Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a avizat marti autorizarea definitiva a doua fuziuni de fonduri de pensii facultative.
A fost autorizata definitiv fuziunea fondului de pensii facultative Stabil, fond absorbant, administrat de Generali, cu fondul OTP Strateg, fond absorbit, administrat de catre Onix Asigurari S.A, precum si fuziunea fondului BRD Medio cu fondul BRD Primo, fond absorbit, ambele administrate de societatea specializata a BRD, informeaza CSSPP.
Procesul de autorizare de catre CSSPP a fuziunii in sistemul de pensii private - Pilonul III cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Fuziunea fondurilor de pensii facultative se realizeaza numai cu acordul prealabil al majoritatii participantilor fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit.
CSSPP precizeaza ca participantii care nu au fost de acord cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative ale fondului absorbant s-au putut transfera fara penalitati de transfer la oricare alt fond de pensii facultativ.
Dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, administratorii implicati in fuziuni efectueaza atat transferul participantilor care nu sunt de acord cu fuziunea si care au solicitat transferul la un alt fond de pensii facultative, cat si transferul participantilor de la fondul de pensii absorbit catre fondul de pensii absorbant.
Totodata, administratorii si depozitarii activelor fondurilor de pensii implicate in fuziune sunt responsabili... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:22
Arbitrul pensiilor private a aprobat, joi, norma privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale individuale pentru exercitiul financiar 2010, de catre entitatile de pe piata pensiilor private obligatorii si facultative, anunta NewsIn."Noua norma contine prevederi cu privire la operatiunile de inchidere a exercitiului financiar, astfel incat situatiile financiare anuale rezultate sa ofere o imagine reala si corecta a activelor, datoriilor, capitalurilor proprii ale societatilor de pensii private, ale fondurilor de pensii private si ale agentilor de marketing persoane juridice", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).Situatiile financiare anuale individuale aferente exercitiului financiar 2010 se intocmesc pe baza ultimei balante de verificare a conturilor sintetice la 31 decembrie 2010, pusa de acord cu balantele de verificare ale conturilor analitice, dupa inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor evidentiate in documente justificative, aprobate de conducatorul entitatii.
Acestea se transmit CSSPP pana la data de 15 aprilie 2011, se arata in comunicat.CSSPP precizeaza ca nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea si transmiterea situatiilor financiare anuale este considerata fapta contraventionala si se sanctioneaza corespunzator. mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 15:16
Arbitrul pensiilor private a aprobat, miercuri, o norma care va permite participantilor la sistemul pensiilor private sa poata accesa informatii mai clare si mai bine structurate privind continutul prospectului schemei de pensii facultative, informeaza NewsIn."Noile prevederi faciliteaza comparatiile intre diferitele fonduri de pensii facultative, in urma carora participantii vor putea alege fondul cel mai potrivit interesului propriu", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, noua norma abroga norma 28/2007 privind prospectul schemei de pensii facultative.
Noul act normativ reglementeaza procesul de autorizare si continutul prospectului schemei de pensii facultative, precum si procedura de avizare a modificarilor acestuia.
Noua norma structureaza continutul prospectului schemei de pensii facultative in doua parti, respectiv prospectul detaliat si prospectul simplificat.
Totodata, actul normativ aduce o serie de modificari si completari importante la procedura si documentele necesare autorizarii, procedura si etapele de modificare ale prospectului schemei de pensii facultative, procedura de informare si solicitare a acordului participantilor cu privire la modificarea prospectului schemei de pensii facultative, precum si la procedura de publicare si republicare a prospectului schemei de pensii private.
Prospectul simplificat prezinta pe scurt caracteristicile schemei de pensii si vine in sprijinul... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 15:41
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va autoriza individual persoanele care vor ocupa functii de conducere in cadrul societatilor de pensii private, in urma sustinerii unui interviu profesional, potrivit unor norme aprobate miercuri de institutie, transmite NewsIn.Astfel, noile reglementari constituie un pas important in prevenirea situatiilor care pot genera conflicte de interese, aducand clarificari privind functiile specifice institutiilor financiare precum controlul intern si managementul riscului, introducand structuri si linii clare de responsabilitate, se arata intr-un comunicat al CSSPP transmis vineri.Printre cerintele solicitate la autorizarea individuala se numara experienta profesionala de cel putin trei ani in domeniul investitiilor, financiar, juridic, administrare fonduri de pensii, bancar sau de asigurari, cunoasterea temeinica a legislatiei din domeniul pensiilor private, respectiv angajarea pe baza unui contract de munca cu norma intreaga."In vederea autorizarii individuale, membrii propusi pentru consiliul de administratie, directori, respectiv consiliul de supraveghere, directorat/conducatori ai administratorului trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de conditii, printre care si aceea potrivit careia cel putin o persoana propusa pentru functia de director, pentru membru al directoratului, respectiv pentru functia de conducator, trebuie sa cunoasca limba romana", se arata in comunicat.Potrivit noilor reglementari, in situatia de... mai mult
Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 12:47
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat doua noi reglementari in domeniul autorizarii administratorilor de fonduri de pensii private in vederea actualizarii cadrului legal existent, a anuntat joi institutia, potrivit NewsIn.Arbitrul pensiilor private a aprobat norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a unui fond de pensii administrate privat si norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative, se arata in comunicat.
Odata cu aprobarea noilor norme, se abroga Norma nr. 1/2006 privind autorizarea de constituire a societatii de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, Norma nr. 2/2006 privind autorizarea societatii de administrare a fondurilor de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Norma nr. 2/2007 privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat.
