Cultura si creatia - muzica, teatru, cinema, carti, televiziune, radio, presa, arte si jocuri video - genereaza in Franta o cifra de afaceri mai mare decat acelea generate de industria automobilului si de industria produselor de lux, potrivit unui studiu publicat joi.
Cifra de afaceri directa generata de industriile culturale si creative (ICC) din Franta este de 61,4 miliarde de euro, depasind astfel industria automobilului, care genereaza 60,4 miliarde de euro si de industria luxului, care genereaza 52,5 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de cabinetul Ernst & Young, pe baza datelor din anul 2011.
Sectorul ICC are 1,2 milioane de angajati, care reprezinta 5% din forta de munca interna, si include "muncitori calificati si necalificati, atragand in special tineri".
ICC a generat o cifra de afaceri totala de 74,6 miliarde de euro, daca se adauga si aceea generata de activitatile indirecte (care atrag 20% din forta de munca interna).
Programul "Panorama economica a industriilor culturale si creative" (ICC), primul de acest gen, a fost realizat la initiativa "France creative", o noua platforma ce grupeaza actorii din acest sector, care doresc sa promoveze un discurs pozitiv despre cultura destinat publicului larg si factorilor de decizie, dar si sa se afirme cu tarie in fata uriasilor din domeniul digital (Google, Apple, Facebook, Amazon).
Rata de angajare in industriile culturare si creative a crescut in Europa cu 3,5% anual intre 2000 si 2007... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 13:55
Apple este o companie atat de "secreta", incat multi incep sa se intrebe ce se intampla, de fapt, in interiorul ei. Apple este o poveste de succes, insa parerea angajatilor este la fel de importanta. Asadar, ce spun ei despre o zi obisnuita de munca?
Dupa ce unii dintre fostii angajati ai Facebook au spus ca nu se vor intoarce la vechiul loc de munca, si angajati ai Apple, anonimi sau nu, au dezvaluit secrete depre cultura interna a companiei, conform celor de la BusinessInsider, care au preluat postarile acestora de pe Quora.
Maxwell, user interface designer: Prima regula la Apple, nu vorbi despre Apple
"Daca as fi fost inca la Apple, nu as fi raspuns la aceasta intrebare, dar nici nu m-as fi simtit neindreptatit din aceasta cauza", a spus Justin Maxwell, user interface designer.
"... Ideea este aceasta: Tu esti parte din ceva mult mai mare. Ideile despre care vorbesti la locul de munca, noua tehnica discutata, este parte din job-ul tau, ceva pentru care esti platit sa faci pentru succesul Apple, nu ceva care trebuie sa postezi pe propriul blog pentru a-ti satisface ego-ul".
Brandon Carson, contractor: In toate companiile trebuie sa se colaboreze
"Doresc si cer o atmosfera colaborativa. (...) Trebuie sa prezentam echipei ce am facut si sa asteptam reactiile.
La inceput, am gasit aceasta un pic deranjant, pentru ca eram obisnuit sa lucrez la propriul proiecet singur, dar la sfarsitul zilei, colaborarea a asigurat un produs mai bun. Si aceasta nu ar... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 16:58
Cultura organizationala a Apple este pe cale sa se schimbe. Cel putin asta reiese din informatiile potrivit carora angajatii companiei au la dispozitie doua saptamani pentru a se ocupa de proiecte in afara responsabilitatilor de serviciu.
Relaxeaza Apple cultura organizationala sau a gasit doar o metoda neconventionala de a stimula imaginatia propriilor angajati?
Programul, potrivit Business Insidder, a intrat in vigoare la inceputul acestui an si se numeste Blue Sky, insa doar o parte dintre angajatii Apple beneficiaza de el.
Chiar si asa, decizia managementului Apple reprezinta o relaxare a politicii interne a companiei, recunoscuta pentru o oarecare ridigitate impusa de fondatorul Steve Jobs. In timp ce Business Insider considera ca programul Apple seamana cu cel implementat de la bun inceput de Google pentru angajatii sai, noi nu am fi atat de optimisti.
Citeste mai multe despre Cum incearca Apple sa se "Googleizeze" pe Hit.ro mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 10:20
Una dintre cele mai valoroase companii din lume este Apple, care se mandreste si cu o cultura organizationala pe masura renumelui sau.
Apple a devenit un exemplu pentru toti cei care doresc sa creeze o companie ce inseamna ceva in lume, iar avantajul noilor antreprenori este ca au deja un exemplu demn de urmat.
Scriitorul Jim Stengal, care a plecat de la un studiu desfasurat pe 10 ani asupra mai multor afaceri de succes, ofera secretul unei dezvoltari rapide in cartea sa "Dezvolta-te: Cum idealurile creeaza crestere si profit".
