Datele statistice oficiale publicate dezvaluie un paradox de proportii:
Romania este tara care poate sa consemneze o crestere robusta an de an pe baza de constructii aflate pe un trend general de scadere.
Am ales ca baza de raportare pentru 2018 anul 2014, deoarece acesta a marcat iesirea din criza economica si reluarea trendului crescator al PIB.
Dupa cum se poate observa, in contrast cu cresterea economica inregistrata pe total economie, sectorul constructiilor a mers relativ slab, pana a ajuns, in ultimii doi ani, sa aiba o influenta negativa asupra rezultatului economic.
Ceea ce apare ca bizar pentru o tara aflata in proces de dezvoltare si de recuperare a decalajelor fata de Occident.
Pentru a avea o imagine mai clara a importantei relative si a efectelor asupra rezultatului sectorial de ansamblu, ar fi important de vazut cum se prezinta ponderile utilizate la calcul in structura si pe obiective de constructii.
Simplificat, situatia ar fi cam asa:
conteaza cam 60% constructiile noi si 40% reparatiile la cele deja existente sau 40% cladiri (din care mai putin de o treime pentru locuit!) si 60% constructii ingineresti (vezi tabelul).
2018 - mai jos, da! - decat 2014
*Tabele: Curs de Guvernare
Asadar, am asistat la scaderi in 2018 fata de 2014 pe aproape toata linia, cu valorile cele insemnate la cladirile nerezidentiale (a se citi, mai degraba, investitii greenfield), la reparatii capitale (adica repunerea in parametri de hale... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 09:55
Piata constructiilor din Romania se indreapta cu pasi repezi catre o criza similara cu cea din 2011-2013, daca bancile vor continua sa limiteze accesul romanilor la credite.
Avertismentul vine din partea analistilor de la KeysFin, firma ce ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, intr-un studiu privind situatia de pe piata de profil din Romania remis Ziare.com.
Ei sustin ca efectele vor fi resimtite la nivel general, in economie, pentru ca sectorul constructiilor angreneaza un numar semnificativ de afaceri conexe.
Mai exact, 3.146 de societati care activeaza in domeniul constructiilor au fost declarate inactive in primele sase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decat in perioada similara a anului precedent, arata datele KeyFin.
Numarul companiilor care activeaza in domeniu a scazut si el, drastic, cu peste 3.800 de firme, de la 35.208 in 2015 la 31.334 in primele sase luni din 2016. Spre comparatie, in 2010 erau ...citeste mai departe despre "Sectorul care se indreapta cu pasi repezi catre o criza acuta: Peste 3.000 de firme din Romania au pus lacatul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 13:49
Sectorul de constructii nu va iesi din recesiune anul acesta, crede Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Guvernul trebuie sa ia urgent masuri pentru deblocarea investitiilor din domeniul constructiilor, deoarece, in caz contrar, competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, a mai adaugat Plosceanu.
"Daca Guvernul nu va debloca urgent investitiile din domeniul constructiilor, atunci competitivitatea societatilor de profil va fi afectata pe termen lung, diminuand capacitatea acestor firme de a se implica in proiectele finantate din fonduri structurale in perioada 2014-2020.
Executivul trebuie sa-si asume un program de plata a creantelor de catre entitatile achizitoare cu capital de stat si autoritatile locale, alaturi de societatile cu capital de stat. Este vorba despre creantele aferente societatilor de constructii pentru perioada 2009-2012, estimate la inceputul anului in curs la circa 1,8 miliarde de euro", a afirmat Laurentiu Plosceanu.
Acesta a precizat, totodata, ca ministerele de profil si autoritatile locale trebuie sa comunice public programele de investitii pentru 2013, precizand disponibilitatea resurselor financiare aferente.
