Lentoarea motoarelor economiilor germana si franceza se constituie intr-o frana pentru redresarea economica a celorlalte state din regiune, se arata intr-o monitorizare facuta publica de agentia Associated Press.
Monitorizarea lunara efectuata de compania de informatii financiare Markit arata ca finalul de an a prins zona euro pe o "nota calduta", in ciuda celor cateva semnale de revenerire in parametri normali transmise de economiile din Spania si Irlanda, tari incercate destul de greu de criza economica.
Lucrul acesta se poate transforma intr-o adevarata bataie de cap pentru principalii actori de pe scena politica a zonei, care se confrunta deja cu amenintarea deflatiei si o reducere a prognozei de crestere economica pentru trimestrele urmatoare, ca si cu presiune exercitata asupra monedei europene de o eventuale iesirea Greciei din zona euro.
Un prim soc se resimte deja prin devalorizarea euro in fata dolarului american si scaderea cotatiei pretolului.
Crestere minimala
Nu sunt sanse prea mari ca zona euro sa se confrunte cu o crestere economica exploziva in urmatoarele luni. Inca de la mijlocul anului 2013, moment care a marcat sfarsitul crizei, economiile din zona euro se plaseaza pe un trend de crestere economica minimala.
Peisajul este si mai bine ilustrat de indicii puterii de cumparare expusi in analizele Markit.
In perioada noiembrie-decembrie 2014, indicele principal a crescut de la 51,1 la 51,4 puncte, cu 50% mai putin decat estimarea de... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:09
Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,15% si de a pompa bani in economia zonei euro arata ca inca nu s-a sfarsit criza in statele care folosesc moneda euro, a declarat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.
"Putem vedea din cele mai recente masuri adoptate de BCE ca nu am depasit in intregime criza financiara europeana", a raspuns Angela Merkel la intrebarea daca impartaseste temerile din Germania ca decizia BCE de reducere a ratei dobanzii i-ar putea afecta pe cei care au depozite bancare si ar putea ameninta economia.
Miercuri, Angela Merkel a discutat cu presedintele BCE, Mario Draghi, la Berlin, evolutia economiei zonei euro. Oficialul german a cerut statelor europene sa continua adoptarea reformelor.
Desi impactul economic si financiar al masurilor de politica monetara va fi probabil minim, Banca Central Europeana si-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite forme de noi masuri de stimulare, se arata intr-un raport publicat saptamana trecuta de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service.
Aceste masuri au un efect pozitiv marginal asupra ratingurilor suverane si ale corporatiilor si in linii mari neutru pentru banci, apreciaza Moody's.
BCE, prima mare banca centrala care introduce dobanzi negative la depozite
BCE a devenit prima mare banca centrala din lume care a decis sa duca dobanzile la depozitele overnight in teritoriul negativ... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:50
Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro.
Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.
Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.
Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.
Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.
Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:02
Fondul Monetar International continua presiunile pentru o uniune mai stransa intre tarile din zona euro. Pasul urmator in proiectul de federalizare ar fi infiintarea unei autoritati bugetare centrale, care sa supravegheze indeaproape economiile tarilor membre si sa garanteze suport in cazul unor noi socuri economice.
Un raport publicat de FMI arata ca bugetul comun al zonei euro ar putea fi in valoare de pana la 2,5% din PIB tarilor membre. Fondul s-ar constitui din contributii anuale, suficiente pentru a asigura acelasi nivel de protectie impotriva socurilor pe care il furnizeaza guvernul federal al Germaniei, landurilor. Un astfel de buget va fi insotit de inasprirea supervizarii, inclusiv o suspendare a platilor catre un stat, daca acesta nu respecta reglementarile privind deficitul si datoria.
FMI a tras semnalul de alarma si a avertizat din nou zona euro de necesitatea infiintarii unei autoritati bugetare centrale, care printr-o buna coordonare, ar putea reduce dezechilibrele.
"Au existat discutii inca de cand a fost creata zona euro, iar rapoartele care au fost facute initial discutau despre necesitatea uniunii si la nivel fiscal si la nivel monetar, dar s-a considerat ca poate fi amanata pentru ca, din punct de vedere politic, nu exista apetit pentru asa ceva", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
Formele de economisire pe care le propune FMI
Bugetele comune ar putea lua mai multe forme, potrivit FMI.
