Romania s-ar putea alatura Croatiei in blocarea aderarii Serbiei la Uniunea Europeana, din cauza capitolului 23 (Justitie si drepturi fundamentale) al discutiilor Belgradului pentru aderare.
Este de asteptat ca tara noastra, dar si Bulgaria sa-si prezinte curand cerintele pentru a aproba deschiderea capitolului 23 al negocierilor pentru aderarea Serbiei la UE, scrie B92, care citeaza publicatia Vecernje Novosti.
Serbia prefera sa ramana in afara UE dacat sa recunoasca independenta Kosovo
Cerintele celor doua tari vor viza "imbunatatirea drepturilor minoritatilor lor etnice din Serbia", in timp ce Bucurestiul vrea de asemenea rezolvarea "chestiunii valahe" si locuri garantate in Parlament pentru reprezentantii lor, mai arata sursa citata.
Ziarul noteaza ca Cei doi vecini ai Serbiei sunt singurii membri UE care "au sustinut tacit" politica Croatiei.
Deputat: Romania sa informeze UE ca Serbia nu respecta protocolul pentru protectia minoritatilor
Trimisii Croatiei au ...citeste mai departe despre "Presa sarba: Ce bete in roate ar pune Romania vecinilor care vor sa intre in UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Mai 2016, ora 16:48
Bosnia a depus, luni, cererea oficiala de aderare la Uniunea Europeana, in speranta ca va recupera avansul vecinilor sai din Balcani, dupa ani pierduti dupa ruperea sangeroasa a Iugoslaviei.
La inceputul anilor 2000, Bosnia parea sa fie pe cale sa se alature UE, insa diviziunile profunde intre comunitatile sarba, croata si musulmana din tara au blocat, pana anul trecut, reformele politice si ale societatii civile solicitate de Bruxelles, scrie France24.
Bosnia vrea sa devina membru UE - va depune cererea de aderare in ianuarie
Bert Koenders, ministrul de Externe al Olandei, tara care detine presedintia rotativa a UE, a afirmat ca Uniunea este fericita "ca Bosnia s-a intors pe calea reformelor".
"Este urgent sa se mentina actiunea pozitiva prin continuarea ...citeste mai departe despre "Uniunea Europeana se clatina, o tara din Balcani tocmai a depus cererea de aderare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 13:51
Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.
"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Noul stat membru are insa inainte o serie de provocari, de la problemele economice, pana la cele care decurg din faptul ca va trebui sa protejeze cea mai lunga frontiera externa a UE, intr-o regiune notorie pentru afluxul de imigranti ilegali si traficul de droguri sau arme, scrie Agerpres.
Seful executivului comunitar a declarat astfel intr-un interviu acordat pentru presa croata ca tara ravasita de razboi cu doua decenii in urma este acum "o democratie stabila", dar a precizat ca aceasta "va trebui sa raspunda urgent unor provocari importante in ceea ce priveste stimularea cresterii, consolidarea finantelor publice, promovarea competitivitatii si asigurarea stabilitatii financiare".
Barroso a reiterat importanta combaterii coruptiei, in care apreciaza ca Croatia a obtinut rezultate concrete, si a mentionat ca perioada tranzitorie de sapte ani in care statele membre pot impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii croati va trece "foarte repede".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:26
Aderarea la Uniunea Europeana nu va rezolva toate problemele Croatiei, dar tarile care s-au alaturat UE inaintea sa au progresat pe plan politic, social si in ceea ce priveste reformele, iar acest lucru s-a intamplat si in Croatia de cand aceasta si-a depus candidatura, a afirmat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso intr-un interviu difuzat sambata seara de reteaua de televiziune publica HTV, preluat de agentia Hina.
Beneficiile aderarii Croatiei la UE sunt mari pentru ca aceasta, chiar daca poate fi considerata o tara relativ mica prin comparatie, va discuta de la egal cu ceilalti si va participa la procesul decizional, a explicat Barroso.
