Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a acordat Croatiei termen pana la 23 august sa raspunda cand va modifica o lege controversata referitoare la extradare. In caz contrar, Zagrebul risca aplicarea articolului 39 din Tratatul de Aderare al tarii la UE, care prevede masuri restrictive, printre care blocarea accesului la fondurile comunitare, scrie marti cotidianul croat Vecernji list.
Reactia Comisiei Europene vine la cererea Germaniei. Bundestagul a trimis Bruxelles-ului o scrisoare prin care cere aplicarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona la adresa Croatiei, daca aceasta nu abroga recenta lege asupra extradarii, supranumita legea "Petkovic". Articolul respectiv prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru in cadrul Consiliului European.
Legea, votata cu putin timp inaintea aderarii Croatiei la UE la 1 iulie 2013, interzice ca persoanele cautate pentru crime comise inaintea intrarii in vigoare a mandatului european de arestare, la 7 august 2002, sa fie extradate si predate justitiei unei alte tari a UE.
In virtutea legii respective, nu poate fi extradat in Germania Josip Petkovic, care a condus politia secreta iugoslava. El este cautat de Germania pentru a fi judecat cu privire la eventuala sa implicare in asasinarea disidentului croat Stjepan Äurekovic, in 1983, la Wolfratshausen, landul Bavaria. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 14:17
Parlamentul austriac a votat miercuri seara ratificarea Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana (UE), cu un vot cvasiunanim, relateaza AFP.
Dintre cei 159 de deputati prezenti in Parlament, 152 au votat pentru ratificarea tratatului, iar sapte deputati de extrema dreapta au votat impotriva.
Austria a devenit astfel a opta tara UE care a aprobat aderarea Croatiei la blocul european.
La 23 ianuarie, o majoritate coplesitoare (peste 67% din voturi) a croatilor a spus "da" aderarii statului lor la UE in cadrul unui referendum, pentru ca tara lor sa devina al 28-lea stat membru al UE.
Cele 27 de state membre ale UE trebuie sa ratifice tratatul de aderare, aproband integrarea Croatiei in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia, in 2004, Croatia va deveni astfel a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor statelor din Balcanii occidentali.
UE a autorizat la 29 iunie inceperea negocierilor de aderare cu Muntenegru. Serbia a obtinut statutul de stat candidat in martie anul trecut, insa nu a obtinut inca aprobarea pentru inceperea negocierilor de aderare, la fel ca si Macedonia, care a obtinut statutul de candidat din 2005. Totusi, in pofida recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene (CE), Grecia impiedica inceperea negocierilor cu Skopje, din cauza diferentelor cu privire la numele fostei republici iugoslave care, conform Atenei, face parte din patrimoniul sau istoric.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 12:22
Croatii au aprobat, duminica, aderarea tarii la UE, dar rata de participare a fost foarte scazuta la acest referendum considerat crucial de autoritatile croate, la 20 de ani de la independenta de fosta Iugoslavie.
Aderarea la UE a fost votata de 66 la suta dintre alegatori, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea voturilor din 99 la suta dintre cele 6.750 de sectii de votare deschise, a anuntat Comisia Electorala.
De acum, Tratatul de Aderare pe care Croatia l-a semnat in decembrie urmeaza sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre UE in vederea aprobarii integrarii sale in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia in 2004, Croatia va fi a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor tarilor din Balcanii de Vest.
La Bruxelles, presedintii UE si Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, au salutat rezultatul scrutinului si au declarat intr-un comunicat comun ca decizia croatilor va aduce "noi oportunitati si va consolida stabilitatea si prosperitatea natiunii lor".
De la Belgrad, ale carui relatii cu Croatia s-au ameliorat treptat, presedintele sarb Boris Tadici a fost printre primii care au felicitat Zagrebul, cu gandul la ambitiile europene ale tarii sale, care asteapta un raspuns la cererea sa de a primi statutul de tara candidata la aderare.
Rata de participare a fost de 43,58 la suta, cu mult mai mica decat cea inregistrata la alegerile... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 08:25
Croatia a semnat vineri la Bruxelles tratatul care ii va permite sa devina in iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, dupa ce documentul va fi aprobat de populatie printr-un referendum si dupa ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.
Cei 27 de lideri europeni reuniti la Bruxelles au parafat tratatul de aderare cu premierul croat in exercitiu Jadranka Kosor si presedintele Ivo Josipovic.
Referitor la aderarea Croatiei, Jose Manuel Barroso a afirmat ca masurile de monitorizare a progreselor pe calea aderarii vor fi continuate, iar Croatia va fi ajutata pe parcursul acestui proces.
"Astazi, am trimis un semnal clar vecinilor Croatiei - acela ca oferta noastra europeana este pe masa, ca eforturile asidue sunt rasplatite si ca beneficiile integrarii europene sunt imediate daca partenerii nostri pastreaza directia corecta", a spus Barroso.
Potrivit sefului executivului comunitar, procesul de extindere a UE va continua sa fie un "pilon de stabilitate, un vector al democratiei si al statului de drept, dar si un catalizator pentru prosperitatea economica.
"De aceea, nu vom lasa criza economica sa umbreasca aceasta politica europeana foarte importanta", a mentionat Jose Manuel Barroso. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:53