas este locul în care orice jucător, indiferent de nivelul de experiență, se va simți în largul său și își va trăi visul de gambler. Orașul cu cele mai multe cazinouri per kilometru pătrat, Las Vegas rămâne un reper al vieții de noapte, care nu va putea fi niciodată egalat.... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 16:03
Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat potential agricol. De aceea, o afacere demarata in acest domeniu se poate dezvolta rapid, devenind foarte profitabila. In acelasi timp, agricultura reprezinta principala sursa de hrana, astfel ca intotdeauna va exista cerere, ceea ce ofera un grad de siguranta oricarui intreprinzator care decide sa investeasca in acest domeniu.
Daca te numeri printre cei care intentioneaza sa demareze o afacere cu plante de cultura, am considerat ca ti-ar fi de folos cateva sfaturi, pentru ca aceasta sa fie una de succes.
Studiaza piata inainte de a lua o decizie
Cu siguranta nu esti singurul care a intuit potentialul reprezentat de domeniul agricol, asa ca multi ti-au luat-o deja inainte. Ar fi o greseala sa intri in competitie directa cu ei, pentru ca au mai multa experienta, au apucat sa se dezvolte, iar sansele tale ar fi minime.
Asadar, inainte de a decide ce vrei sa cultivi, studiaza piata pentru a vedea care sunt principalii actori, oferta cu care vin, volumul de productie si preturile. In functie de aceste date, incearca sa identifici un sector mai putin acoperit, cu o concurenta mai redusa, in care ai putea sa te impui mai usor. Apoi, pe masura ce vei capata experienta si vei incepe sa obtii profit, te poti extinde si in alte directii.
Fa-ti un plan de afaceri
Odata ce ai decis care este sectorul in care vrei sa investesti, ai nevoie de o strategie dupa care sa te ghidezi. Planul de afaceri trebuie sa fie foarte... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 15:57
Ministerul Culturii a anuntat ca are in vedere modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, dupa ce operatori culturali si artisti plastici au facut sesizari legat de metodologia de taxare a operelor expuse public, propusa de organismul de gestiune colectiva VISARTA.
Ministerul Culturii a transmis, intr-un comunicat de miercuri, ca va forma un grup de lucru pentru modificarea si completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Cadrul actual legal limiteaza posibilitatile pe care atat Ministerul Culturii, cat si Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), organ de specialitate in subordinea Guvernului, le au pentru elaborarea metodologiei organismelor de gestiune colectiva, privind domeniile de activitate reglementate prin Legea 8/1996.
Institutia a explicat: "Ministerul Culturii nu are niciun fel de atributii cu privire la decizia de constituire a comisiei de negociere si a metodologiei privitoare la organismele de gestiune; O.R.D.A., conform Art. 163 din Legea 8/1996, are obligatia ca, in termen de 15 zile de la primirea cererii de initiere a procedurilor de negociere de catre organismele de gestiune colectiva, utilizatorii sau structurile asociative ale utilizatorilor prevazuti la Art. 163, Alin. (3) lit. b) si c), sa elaboreze ordinul de constituire a comisiei de negociere; O.R.D.A nu este parte in negocieri si nu poate interveni in negocierea dintre organismele de gestiune colectiva si utilizatori".... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 09:53
Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Daniel Breaz, a declarat duminica, la Brasov, ca Festivalul International Cerbul de Aur este un eveniment care trebuie sa continue, pentru ca "promoveaza adevarata fata a Romaniei".
"Cerbul de Aur reprezinta un brand nu numai pentru Brasov, ci pentru Romania si este regretabil ca, timp de 9 ani, a fost o pauza in organizarea acestuia, iar reluarea acestui frumos eveniment a fost chiar in anul Centenarului. Trebuie sa continue (...) si (...) e nevoie de implicare, pentru ca acest eveniment, care a atras oamenii, nu numai brasoveni, ci si din intreaga tara si foarte multi straini (...), este important, pentru ca arata ceea ce inseamna Romania adevarata, si nu Romania care se promoveaza fals. (...)
De astfel de evenimente avem nevoie, care sa promoveze adevarata fata a Romaniei. Nu avem nevoie de fake news si de lucruri negative, care sa scoata in evidenta si ceea ce nu exista in Romania, sa creeze niste subiecte false despre imaginea Romaniei. Aceste evenimente pun Romania intr-o imagine pozitiva pe harta lumii", a afirmat Breaz, in conferinta de presa organizata cu prilejul incheierii Festivalului International Cerbul de Aur, citat de Agerpres.
In opinia sa, indiferent cine se va afla pe viitor la conducerea ministerului si a autoritatilor locale din Brasov, proiectul festivalului ar trebui sa fie continuat in fiecare an.