Actualizarea cadrului legal cu privire la procesul de autorizare de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, respectiv a fondurilor de pensii facultative, prin introducerea unor prevederi cu privire la guvernanta corporativa a administratorului, creeaza premisele introducerii in viitor a unei supravegheri pe baza de riscuri, se mai arata in comunicat.
Noile reglementari privind guvernanta corporativa la nivelul... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 17:38
CSSPP a anuntat marti ca decizia Consiliului Concurentei de a amenda 14 administratori de fonduri de pensii private cu peste 5,2 mil. lei nu aduce nicio atingere intereselor participantilor la aceste fonduri, activitatii de administrare a activelor sau rezultatelor financiare ale fondurilor, precizeaza NewsIn.Consiliul Concurentei a amendat 14 administratori de fonduri de pensii private cu peste 5,2 mil. lei (circa 1,22 mil. euro), acuzand o intelegere anticoncurentiala cu privire la repartizarea participantilor care au aderat la doua sau mai multe fonduri."Administratorul este organizat intr-un mod complet separat de fondul pe care il administreaza, conform legilor in vigoare, fie ca este vorba de un fond de pensii administrat privat sau fonduri de pensii facultative.
Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora", se arata in comunicat.Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a precizat ca nu comenteaza hotararile Consiliului Concurentei.CSSPP a sprijinit reprezentantii Consiliului Concurentei, oferindu-le informatiile necesare pe durata desfasurarii investigatiei de pe piata pensiilor private, se mai arata in comunicat.Arbitrul pensiilor private desfasoara activitati de supraveghere si control pentru a... mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 15:00
Arbitrul pensiilor private a revizuit in scadere cu 24% estimarea privind nivelul activelor pe piata pensiilor private obligatorii si facultative in acest an, la 4,6 miliarde lei, de la un nivel de 6,09 miliarde lei estimat cu circa trei luni in urma, potrivit unei analize a CSSPP, publicata luni, informeaza NewsIn.Astfel, activele totale de pe piata pensiilor private vor avea o pondere de 0,85% in produsul intern brut (PIB), fata de 1,13% cat se estimase anterior.
"Comparativ cu evolutia din primele trei luni ale anului, ponderea activelor totale sistemului de pensii in PIB a continuat cresterea in a doua parte a semestrului I 2010, dar intr-un ritm mai scazut. Astfel, noile estimari privind evolutia ponderii activelor totale in PIB au fost revizuite tinand cont de o rata de crestere lunara de 1,47%. In aceste conditii, este de asteptat ca la finele anului activele totale sa insumeze aproximativ 4,6 miliarde lei, reprezentand 0,85% din PIB", a declarat analistul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Gheorghe Mot.
Potrivit CSSPP, activele nete ale fondurilor private de pensii si-au continuat cresterea, dar intr-un ritm mai scazut in al doilea trimestru, mai ales din cauza evolutiei nefavorabile a pietelor de capital incepand din al doilea trimestru al anului curent.
"Recentele evolutii economice si politice la nivel national si global au influentat toate sistemele financiare, inclusiv sistemul romanesc de pensii. Astfel, acordul cu FMI,... mai mult
Luni, 19 Iulie 2010, ora 17:23
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis, la cererea Aviva Asigurari de Viata, retragerea autorizatiei si radierea din registrul institutiei a fondului de pensii facultative Aviva Pensia Max, pentru ca nu a atras niciun client. precizeaza Mediafax."Decizia membrilor fondatori, de incetare a existentei societatii civile particulare ce sta la baza fondului Aviva Pensia Max, a fost luata ca urmare a necolectarii de contributii la acest fond, de la data autorizarii, 29 aprilie 2009 si pana in prezent", se arata intr-un comunicat al CSSPP remis Mediafax.Aviva Asigurari de Viata are obligatia notificarii tuturor agentilor de marketing ca le este interzisa incheierea de acte individuale de aderare pentru acest fond, se mai spune in comunicat.Aviva Pensia Max era unul dintre cele 14 fonduri de pensii facultative autorizate de CSSPP si singurul administrat de Aviva Asigurari de Viata pe acest segment de piata.La finele lunii mai, activele celor 13 fonduri care au comunicat cifre catre CSSPP insumau 255,86 milioane de lei. mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 14:16
Arbitrul pensiilor private a cheltuit anul trecut 9,7 milioane lei (2,3 mil. euro) cu personalul, cu 23% mai mult decat in 2008, din care cheltuielile salariale in bani au fost de 7,6 milioane lei, iar cheltuielile salariale in natura au insumat 140.541 lei, arata un raport al CSSPP, publicat luni si citat de Newsin."CSSPP a urmarit pe parcursul anului trecut si recrutarea de personal nou, care sa atinga standardele de pregatire caracteristice unei autoritati de supraveghere in domeniul financiar, dar, in acelasi timp, si mentinerea resursei umane existente", se arata in raport.
La sfarsitul anului 2009, personalul de specialitate al CSSPP era format din 81 de persoane, in crestere cu 6% fata de sfarsitul anului 2008 si de 2,6 ori mai mare ca in 2006.
Cheltuielile de personal au fost anul trecut sub cele estimate in buget, de 10 milioane lei.
"Astfel, la cheltuieli de personal s-au efectuat plati mai mici cu 269,50 mii de lei, iar la cheltuieli privind bunurile si serviciile s-au efectuat plati mai mici cu 123,4 mii lei.
Aceste economii s-au datorat politicii financiare a conducerii Comisiei, de minimizare a cheltuielilor strict necesara in contextul actualei crize economico-financiare", potrivit CSSPP. mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 23:52