Croatia preia pentru prima data, miercuri, presedintia rotativa a Consiliului UE, iesirea Marii Britanii din blocul comunitar aflandu-se pe primul loc intre problemele presante care se afla pe agenda presedintiei croate, relateaza dpa.
De doua ori pe an, un alt stat membru preia presedintia UE, organizand reuniuni la nivel inalt si mediind intre statele membre pentru a se ajunge la un consens cu privire la solutionarea unor probleme sensibile si pentru a continua agenda blocului comunitar.
Croatia, care in 2013 a devenit a 28-a tara care a aderat la UE, va surperviza prima plecare a unui stat membru, Marea Britanie, care va parasi blocul la 31 ianuarie.
Dar o alta problema importanta pe agenda presedintiei croate o reprezinta extinderea UE spre Est in contextul in care Franta s-a opus in octombrie deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord si Albania.
UE si cele sase tari candidate din Balcanii occidentali (Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord si Serbia) ar urma sa se intalneasca la un important summit la Zagreb in perioada 6-7 mai 2020. ...citeste mai departe despre "Croatia preia presedintia rotativa a Consiliului UE. Prima provocare: Brexitul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 11:48
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a spus miercuri, in cadrul sedintei saptamanale a Comitetului de Coordonare a Sistemului national de gestionare a Afacerilor Europene, ca Romania este "in grafic" in ceea ce priveste procesul de pregatire pentru asumarea presedintiei Consiliului UE, pe toate dimensiunile sale.
In opinia sa, cel mai bun exemplu in acest sens este reprezentat de faptul ca "Romania exercita cu succes rolul de Presedintie din umbra la Consiliul Uniunii Europene, pe durata mandatului Austriei", exercitiu care implica realizarea aceluiasi set de activitati precum cele care rezulta din detinerea efectiva a Presedintiei.
Potrivit unui comunicat MAE, pana in prezent au fost realizate o serie de actiuni, pe dimensiunea politica fiind vorba despre: realizarea Programului de lucru al Presedintiei Romaniei la Consiliului Uniunii Europene, ce cuprinde narativul si tematicile de interes; aprobarea in unanimitate a documentului strategic privind tematicile de interes ale Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, in cadrul reuniunii Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru coordonarea activitatilor parlamentare necesare pregatirii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, impreuna cu cele doua comisii pentru afaceri europene ale Senatului si Camerei Deputatilor, si sustinerea lor de catre Prim-ministrul Romaniei in plenul Parlamentului; Romania a fost prima tara care a... mai mult
Miercuri, 08 August 2018, ora 22:35
Lituania, o tara de 3,2 milioane de locuitori care a aderat la UE in 2004, incepe luni prima sa presedintie a consiliului UE, una cu o agenda deosebit de incarcata.
Este prima presedintie a Lituaniei, si prima a unei tari baltice, in conditiile in care celelalte doua tari foste sovietice din regiune, Letonia si Estonia, vor prelua acest rol in prima jumatate a lui 2015 si respectiv in prima parte a lui 2018.
De asemenea, presedintia lituaniana este prima a unei Uniuni Europene cu 28 de state membre, intrucat Croatia va adera la UE de la 1 iulie, ziua in care incepe presedintia Lituaniei. In acelasi timp, presedintia sa semestriala se va derula in perioada finala de mandat a Comisiei Europene (CE) si a Parlamentului European (PE), desi viitoarea presedintie, cea greaca, se va ocupa de organizarea alegerilor europene, care se vor desfasura intre 22 si 25 mai 2014.
In cursul celor sase luni in care va detine fraiele Consiliului UE, mica administratie a tarii va trebui sa gestioneze o agenda neobisnuit de incarcata, care va include si "afacerile neterminate" mostenite de la celelalte presedintii, noteaza EurActiv. Potrivit EUobserver, un numar record de 563 de dosare vor trebui gestionate de presedintia lituaniana, majoritatea economice.
"Nu va reprezenta o surpriza ca principalele noastre prioritati vor reflecta situatia din economia europeana. Am mostenit multe dosare. Circa 80% din agenda noastra reprezinta chestiuni legate de economia europeana, crestere si... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:29