"Vom trimite o scrisoare catre Guvern, in care vom solicita sa anunte public programele de investitii pentru anul 2013. Vom cere, de asemenea, ca Executivul sa ia masuri pentru implementarea de urgenta a Directivei comunitare privind combaterea... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:59
Comisia Europeana a prezentat, marti, o strategie pentru stimularea sectorului cladirilor cu consum redus de energie, in conditiile in care sectorul constructiilor reprezinta peste 10% din totalul locurilor de munca din UE.
Elementele principale ale strategiei includ oferirea unor conditii favorabile investitiilor, in special in sectorul renovarii si al intretinerii cladirilor. Se urmareste incurajarea accesarii pachetului de pana la 120 de miliarde euro de imprumuturi pus la dispozitie de Banca Europeana de Investitii (BEI) in cadrul Pactului pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca din luna iunie.
Un alt element al strategiei este stimularea inovarii si calificarilor lucratorilor prin promovarea mobilitatii. I
In al treilea rand, este vorba despre imbunatatirea eficientei resurselor, promovand recunoasterea reciproca a sistemelor de constructii durabile din UE.
Oferirea pentru intreprinderile de constructii a unor coduri standard de buna practica privind proiectarea, pentru ca acestea sa poata lucra mai usor in alte state membre, si promovarea pozitiei mondiale a intreprinderilor europene din sectorul constructiilor constituie alte elemente ale strategiei prezentate de executivul UE.
Criza financiara si economica a provocat o scadere de 17% a activitatilor din sectorul constructiilor si al infrastructurii, in perioada ianuarie 2008 - aprilie 2012, in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
In acelasi timp, contractarea... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 19:31
Sectorul constructiilor din Romania este in continuare intr-o faza critica, iar perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta.
Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 mentionati de analistii Coface sunt: cererea redusa din partea populatiei care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor, precum si sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale, se arata intr-un studiu Coface.
"Perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta. Astfel, conform noului regulament BNR care va intra in vigoare incepand cu luna Februarie 2012, se impune un avans de cel putin 25% pentru creditele imobiliare in euro si respectiv minim 40% pentru creditele in alte valute straine, rambursarea creditelor de consum in mai putin de cinci ani si garantii aferente de cel putin 133% din suma imprumutata". arata studiul.
Coface: Criza financiara a determinat ajustari masive in sectorul constructiilor
Astfel, conform ultimelor date publicate de INS, numarul de companii active din sectorul constructiilor s-a redus cu 16% in 2010 comparativ cu 2008. In aceeasi perioada analizata si pentru acelasi sector, numarul... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:07
Agricultorii si muncitorii din constructii au fost printre cei mai afectati de criza. Somajul a crescut peste tot in Uniunea Europeana si multe din locurile de munca au fost practic "rase" de recesiune in perioada 2008-2010.
In topul celor mai afectate 20 de meserii si profesii, realizat de Eurofond, intra atat persoane cu studii superioare, cat si persoane fara studii.
Pe primul loc, in topul prezentat de Business Insider, se afla muncitorii agricoli calificati. Peste 80% din joburile incadrate in acest segment au disparut pana in 2010.
Domeniul constructiilor se afla pe locul 2. Numarul de ingineri in constructii s-a redus cu 36,2%. Daca in 2008, existau 309,000 de ingineri constructori, in 2010 mai ramasesera 197,000.
Tot in perioada 2008-2010, numarul masinistilor din industria de imbracaminte a scazut cu 23,2%. Afectati au fost si muncitorii in domeniul mobilei. In doi ani au disparut peste 111.000 de joburi. mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 12:15
Daca pana in urma cu 3-4 ani, piata imobiliara trecea printr-o perioada "salbatica", asa cum o descrie presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, caracterizata de speculatii, criza a facut ca roata sa se intoarca. Rata de crestere a sectorului constructiilor in Europa Centrala de Est s-ar putea apropia de 8% in urmatorii trei ani, dar efectul asupra pietei imobiliare romanesti va fi ca si inexistent. In consecinta, preturile la imobiliare vor ramane in urmatorii 5 ani la nivelul din 2011, cu mici fluctuatii, spune presedintele ARAI, Cristian Clenciu.Sectorul constructiilor va creste mai rapid decat PIB-ul, la nivel global, in urmatorii zece ani, cand piata de constructii va avansa la 12.000 miliarde dolari, iar cea din Romania se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu.
