Leadership-ul nu este un joc cu suma nula. Leadership-ul este o arta, un exercitiu de vointa si, de ce nu, un pariu cu tine insuti pentru a aduce la viata un potential favorabil, chiar si in situatiile cele mai dificile. Nu este despre "uitati-va la mine si luati aminte", ci despre construirea impreuna a viitorului dorit.
Este despre responsabilitate si curaj in asumarea rezultatelor, este despre respectul fata de oameni, fata de echipa cu care traversezi momentele dificile sau din viata unei organizatii.
Responsabilizarea angajatilor prin self-leadership
Cand vine vorba despre modelele de leadership din companii, o directie tot mai clara este responsabilizarea fiecarui angajat pe fiecare nivel ierarhic prin self-leadership. Tranzitia la o organizatie a viitorului se face prin incurajarea initiativei si mecanismelor de auto-reglare in toata compania.
Cu alte cuvinte cedarea treptata a controlului la fiecare nivel de conducere si preluarea unor responsabiltiati, in mod relevant de fiecare angajat in parte, la celelalte niveluri ierarhice. Numai ca aceste intentii sunt este usor de spus, greu de implementat.
Depasirea promovarilor bazate pe conformitate
Fiecare nou pas in cariera pune angajatul intr-un nou context. Ori de cate ori schimba angajatorul, noul angajament presupune subordonare fata de noua conducere, loialitate si uneori sacrificii in schimbul securitatii locului de munca, recunoasterii profesionale si recompenselor tangibile si intangibile.... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 10:25
Cultura organizationala a Apple este pe cale sa se schimbe. Cel putin asta reiese din informatiile potrivit carora angajatii companiei au la dispozitie doua saptamani pentru a se ocupa de proiecte in afara responsabilitatilor de serviciu.
Relaxeaza Apple cultura organizationala sau a gasit doar o metoda neconventionala de a stimula imaginatia propriilor angajati?
Programul, potrivit Business Insidder, a intrat in vigoare la inceputul acestui an si se numeste Blue Sky, insa doar o parte dintre angajatii Apple beneficiaza de el.
Chiar si asa, decizia managementului Apple reprezinta o relaxare a politicii interne a companiei, recunoscuta pentru o oarecare ridigitate impusa de fondatorul Steve Jobs. In timp ce Business Insider considera ca programul Apple seamana cu cel implementat de la bun inceput de Google pentru angajatii sai, noi nu am fi atat de optimisti.
Citeste mai multe despre Cum incearca Apple sa se "Googleizeze" pe Hit.ro mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 10:20
Cultura lui "merge si asa" (neperformanta acceptata) este principalul semn al unei companii nesanatoase, sunt de parere peste 33% dintre participantii la un sondaj Myjob.
O treime (30,3%) dintre respondenti considera ca rolurile si responsabilitatile neclare ale angajatilor sunt un semnal important de "boala" in organizatie.
Deciziile cheie luate fara consultarea celor direct afectati reprezinta un semn clar al unei organizatii nesanatoase pentru 20% dintre persoanele participante la sondaj, in timp ce 14,5% se plang de lipsa de feedback din partea conducerii. Aproape 2% vad o problema importanta in implicarea angajatilor in training-uri fara o analiza anterioara a nevoilor.
Domeniile cel mai bine reprezentate in care respondentii activeaza sunt vanzari, productie, banci/finante, inginerie si alimentatie/comert.
In ceea ce priveste experienta, cei mai multi dintre participanti au 10-20 de ani in campul muncii (24%), urmati indeaproape de cei cu 5-10 ani de experienta (21%) si de cei cu un nivel de cariera de 3-5 ani (16%).
Si reprezentantii companiilor au aceeasi viziune cu privire la semnele unei organizatii nesanatoase. Acestia considera, printr-o voce majoritara, ca responsabilitatile si rolurile neclare afecteaza cel mai mult sanatatea unei organizatii (31,5%). 27,5% vad cultura lui "merge si asa" ca principal semn al unei companii nesanatoase.
Stelian Panescu, director Smart Sigma, declara pentru Business24 ca orice organizatie din Romania... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 19:27
Una dintre cele mai valoroase companii din lume este Apple, care se mandreste si cu o cultura organizationala pe masura renumelui sau.
