Curtea Constitutionala discuta marti obiectiile de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%.
"Obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiectii formulate de Avocatul Poporului si, respectiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala a amanat deschiderea deliberarilor pentru data de 8 decembrie 2020, avand in vedere imposibilitatea constituirii completului de judecata si faptul ca la dosar inca nu au fost transmise punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, solicitate in temeiul art.16 alin.(2) si art.17 din Legea nr.47/1992, precum si toate informatiile solicitate mai multor autoritati publice in temeiul art.77 din Legea nr.47/1992", arata un anunt de presa al CCR, dupa sedinta din 4 noiembrie.
Liderul deputatilor PNL Florin Roman a declarat ca e pentru a treia oara cand CCR amana pronuntarea pe proiectul liberalilor care prevede impozitarea cu pana la 85% a pensiilor speciale si precizeaza ca judecatorii Curtii trag de timp intr-o speta care ii priveste direct. El a mai explicat ca proiectul a tinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.
Pe 26 octombrie, deputatul USR Claudiu Nasui a declarat ca in ultimele patru luni, in plina pandemie, peste 3 miliarde lei s-au dus pe... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 07:11
Peste 6.000 de grefieri ies miercuri, de la ora 10:00, in fata instantelor si a parchetelor pentru a protesta fata eliminarea pensiilor speciale si pentru personalul auxiliar din Justitie, iar sedintele de judecata vor fi suspendate.
Zeci de grefieri au iesit joi pe treptele Palatului de Justitie din Capitala, sediul Curtii de Apel Bucuresti si al Judecatorie Sectorului 5.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat joi la sediul CSM ca vrea un dialog cu grefierii nemultumiti de eliminarea pensiilor speciale si pentru personalul auxiliar din Justitie. Ministrul a explicat ca este solidar cu premierul in incercarea de a redresa situatia financiara.
"Vom fi deschisi spre dialog ca intotdeauna. Am avut o relatie deschisa cu grefierii in ceea ce priveste politica legislativa. Eu ii invit sa aiba rabdare pana avem aceasta discutie. Dincolo de acest aspect, traim momente dificile datorita unor cauze pe care nu acest guvern le-a generat. Acest guvern incearca sa scoata tara dintr-un impas in ceea ce priveste legislativul praf, avem rabdare, vom avea dialog. Vom gasi solutii.
Traim momente dificile in justitie, dar nu din cauza PNL. Incercam sa scoatem tara din impasul administrativ in care ne-a bagat PSD. Si la economie si in justitie dar si la coeziunea sistemului judiciar avem probleme din cauza proastei administrari a tarii de catre PSD. In ceea ce priveste greva grefierilor, vom avea dialog, vom gasi o modalitate de intelegere.
Voi avea un dialog cu... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:12
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ prevederile ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti din proiectul de OUG ce prevede taxarea pensiilor speciale. Decizia a fost luata in unanimitate.
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ prevederile ce privesc
activitatea autoritatii judecatoresti din proiectul de Ordonanta a Guvernului privind
reglementarea unor masuri fiscale-bugetare", este minuta CSM.
CSM sublinia, intr-un comunicat transmis joi, ca nu va tolera "afectarea statutului magistratului" si "incalcarea independentei" prin eliminarea pensiei de serviciu.
Precizarile intervin in contextul in care in spatiul public a aparut un proiect de ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare prin care se doreste, printre altele, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate.
Citeste si: CSM sustine ca impozitarea pensiilor magistratilor incalca independenta acestora
Vineri, ministrul Muncii Marius Budai a anuntat ca Guvernul va finaliza, pana luni, schema de impozitare sau taxare a pensiilor de serviciu.
"Este o discutie care a fost asumata de intreg Guvernul. Nu mai exista chestiuni personale".
Citeste mai multe despre planurile Guvernului: Cum vrea Guvernul sa aduca bani la buget: Taxa pe sucuri, acciza mai mare la tigari, pensii impozitate si reduceri de personal ...citeste mai departe despre "CSM a avizat negativ OUG de taxare a pensiilor speciale. Decizia a fost... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 15:10
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica seara ca pana la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar si cu cat vor fi impozitate cele care depasesc plafonul stabilit.
