Cultura de risc a unei banci este cea care decide supravietuirea acesteia in fata unei crize, astfel ca hotararea de a face bancile mai "sigure" prin majorarea capitalului propriu este "nerealista", este de parere Simon Samuels de la Brockton Capital.
Exemple concludente in acest sens sunt oferite de evolutia catorva perechi de banci similare, in aparenta, inainte de recesiune: Citigroup si JP Morgan Chase, Banca Regala a Scotiei (RBS) si Barclays, si Fortis si BNP Paribas. Cand au fost lovite de criza financiara, primele banci din aceste perechi au avut nevoie de ajutorul contribuabililor, in timp ce restul, nu. Dar bizareria situatiei abia acum devine evidenta: la debutul crizei, bancile-pereche aveau o putere a capitalului aproape identica. Diferenta s-a facut la nivelul culturii riscului, noteaza redactorii Financial Times.
In prezent, autoritatile de reglementare se concentreaza asupra majorarii capitalului propriu fiecarei banci, cu scopul de a le face mai "sigure". Cu toate acestea, practica a demonstrat ca aceasta decizie este nerealista. Astfel, daca RBS a inregistrat pierderi de 30 miliarde de lire sterline in timpul crizei, BNP Paribas a avut parte de un profit de 34 miliarde de euro. Ar fi fost intelept ca BNP sa se alinieze noilor reglemetari de capital pentru a preveni pierderile de care a avut parte RBS?
O parte dintre specialisti sunt de parere ca da, intre acestia aflandu-se si Robert Jenkins, fost membru al Comitetului de Politica Financiara al... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 13:13