Fondurile structurale reprezinta o forma foarte importanta si concreta de cooperare ce aduce sprijin financiar pentru regiunile Croatiei, pentru agricultura, mediul si sectorul sau de investitii, a adaugat seful executivului european.
Referitor la problema coruptiei, Barroso a remarcat ca au fost inregistrate progrese pe parcursul negocierilor de aderare pentru ca Croatia a trebuit nu numai sa dezvolte un nou cadru legal ferm, dar si sa prezinte rezultate concrete ale luptei impotriva coruptiei. De asemenea, autoritatile croate s-au angajat sa continue acest proces si dupa integrarea in blocul comunitar.
Este demn de mentionat ca coruptia nu este o problema doar in Croatia, ci si alte tari se confrunta cu aceleasi provocari. Am vazut cazuri de coruptie in toate tarile democratice, a declarat presedintele CE,... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 11:49
Uniunea Europeana nu mai poate primi pentru moment noi state membre, in timp ce membri existenti au in continuare mult de lucru asupra consolidarii, declara presedintele Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german.
Comentariile sale sunt susceptibile sa dezamageasca tari ca Croatia, care spera sa adere la UE in 2013, si altele din Balcani ce doresc sa se alature blocului celor 27, relateaza agentia Reuters.
"Nu cred ca Uniunea Europeana este capabila sa se extinda in viitorul apropiat", a declarat Norbert Lammert, citat intr-un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.
"Avem atat de multe sarcini urgente de finalizat in termeni de consolidare a comunitatii, incat ar trebui sa nu lasam inca o data ambitia sa ia locul stabilizarii necesare", a subliniat el.
Lammert a avertizat contra admiterii Croatiei prea repede in UE: "Trebuie sa luam in serios raportul Comisiei Europene asupra progreselor, in special in lumina experientelor pe care le-am avut cu state membre ale UE, Bulgaria si Romania. Croatia nu este inca in mod clar pregatita pentru aderare", a mai declarat el.
Potrivit lui Lammert, statele succesoare ale fostei Iugoslavii au avut perspectiva de a deveni membri ai UE, dar, adauga el, ele aveau nevoie sa isi creeze conditiile pentru aderare.
"Nu trebuie sa se permita ca bunele intentii sa ia locul schimbarilor ce pot fi demonstrate", a insistat el, citat de ziarul german.
Sentimentul este moderat in UE fata de continuarea... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 11:20
Parlamentul austriac a votat miercuri seara ratificarea Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana (UE), cu un vot cvasiunanim, relateaza AFP.
Dintre cei 159 de deputati prezenti in Parlament, 152 au votat pentru ratificarea tratatului, iar sapte deputati de extrema dreapta au votat impotriva.
Austria a devenit astfel a opta tara UE care a aprobat aderarea Croatiei la blocul european.
La 23 ianuarie, o majoritate coplesitoare (peste 67% din voturi) a croatilor a spus "da" aderarii statului lor la UE in cadrul unui referendum, pentru ca tara lor sa devina al 28-lea stat membru al UE.
Cele 27 de state membre ale UE trebuie sa ratifice tratatul de aderare, aproband integrarea Croatiei in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia, in 2004, Croatia va deveni astfel a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor statelor din Balcanii occidentali.
UE a autorizat la 29 iunie inceperea negocierilor de aderare cu Muntenegru. Serbia a obtinut statutul de stat candidat in martie anul trecut, insa nu a obtinut inca aprobarea pentru inceperea negocierilor de aderare, la fel ca si Macedonia, care a obtinut statutul de candidat din 2005. Totusi, in pofida recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene (CE), Grecia impiedica inceperea negocierilor cu Skopje, din cauza diferentelor cu privire la numele fostei republici iugoslave care, conform Atenei, face parte din patrimoniul sau istoric.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 12:22
Croatii au aprobat, duminica, aderarea tarii la UE, dar rata de participare a fost foarte scazuta la acest referendum considerat crucial de autoritatile croate, la 20 de ani de la independenta de fosta Iugoslavie.
