Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.
Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.
Fara imprumuturi eterne
Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.
In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.
"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.
Solutie finala
Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.
In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 10:34
Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,15% si de a pompa bani in economia zonei euro arata ca inca nu s-a sfarsit criza in statele care folosesc moneda euro, a declarat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.
"Putem vedea din cele mai recente masuri adoptate de BCE ca nu am depasit in intregime criza financiara europeana", a raspuns Angela Merkel la intrebarea daca impartaseste temerile din Germania ca decizia BCE de reducere a ratei dobanzii i-ar putea afecta pe cei care au depozite bancare si ar putea ameninta economia.
Miercuri, Angela Merkel a discutat cu presedintele BCE, Mario Draghi, la Berlin, evolutia economiei zonei euro. Oficialul german a cerut statelor europene sa continua adoptarea reformelor.
Desi impactul economic si financiar al masurilor de politica monetara va fi probabil minim, Banca Central Europeana si-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite forme de noi masuri de stimulare, se arata intr-un raport publicat saptamana trecuta de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service.
Aceste masuri au un efect pozitiv marginal asupra ratingurilor suverane si ale corporatiilor si in linii mari neutru pentru banci, apreciaza Moody's.
BCE, prima mare banca centrala care introduce dobanzi negative la depozite
BCE a devenit prima mare banca centrala din lume care a decis sa duca dobanzile la depozitele overnight in teritoriul negativ... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:50
Victoria Angelei Merkel in alegerile legislative din Germania semnaleaza sfarsitul crizei datoriilor din zona euro, insa supravietuirea pe termen lung a monedei unice si a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigura, considera miliardarul George Soros, citat de MarketWatch.
Pentru o perioada indelungata de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului in care Germania a gestionat criza din zona euro.
"Criza euro a luat sfarsit. A devenit oficial in timpul alegerilor din Germania, cand regulile care guverneaza euro nici macar nu au fost discutate", a afirmat Soros, prezent la o conferinta in Kiel, Germania.
Miliardarul critica insa modul in care a fost abordata criza in UE si masurile care i-au urmat.
"Sistemul care a iesit din criza este departe de a fi satisfacator. Economistii ar descrie aceasta situatie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situatie aflata departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeana in ceva radical diferit de intentiile initiale. UE trebuia sa fie o asociere voluntara de state suverane, egale, care renunta la o parte din suveranitate pentru binele comunitatii.
A devenit o relatie incre creditori si debitori, obligatorie si inegala prin natura ei. Atunci cand un stat debitor are diifcultati, statele creditor castiga un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt. Astfel, sistemul risca sa fie inacceptabil politic si are potentialul de a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:37
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca tarile din zona euro ar trebui sa urmeze exemplul Germaniei in ceea ce priveste restrangerea bugetului si restructurarea pietei muncii pentru revenirea la crestere si preintampinarea unei noi crize, relateaza, din Berlin, Vesti-24.
Pe fondul efortului liderilor europeni de a face fata din rasputeri somajului in crestere si recesiunii economice, Merkel a laudat masurile luate de tara sa si a spus ca toate cele 17 state din zona euro ar trebui sa respecte reteta de disciplina fiscala germana si de sporire a competitivitatii.
"Este in interesul Germaniei de a face totul pentru ca reformele structurale si disciplina fiscala sa fie aplicate si in alte tari", a afirmat Angela Merkel, care intentioneaza sa candideze pentru un al treilea mandat de cancelar in alegerile prevazute sa se desfasoare la 22 septembrie.
In prezent, liderii tarilor din UE se pregatesc pentru un summit programat sa aiba loc la 27 iunie. Presedintele francez Francois Hollande a apreciat ca faza acuta a crizei a trecut, iar obiectivul primordial din acest moment este asigurarea cresterii economice si ocuparea locurilor de munca.
"Europa a devenit mai stabila, dar acum ar trebui sa fie mult mai axata pe crestere", a subliniat liderul de la Elysee intr-o conferinta de presa duminica la Tokyo.
Ministrii de finante si ai muncii din Franta, Spania, Germania si Italia urmeaza sa aiba o reuniune la 14 iunie la Roma pentru a elabora un plan de reducere a... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 11:28
Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.
Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.
In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.
In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.
Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.
Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, militeaza pentru un control mai strict al cheltuielilor bugetare si pentru masuri reale de austeritate.
In schimb, Franta, Spania sau Italia vor o emisiune de obligatiuni comune si pun mare pret pe planuri de crestere economica, in detrimentul celor de austeritate.
Liderii Uniunii Europene se concentreaza pe sustinerea imediata a Spaniei si Italiei, la inceputul unui summit menit sa gaseasca drumul de iesire din criza financiara. De-alungul celor doua zile, reprezentantii celor 27 de state vor discuta despre achizitii de obligatiuni spaniole si italiene, pentru reducerea costurilor imprumuturilor care se afla la niveluri record, a declarat inainte de inceperea reuniunii premierul finlandez Jyrki Kayainen, care a propus si ca fondurile de stabilitate sa cumpere obligatiuni guvernamentale garantate, de pe pietele primare.
