Reciclarea vestimentara a denimului, un teatru de improvizatie, o platforma pentru designeri sau o scoala alternativa bazata pe modelul de educatie Agile Learning sunt cateva dintre ideile de afaceri sau de noi linii de business pe care zece tineri antreprenori vor sa le finanteze prin crowdfunding, cu investitii initiale cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro.
Cele 10 idei au facut parte din Startarium Crowdfunding Makeathon, cel mai amplu proiect dedicat finantarii prin crowdfunding din Romania. Desi foarte diferite ca obiect de activitate, toate se adreseaza unui public urban activ, care vrea experiente si produse inedite, si sunt business-uri creative, care implica arta sau tehnologia digitala.
Atragerea finantarii necesare celor 10 produse sau servicii a inceput deja, odata cu campaniile de crowdfunding demarate prin Startarium Crowdfunding Makeathon. Lansate simultan pe 5 noiembrie in cadrul PitchDay, cea mai mare competitie pentru startup-uri din Romania, cele zece campanii de crowdfunding sunt in plin proces de finantare. Practic, cei interesati de produsele si serviciile acestor antreprenori le pot cumpara in avans, primind in schimb diferite recompense pentru sustinerea lor.
Pana pe 15 decembrie, cele 10 startup-uri vor sa stranga in total, pe platforma de crowdfunding sustinuta de Startarium, aproape 65.000 de euro, fie pentru a-si construi un business, fie pentru a-si dezvolta afacerea in noi directii. De la lansarea Startarium, 2.000 de romani au... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 11:18
Denis Tudor, un student roman de 23 de ani care invata in Elvetia, a fost ales de Elon Musk pentru a construi trenul viitorului.
Musk, cel care a pus bazele Tesla, SpaceX si Hyperloop One, a lansat un concurs pentru a-si alege echipa cu care sa lucreze la trenul viitorului.
Un tren avansat care poate parcurge 500 km in 30 de minute si al carui bilet sa nu depaseasca 50 de dolari.
La concurs au participat peste 2.000 de echipe, iar intr-una dintre ele - Rloop - a fost un roman de 23 de ani, Denis Tudor, la acea vreme student la Electronica in Capitala.
Astazi, el studiaza in Elvetia, fiind masterand la Politehnica din Lausanne.
Echipa din care a facut parte romanul nu s-a intalnit niciodata fata in fata.
Cei 100 de membri, din 14 tari, au lucrat doar online. S-au straduit sa faca rost de bani pentru a construi prototipul, prin crowdfunding.
Astfel, scrie ProTV, au aflat cei de la NASA despre ei.
Echipa a reusit sa stranga 100.000 dolari, suficient cat sa se apuce de treaba.
"Hyperloop e un concept care prezinta doua mari parti. Este vorba despre un tub vidat si despre o capsula care va circula in tubul vidat. Aceasta capsula nu atinge pamantul, leviteaza deasupra unei sine de aluminiu. Ca un tren, dar cu o viteza foarte mare, adica poti sa spui ca e ca o racheta in tub vidat", a spus Denis Tudor pentru ProTV.
La inceputul anului, tanarul i-a prezentat prototipul lui Musk, iar dupa ce a castigat concursul s-a inscris la Politehnica din Lausanne,... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 10:45
Sa ti se fure portofelul este un lucru absolut neplacut. Nu doar ca pierzi bani, dar trebuie sa umbli foarte mult si pentru refacerea actelor si a cardurilor. Asa ca un roman s-a gandit sa combine moda cu tehnologia si sa creeze un portofel inteligent, elegant si dotat cu sistem antifurt.
Ziare.com a stat de vorba cu Viorel Cretu, CEO la Wallor Wearables, pentru a afla cum a prins viata aceasta idee care te scapa de multe dureri de cap, cum a reusit sa stranga 22.000 de dolari printr-o campanie de crowdfunding pe platforma KickStarter si planurile de viitor.
Ce ati facut inainte de acest proiect? Cine face parte din echipa si cum v-ati adunat?
Am avut o firma initiala de publicitate in 2000, pe urma am urmat un master de Tehnologii si Internet la Universitatea Transilvania, in colaborare cu un colegiu din Statele Unite. Din 2007 am pornit o firma de web si mobile development, pe care am dezvoltat-o de la 0 pana la 240 de colaboratori pe partea de programare. Firma este inca functionala, Webeffects Network, si are birouri de vanzari si de programare in toata lumea.
Echipa Wallor a fost creata in urma unei combinatii intre colaborari de lunga durata cu parteneri de afaceri cu care am colaborat in ultimii 6 ani si colegi de la MBA (Master of Business Administration - n.red.). Pe perioada programului de MBA de la IE Business School, am acumulat foarte multe cunostinte si mi-am dezvoltat o retea profesionala foarte vasta.
