Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat potential agricol. De aceea, o afacere demarata in acest domeniu se poate dezvolta rapid, devenind foarte profitabila. In acelasi timp, agricultura reprezinta principala sursa de hrana, astfel ca intotdeauna va exista cerere, ceea ce ofera un grad de siguranta oricarui intreprinzator care decide sa investeasca in acest domeniu.
Daca te numeri printre cei care intentioneaza sa demareze o afacere cu plante de cultura, am considerat ca ti-ar fi de folos cateva sfaturi, pentru ca aceasta sa fie una de succes.
Studiaza piata inainte de a lua o decizie
Cu siguranta nu esti singurul care a intuit potentialul reprezentat de domeniul agricol, asa ca multi ti-au luat-o deja inainte. Ar fi o greseala sa intri in competitie directa cu ei, pentru ca au mai multa experienta, au apucat sa se dezvolte, iar sansele tale ar fi minime.
Asadar, inainte de a decide ce vrei sa cultivi, studiaza piata pentru a vedea care sunt principalii actori, oferta cu care vin, volumul de productie si preturile. In functie de aceste date, incearca sa identifici un sector mai putin acoperit, cu o concurenta mai redusa, in care ai putea sa te impui mai usor. Apoi, pe masura ce vei capata experienta si vei incepe sa obtii profit, te poti extinde si in alte directii.
Fa-ti un plan de afaceri
Odata ce ai decis care este sectorul in care vrei sa investesti, ai nevoie de o strategie dupa care sa te ghidezi. Planul de afaceri trebuie sa fie foarte... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 15:57
Peste 40% din populația României este analfabetă lingvistic, numeric și științific, consecințele fiind numeroase: există o mare probabilitate ca aproape jumătate din oamenii din jur să nu înțeleagă mesaje simple, indiferent de mediu, avertizează experții în educație.
"E un fapt dovedit că 44% sunt analfabeți funcțional. Acest lucru nu înseamnă că restul de 56% sunt excepționali la înțelegerea unui text sau abilitatea de a opera cu conceptele din spatele textului, abilitatea de a opera cu numere și posesia unui bagaj suficient de cunoștințe de cultură generală și științifică, ci doar că ei sar, în general, de acel prag minimal acceptat. Cei cu aceste caracteristici „peste medie” sunt mult, mult mai puțini decât procentul de 56% ce ar rezulta din eliminarea analfabeților funcțional din total", a explicat Gabi Bartic, COO și Director Consumer Division la Brio Teste Educaționale.
România, codașă la testele PISA
Spre deosebire de alte state europene, România nu aplică testările standardizate în cazul elevilor. Prin urmare, țara noastră este în mod constant pe ultimele locuri în Europa și la testele PISA, și la TIMSS (fratele PISA care măsoară numerația) și la literație digitală (competențe digitale).
Aceste poziții nu se corelează direct cu faptul că celelalte state au implementate sisteme de măsurare standardizată pentru aceste competențe, în egală măsură și pentru competențele școlare,... mai mult
Miercuri, 04 August 2021, ora 18:24
Perceptia generala in Romania este ca nu se fac bani din cultura, ba chiar ca nu poti nici macar sa traiesti decent daca esti scriitor, actor, regizor, artist plastic, etc. Totusi, daca ne uitam la Franta, de exemplu, in 2011 industriile culturale au creat valoare de aproape 75 miliarde euro, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din PIB-ul total al Romaniei din acel an.
Neasteptat, in aceasta suma, cea mai mare pondere au avut-o artele grafice, plastice, arhitectura si design, cu aproape 20 de miliarde EUR si peste 300.000 angajati, urmate in top de televiziune (15 miliarde EUR) si presa (11 miliarde EUR). La care se adauga contributiile industriei spectacolului, productia muzicala, industria cinematografica, radio, cartile si jocurile video, apreciaza Mihaela Matei, coordonator proiect "Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc, EY Romania".
Cultura a creat 1,42% din PIB in 2011
Daca ne uitam in Romania, cultura a creat in 2011 (ultimul an in care sunt date disponibile, conform Institutului National de Statistica) 1,42% din produsul intern brut si a crescut in fiecare an de criza economica sau cel mult a stagnat: 0,72% in 2008, 0,99% in 2009, 1,42% in 2010 si tot 1,42% in 2011.
Ceea ce demonstreaza o rezistenta remarcabila la conditiile economice dificile din acei ani. Practic, ponderea culturii in PIB s-a dublat in doar trei ani.
Daca facem o comparatie cu celelalte sectoare ale economiei nationale, evolutia contributiei culturii a... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 16:38
Prima problema cu care se confrunta un fermier care doreste sa intre in agricultura ecologica este procurarea materiilor prime pentru infiintarea culturilor.
