Cunoscuta scriitoare, jurnalista si istoric, britanica Tessa Dunlop promoveaza Romania in tara sa ca un veritabil ambasador. Ziare.com a discutat cu Tessa despre apropiatul Brexit, dar si despre situatia romanilor din Marea Britanie si despre situatia britanicilor, care parasesc Europa dupa zeci de ani in care au condus-o, alaturi de Franta si Germania.
Tessa Dunlop e cunoscuta deopotriva in tara sa, dar si in Romania. In ultimii ani a prezentat documentare pe teme istorice pentru BBC, Discovery, Channel 4, UKTV History si History Channel. Este licentiata la Oxford si are masterat si doctorat la Sheffield Hallam. Tessa Dunlop este doctor in istorie si s-a specializat in Istoria Romaniei, este casatorita cu un roman, are doi copii si spune ca se simte atasata de Romania.
Totodata, sustine ca romanii si britanicii au mai multe puncte care ii unesc decat ii despart.
Ca istoric, Tessa a acceptat sa discute cu Ziare.com despre cel mai important eveniment din ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene: Brexitul. Nu e deloc optimista in acest sens, desi crede ca pana la urma vom avea un Brexit cu acord, pe ultima suta de metri.
"Este un spectacol. Vei fi de acord cu parerea mea, evident ca nu sunt la inima guvernului nostru, insa Boris Johnson trebuie sa faca un spectacol ca sa iasa din chestia asta ca un invingator, ca un castigator. El trebuie sa spuna ca nu va fi niciun dezacord, ca este calea cea buna si ca vom ajunge, la 31 decembrie, sa spunem ca, uite, avem un... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 00:02
Economia Marii Britanii risca sa fie afectata mai grav decat in timpul crizei financiare, in cazul in care retragerea tarii din Uniunea Europeana se va produce "in mod dezordonat", avertizeaza Banca Angliei.
Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale.
Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Cel putin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Premierul Theresa May si-a exprimat regretul ca unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, insa a subliniat ca este determinata sa obtina adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeana pe tema Brexit.
Acordul risca sa fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel ca Marea Britanie ar putea fi nevoita sa se retraga din UE fara niciun acord ori ar avea ca optiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amanarea Brexit.
Banca Angliei a avertizat miercuri seara, intr-un raport de evaluare, ca economia Marii Britanii risca sa se diminueze cu 8% in doar un an, comparativ cu 6,25% in timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pietele financiare si a intarzierilor in procedurile vamale.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 20:45
Liderii europeni au promis, sambata dupa-amiaza, la summit-ul special de la Bruxelles, ca vor permite aderarea automata a Irlandei de Nord, daca provincia britanica se uneste cu Republica Irlanda, transmite Reuters.
Premierul Enda Kenny a cerut liderilor europeni sa recunoasca ca provincia nord-irlandeza va adera automat la Uniunea Europeana in cazul unirii cu Republica Irlanda, asa cum s-a intamplat in 1990 cu Germania de Est.
Acordul din Vinerea Mare prevede deja posibilitatea organizarii unui referendum pentru unificarea insulei, daca exista sprijin public pentru o asemenea masura, iar provincia nord-irlandeza trece in aceste momente printr-o criza politica dupa prabusirea coguvernarii de la Belfast.
Liderii europeni si-au prezentat sprijinul politic pentru o asemenea aderare automata in cazul unificarii Irlandei.
Alegatorii nord-irlandezi au votat in mare parte pentru ramanerea in blocul comunitar si exista amenintarea reizbucnirii violentelor in cazul instituirii unei granite solide intre cele doua Irlande dupa Brexit.
Citeste si Se rupe Marea Britanie, dupa iesirea din UE? Referendum pentru o Irlanda unitaReactia Dublinului la propunerea de unificare a Irlandei ...citeste mai departe despre "UE va permite aderarea automata a Irlandei de Nord in cazul unirii cu Republica Irlanda" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 18:45
Capitala Frantei ar putea deveni noul centru financiar global, in locul Londrei, daca planurile de rezerva ale bancilor prezente in capitala Regatului vor fi puse in aplicare.
Unele dintre cele mai mari banci internationale care au sucursale in Londra sunt in discutii avansate cu oficialii francezi pentru mutarea operatiunilor pe malurile Senei, afirma Benoit de Juvigny, unul dintre responsabilii cu stabilirea reglementarilor financiare pe piata franceza, citat de BBC.
Parisul a initiat inclusiv o campanie publicitara pentru a atrage peste Canalul Manecii bancherii speriati de Brexit, luptand in acest sens cu orase precum Amsterdam, Frankfurt sau Luxemburg.
Decenii la rand, bancile prezente in Marea Britanie au putut opera fara oprelisti in interiorul UE, gratie asa-zisului pasaport financiar acordat institutiilor de profil din tarile membre, dar acesta ar putea fi retras odata cu despartirea Regatului Unit de blocul comunitar.
Fara garantia unui sistem similar care sa ofere continuitate pe piata europeana pentru marile intitutii financiare din City, marile banci internationale au pus la punct planuri de mutare a operatiunilor in alte tari de pe continent.
Reporterii postului britanic de televiziune sustin ca 8 mari orase europene ravnesc la zestrea financiara pe care Londra risca sa o piarda: Paris, Amsterdam, Frankfurt, Luxemburg, Madrid, Bratislava, Dublin si Valetta.
De Juvigny crede insa ca Parisul este favorizat, in ciuda faptului ca analizele... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 12:37
Angela Merkel nu va avea un an electoral linistit, iar acest lucru este confirmat de recenta iesire la rampa a co-presedintelui formatiunii Alternativa pentru Germania (AfD), Georg Pazderski.