Din echipa face parte un partener din... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 08:42
Anual, zeci de pui de urs raman orfani, in padurile din Romania, in conditiile in care numarul oficial de ursi bruni este dictat de interesele de vanatoare, iar braconajul ramane nepedepsit. Asta desi ursul este protejat prin lege, la nivel european, nu doar national.
Singura sansa a puilor de urs este Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani, ramas acum fara finantare.
WWF Romania a lanseaza campania de crowdfunding "Fii eroul puilor de urs!" prin care fiecare persoana poate salva ursii bruni, in cateva click-uri, pe wwf.ro/orfelinat.
10 pui de urs pot fi salvati anual la Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani
Centrul are acum 20 hectare si gazduieste 10 pui de urs orfani. "Preconizam ca acest numar de pui orfani se va dubla in urmatorii 10 ani", spune Leo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Ursilor Orfani.
Citeste mai departe despre "Singurul orfelinat pentru ursi din Romania este in pericol. Implica-te si salveaza puii de urs!" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 15:36
Andrei Bica-Popi, tanarul roman aflat in spatele marcii de ceasuri elvetiene PEREN, pregateste lansarea unui nou model inspirat de miturile care populeaza imaginatia publicului occidental atunci cand vine vorba de Transilvania.
Pentru promovarea Son of the Dragon (Fiul dragonului/dracului, referire la porecla lui Vlad Tepes, Draculea/Dracula, fiul lui Vlad Dracul - n.red.) orologierul roman a folosit in continuare platforma de crowdfunding Kickstarter ca mijloc de a-si finanta incursiunea in exclusivista lumea a orologeriei fine.
Proiectul sau are deja peste 100 de sustinatori, care au dat precomenzi de peste 38.000 de dolari canadieni (cca. 26.000 euro), valuta in care este solicitata finantarea. Toti sustinatorii vor primi ceasul la preturi preferentiale, cuprinse intre 200 si 250 de euro, in functie de model, deci cu o reducere de circa 100 de euro fata de preturile de lista.
Adrei a reusit sa infiinteze propriul brand de ceasuri, PEREN, dupa cateva stagii de pregatire in orasul elvetian care da ora exacta in materie de orologerie: Biel/Bienne.
Citeste si: Romanul care face ceasuri elvetiene sub propriul brand, PEREN
Acum, Peren adauga inca un model in catalogul sau, Son of the Dragon, un tribut adus legendarului domnitor roman Vlad Tepes, de care se leaga miturile din spatele personajului SF Dracula, al carui loc de nastere, Sighisoara, se afla chiar in inima tinutului transilvan.
Ideea colectiilor PEREN, aceea de a alege un orologier elvetian... mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 00:00
Pana sa devina cu adevarat interconectata la orice nivel al societatii, piata de crowdfunding si fundraising din Romania mai are de parcurs cativa pasi importanti.
Din fericire, lucrurile nu bat pasul pe loc, initiative recente din domeniul crowdfunding si social-online demonstrand ca Romania are un potential imens de a se dezvolta prin forte proprii atat in ceea ce priveste antreprenoriatul, cat si rezolvarea cazurilor sociale care necesita un ajutor al comunitatii.
Sustine acest punct de vedere si Remus Pakei, Project Manager Sprijina.ro, o platforma de crowdfunding care a dezvoltat recent si primul serviciu de fundraising din mediul online romanesc: Sprijina Destine.
Crowdfunding-ul romanesc ramane inca un teritoriu prea putin explorat. Situatia aceasta ascunde lipsa antreprenorilor, o educatie deficitara a lor si a publicului sau lipsa de promovare a unor platforme precum Sprijina.ro?
Piata de crowdfunding din Romania este inca la inceput, fata de tari ca SUA, unde a fost implementat prima data acest concept, sau alte tari din vestul Europei. Cu toate acestea, este o piata dinamica, in crestere.
Am observat ca romanii sunt deschisi nu doar la a apela la acest tip de finantare pentru a-si pune in practica proiectele, ci si la a se implica, prin contributii si promovarea cauzelor care le-au atras atentia.
Cel mai bun exemplu este Sprijina.ro, unde, in mai putin de 6 luni, romanii cu initiativa au inscris deja peste 60 de proiecte, care au atras, in... mai mult
Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 00:00
Asociatia Incubatorul Social aniverseaza primul an de implicare in integrarea socio-economica a tinerilor din centrele de plasament cu o campanie de crowdfunding.