"Aici este o discutie pe doua subiecte: plafonul de stabilit si cu cat impozitam ceea ce este peste acest plafon, iar aceste doua lucruri vor fi stabilite pana la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depaseste 10.000 de lei (...) Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar (impozitam n.r.) tot ce este peste plafon, pentru ca altfel risti sa fi atacabil. (...) Ca si exemplu, pot sa va spun venitul din salarii, sunt discutii purtate si in alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plateste un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cota unica", a spus Teodorovici, la Antena 3.
In ceea ce priveste situatia magistratilor, categoria cea mai afectata de impozitarea pensiilor speciale, ministrul Finantelor a subliniat ca o sa mai existe o discutie transparenta cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca "nu vrea nimeni sa atace pe nimeni".
"Se fac cateva analize, calcule, venim la final de iulie cu masura luata. O sa avem o discutie cu CSM pentru a discuta transparent, deschis, nu vrea nimeni sa atace pe nimeni, dar e o chestiune de normalitate, o chestiune normala, la urma urmei, pentru ca sunt pensii de zeci, zeci de mii de lei. Si poate ca facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:34
Se pare ca premierul Tudose si-a tinut cuvantul fata de reprezentantii CSM ca nu vor interveni modificari privind pensiile speciale ale magistratilor. Si in acest fel a fost oprit ceea ce se profila ca un val de pensionari in sistemul de justitie, incepand cu ICCJ, similar cu ceea ce vedem in Armata, Interne si SRI.
Cat de bine i-o fi cazut aceasta schimbare lui Livu Dragnea, de exemplu, care prin pensionarea rapida a judecatorilor dosarului "Bombonica" putea fi fericitul castigator al unei rejudecari de la capat, nu stim.
Fapt este ca in privinta magistratilor s-a facut un pas inapoi. Ca intentia initiala era alta, o spun chiar primele declaratii ale ministrului Olguta Vasilescu, care vorbea despre modificari in privinta tuturor pensiilor speciale, fara nicio diferentiere.
Acum dna Vasilescu spune ca magistratii au fost lasati in pace pentru ca in privinta pensiilor lor exista doua decizii ale CCR. Ceea ce reprezinta o aproximare, ca sa ma exprim elegant. Da, potrivit CCR pensiile speciale ale magistratilor nu pot fi desfiintate, dar modalitatea de calcul si indexare nu au fost niciodata discutate de Curtea Constitutionala.
E un pas inapoi important, pentru ca destabilizarea justitiei prin sute de pensionari ar fi fost la fel de eficienta ca OUG 13 pentru salvarea infractorilor. Dar cred ca un scop tot a fost atins si in privinta justitiei: nesiguranta.
Sunt convinsa ca unii magistrati ajunsi la varsta pensionarii isi pun serios problema daca nu ar fi bine... mai mult
Duminica, 06 August 2017, ora 20:50
Guvernul si-a propus sa economiseasca 1 miliard de euro, prin reducerea pensiilor speciale, primite de parlamentari, de judecatori si procurori, precum si de diplomati.Pe site-ul Ministerului Muncii este postat proiectul legii privind sistemul unitar de pensii. Acesta prevede recalcularea, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare, a tuturor pensiilor de serviciu, cu exceptia celor ale militarilor, politistilor, angajatilor serviciilor secrete, personalului din penitenciare, avocatilor si clericilor.In urma recalcularii, pensiile vor fi reduse cu procente cuprinse intre 40 si 90%.
Desi in Romania sunt in total aproximativ 200.000 de pensionari cu statut special, diminuarea pensiilor va afecta pana la 45.000 de pensionari, conform calculelor realizate de Gandul.Cotidianul amintit precizeaza ca pensia unui procuror cu grad suprem de la Parchetul Inaltei Curti se va diminua de la 9.500 RON, la 2000 de RON.
De asemenea, un inspector CSM pensionat in 2009 care primeste in prezent o pensie de 11.700 RON, ar putea primi 2.400 RON in urma recalcularii.
Recalcularea presupune realizarea punctajului mediu anual, prin raportarea salariului mediu brut obtinut in fiecare an din cariera, la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv.
Ulterior se vor aduna rezultatele si se vor imparti la numarul de ani lucrati.
Punctajul mediu anual va fi inmultit cu valoarea punctului de pensie in plata si rezultatul va fi noua pensie. mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 11:27