Cunoscuti pentru politica nationalista si anti-imigrationista, reprezentantii AfD ating, prin vocea lui Pazderski, teme sensibile pentru populatia Germaniei, cum ar fi cea a refugiatilor, relateaza Bloomberg.
Teama de necunoscut
Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, fostul ofiter al armatei germane acuza puterea de la Berlin ca a plantat o adevarata bomba cu ceas in societate prin acordarea azilului pentru aproximativ un milion de refugiati din Orientul Mijlociu.
"Nu stim cine este aici, nu stim ce intentii au unii dintre ei si, uite asa, am ajuns sa importam terorismul. Daca as fi comandant al Statului Islamic as trimite teroristi in Germania. Este foarte usor de ajuns aici cu atatia imigranti si refugiati", sustine Pazderski, care a servit sub comanda generalului David Petraeus la Centrul de Comanda al Armatei americane din Tampa, Florida.
Patru atacuri teroriste comise pe teritoriul german in ultima luna au totalizat 13 victime in randul populatiei locale, iar tema discursului liderilor AfD s-a modificat pentru a specula teama resimtita de nemti in fata valului de refugiati adusi in tara de guvernul Merkel prin politica "portilor deschise".
Realpolitik
Mai mult, votul britanicilor din luna iunie le da apa la moara nationalistilor germani sa isi continue... mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 17:53
2Comisia Europeana este in mare masura responsabila de criza din UE, pusa in evidenta de Brexit, sustine premierul Ungariei Viktor Orban.
Acesta a publicat luni un editorial in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, in care estimeaza ca trebuie sa se puna capat "idealizarii proiectului european".
Potrivit lui, principalul motiv al crizei din UE este ca frontierele blocului comunitar si limitele deficitului bugetar au fost incalcate continuu de guverne "cu asentimentul tacit" al Comisiei Europene, care ar fi trebuit sa impiedice acest lucru.
Din acest motiv, "cele doua mari cuceriri europene", adica "moneda comuna si piata unica, protejata de Schengen", zona europeana de libera circulatie, au fost puse in pericol, scrie el.
Orban estimeaza ca a contribuit la randul sau pentru salvarea modelului european si a "modului de viata" al locuitorilor UE, inchizand ...citeste mai departe despre "Viktor Orban da vina pe Comisia Europeana pentru Brexit si criza din UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 07:43
Riscul dezintegrarii Uniunii Europene este tot mai mare, estimeaza analistii Moody's, care privesc cu ingrijorare evolutia noilor turbulente inregistrate in cele 28 de state membre.
Austeritatea si noile masuri dureroase adoptate de guvernele unor tari europene fac ca problema destramarii UE sa nu mai fie o chestiune de "daca", ci mai degraba de "cand", arata analistii agentiei de rating, citati de The Telegraph.
Nu merge cu austeritate eterna
Chiar si cea mai mica criza poate declansa un lant de evenimente incontrolabile, care ar putea destrama intreaga structura a blocului european, cred expertii Moody's.
In vreme ce agentia de rating lauda progresele semnificative facute in structura UE de la inceputul crizei: initierea unei uniuni bancare si crearea unui fond de interventii de urgenta pentru zona euro, alte politici mentinute sunt vazute ca vulnerabilitati majore.
Austeritatea eterna ceruta in schimbul programelor de ajutor fianciar acordate unor tari din zona euro a starnit un val larg de resentimente pe continent, in special in tari care se confrunta cu o rata a somajului foarte ridicata.
In plus, riscul unei iesiri a Marii Britanii din UE este vazut ca o "vulnerabilitate semnificativa", care ar putea alimenta alte miscari anti-institutionale si anti-UE de pe continent, spuna analistii.
Collin Ellis, seful agentiei in Europa, vede in Brexit "un moment existential" pentru unitatea UE.
"Chiar daca Europa supravietuieste actualelor provocari fara... mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 16:50
Grecia ar putea decide sa paraseasca zona euro in cazul unui vot pro-Brexit dat de britanici in cadrul referendumului din iunie, considera analistii Economist Intelligent Unit (EIU).
O iesire a Marii Britanii din UE ar pune si mai multa presiune pe economia elena, intr-un moment in care guvernul de la Atena se confrunta cu o lipsa acuta de resurse financiare si o criza a refugiatilor din Orientul Mijlociu, se arata in raportul EIU, citat de ziarul The Telegraph.
Termen de 5 ani
Raportul arata ca Grecia ar putea ajunge sa paraseasca oricum zona euro in urmatoarii 5 ani, dar acest lucru ar putea sa se intample mult mai curand daca Marea Britanie va abandona proiectul european.
Guvernul elen experimenteaza deja greutatile aduse de criza datoriilor si de conditiile dure impuse de creditorii internationali, iar varianta Brexit ar putea deteriora si mai mult situatia economica a tarii.
Grecia trebuie sa returneze sume importante de bani in vara acestui an, in vreme ce reformele structurale impuse de creditorii sai nu par sa dea roade imediat.
PIB real al Greciei s-a contractat cu 0,3 procente in cursul anului trecut, in vreme ce rata somajului se mentine la 24%. Datoria publica a Greciei a ajuns la 171% in raport cu PIB.
Europa, la limita
Raportul EIU, intitulat "Europa, la limita" argumenteaza ca blocul comunitar poate face fata unui eveniment singular de genul Brexit, Grexit sau crizei migrantilor, dar nu va rezista in fata declansarii simultane a... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:20