Iata zece principii de creare a culturii organizationale, plecand de la studiul aflat la baza cartii lui Stengal:
1. Comunica-ti visul si pune-l in practica
Misiunile companiei sunt, in general, limitate. Visul si cultura organizationala a companiei tale trebuie sa aiba in gand un bine general si sa vizeze extinderea companiei mai departe de interesele financiare.
Fii clar atunci cand iti exprimi valorile, atat in interiorul companiei, cat si in exterior. Prioritatile personale, valorile si principiile sunt punctul de plecare al culturii organizationale.
2. Creeaza organizatia cu un tel in minte
Asta include munca exacta care trebuie depusa de startup-ul tau, tot ce ai nevoie pentru a-ti crea un avantaj competitiv si o modalitate prin care iti poti pune ideile in practica.
3. Aduna-ti echipa rapid
Pentru startup-uri, asta inseamna sa stii exact cine te va ajuta, dar si in ce domenii ai nevoie de mana de lucru.... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 08:05
Steve Jobs, co-fondatorul Apple, a murit miercuri noapte dupa o indelunga lupta cu nemilosul cancer pancreatic, lasand in urma o serie de produse electronice de mare anvergura. De-a lungul carierei sale el a reinventat conceptul de telefon sau music player si a transformat Apple intr-un gigant in valoare de 350 de miliarde de dolari. Odata cu moartea liderului vizionar al Apple, multi se intreaba insa care va fi soarta companiei: va continua ea seria de succese sau isi va da obstescul sfarsit imediat dupa "omul care a schimbat lumea"?Considerat drept unul intre cei mai buni CEO din istorie, Jobs i-a predat scaunul de conducator al Apple lui Tim Cook in august si multi analisti considera ca Apple este, inca de pe atunci, foarte bine pozitionat in perspectiva, scrie The Huffington Post.Moartea lui Steve Jobs, insa, lasa in urma si cateva de semne de intrebare.Va putea Apple sa atinga succesul fara Steve Jobs?Jobs era cunoscut pentru atentia cu care supraveghea fiecare pas al procesului de product-development, de la conceptie pana la executie.Macintosch, iPod, iPhone si iPad, toate stralucesc datorita sensibilitatii sale in ceea ce priveste designul. Totusi, investitorii si utilizatorii de gadgeturi s-au obsinuit in ultimul an cu ideea unui Apple lipsit de liderul sau vizionar.Inca din ianuarie 2011, cand Jobs si-a luat cel de-al treilea concediu medical si Cook preluase interimatul, aproape nimeni nu se mai astepta ca Jobs sa se intoarca pe postul de CEO Apple, cu norma... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 21:11
Isi imagineaza cineva ca Apple sau Nike s-ar putea numi altfel? Un nume inspirat poate intra in cultura populara si poate face diferenta dintre o afacere de succes si una oarecare.Business Insider ne prezinta cateva dintre cele mai interesante povesti din spatele unor nume celebre de companii.
3M - Solutia pentru numele lungi
Ce nume poate fi mai simplu decat cel gasit de compania Minnesota Mining and Manufacturing? Fondata in Minnesota, in 1902, de cinci antreprenori, compania s-a dorit a fi inovativa, dar numele suna robotizat si anost.
Pana la urma, fondatorii si-au dat seama ca porecla 3M este solutia perfecta.
Un nume simplu, ce se potriveste cu produsele inovative ale companiei, cum ar fi Post-It-urile sau celebra banda Scotch.
Abrevierile sunt remediile perfecte cand avem de-a face cu nume lungi si plictisitoare.
Apple - Cand natura te inspira
Cand Steve Jobs a vrut sa produca o noua gama de computere in anii '70, calculatoarele erau necunoscute si prohibitive. Asa ca, atunci cand a cautat un nume pentru companie, si-a dorit ca acesta sa fie cat mai atractiv si prietenos.
Cofondatorul Steve Wozniak spune ca lui Jobs i-a venit ideea numelui "Apple" pe cand se relaxa intr-un sat din Oregon, care era inconjurat de meri. Oricum i-ar fi venit inspiratia, Apple a devenit cea mai inovatoare companie din domeniul electronicelor, toata lumea fiind atrasa de celebrele iPod, iPhone sau iPad.
Kodak - Obsesia pentru o litera
George Eastman, fondatorul Kodak - atat... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 13:58
Saptamana aceasta, Apple a aniversat 10 ani de la deschiderea primului magazin. Cand compania s-a decis sa puna caramida pe caramida pentru a avea propiile puncte de desfacere, criticii au prezis esecul. Cat de mult se inselau...Apple le-a dovedit neincrezatorilor ca reteta aplicata in urma cu 10 ani a fost cea corecta. Magazinele producatorului au generat vanzari de 3,19 miliarde de dolari in primul trimestru al anului, adica 13% din afacerile totale ale companiei.