De asemenea, in urmatorii 3 ani, Europa Centrala si de Est va fi a doua cea mai dinamica piata emergenta pentru sectorul constructiilor, avand o rata anuala de crestere de 7,9%.In opinia lui Adrian Chirca, country manager Eurobuild, toate marile proiecte de constructii care s-au derulat in Europa au avut in spate suportul UE.Presedintele ARAI, Cristian Clenciu, subliniaza faptul ca sectorul constructiilor este legat "ombilical" de piata imobiliara, de aceea impactul se va vedea odata ce oferta se diversifica si apar constructii noi.Printre zonele in care se va vedea o crestere a sectorului constructiilor, Capitala ramane "varful", alaturi de Transilvania, unde a inceput sa se dezvolte "vestita"... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 23:22
Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu a declarat joi ca sectorul constructiilor are nevoie de sprijin guvernamental financiar si legislativ pentru a trece de perioada de criza, potrivit NewsIn. "Domeniul constructiilor a suferit cel mai mult din cauza crizei. Peste trei ani, cand se vor relua investitiile majore, s-ar putea sa nu mai fie constructori care sa le puna in practica.
Suntem intr-o situatie critica si avem nevoie de sprijin din partea Guvernului, financiar si legislativ", a spus Erbasu.
Acesta a precizat ca unele proiecte sunt amanate, iar pregatirea licitatiilor este ampla.
"Companiile de constructii, in loc sa se concentreze pe elaborarea proiectelor, se concentreaza pe contestarea concurentei, care a devenit un obicei.
S-a micsorat numarul falimentelor in domeniul constructiilor pentru ca nu mai are cine sa dea faliment.
Peste cativa ani, s-ar putea sa avem nevoie de firme de constructii, pe care nu le mai avem.
Potrivit unor sondaje, piata constructiilor a inceput sa-si revina usor, dar avand probleme cu legislatia si cu legile care au fost modificate, niciun agent nu poate sa-si faca treaba", a adaugat presedintele PSC.
Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Eugen Curteanu a precizat ca anul acesta nu se poate vorbi de un reviriment in domeniul constructiilor.
"Intentionam ca piata constructiilor sa primeasca o infuzie de capital.
Programul MDRT vizeaza componente pilot, cum... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 13:06
Piata de asigurari generale ar putea sa scada cu pana la 10%, in acest an, la valori calculate in lei, mai ales pe fondul problemelor cu care se confrunta piata auto, sustin reprezentantii companiilor de asigurari, transmite NewsIn.Directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari - cel mai mare jucator din piata -, Cristian Constantinescu, estimeaza ca piata de asigurari generale ar putea scada cu pana la 5% in lei in acest an, "mai ales pe fondul problemele din piata auto ca principal generator de business"."Pericolul este reprezentat de scaderea pietei de leasing si a pietei auto", a afirmat Constantinescu.El estimeaza ca, in cazul in care s-ar inregistra o evolutie pozitiva a economiei in a doua jumatate a acestui an, impactul favorabil asupra pietei de asigurari generale se va resimti abia anul viitor.Presedintele directoratului Uniqa Asigurari, Ileana Horvath, anticipeaza o scadere de 7% in acest an, in timp ce directorul general al Euroins Romania, Alin Bucsa se asteapta la un declin al pietei cuprins intre 5 si 10%. "Domeniul asigurarilor este strict legat de toate sectoarele economiei, astfel ca orice scadere a unor sectoare precum constructiile si piata auto afecteaza direct si piata de asigurari generale", a spus Bucsa.In schimb, presedintele directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea, vede o crestere de pana la 5% a pietei de asigurari generale in acest an, in conditiile in care va incepe campania de asigurari obligatorii a locuintelor.Presedintele Comisiei de... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 12:54