Uniunea Europeana dovedeste ca n-ar fi in stare sa-si sprijine niciun membru aflat in situatia Greciei, tara care nu face acum decat sa plateasca pretul dezbinarii din zona euro.
Afirmatia ii apartine lui Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, si vine intr-un moment in care telenovela euro-greceasca ocupa deja prima pagina a principalelor publicatii din intreaga lume, cu ambele tabere flexandu-si amenintator muschii.
Cu un buget deficitar, un somaj la cote alarmante si retrageri masive de capital din tara, Grecia pare sortita unui deznodamant rapid si nefericit in fata creditorilor sai internationali.
Criza greceasca este insa dublata si de o profunda criza europeana, una in care mecanismele financiare din zona euro isi dovedesc impotenta in acordarea un sprijin real tarilor membre.
Iar Grecia nu este decat tara nimerita la locul nepotrivit intr-un moment istoric nepotrivit, arata Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, pentru CNN Money.
Un sistem ineficient
Pentru greci, cosmarul financiar va lua sfarsit abia in momentul in care vor gasi sustinere din partea unor guverne prietene.
Din nefericire, cu un cabinet format din membri ai unor partide extremiste, Atena cu greu se poate uita in jur dupa prieteni.
Problema Greciei nu rezida insa in culoarea politica a cabinetului de la Atena, asa cum problema Europei nu se rezuma doar la Grecia.
Adevarata chestiune pusa in dezbatere printre... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 18:00
Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a declarat ca actualii membri vor pastra probabil euro in anii urmatori, iar alte tari s-ar putea alatura uniunii monetare, potrivit publicatiei Welt am Sonntag, citata de Bloomberg.
O iesire a Greciei din zona euro nu ar rezolva problemele tarii si ar putea conduce la presiuni asupra altor membri sa renunte la moneda, a spus Weidmann, intr-un interviu pentru Welt am Sonntag.
Solidaritatea in Uniunea Europeana are insa limite, motiv pentru care ajutorul international pentru Grecia are anumite conditii, a afirmat el.
Ajutoarele de la UE "cumpara timp", dar nu rezolva problemele din spatele crizei datoriilor, a adaugat el.
Mai multe state din Europa de Est au in prezent planuri de adoptare a monedei euro, insa criza din uniunea monetara a ridicat semne de intrebare referitor la perspectivele unor noi extinderi.
Romania are ca obiectiv aderarea la moneda euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor 2013-2014. mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 18:15
Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput deja sa afecteze prosperitatea si investitiile in tarile din Europa Centrala si de Est, atat prin scaderea exporturilor catre Europa "dezvoltata", cat si prin impactul masurilor de degrevare luate de bancile vest-europene, potrivit Financial Times.
Industria fondurilor de investitii din regiune, aflata inca in faza de dezvoltare, resimte din plin impactul crizei Vestului, interesul investitorilor straini fiind tot mai redus.
"Criza datoriilor de stat din zona euro are deja un impact sever asupra Europei Centrale. Indicatorii de baza ai OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - n.r.) pentru economiile din ECE (Europa Centrala si de Est) sunt pe un trend clar descendent, iar increderea consumatorilor si companiilor a scazut deja sub media pe termen lung", a aratat pentru Financial Times Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services NV.
Circa 60% din exporturile Europei Centrale si de Est merg in zona euro
Aproximativ 60% din exporturile din regiune merg catre zona euro, iar jumatate din acest volum au ca destinatie Germania. Astfel, cresterea economica din Europa Centrala si de Est a incetinit in trimestrul al treilea, dupa un trimestru doi "sumbru", iar, potrivit lui Wuyts, "inicatorii arata ca ultimul trimestrul al anului 2011 nu va fi un punct de cotitura".
Pietele fondurilor de investitii din regiune se confrunta astfel cu un mediu nefavorabil, noteaza FT. Acolo unde volumele au... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:25
Romanii care au luat credite in euro s-ar numara printre victimele destramarii zonei euro, fiindca pe termen lung, leul ar avea de suferit. Totusi, acestia nu trebuie sa se ingrijoreze, momentan, deoarece lucrurile nu stau chiar atat de rau.
Analistul financiar Mircea Cosea si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian considera ca zona euro nu s-ar putea desfiinta decat cu cheltuieli foarte mari. Pe de alta parte, parerea lor nu este impartasita de institutiile internationale.