Aderarea la UE a fost votata de 66 la suta dintre alegatori, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea voturilor din 99 la suta dintre cele 6.750 de sectii de votare deschise, a anuntat Comisia Electorala.
De acum, Tratatul de Aderare pe care Croatia l-a semnat in decembrie urmeaza sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre UE in vederea aprobarii integrarii sale in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia in 2004, Croatia va fi a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor tarilor din Balcanii de Vest.
La Bruxelles, presedintii UE si Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, au salutat rezultatul scrutinului si au declarat intr-un comunicat comun ca decizia croatilor va aduce "noi oportunitati si va consolida stabilitatea si prosperitatea natiunii lor".
De la Belgrad, ale carui relatii cu Croatia s-au ameliorat treptat, presedintele sarb Boris Tadici a fost printre primii care au felicitat Zagrebul, cu gandul la ambitiile europene ale tarii sale, care asteapta un raspuns la cererea sa de a primi statutul de tara candidata la aderare.
Rata de participare a fost de 43,58 la suta, cu mult mai mica decat cea inregistrata la alegerile... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 08:25
Vicepremierul si ministrul de Interne sarb Ivita Dacici a declarat, marti, ca Serbia va putea adera la Uniunea Europeana doar dupa ce va recunoaste independenta Kosovo, declarata in 2008.
"Trebuie sa incetam cu minciunile si basmele, asta este ceea ce ne cer ei" (recunoasterea statului Kosovo), a declarat Dacici citat de agentia de presa Beta.
Vicepremierul a precizat ca UE a cerut indeplinirea unor noi conditii de catre Serbia, in procesul de aderare, dupa ce, in 2000, singura conditie a fost indepartarea de la conducere a fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici.
"Acum ceva timp, nimeni nu vorbea despre independenta Kosovo. Unsprezece ani mai tarziu nu putem obtine nici macar statutul de candidat la aderarea in UE. Cine mai trebuie inlaturat de la putere sau transferat la Haga?", a mai adaugat acesta.
El face referire la arestarea celor doi fosti lideri sarbi, Ratko Mladici, fostul comandant al armatei Republicii Sprska, si a lui Goran Hadzici, fostul lider al sarbilor din Croatia. Cei doi sunt judecati de Tribunalul Penal International pentru Iugoslavia (TPIY), pentru crime de razboi, dupa mai multi ani de urmarire.
UE a amanat transmiterea deciziei privind acordarea Serbiei statul de candidata la aderare, pana in martie.
Demnitarul a mai declarat ca Serbia l-a indepartat de la putere pe Milosevici, a acordat sprijin TPIY si a cerut scuze tuturor vecinilor sai, cu toate acestea insa nu poate sa obtina nici macar statutul de candidata la... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 17:35
Croatia a semnat vineri la Bruxelles tratatul care ii va permite sa devina in iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, dupa ce documentul va fi aprobat de populatie printr-un referendum si dupa ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.
Cei 27 de lideri europeni reuniti la Bruxelles au parafat tratatul de aderare cu premierul croat in exercitiu Jadranka Kosor si presedintele Ivo Josipovic.
Referitor la aderarea Croatiei, Jose Manuel Barroso a afirmat ca masurile de monitorizare a progreselor pe calea aderarii vor fi continuate, iar Croatia va fi ajutata pe parcursul acestui proces.
"Astazi, am trimis un semnal clar vecinilor Croatiei - acela ca oferta noastra europeana este pe masa, ca eforturile asidue sunt rasplatite si ca beneficiile integrarii europene sunt imediate daca partenerii nostri pastreaza directia corecta", a spus Barroso.
Potrivit sefului executivului comunitar, procesul de extindere a UE va continua sa fie un "pilon de stabilitate, un vector al democratiei si al statului de drept, dar si un catalizator pentru prosperitatea economica.
"De aceea, nu vom lasa criza economica sa umbreasca aceasta politica europeana foarte importanta", a mentionat Jose Manuel Barroso. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:53