"Este un eveniment care, sper, va continua sa fie organizat, anual, la Brasov, cu toate ca sunt... mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 20:30
Gospodariile din Uniunea Europeana au alocat, in medie, 9% din cheltuielile totale de consum pentru recreatie si cultura in anul 2017, pe primele locuri fiind gospodariile din Danemarca si Suedia, ambele cu 11,5%, in timp ce la coada clasamentului sunt cele din Romania, care au alocat in acest sens 5,8%, si cele din Luxemburg si Irlanda, ambele cu 5,9%, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
La nivelul Uniunii Europene se observa modalitati diferite de consum, care depind foarte mult de nivelul veniturilor, de obiceiurile culturale sau de situatie geografica. In 2017, in medie in tarile UE cea mai mare parte (aproape un sfert) din cheltuielile de consum ale gospodariilor au fost alocate catre sectorul "locuinta, apa, electricitate si gaze" (care exclude achizitionarea locuintelor), in timp ce "transportul" a reprezentat 13%, "alimentele si bauturile non-alcoolice" - 12 %, in timp ce "restaurantele si hotelurile" si "recreatia si cultura" au fiecare aproximativ 9%. Un procent de 4% pana la 6% este pentru segmentul "mobila si electrocasnice", "imbracaminte si incaltaminte", "bauturi alcoolice si tutun" si "sanatate"; in timp ce "comunicatiile" si "educatia" au 3% si, respectiv 1%.
Gospodariile au alocat in 2017 cea mai mare parte a cheltuielilor de consum catre sectorul "locuinta" in aproape toate statele din Uniunea Europeana, exceptand Estonia, Lituania si Romania, unde "alimentele" au fost cele mai important, si Cipru si Malta,... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 11:09
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, sustine ca ideea includerii localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o "trasnaie" si ca acest lucru ar aduce pierderi de miliarde de dolari Romaniei.
"O alta mare trasnaie a Guvernului Ciolos, vizavi de includerea in patrimoniul UNESCO, asa cu forta, pe repede-inainte. Nu poti, ca sa incluzi in patrimoniul UNESCO ceva de importanta Rosiei Montane, sa faci un dosar intr-un birou, peste noapte si UNESCO sa accepte.
In momentul de fata noi ne luptam, si e implicat si Ministerul Culturii aici, sa castigam acel proces, prin care, daca reusea trasnaia respectiva, haideti sa facem Romania patrimoniu UNESCO, sa fie toata situri arheologice, sa blocam tara, sa nu mai construim nimic, sa nu mai dezvoltam infrastructura. Asa este in mintea unora. Nu se poate asa ceva.
Includerea in patrimoniul UNESCO a Rosiei Montane va aduce pierderi de cateva miliarde de dolari statului roman.
Ne luptam sa castigam acel proces, un proces ce trebuie castigat de statul roman, nu este un proces care sa aduca beneficii Romaniei, trebuie sa ne luptam pana la capat si cu siguranta Rosia Montana, asa cum a fost pregatit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce sa caute in patrimoniul UNESCO. Suntem in judecata tocmai pentru a discuta si a reusi sa blocam acest lucru. A fost acceptat sa fie retras. Daca Rosia Montana ajungea sa fie sit UNESCO, practic era un proces de cateva miliarde de dolari, pierdut din start de catre Romania", a spus Breaz,... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 14:39
Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, a anuntat intr-o conferinta de presa care a avut loc vineri ca institutia dispune de 25 milioane de euro destinati achizitionarii unor obiecte de arta si cladiri de patrimoniu si ca asteapta oferta scrisa din partea proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi.
Intrebat daca a inceput negocierile cu proprietarii sculpturii, asa cum a spus ca va face imediat ce va fi fost aprobat bugetul, Breaz a declarat: "Am avut o discutie si asteptam o oferta scrisa din partea proprietarilor. Analizam pretul cerut si vom lua o decizie.
Deocamdata, nu am primit nicio oferta scrisa si nu vreau sa ne hazardam in alte afirmatii, sa facem gafe, asa cum au facut cei din guvernarea Ciolos incercand sa faca un subiect, de altfel ratat, de campanie, in perioada respectiva".
Breaz a explicat ca ministerul are aproximativ 25 de milioane de euro destinati achizitionarii unor obiecte de arta si cladiri din patrimoniu.
"Statul roman are dreptul de preemtiune asupra unor obiecte de arta de patrimoniu. Aceasta sculptura face parte din categoria Tezaur. Dupa o propunere a proprietarilor, vom analiza si vom vedea ce suma de bani este necesara.
In momentul de fata, pot sa va spun ca avem aproximativ 25 milioane de euro destinati achizitionarii unor astfel de obiecte de arta, cladiri de patrimoniu. Avem dreptul de preemtiune si vom fi primii carora li se vor adresa cei care doresc sa vanda astfel de obiecte si cladiri de... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 14:52