Bulgaria a anuntat ca va mentine obiectivul de a adera la ERM II pana la finele lunii aprilie 2020, obiectiv fixat inca din octombrie 2019.
ERM II (Exchange Rate Mecanism in lb. engleaza) este anticamera adoptarii monedei unice europene, in care un stat trebuie sa dovedeasca stabilitatea necesara a cursului de schimb (+/-15%) pe o perioada de minim doi ani, inainte de a putea adopta euro.
Premierul Boiko Borisov a argumentat decizia prin oportunitatile care apar pentru relansarea economica dupa ce criza generata de pandemia de coronavirus va trece.
"Cei care sunt in zona euro, sau in anticamera, vor avea la dispozitie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt vor trebui sa contracteze datorii la dobanzi ridicate", a spus el.
Romania a anuntat si ea, in mai multe randuri, intentia de a adopta euro (cel mai recent Cabinetul Dancila vehicula anul 2024), dar in prezent nu mai indeplineste integral criteriile economice impuse la Maastricht. Spre deosebire noi, bulgarii le-au atins in 2012 (Romania in 2014) si le-au pastrat de atunci.
Infografic - Situatia in raport cu adoptarea euro
-Bleu - 19 tari membre in zona euro
-Galben - 5 tari care nu sunt in ERM II, dar si-au asumat adoptarea euro (Suedia, Cehia, Polonia, Ungaria, Romania)
-Bleu-vert - 2 tari care au depus cererea pentru intrarea in ERM II (Bulgaria, Croatia)
-Roz - o tara intrata in ERM II, dar cu clauza de opt-aut (Danemarca)
-Verde - 4 state non-UE care utilizeaza euro printr-un... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 10:04
Rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 1,1% in iulie, de la 1,3% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarile analistilor si mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 1,1% in iulie, de la 1,3% luna precedenta, in linie cu estimarile analistilor.
Inflatia de baza este urmarita cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Banca a redus dobanzile si a achizitionat active in valoare de 2.600 miliarde euro, in incercarea de a aduce inflatia aproape de obiectivul sau tinta de 2%.
Estimarea publicata miercuri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 19 august.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in iunie, la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai.
In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 13:40
Croatia a depus, luni, o cerere pentru intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), care precede adoptarea euro, a anuntat Mario Centeno, presedintele Eurogrup, din care fac parte ministrii de Finante din zona euro.
Acest lucru va permite Croatiei sa intre in zona euro, care reuneste in prezent 19 state, cel mai devreme in 2023, a spus un oficial european, transmite Reuters.
Angajamentele asumate de Croatia intr-o scrisoare au fost salutate de Eurogrup la o reuniune de luni, a declarat Centeno intr-o conferinta de presa.
Comisarul pentru Concurenta Pierre Moscovici a spus ca decizia Zagrebului este "un vot de incredere pentru euro".
Croatia s-a angajat sa pregateasca terenul pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa preia supravegherea bancara a tarii. De asemenea, s-a angajat sa aplice reforme privind legislatia de combatere a spalarii banilor si sa eficientizeze si sa reduca cheltuielile in administratia publica, potrivit unui comunicat al UE.
BCE si Comisia Europeana vor monitoriza aplicarea acestor angajamente pe parcursul unui proces care va dura un an.
Ulterior, Croatia va intra efectiv in ERM-2, unde va stat cel putin doi ani, inainte de a incepe pregatirile practice pentru intrarea in zona euro, proces care va dura inca un an, astfel incat 2023 este cel mai timpuriu termen pentru adoptarea monedei unice.
Bulgaria a inceput acelasi proces anul trecut si ar putea intra in zona euro cel mai devreme in 2022.
Citeste si:... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 09:35
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12
Croatia are ca obiectiv aderarea la zona euro in urmatorii 7-8 ani, a afirmat, luni, premierul Andrej Plenkovic, transmite Reuters.
"Nu vrem sa specificam data exacta, dar vrem ca Croatia sa devina membra a zonei euro in timpul urmatoarelor doua mandate guvernamentale", a declarat Andrej Plenkovic, la o conferinta pe teme economice dedicata introducerii euro in acest stat.
Croatia, care a aderat la UE in urma cu patru ani, are de anul trecut un Guvern de centru-dreapta.
Croatia vrea sa intre in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. red.) in urmatorii trei ani, inainte ca tara sa preia presedintia UE, in 2020, a afirmat premierul croat.
In prezent, noua dintre cele 28 de state din UE nu utilizeaza moneda euro. Conform tratatelor UE, toate statele membre UE sunt asteptate sa adopte euro, cu exceptia Marii Britanii si a Danemarcei, care au anuntat ca nu doresc sa faca parte din uniunea monetara.
Banca Centrala a Croatiei mentine deja moneda nationala, kuna, intr-o banda ingusta de variatie, intre 7,3 - 7,7 pentru un euro, intervenind ocazional pe piata valutara interna, in special pentru a atenua presiunile care duc la aprecierea monedei.
Principala dificultate a Croatiei inainte de adoptarea euro o reprezinta reducerea datoriei publice, care este usor peste 80% din PIB.