"In general fermierii isi produc singuri rasaduri si au o problema cu semintele certificate ecologic. Nu se gasesc. Se poate poate face o derogare pentru folosirea semintelor conventionale dare trebui sa aduci o motivare serioasa, ca nu ai seminte ecologice si nici nu poti importa" a declarat Monica Dumitrascu, Cercetator in cadrul Departamentului de Agricultura Ecologica al ICPA (Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie) pentru Eco Ferma.
Aceasta sustine ca o solutie pentru pastrarea autenticitatii culturilor ar fi fost perpetuarea soiurilor romanesti de legume, care acum sunt de mult uitate. Principala cauza este incetarea activitatii statiunilor de cercetare. Slaba finantare a institutelor de cercetare, cum ar fi cel de la Bacau, Vidra care erau specializati in producere de seminte a dus la aceasta lipsa de seminte romanesti.
"O solutie pentru rezolvarea acestei situatii este finantarea institutelor de cercetare de catre Ministerul Agriculturii. Este un domeniu de viitor si exista cerere pe piata. Atata timp cat exista o dinamica evidenta a pietei produselor ecologice, este normal ca si semintele, fertilizatorii si produse fitosanitare certificate sa aiba cautare. In finantare sta totul" spune cercetatorul.
Cititi continuarea articolului pe Eco-Ferma. mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:45
Institutul Cultural Roman (ICR a anuntat demararea actiunilor privind organizarea Bibliotecii Culturii Romane in cadrul filialelor sale din strainatate si cooperarea cu editurile.
"Asa cum s-a prevazut in documentul Programele Institutului Cultural Roman 2012-2013 (nr. 15747/16.10.2012), fiecare Institut Cultural Roman din exterior isi organizeaza, doteaza si administreaza Biblioteca Culturii Romane", precizeaza Serviciul Presa al ICR, intr-un comunicat transmis Agerpres.
Biblioteca, inzestrata cu echipamentul electronic necesar, va cuprinde carti si materiale documentare ilustrative si documente in ceea ce priveste cultura romana, editate in limba romana, in limbi de circulatie internationala si in limba tarii respective.
Centrala ICR, prin directiile generale si serviciile responsabile, asigura livrarea de carti tiparite de editurile din tara catre institutele culturale din diferite tari.
Directia Generala a Reprezentantelor in Strainatate va incheia acorduri de parteneriat cu asociatiile profesionale ale editorilor, precum si cu editurile din tara, avand la baza o strategie pe termen lung de colaborare pe mai multe directii.
Acestea vizeaza: concertarea unor eforturi de editare, difuzare, promovare a unor productii editoriale reprezentative pentru cultura romana, in limba romana si in limbi de circulatie internationala si stabilirea de parteneriate cu asociatiile profesionale ale editorilor, cu editurile din capitala si din provincie in vederea unei... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 17:39
Directorul Ateneului Roman, Andrei Dimitriu, sustine ca poporul roman are nevoie imperativa de reeducare si de intelegere a fenomenului de performanta in cultura.
In Romania, superficialitatea domina, iar mediocritatea triumfa performanta, aceasta fiind fie ignorata, fie atacata, o spune chiar Andrei Dimitriu, intr-un interviu acordat Business24.
"Mentorii trebuie sa dirijeze o elita a tineretului spre performanta, spre ceea ce cred eu ca trebuie sa fie cultura unui popor care sa conduca. Ori, Romania e bulversata de perioada comunista si are nevoie de modele si morale", a declarat acesta.
In opinia lui Andrei Dimitriu, pentru a se realiza din punct de vedere profesional, marii performeri ai culturii romanesti au plecat in afara Romaniei, unul dintre acestia fiind Sergiu Celibidache. "Mi-e teama ca un Celibidache in Romania era "mancat". Politic, in primul rand si apoi moral, din invidie", mai spune directorul Ateneului Roman.
Klaus Umbach scria in "Celibidache, celalalt maestru" ca intr-un fel concertele dirijate de Sergiu Celibidache erau adevarate liturghii simfonice, care ii faceau pe unii sa le asculte stand oarecum in genunchi...
O mare personalitate. Avea un stil propriu care era comunicat orchestrei. Cred ca marele merit al lui Celibidache, in afara de sensibilitatea lui artistica ramane personalitatea artei dirijatului. Prin acest lucru, ramane in memoria celor care l-au cunoscut si au avut sansa sa-l audieze, dar si pentru posteritate, care are... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 00:00
Ziua nasterii poetului national Mihai Eminescu a devenit si Ziua Culturii Nationale, din 2010. Anul acesta, Ministerul Culturii a finantat sapte manifestari dedicate aniversarii lui Eminescu, valoarea finantarii ridicandu-se la 120.000 de lei.