Apple a devenit un exemplu pentru toti cei care doresc sa creeze o companie ce inseamna ceva in lume, iar avantajul noilor antreprenori este ca au deja un exemplu demn de urmat.
Scriitorul Jim Stengal, care a plecat de la un studiu desfasurat pe 10 ani asupra mai multor afaceri de succes, ofera secretul unei dezvoltari rapide in cartea sa "Dezvolta-te: Cum idealurile creeaza crestere si profit".
Iata zece principii de creare a culturii organizationale, plecand de la studiul aflat la baza cartii lui Stengal:
1. Comunica-ti visul si pune-l in practica
Misiunile companiei sunt, in general, limitate. Visul si cultura organizationala a companiei tale trebuie sa aiba in gand un bine general si sa vizeze extinderea companiei mai departe de interesele financiare.
Fii clar atunci cand iti exprimi valorile, atat in interiorul companiei, cat si in exterior. Prioritatile personale, valorile si principiile sunt punctul de plecare al culturii organizationale.
2. Creeaza organizatia cu un tel in minte
Asta include munca exacta care trebuie depusa de startup-ul tau, tot ce ai nevoie pentru a-ti crea un avantaj competitiv si o modalitate prin care iti poti pune ideile in practica.
3. Aduna-ti echipa rapid
Pentru startup-uri, asta inseamna sa stii exact cine te va ajuta, dar si in ce domenii ai nevoie de mana de lucru.... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 08:05
Cartile despre marketing, construirea brandului personal, dar si povestile altor oameni de afaceri sunt obligatorii de parcurs daca vrei sa fii perceput ca un lider autentic.
A fi un bun manager nu inseamna intotdeauna a fi si lider, de aceea, trebuie sa te familiarizezi cu conceptul de inteligenta emotionala. Iata 5 carti despre leadership care iti vor contura cariera:
"Strategic Leadership: The General's Art"
Arta Generalului iti va oferi o imagine exacta cu privire la modul in care o organizatie trebuie condusa. Mark Grandstaff si Georgia Sorenson au cuprins in paginile cartii strategii pentru antreprenorii care doresc sa-si imbunatateasca stilul de management.
Cartea iti ofera sfaturile unor lideri militari si experti in conducerea strategica, gandirea critica si cultura corporativa. De asemenea, vei gasi exercitii practice care te vor ajuta sa anticipezi eventuale probleme ale organizatiei pe care o conduci.
Triburile
Tribul este reprezentat de un grup de oameni care au un interes comun, o forma de comunicare si un lider care ii conduce. Timp de milioane de ani, oamenii au cautat sa faca parte dintr-un trib.
Pe parcursul cartii vei realiza ca fiecare organizatie este in sine un "trib" care are nevoie de un lider inspirational. Cartea lui Seth Godin ofera studii de caz uimitoare despre lideri care au creat adevarate imperii din companiile la conducerea carora s-au aflat.
Cartea o poti gasi in marile librarii din Bucuresti la pretul de 30 de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:36
"Odata cu venirea lui Larry Page la carma companiei, prin proiectele pe care le-a declansat, se vede o tentativa de centralizare a deciziei. Asta s-ar putea sa insemne sfarsitul Google. (…) Nu stim daca peste 30-40 de ani oamenii nu vor fi pusi in rezervatii si vor exista roboti sau androizi care sa conduca lumea", a declarat in cadrul emisiunii Business Adviser, Stelian Panescu, director general Smart Sigma.In opinia lui Stelian Panescu, corporatiile reprezinta cele mai birocratice si mai "unse" masinarii, cu cele mai puternice culturi organizationale.
Totodata, culturile organizationale puternice au reprezentat si punctul slab al organizatiilor birocratice odata cu aparitia tehnologiei pentru ca s-au produs anumite fisuri in modul de functionare.
Specialistul este de parere ca organizatiile se bazeaza pe indoctrinare, iar culturile puternice inseamna gandire de grup. In final, se urmareste o serie de comportamente standard.