"Obiectivul nostru este reducerea datoriei la 72% din PIB pana in 2020. Vom adopta masuri majore de consolidare fiscala, iar anul acesta deficitul bugetar va fi chiar mai scazut decat... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 12:22
1Croatia spera sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, adica in patru sau cinci ani, a declarat directorul Bancii centrale croate, Boris Vujcic, intr-un interviu acordat sambata cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP.
"Vrem sa intram in zona euro cat mai repede cu putinta, chiar daca este inca prea devreme pentru a spune cand anume se va intampla acest lucru", a declarat Vujcic, a carui tara urmeaza sa devina membra a Uniunii Europene la 1 iulie.
Vujcic a recunoscut ca, deocamdata, Croatia nu respecta anumite criterii, inflatia si deficitul bugetar fiind prea ridicate. Intrebat daca exista anumite temeri fata de ideea de a adera la zona euro, aflata in prezent in criza, Vujcic a repetat ca nu se pune deocamdata problema aderarii propriu-zise si ca tara sa nu are cum sa intre in zona euro mai devreme de patru sau cinci ani.
"Va trebui ca zona euro sa-si rezolve dificultatile, in caz contrar vom avea mari probleme. Din acest punct de vedere, este aproape un lux ca suntem in afara (zonei euro) si ca putem observa" cum vor evolua lucrurile, a mai spus Vujcic.
Croatia devine la 1 iulie cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, la capatul unui proces care a durat opt ani. mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 15:41
Romania si Croatia au semnat un memorandum de colaborare, prin care cele doua state isi vor intensifica relatiile comerciale si nu numai.
Cele doua tari vor semna tratate bilaterale economice, Traian Basescu mentionand ca cele doua state vor semna acorduri, privind piata de energie electrica, dar si pentru interconectarea retelelor de distributie de gaze naturale.
In prezent, schimburile comerciale dintre Romania si Croatia sunt la un nivel aproape "anemic": 270 de milioane de euro. Motiv pentru care cele doua state au semnat un memorandum, ce va fi urmat de acorduri bilaterale, cum ar fi cele intre ministerele de justitie pe tema protejarii informatiilor clasificate, acorduri pe sectorul asigurarilor sociale, dar si intelegeri privind informatiile clasificate pentru toate ministerele celor doua tari.
Presedintele Traian Basescu a mentionat ca problema energiei este una importanta si ca ambele tari sustin proiecte energetice care vizeaza regiunea. "Am ajuns la concluzia ca e bine sa sustinem procesele de interconectare la operatorii de energie electrica si transport de gaze, pentru ca Romania s-a interconectat deja cu Ungaria, deci va fi usor sa facem acest lucru si cu Croatia", a declarat presedintele Romaniei.
Traian Basescu a readus in discutie problema Tratatului Fiscal si a faptului ca pana acum statele din afara zonei euro erau privite diferit. "Am negociat ca statele din afara zonei euro sa semneze Tratatul Fiscal si sper sa nu se revina la... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 13:14
Iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sus-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.
Erik Berglof le-a cerut tarilor din Europa de Sud-Est sa-si intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare.
"Nu vorbim mult despre aceasta, dar... in aceste vremuri de criza trebuie sa se inteleaga importanta stabilitatii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.
Marti, la Atena vor veni reprezentantii creditorilor troicii - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la inceputul crizei. FMI are in vedere si optiunea sistarii sprijinului financiar acordat Greciei.
Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.
Capital Economics spune ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, se arata intr-un articol publicat luni de site-ul Argophilia Travel News.
Erik Berglof a spus ca desi "exista masuri in vigoare", Bulgaria, Romania si Serbia mai ales ar trebui "sa ridice un inel de aparare", pentru a se ajuta sa faca fata mai bine crizei.
Grecia are o prezenta semnificativa in economiile tarilor din Europa de Sud-Est
Problema cu care se confrunta Europa de Sud-Est este ca economiile unor tari ca Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sunt impovarate de o prezenta greceasca enorma.
In... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:31
Incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania, iar o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni, se arata intr-o analiza al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
"Pana recent, Romania se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Cu toate acestea, incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania si o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni. Criza din zona euro a avut un efect de incetinire mai ales prin relatiile transfrontaliere bancare. Continuarea sprijinului FMI asigura un important buffer", se arata in analiza BERD.
Cresterea estimata pentru 2012 este de 1,2%, iar pentru 2013 de 2,6%.
Sase din tari din CIS si Europa Centrala si de Est, respectiv Estonia, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Slovenia, au raportat contractii ale PIB in al patrulea trimestru din 2011.
"Inflatia este una din cele mai mici ingrijorari ale politicilor fata de un an in urma, chiar daca inflatia de baza a fost in crestere. Tarile din CIS si ECC unde cresterea preturilor la alimente a condus la un nivel ridicat al inflatiei, la jumatatea anului 2011, au raportat scaderi pe partea de inflatie odata cu stabilizarea preturilor la utilitati si produse alimentare. In timp ce Georgia a inregistrat o scadere a inflatiei mai impresionanta, rata de cresteri de preturi a scazut... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 19:29