In primul rand ar... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 18:10
Criza din zona euro se accentueaza, dupa ce Eurostat a publicat ultimele date statistice. Astfel, datoria guvernamentala din zona euro, ce cuprinde 17 tari, a crescut pana la nivelul de 92,2% din produsul intern brut, in primul trimestru din 2013, cel mai mare din istoria regiunii.
Datoria economiei euro a urcat de la 90,6% in trimestrul anterior din PIB si 88,2% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit International Business Times.
Intre timp, datoria combinata a celor 27 de state din UE a crescut pana la valoarea de 85,9% din PIB in primul trimestru din 2013, de la 85,2% in trimestrul patru din 2012 si 83,3% in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate de biroul de statistica al UE, Eurostat.
Citeste mai multe despre Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:17
Moneda unica europeana a reusit sa supravietuiasca tumultosului an 2012, in ciuda multor estimari care aratau contrariul.
In luna mai, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, scria ca marele "experiment" al uniunii monetare, fara a exista si o uniune politica, ar putea esua. "Nu este o estimare distanta. Lucrurile s-ar putea destrama cu o viteza uimitoare, in cateva luni, nu ani", scria, la acea data, Krugman.
Krugman nu era singur in a prezice "apocalipsa euro" in 2012. Miliardarul George Soros a declarat, la o conferinta din Italia, din iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.
Ulterior, in iulie, Willem Buiter, economist sef la Citigroup si fost oficial al Bancii Angliei, a prezis ca exista o posibilitate de 90 la suta ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. El chiar a precizat si o data fixa: 1 ianuarie 2013. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.
Citeste mai multe despre Ce se va intampla cu euro in 2013 pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:50
Zona euro se indreapta spre un 2013 care se anunta a fi anul succesului sau al esecului pentru uniunea monetara, care are in spate o istorie de 13 ani. Totusi, pentru moment pare sa se fi instalat un calm fragil in zona euro, in contextul unei lupte de trei ani pentru a salva moneda unica, comenteaza DPA.
Calmul survine dupa noile masuri de urgenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) menite sa sporeasca increderea in zona euro, formata din 17 membri, si in contextul semnalelor ca liderii din regiune castiga teren in lupta cu prelungita criza a datoriilor.
Numerosi analisti au vorbit de asemenea despre speranta ca, dupa ani de recesiune si reforme dure, economia din uniunea monetara sa ia avant in ultima parte a lui 2013.
"Da, exista lumina la capatul tunelului, insa mai avem pana iesim din intuneric", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul bancii ING.
Intr-adevar, au aparut deja semnale ca economia din zona euro ar putea initial sa se adanceasca in recesiune in 2013, in timp ce amenintarea unor noi presiuni din partea pietei continua sa bantuie statele membre considerate vulnerabile de catre investitori.
In afara de Spania si Italia, in Europa exista tot mai multe ingrijorari ca si Franta s-ar putea confrunta cu vremuri dificile, dupa ce luna trecuta ratingul Frantei a fost retrogradat de agentia de evaluare financiara Moody's, care a evidentiat eforturile Parisului de a stimula competitivitatea economica si de a reduce deficitul bugetar si nivelul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:30
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este considerat cel mai puternic bancher al Europei, pentru ca institutia pe care o conduce, prin actiunile sale, influenteaza evolutia crizei din zona euro.
Polemicile incepute de anul trecut, in care Germania si Franta aveau opinii diferite in ceea ce priveste rolul BCE in solutionarea crizei din zona euro au fost reluate si in 2012, in contextul in care trebuiau stabilite atributiile uniunii bancare.
Acesta este, probabil, cel mai ambitios proiect din ultimii ani gandit de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Berlinul considera ca BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei. Pe de alta parte, Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor, iar BCE sa fie decident de ultima instanta.
Un alt proiect prevede ca bancile cu active mai mari de 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine sa fie supravegheate direct de catre BCE, puncteaza Bloomberg.
Mario Draghi, presedintele BCE, va avea decizia finala. El a implinit, pe 2 noiembrie, un an de cand se afla la conducerea institutiei bancare, o perioada caracterizata de stilul sau "incisiv, alert si activ", caracteristic pentru Wall Street, asa cum titreaza Reuters. De cand a venit in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:10
Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22