"Oamenii devin corporatisti si dincolo de mediul organizational, iar viata personala tinde sa capete aceleasi dimensiuni", a precizat Stelian Panescu.
In opinia sa, mediul corporatist este un mediu rigid, iar corporatiile nu pot functiona decat in mod birocratic.
Generatia Y este o generatie care este invatata cu joaca, iar cercetarile arata ca jocul a fost dintotdeauna un mod de a-i stimula pe oameni.
"In momentul in care corporatiile isi vor da seama ca dandu-le oamenilor sa se joace, ei vor produce mai mult, clar va deveni o regula, sau un... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 18:49
Credeti ca tortura este o practica in companiile multinationale? Dar ce ati zice de o suma frumusica de bani primita ca sa renunti la postul pe care abia l-ai obtinut? Acestea se numara printre practicile corporatiste cele mai bizare, insa despre care se pare ca managerii cred ca functioneaza.Despre cultura corporatista se pot spune bune si rele. Daca angajatii multumiti de job pot spune ca sunt mandri sa faca parte din echipa "dinamica, proactiva" si altele asemenea, cei nemultumiti vor spune ca se simt ca niste robotei munciti pana la epuizare de un sef draconic.Indiferent cum este perceputa, cultura organizationala intr-o companie este esentiala pentru mentinerea unui brand, a angajatilor valorosi si implicit a unor performante economice bune. Insa exista cazuri in care practicile din companii devin de-a dreptul bizare.Cum sa primesti bani ca sa-ti parasesti noul jobDaca managementul decide sa ofere unui angajat o compensatie in cazul in care si-a pierdut jobul, este un caz fericit de "despartire". Insa la Zappos, o companie de retail online din Statele Unite, se practica recompensa pentru a-ti parasi jobul abia obtinut.Mai precis, noii angajati trec printr-un stagiu de pregatire de patru saptamani inainte sa fie angajati, timp in care sunt familiarizati cu modalitatea de lucru si cu avantajele de a fi membru al comapniei. Dupa ce muncesc doar o saptamana, angajatilor li se spune ca au optiunea de a-si parasi jobul, primind in schimb 2.000 de dolari, arata... mai mult
Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 00:02
Pe masura ce piata muncii da semne de revigorare, companiile trebuie sa devina mai atente cu nivelul de satisfactie al angajatilor. Prin promovarea unei atmosfere pozitive sau prin cultivarea talentelor angajatilor, cultura organizationala are un rol important in succesul indeplinirii obiectivelor de business. Prin cultura organizationala se intelege modul in care angajatii descriu locul de munca si se vad pe ei insisi ca parte din organizatie, de aceea, ca si manager, trebuie sa stapanesti foarte bine fiecare element care poate afecta compania, informeaza Entrepreneur.com.
Masoara atent cultura organizationala
Un sondaj de opinie printre angajati te ajuta sa iti dai seama ce ii mentine motivati si fericiti pe angajatii care ies in evidenta.
Analizand atent cultura organizationala, vei putea determina o perspectiva de ansamblu a mediului de lucru, vei identifica legile nescrise ale interactiunilor dintre angajati si obiceiurile la locul de munca.
In acest mod, poti scoate in evidenta posibile bariere in calea indeplinirii proiectelor si a comunicarii.
Printre temele care pot fi incluse in sondaj se regasesc si recompensele preferate, modul in care compania valorifica activitatile angajatilor, provocarile si compatibilitatea acestora cu valorile personale ale angajatului.
Tine cont de cultura organizationala, atunci cand angajezi
Cand faci angajari este foarte important, in primul rand, sa gasesti pe cineva interesat sa sustina cauza companiei si sa munceasca pentru... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 17:24
Alin Ghizasan, Business developer Acta Nonverbal
•Cultura organizationala
•Cultura organizationala orientata catre indivizi
•Cantitate vs calitate
Cultura organizationala este o suma a valorilor membrilor unei organizatii care se suprapun peste valorile definite ale companiei. Fina balanta dintre cele doua tipuri de culturi intr-o companie, cea proactiva si cea defensiva, influenteaza mersul acelei companii.
mai mult
Marti, 23 Decembrie 2008, ora 00:00