Actorul Victor Rebengiuc a afirmat ca finantarea culturii in Romania se afla la pamant si ca guvernul si autoritatile nu sunt deloc interesate de acest domeniu.
Printre manisfestarile finantate de Ministerul Culturii la cea de-a doua editie a Zilei Culturii Nationale se numara Gala Tinerilor Scriitori, unde a contribuit cu 25.000 de lei, "Poezia lui Mihai Eminescu, sursa de inspiratie in artele vizuale", eveniment organizat de Muzeul Literaturii si sustinut cu 20.000 de lei de la minister cat si evenimentul "Zilele Eminescu", pentru care ministerul a oferit 25.000 de lei.
Expozitii, recitaluri de poezie, Gala Tinerilor Scriitori si un concert al Filarmonicii "George Enescu" si multe alte evenimente culturale vor avea loc in Bucuresti si in intreaga tara pentru a marca 162 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie.
Desi Ministerul Culturii a sprijinit financiar foarte putin manifestarile culturale, institutiile culturale din Romania au organizat diverse evenimente pentru a marca Ziua Culturii Nationale si ziua lui Mihai Eminescu.
In Bucuresti, Academia Romana va organiza duminica o sesiune solemna dedicata Zilei Culturii Nationale, unde Eugen Simion, presedintele Sectiei de Filologie si Literatura va... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:37
Ca actor, se hraneste cu portii de cultura zilnice. Teatrul l-a invatat ca identitatea unei natiuni este data de cultura. Actorul Mircea Diaconu a intrat si pe scena politica pentru a striga cat il tin puterile ca Romania trebuie sa arunce peste lumea cu valorile care o definesc ca natie.
"In speta pentru Romania, cultura ar trebui sa fie marfa noastra de export cu care sa fim competitivi pe plan european. Elvetianul face ceasuri, olandezii fac lalele, iar noi trebuie sa aruncam cultura peste ei, sa aruncam calusarii nostri, sa aruncam cu ce stim noi sa facem pur romanesc", a declarat actorul Mircea Diaconu, intr-un interviu acordat Business 24.
Potrivit acestuia, identitatea vine din cultura. Mircea Diaconu face apel la istorie si afirma cu tarie ca, desi imperiul roman, o forta militara si economica puternica cucereste o biata Grecie, cultura elena a reusit sa se impuna pana in ziua de azi.
"Pana la urma, cine a invins? A invins Homer, care nu era decat un biet orb. Nu au ramas palatele, templele sau razboaiele. Din Alexandru Macedon nu a ramas decat o statuie. N-a ramas decat Homer concret, puternic si vesnic", mai sublinieaza actorul.
Noi romanii asteptam sa iesim din criza economica, din criza politica, din criza culturala si din tot felul de alte crize reale si imaginare. Care sa fie institutia noastra sanatoasa menita sa formeze pentru viitorul tarii pepiniera vocatiilor?
Exact asta facem, asteptam. Verbul "a astepta" este ca un blestem pentru... mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 00:00
Isi "vinde" vulnerabilitatea ori de cate ori urca pe scena, iar fiecare rol jucat e noua viata traita. Actorul George Ivascu se indragosteste de fiecare piesa jucata si invata sa priveasca personajul ca pe un om, cu bune si rele. Divinitatea i-a daruit menirea de a contribui la cultura romana, de aceea "joaca" si "rolul" de director al teatrului Metropolis.
"Sunt un actor care are grija de un teatru, prin urmare am grija de publicul teatrului. E foarte greu sa plantezi un copac pe un teren miscator, de aceea trebuie sa fii tot timpul acolo si sa-ti adaptezi continuu tendintele la ceea ce e pe teren", a declarat George Ivascu pentru Business 24.
Cand cortina cade, piesa se schimba, ramane omul din spatele actorului. In timpul liber ii place sa stea cu familia si prietenii. Iubeste teatrul, dar nu i-ar fi displacut meseria de "casnic". "Ce frumos ar fi sa scrie pe cartea de vizita: >, nimic mai mult".
Privind la Romania ca la o piesa de teatru, in care joaca zi de zi, actorul George Ivascu o caracterizeaza ca pe o schita din Caragiale. Cu toate acestea, speranta ramane ultima, de aceea, actorul recita o replica din Shakespeare: "Azi iarna vrajbei noastre s-a sfarsit..."
Cultura a batut criza sau invers? Ce schimbari profunde ati observat in apetitul romanilor pentru teatru de cand a inceput criza?
Ca un paradox, romanii s-au intors la teatru, salile sunt pline de spectatori. Eu cred ca arta inseamna a cultiva frumosul din fiecare si, cu cat realitatea... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 00:00