Lansata in data de 1 iulie 2015, campania de crowdfunding "Prevenirea traficului de tineri in Romania" isi propune sa stranga fondurile necesare educarii si implicarii a 50 de tineri din centrele de plasament in vederea prevenirii traficului de persoane.
Pana in prezent au fost deja stranse 31% din fondurile necesare derularii programului.
Cei care isi doresc sa sustina campania o pot face pana la data de 9 august 2015 pe platforma indiegogo.com.
In Romania, doar 1 din 40 de tineri care parasesc centrele de plasament ajung sa se angajeze legal.
Printre factorii care contribuie la reducerea sanselor tinerilor la integrarea in societate se regasesc: lipsa unei calificari, abilitati sociale reduse in conditiile unei piete a muncii limitate si lipsa increderii angajatorilor.
Tara noastra se afla pe locul intai in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de victime ale traficului de persoane, 3 din 9 dintre acestea fiind fete sub 18 ani.
La varsta majoratului tinerii sunt obligati sa paraseasca orfelinatele si sa isi gaseasca o locuinta si un loc de munca, insa din cauza lipsei mijloacelor financiare multi dintre acestia ajung victime ale traficantilor.
In acest context, Asociatia Incubatorul Social a lansat o campanie de crowdfunding menita sa stranga fondurile necesare pentru prevenirea... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 13:58
Andrei Bica-Popi este un tanar pasionat de orologerie care, dupa cateva stagii de pregatire in capitala mondiala a ceasurilor elvetiene, Biel/Bienne, si-a creat propriul brand de ceasuri, in 2014.
PEREN poarta un logo cu specific transilvanean ce atrage ca un magnet atentia strainilor, ceasurile sale purtand amprenta designerilor din Elvetia si maiestria fondatorului in asamblare, realizata chiar in Romania.
Pentru transformarea visului sau de realitate tanarul antreprenor beneficiaza de sprijinul marilor orologeri elvetieni, dar si de o campanie de crowdfunding pe o platforma de finantare din SUA si Canada.
"Pasiunea mea pentru ceasuri a inceput inca de la varsta de 10 ani cand am avut posibilitatea dezasamblarii primului ceas mecanic ce apartinea tatalui meu", isi incepe povestea fondatorul PEREN, intr-un interviu acordat Business24.
Spuneti-ne mai multe, in primul rand, despre proiectul orologer pe care l-ati lansat. Cum si cand s-a nascut ideea de a va face propriul dumneavoastra brand de ceasuri?
Ideea infiintarii unui brand de ceasuri insa a venit pe cand faceam diferite stagii de pregatire in arta orologiera la diferite branduri renumite din asa numita capitala mondiala a ceasurilor, si anume orasul elvetian Biel/Bienne.
Ati pastrat un element specific transilvanean ca logo al acestui brand, dintii de vampir. Ne puteti spune si povestea acestui logo si ce v-a determinat sa-l alegeti?
Povestea logo-ului este una incarcata de istorie si misticism.... mai mult
Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 00:00
Filme aflate la prima intalnire cu publicul, dezbateri, masterclassuri si lansari de carte vor anima Zilele Filmului Romanesc (ZFR) la TIFF, care incep oficial joi.
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), care se desfasoara la Cluj-Napoca, se incheie duminica.
Spectatorii vor avea ocazia sa vada in premiera absoluta trei filme in competitia ZFR: "Poarta Alba" (regia: Nicolae Margineanu), "Cripta" (regia: Corneliu Gheorghita) si documentarul "Un ultim an in 114 minute" (regia: Daniel Djamo). Tot in premiera, dar in afara competitiei, va rula comedia "America, venim!", debutul lui Razvan Savescu. "Quod erat demonstrandum" (regia: Andrei Gruzsniczki), care figureaza si in competitia internationala, va avea premiera romaneasca in festival, informeaza organizatorii - Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc.
Alte trei premiere din sectiunea de scurtmetraje ZFR sunt "Start Anew World" (regia: Luiza Parvu), "Kowalski" (regia: Andrei Cretulescu) si "Sa mori de dragoste ranita" (regia: Iulia Rugina). Angela Similea, care apare in film, vine cu echipa filmului la TIFF Lounge sambata, de la 17,00. De la Cannes, unde a obtinut Mentiunea speciala in Quinzaine des Realisateurs, ajunge la TIFF si "Trece si prin perete", al lui Radu Jude. Documentarul de impact al lui Vlad Petri "Bucuresti, unde esti?" va rula joi, de la 21,45, in Unirii Open Air, inainte de a intra pe ecrane, din 13 iunie.
In paralel cu proiectiile si evenimentele legate de filmul... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 08:47