Fiecare are un plan bun
Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca a venit la Bruxelles cu "solutii foarte rapide pentru sustinerea tarilor cu dificultati pe pietele financiare", care au facut eforturi considerabile pentru echilibrarea finantelor publice.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca la summit se va discuta despre crestere economica si locuri de munca, potrivit Financial Times.
"Am creat un program bun, in special in privinta investitiilor in viitor si a conditiilor care vor crea mai multe oportunitati de locuri de munca, mai ales pentru tineri", a spus Merkel.
Ea si-a... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:08
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au in vedere punerea in aplicare a unui nou pact de stabilitate, care ar fi limitat la cateva tari din zona euro, relateaza Agerpres.
Cei doi lideri doresc sa puna in aplicare rapid un nou pact exclusiv intre Franta, Germania si unele tari, dupa modelul Acordului Schengen privind libera circulatie a persoanelor, care include in prezent 10 din cele 27 de tari membre ale UE.
Parisul si Berlinul vor face propuneri in acest sens in cursul saptamanii, inainte de summitul UE din 9 decembrie si doresc ca Roma sa se asocieze, potrivit surselor.
Pactul de stabilitate actual obliga cele 17 tari din zona euro sa-si limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB si indatorarea la 60% din PIB.
O purtatoare de cuvant a guvernului german a confirmat sambata pentru AFP existenta unor discutii in acest sens in special cu Franta, pentru o intarire a Uniunii economice si monetare cu privire la o modificare limitata a tratatelor existente.
Germania si Franta doresc totusi ''sa contribuie (...) cu puncte de vedere comune in mod adecvat", s-a subliniat.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost oficial insarcinat sa faca acest tip de propuneri, s-a amintit.
France Presse aminteste ca Berlinul, Parisul si Roma au ajuns joi, la Strasbourg, la un compromis privind cel putin intarirea disciplinei bugetare din zona euro, dar Nicolas Sarkozy nu a reusit sa plieze Germania privind un punct... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 10:15
Europa va avea nevoie de un deceniu pentru a depasi actuala criza a datoriilor suverane, a declarat sambata cancelarul german Angela Merkel.
"Rezolvarea crizei datoriilor suverane este o cale care necesita multe eforturi si pe care va trebui sa avansam pas cu pas", a spus Merkel intr-un video-interviu publicat pe site-ul guvernului german a doua zi dupa incheierea summitului G20 de la Cannes.
"Criza deficitelor nu va fi rezolvata dintr-o data, cu siguranta ne va lua un deceniu sa ne intoarcem intr-o pozitie mai buna", a adaugat ea.
Merkel a cerut tuturor tarilor din Zona euro sa introduca prin lege plafoane privind nivelul deficitului.
"Toata lumea din Europa trebuie sa daca un efort pentru a obtine tot ceea ce este necesar", a subliniat cancelarul german.
Summitul G20 a permis trasarea unei liste cu masuri necesare pentru a consolida cresterea economica si Fondul Monetar International, dar nu le-a detaliat.
Premierul italian Silvio Berlusconi a acceptat monitorizarea FMI, iar liderul grec Giorgios Papandreou a reusit sa castige un vot de incredere in Parlament, dupa ce a acceptat termenii pachetului de salvare oferit de UE. mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 11:31
Liderii Uniunii Europene (UE) vor aproba un plan de infiintare a unui mecanism permanent de solutionare a crizelor din zona euro in timpul reuniunii care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, a declarat, miercuri, cancelarul german Angela Merkel, citat de Reuters, transmite Mediafax.Sefii de state si de guverne vor sustine un acord convenit luna trecuta de ministrii de Finante ai statelor UE pentru crearea Mecanismului European de Stabilizare, care va inlocui programul actual de 750 de miliarde de euro incepand de la mijlocul anului 2013.
Intr-un discurs in camera inferioara a Parlamentului, Merkel a reafirmat angajamentul Germaniei de a-si sustine partenerii europeni, dar a respins, din nou, ideea lansarii de obligatiuni comune pentru zona euro.
"Stim ca euro este destinul nostru comun, iar Europa viitorul nostru. Nimeni nu va fi abandonat in Europa. Statele europene vor reusi impreuna", a spus cancelarul.
Programul de stabilizare de 750 de miliarde de euro, la care Fondul Monetar International contribuie cu 250 de miliarde de euro, expira in iunie 2013. Pana in prezent acesta a fost utilizat pentru acordarea de ajutor financiar extern Greciei si Irlandei.
"Declaratia ministrilor de Finante din zona euro de la 28 noiembrie, in care au fost convenite principiile noului mecanism, va fi aprobata si de Consiliul European", a spus Merkel.
Pentru ca proiectul european sa functioneze, toate statele trebuie sa traga in aceeasi directie.
"Este vorba... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 09:29