Astfel, conform Business Insider, 10 ani mai tarziu, Apple are 300 de magazine in 11 tari, iar divizia de retail a devenit o parte importabta din business-ul companiei, vanzand milioane de iPod-uri, Mac-uri, iPhone-uri si iPad-uri.
Magazinul Apple a devenit un fenomen cultura, in sensul ca este pe de o parte magazin, pe de alta parte destinatie turistica si un loc in care sa te relaxezi. Un fel de Starbucks fara cafea.
Deschiderea magazinelor a fost o miscare de marketing stralucita, ajutand compania sa-si defineasca brandul in fata consumatorilor din toata lumea.
Dinamice pe exterior si confortabile in interior. Asa arata toate magazinele Apple si acestea sunt cele doua caracteristici pe care compania vrea sa le imprime si consumatorilor.
Iata cum arata cele mai cool magazine Apple si cum au evoluat acestea de-a lungul anilor.
Primele doua magazine deschise de Apple aflate in Virginia si California.
Mesele de lemn care au devenit standad in magazinele Apple au pornit din Phoenix.
Primul magazin din afara SUA... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 11:15
Dupa ce Brand Finance a numit Google cel mai valoros brand din lume, BrandZ contesta acest top, afirmand ca Apple este pe primul loc. Oricare ar fi adevarul, cele doua nume valoreaza mai mult decat unele dintre cele mai mari corporatii internationale.Cu o valoare a brandului de 44,29 miliarde de euro, Google a inlocuit, in topul Brand Finance, liderul de anul trecut, Walmart. In clasament, Apple apare duoa nume precum Microsoft, IBM sau Vodafone, valorand doar 29,54 miliarde de dolari.
Daca producatorului nu i-a convenit acest rating, cu siguranta ca topul realizat de BrandZ si preluat de Business Insider il va unge pe suflet.
Astfel, dupa un val de lansari de produse, Apple a ajuns cel mai valoros brand din lume...in topul BrandZ. Brandul Apple valoreaza 153 de miliarde de dolari, cresterea dde 84% fata de anul trecut fiind impresionanta.
BrandZ si Millard Brown Optimor au calculat valorile pe baza castigurilor brandurilor si a unui studiu care a determinat cat de mult din acele castiguri au fost generate de legatura stransa dintre branduri si consumatori.
Pentru companii precum Apple, aceasta legatura valoreaza mai mult decat ar putea-o arata orice calcule.
Google a cazut pe locul doi, cu o valoare de 111,5 miliarde de dolari, dupa restabilirea pozitiei in China si lansarea a catorva produse noi.
Modul in care brandurile genereaza valoare se schimba odata cu cresterea social web-ului, dupa cum arata raportul: "Vechiul obiectiv ale vendorilor era sa se faca mai... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 12:06
Apple este o companie pe care poti s-o iubesti sau poti s-o dispretuiesti, dar nimeni nu poate contesta faptul ca este unul dintre liderii IT si castiga in continuare teren. O parte din acest succes provine din faptul ca Apple a fost la origine un start-up cu o cultura corporatista, concentrata pe dezvoltarea inginerilor, o companie cu minima birocratie, care a pus accentul pe nevoile angajatilor sai. Daca iti doresti sa lucrezi la Apple iata care sunt lectiile pe care trebuie sa le inveti:Apple, condusa de ingineri, nu de manageri
Majoritatea ehipelor de proiect sunt foarte mici si sunt conduse de ingineri, nu de manageri de proiect sau de absolventi MBA.
Avantajul? Oamenii care supravegheaza si conduc proiectele inteleg tehnologia, ceea ce este necesar pentru realizarea unui produs si sunt pe aceeasi lungime de unda cu membrii echipei.
Cultura bazata pe respectul dintre manageri si angajati
Cu toate ca managerii au cunostinte de background solide in inginerie, nu exista diferente intre asa numitii manageri de proiect si echipa efectiva. Exista intelegere si inainte de toate respect.
Respectul intre membrii echipei si prieteniile care se leaga sunt o piesa cheie din puzzle-ul succesului Apple.
Angajatii primesc produsele Apple si le imbunatatesc continuu
Daca ajungi sa lucrezi la Apple fii convins ca vei primi toate produsele pe care compania le-a realizat.
In cazul in care constati o problema, ai libertatea de a o rezolva fara a fi nevoit sa treci printr-un sistem... mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 19:06