Analistul financiar Mircea Cosea nu crede ca zona euro s-ar putea destrama si sustine ca asistam la o perioada complicata, accentuata si la nivel emotional si care "are in spate niste interese evidente ale unor grupuri financiare si ale unor tari".
"Nu cred ca se va ajunge pana la destramarea zonei euro, intrucat costurile sunt enorme, iar repararea situatiei, dupa disparitia euro va costa foarte mult, chiar si in tarile puternice", precizeaza Mircea Cosea, pentru Business24.
De aceeasi parere este si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, care sustine ca zona euro nu s-ar putea destrama, decat cu cheltuieli foarte mari.
"Zona euro nu s-ar putea destrama decat cu cheltuieli foarte mari, iar destramarea zonei euro ar pune in discutie chiar destramarea pietei europene comune. Tarile membre vor face tot ceea ce pot ca sa o mentina, chiar si cu costuri marginale, cum ar fi scoaterea unor tari din zona euro", precizeaza fostul ministrul de Finante, Varujan Vosganian, pentru... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:00
Economistul Nouriel Roubini sustine ca banii promisi suplimentar de Fondul Monetar International nu sunt suficienti pentru a contracara efectele crizei datoriilor suverane si considera ca, in acest moment, criza a devenit virala, iar contagiunea se extinde peste Oceanul Atlantic.
"Contagiunea crizei datoriilor suverane din Europa se extinde si devine virala, a declarat miercuri, economistul poreclit Dr.Doom, citat de Yahoo Finance.
Roubini crede ca banii nu pot rezolva problemele pe care le are Europa, facand aluzie la promisiunile exprimate marti de Fondul Monetar International, FMI.
In Europa, problemele din Grecia si Portugalia s-au raspandit in Italia si chiar la Franta.
"Cele mai periculoase, in opinia lui Roubini, sunt spread-urile de credit referitoare la criza datoriilor suverane din Franta si Belgia. In plus, exista semne care arata stresul bancilor in acordarea de imprumuturi interbancare", precizeaza economistul.
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat crearea unor noi instrumente de finantare, inclusiv a unei linii de creditare pe termen de sase luni, pentru prevenirea extinderii crizelor economice si financiare.
"Am actionat rapid, iar noile instrumente ne vor permite sa reactionam mai rapid si mai eficient, in beneficiul tuturor membrilor", a declarat intr-un comunicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
FMI a spus ca va deveni mai flexibil si ca isi va extinde capacitatea de acordare de imprumuturi financiare, sub forma... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 20:47
Germania, nucleul economic al Europei a refuzat toate cerintele liderilor europeni care isi doreau mai multa implicare. Acestia mizau pe sprijinul statului german in contracarea turbulentelor de pe piete, cauzate de criza datoriilor din zona euro. Acum, insa, se tem ca statul german ar putea fi afectat de criza datoriilor suverane.
Dupa ce Spania a cerut disperata ajutor, Germania a refuzat sa se implice, presandu-i, in schimb, pe liderii politici din Grecia sa isi asume angajamente scrise cu privire la noi masuri de austeritate, puncteaza Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor in Franta, Spania si Italia au urcat, in lipsa unor progrese semnificative.
Dobanda obligatiunilor spaniole cu maturitate la zece ani a crescut luni la 6,553%, dupa ce Partidul Popular, care a promis in campanie reducerea cheltuielilor publice si reforme economice, a castigat cea mai larga majoritate controlata de un partid in Spania in ultimele trei decenii.
"Spania nu poate continua sa se finanteze la 7%. Astfel, este nevoie de un acord din partea institutiilor europene printr-o strategie operationala comuna la nivelul zonei euro, pentru a ne salva si garanta datoria de stat", a afirmat Cospedal la Madrid, citata de Bloomberg.
Citeste mai multe despre problemele Spaniei - Spania cere ajutor.
Germania refuza in continuare sa se implice, in ciuda faptului ca investitiorii si liderii europeni asteapta o solutie. Micheal Meister, purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 08:01
Sefii finantelor globale se vor axa pe gasirea unor modalitati de solutionare a crizei datoriilor suverane care zdruncina Europa din temelii si iau in calcul posibilitatea unei noi recesiuni mondiale.Intalnirea G20 din acest weekend de la Paris are loc pe fondul unei temeri majore: aceea ca managemenetul economic si financiar din zona euro poate duce la o noua recesiune globala.
In timp ce fondul european de stabilitate financiara a primit unda verde, agentiile de rating retrogradeaza marile banci europene.Slovacia era ultima din cele 17 state ale zonei euro care sa ratifice extinderea fondului european de salvare la 440 de miliarde de euro. Initial opozitia a respins solicitarea guvernului. Pretul platit de guvernul slovac pentru alinierea la decizia celorlalte tari din zona euro a fost acela de anuntare a organizarii de alegeri anticipate in martie 2012. "Desi pretul a fost mare, ma bucur ca am putut sa ne indeplinim obligatiile si sa nu blocam acest instrument menit sa previna crizele din zona euro", a spus ministrul slovac de finante Ivan Miklos. UE se va putea concentra acum pe recapitalizarea bancilor, in special a celor ce au creditat Grecia.Liderii europeni incearca sa gaseasca o solutie la problemele din zona euro, scrie Bloomberg.Actiunile la nivel mondial au inregistrat cresteri, cea mai mare urcare din iulie, pe fondul optimismului investitorilor, ca urmare a promisiunior facute de liderii europeni. mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 20:16
Criza din zona euro va domina summit-ul ministrilor de Finante si a sefilor de banci centrale din statele G20 organizat vineri si sambata la Paris, in timp ce retrogradarea recenta a Spaniei va sublinia riscurile asupra unor economii mai mari decat Grecia, potrivit Mediafax.Oficialii francezi si germani incearca sa ofere substanta unui plan de rezolvare a crizei din zona euro la timp pentru o reuniune a Uniunii Europene la 23 octombrie, iar discutii paralele vizeaza necesitatea de a oferi Fondului Monetar International o forta financiara mai mare.Ministrul de Finante din Africa de Sud, Pravin Gordhan, a declarat ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu dispune de instrumentele necesare pentru a face fata unei inrautatiri a crizei din zona euro."Resursele disponibile prin aceasta facilitate si FMI nu sunt suficiente daca se extinde criza", a spus Gordhan.Temerile privind impactul asupra sistemului financiar a unei intrari in incetare de plati a Greciei, si posibil a altor state din zona euro, au cauzat o volatilitate ridicata pe burse de la sfarsitul lunii iulie, iar un indice global al pietelor de capital a inregistrat o scadere de 17% fata de maximul acestui an, consemnat in martie.Subliniind provocarile pe care le au de infruntat liderii europeni, Standard & Poor's a retrogradat ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, invocand somajul ridicat, accesul mai dificil la credite si indatorarea ridicata din sectorul privat."Aceasta intalnire are loc... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:03
Irlanda si marile puteri ale Uniunii Europene au continuat si marti noapte discutiile pe marginea ajutorului financiar pe care Guvernul de la Dublin inca refuza sa il primeasca.Curajul irlandezilor si efortul de a se proteja intr-o negociere cu UE si Banca Centrala Europeana merita totusi sa fie apreciate, scrie Wall Street Journal.Ministrii irlandezi stiu, insa, ca, daca rezista pana la capat, panica investitorilor se va extinde si catre alte tari europene, iar acest lucru va duce teoretic la prabusirea zonei euro, o depresiune economica si o deraiere a proiectului european.Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, atragea atentia ca tarile membre trebuie sa coopereze pentru ca in joc se afla chiar supravietuirea zonei euro si a UE, dar spunea totodata ca este sigur ca problemele Irlandei pot fi gestionate. Are dreptate, mai ales pentru ca nimeni nu va accepta ca zona euro sa se destrame.Orice tara care va parasi zona euro va avea o moneda slaba, iar datoriile ei vor creste, deoarece vor ramane in euro. Ar putea sa intre in incapacitate de plata si nu va reusi sa stranga niciun ban de pe piete pentru a se finanta.
Astfel, in cazul Irlandei, daca nu exista aur la capatul curcubeului ca in povesti sau nu descopera 870 de milioane de barili de petrol pe coasta de vest, singura posibilitate ramane euro.Si nu numai ca moneda unica europeana este singura sansa a tuturor, dar actualele probleme economice nu fac decat sa accelereze integrarea in zona... mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 09:13